OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


KTTech
(veterán)

Csak annyi, hogy az OLED pont úgy működik megjelenítés terén, mint egy LCD... a BFI nélkül pocsék a mozgóképfelbontása, vetekszik egy belépő szintű pár éves LCD-ével (3-400 soros felbontást tud alapból).

A BFI-vel "sokszorozzák" a képkockák megjelenítését (pont úgy, mint az analóg filmnél, minden egyes képkockára jutott egy extra kitakarás, így a 24 képkockából lett 72 megjelenítési ciklus, ami mai szemmel nem sok, de egyébként durván szaggatott volna, ha csak a filmtovábbítást takarják ki), így a szem nem elmosott képsort lát, hanem éles kontúrokat. Minél magasabb a beszúrt fekete képkockák száma, annál élesebb lesz a kép, de egyúttal csökken is a fényerő. A B9 szériánál még elég nagy árat kellett fizetni a BFI használatakor (majdnem 40% körüli fényerőveszteséget és vibrálást okozott). A CX-nél már alig van veszteség, mert jelentősen nőtt a panel frissítési értéke (valahol 240Hz körül jár, ha jól emlékszem, ami még mindig hagy kívánnivalót maga után, de sokkal jobb, mint a korábbi szériák). A BFI legnagyobb előnye, hogy nem interpoláció, tehát nem okoz szappanopera effektust a használata.

Természetesen állóképnél semmi előnyt nem ad, ott nem számít (csak a panel fizikai felbontása), de filmeknél, sportműsoroknál igen.

üzenetek