OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


Chalez
(őstag)

Nézd, az utolsó 1-2 hónapban ezek a vásárlásaim voltak:

5700XT videókari, 3800X proci, egy új 1TB SSD, egy új 4TB külső vinyó, egy LG B9 65 OLED.
És már bejelentettem egy profi kalibrálást, egy Nvidia Shield Pro-t, egy PS5-öt, esetleg egy Big Navi-t, de még inkább egy Ampere videókarit idénre.

És nem különösebben ellenkezik, mindaddig, amíg a fotelt, vagy a kanapét nem kezdem el pakolgatni :DDD ;]


daneel_hu
(addikt)

"És nem különösebben ellenkezik, mindaddig, amíg a fotelt, vagy a kanapét nem kezdem el pakolgatni :DDD ;]"

Még alacsonyak az igények, de majd idővel nőnek azok. :D


Digital
(addikt)

Sziasztok!

A Telekom kínálatából szemezgetek, kellene egy új tv (Panasonic 42 G30 leváltására). Nézegettem a Samsung QE65Q80T-t, de a MM-ban az LG B9-nek és az új CX-nek jobban bejött a képe. Van valami eltérés a B9 és a CX között? Szemrevételezés alkalmával mintha a CX-nek élesebb lett volna a képe. 55"-os méretben nézelődöm, de ha elgurul a bogyó és jó vétel lehet 65 B9-es vásárolnék. Leginkább filmezni szoktam, konzolom nincs.
:R


daneel_hu
(addikt)

Ha van pénzmag a nagyobb képátlójú oledre, akkor mindenképpen azt vedd.
Természetesen jobb egy CX, főleg mozgásmegjelenítésben de a nagyobb képernyő jobban számít.


Chalez
(őstag)

45 vagyok, ő sem 18 már ( :DDD ) szóval már talán annyira nem fog változni :DDD
Bár kissé ma kiakadt, hogy a Ryan közlegényt nézettem vele, pedig mondtam, hogy DTS, meg Dolby Vision, azt csak nem hatotta meg ;]


Jorgi Kormi
(senior tag)

Pedig a "partraszállás" elég "finom és nőies"a filmben. ;] ( Nálunk a "csajoknak" kifejezetten tetszett , legalábbis ez a része a filmnek)


adamssss
(veterán)
Blog

Elesebbnek biztosan nem elesebb de pl allokepnel esetleg mozgasjavitasnal lehet jobb a kepe a cx-nek a jobb proci miatt. Hozzateszem normal nezesi tavbol, filmeknel ebbol sokat nem fogsz eszrevenni.
en ezerszer vennek 65 b9-et mint barmilyen 55-ost.


BusinessGuy
(senior tag)

Qledben egyetlen versenyző van ami filmek alatt (de csak ott) felveszi a versenyt az oledekkel, az legfelső kategória (q9fn,q90r)...És hangsúlyozottan csakis filmeknél (game módban megbutulnak a jó input lagért és meg se közelíti az oledet). Azonos méretben drágábbak mint az oled.
CX az egy picit butított, picit javított c9. A b9-hez képest a mozgásmegjelenítése jobb. Embere válogatja hogy észreveszi-e avagy zavarja-e. Kéne rajta nézned valami filmet amiben előjön a mozgás probléma hogy lásd zavar-e. Ha nem, akkor 65-ös b9 inkább.

[ Szerkesztve ]


KTTech
(veterán)

A CX BFI rendszere sokkal jobb, mint a B9-é, és ez szemmel látható filmeknél is, élesebb a képe, ráadásul nem veszt fényerőt, miközben működik... így már eléri a közel fHD felbontást mozgás közben...


Pelican
(őstag)
Blog

Erős túlzás, hogy felveszi a versenyt filmnézésben...
Hol vannak a feketék? Engem nagyon zavar, hogy csavargatják a háttérvilágítást.


