OLED TV topic - TV & Audió fórum

üzenetek

hozzászólások


KTTech
(veterán)

Elmosódott lesz a kép frissítéskor, ezért csökken a mozgóképfelbontás.
A probléma forrása a sample-and-hold működési elv: a képet kint tartja a megjelenítő a következő képkocka érkezéséig. A váltási átmenet okozza a mosódást, hiába sokkal gyorsabb az OLED reakcióideje, mint az LCD-nek.
Ez nem gond állóképnél, de mozgóképnél igen. Sok tesztoldal mérte is régebben. Egyébként ez az adat az első OLED-ekre vonatkozott, mert gyorsan rájöttek, hogy kezdeni kell valamit vele.

Nálam a 60-120Hz sem lenne elég mozgóképnél, annál jóval magasabb frekvencia kellene... olyan 240Hz körül már talán megfelelő lenne (de jelentős problémákat szülne, és a legkisebb gond a sávszélesség lenne, amit igényel). Viszont filmeknél pont az ellenkező hatást vált ki... számomra a HFR filmek sorozatnak se jók, nemhogy élvezetes filmnézésre (pl. a Hobbit-ot kifejezetten gyűlöltem ilyen formátumban).

Ennek az agy alapvető működése az oka. A 24p-nél a hiányzó információt ki kell pótolnia, amivel úgymond "jutalmazó" reakciót vált ki, hiszen megoldja a feladatot. Magasabb frekvencián egyre kevésbé fog ez működni, és elveszti az érdeklődést is az ember hosszabb távon. A 24p egyébként nagyon jól el van találva: már elég gyors a mozgó kép illúziójához, de még elég lassú ahhoz, hogy ne legyen "szappanopera" érzése az embernek. Már 1-2 Hz eltérés is komoly változást okoz ebben az esetben.

üzenetek