8
(senior tag)

Ismerős is pont így vacillált, a CX-et vette és nem bánta meg


adamssss
(veterán)
Blog

A bfi-nek meg a felbontasnak mi koze van egymashoz?


mucsácsó
(tag)

elvileg a Q90T local dimmingje "már megint" rendben van game módban is - csak hát győzze megfizetni az ember az árát... :((


KTTech
(veterán)

Csak annyi, hogy az OLED pont úgy működik megjelenítés terén, mint egy LCD... a BFI nélkül pocsék a mozgóképfelbontása, vetekszik egy belépő szintű pár éves LCD-ével (3-400 soros felbontást tud alapból).

A BFI-vel "sokszorozzák" a képkockák megjelenítését (pont úgy, mint az analóg filmnél, minden egyes képkockára jutott egy extra kitakarás, így a 24 képkockából lett 72 megjelenítési ciklus, ami mai szemmel nem sok, de egyébként durván szaggatott volna, ha csak a filmtovábbítást takarják ki), így a szem nem elmosott képsort lát, hanem éles kontúrokat. Minél magasabb a beszúrt fekete képkockák száma, annál élesebb lesz a kép, de egyúttal csökken is a fényerő. A B9 szériánál még elég nagy árat kellett fizetni a BFI használatakor (majdnem 40% körüli fényerőveszteséget és vibrálást okozott). A CX-nél már alig van veszteség, mert jelentősen nőtt a panel frissítési értéke (valahol 240Hz körül jár, ha jól emlékszem, ami még mindig hagy kívánnivalót maga után, de sokkal jobb, mint a korábbi szériák). A BFI legnagyobb előnye, hogy nem interpoláció, tehát nem okoz szappanopera effektust a használata.

Természetesen állóképnél semmi előnyt nem ad, ott nem számít (csak a panel fizikai felbontása), de filmeknél, sportműsoroknál igen.


chros
(őstag)
Blog

Annyit meg hozza kell tenni, hogy csak (!) SDR-nel van ennek letjogosultsaga, HDR-nel nincs (tul sokat butit a fenyeron).


salapp
(addikt)

Bizonyítottan jobb a CX mozgásmegjelenítése - akkor tehát SDR-ben - , mint a GZ950-é? Csak érdekel...

[ Szerkesztve ]


Celtis
(veterán)

Ez egy elég jó öszefoglaló, de azért egy dologban vitatkoznék.

BFI-nél nem a beszúrt feket kockák száma, hanem a kép és a fekete kocka megjelenítési idejének aránya ami az élesség érzetet meghatározza. Meggyőződésem, hogy a nagyobb BFI frekvencia itt is csak a villódzás mértékét csökkenti, mert az élességet valójában az fogja meghatározni, hogy egy adott képkocka első megjelenése és utolsó eltűnése között mennyi idő telik el, ugyanis ennyi ideig hagyja a retinán ugyanaz a lenyomatot, ami az elmosódás okozója.

[ Szerkesztve ]


daneel_hu
(addikt)

Valószínűleg igen, mert a CX már 120 Hz-es BFI-t tud, míg a GZ950 csak 60-ast.
Mint ahogy a 2019-es és 2018-as modellek mindegyike.

A CX BFI-jét a HZ1000-es, HZ1500-as Panával lehetne összevetni, gondolom abban szintén 120-as van.


Fisha
(őstag)

Amúgy próbálta már valaki ezt a 120hz-es bfit? Én is várom/vártam, mint a messiást, de még nem láttam itt részletesebb véleményt róla. Biztosan kevesebbet vesz el a fényből? Ha a kitöltési tényező azonos, akkor ugyanannyit fog csak kevésbé villog. Persze az is valami.

[ Szerkesztve ]


KTTech
(veterán)

Elvileg HDR-nél is aktív a funkció... bár ezt nem próbáltam ki, szóval utána kellene néznem. A magasabb freki mellé játszhat az is, hogy a valós képkockákra nagyobb fényerőt rá lehet küldeni, és ez is segít (amíg ki van kapcsolva a panel, csökkenhet a hőmérséklete).

üzenetek