Otthoni hálózat és internet megosztás - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


zsiga68
(senior tag)

Ellenőrizd az utp kábeleket ís cserélj tápegységet.


Balázzs
(senior tag)

Ok, a táp nem letet cserélve, az a régi maradt de kicserélem.


Puro
(aktív tag)

Sziasztok.
Útba tudna valaki igazítani, hogy adguardhomen az ipv6ról kéréseket hogyan kell megszűrni a blokkolási listával? Telekomos onton nincs lehetőség helyi ipv6 dns kiszolgálót megadni, tehát amelyik eszközöm ipv6 megy az full reklámszűretlen lesz.
Ellentétben az ipv4 eszközök, azok használják továbbra is a helyi dns feloldót.
:R


richard_d85
(csendes tag)

Szia!

Én ki kapcsoltattam az ipv 6-ot az ont-on csak ip4-est kapjon.


MasterMark
(titán)

Nyugodtan lehet IPv4 DNS szervert használni IPv6-hoz is.


gyulank
(addikt)

Az nem lenne jó, mert nem használná ki a portok sebességét, hanem minden 1Gb-en osztozna. És még kevés is a portja. Az ont-on van 1x2,5, és 4x1Gb port, az 6,5Gbps. És elég 1Gb-en osztoznia az egyik rákötött router eszközeinek, a másik rákötött router eszközeinek másik 1Gb jut. Elvileg az ont-on kívül mindenre lehet rakni openwrt-t, de gyakorlatilag az ubikra meg az egyik tp-re nem. Van rájuk, de nem engedik. De az ubikban van 1 pipa, hogy vlan, és meg kell adni egy vlan id-t. Szóval azon talán használható. De az AX3600-nak a kerti ubi helyett kéne lennie, mert úgy használhatóbb volt a wifi. Az a baj, hogy nem tudom mitől rossz mikor rossz, mert néha jó az is, de szoktak lenni olyanok, hogy !-jel van a térerő mellett, és kiírja, hogy nincs internet. Ilyen előfordul időnként azzal az ubival is, és a másik ubik utáni router wifijén is. A közvetlenül az ont-ba dugottaknál talán nem csinál ilyet. Esetleg lehetne több alapértelmezett átjáró? A közvetlenül beledugottaknak az ont, aztán az azokba bedugottaknak az amikbe bedugtam? De akkor meg megint vagy IP ütközések lehetnének, vagy nem tudnék csatlakozni akárhonnan. Márpedig olyan szempontok is vannak mint kamera akár a legutolsó eszközökön, meg mindenhonnan akarok tudni mindent csinálni. Ez mind az én hálózatom, csak egy eszköz nem elég hozzá, hogy mindenhol legyen net. Meg még az összes lerajzolt sem elég.


Puro
(aktív tag)

Kényszerből vagyok ipv6 mert évek óta visszatérő probléma, hogy a cloudflaret használó oldalak estére úgy töltenek be, mint 98-ban az isdn, ipv6-nál nincs gond, ha nem a free-t használja a weboldal, ipv4-en halott mind.


gyulank
(addikt)

Jó, szerintem úgy jó lesz.


carex6
(csendes tag)

Sziasztok!
Az alábbi 2 probléma megoldásában kérek tőletek tanácsot, segítséget:
1. Vodafone routerünk van (az újabb fajta).
Minden eszköz kapja a netet rendesen, ami hozzá csatlakozik akár vezetékkel, akár vezeték nélkül, azonban a telefonra telepített netbank alkalmazás kommunikációs hiba üzenet ad. Amint kikapcsolom a telefonon a wifi-t és mobil neten keresztül indítom az alkalmazást, fut rendesen.
Hozzá nem értőként arra gondolok, hogy a banki alkalmazás használna valamilyen titkosítást és az nincs beállítva a routeren? Az az érdekes, hogy a korábbi routernél nem volt ilyen gond.
Tudnátok tippet adni, hogy hogyan lehet megoldani ezt a problémát?
2. A klíma berendezés 2.4 GHz-en kommunikál (ha egyáltalán így kell írni). Az új router a leírás szerint képes arra, hogy olyan frekvencián adja a jelet, amilyet kér az adott eszköz. A korábbi routeren 2.4-et állítottam be és tudtam telefonos alkalmazással kezelni a klímát, most viszont hiába a választós beállítás, az alkalmazás jelzi, hogy bocs, 5 GHz-et nem tudok.
Erre esetleg tudok beállítási segítséget adni?
Bármelyik témához köszönöm a hozzászólásokat.


Sz_Imre
(senior tag)

Szia!
Igaz, nem ismerem a Vodafone eszközt.
De amit ki kéne próbálni, hogy belépsz a Voda routerbe és ott a wireless (vezetéknélküli) részben keresel olyat, amit smart connect vagy band steering, azaz ami "egybeolvasztja" a
2.4 és a 5Ghz jelet. Na ezt kell kikapcsolni - külön választani.
Ha nem vagy biztos a dologban és ha tudsz képet feltölteni, akkor könnyebb lenne segíteni. (ez a 2. pont megoldás, de lehet hogy az 1-re is megoldás lehet)


richard_d85
(csendes tag)

Milyen rendszered van, mert nekem épített router van vagyis egy gépen fut a proxmox és azon futattom a virtuális gépeket. Most openwrt-re tértem át és a saját adblock appját használom. Ne tudom az adguard home-ot miről futtatod?


richard_d85
(csendes tag)

Esetleg így tudod a cloudflare-t kikerülni.


KrAt
(veterán)
Blog

Sziasztok!

Adott egy Telekomos koax internet, ami egy Kaon routerbe érkezik, amin jelenleg a wifi-t is használom, onnan megy 2 buta switch felé (házban a vezetékes eszközökhöz illetve a garázsban a szerver-kamera pároshoz).

Azonban az okosotthon, egyre több wlan-os eszköz miatt sokszor tapasztalom azt, hogy a wifiről leszakadnak eszközök / nem csatlakoznak fel (ilyenkor látom a hálózatot, azonban csatlakozni nem tudok rá), nyilván a telekomos csoda nem ekkora terhelésre van tervezve :)

Kérdés, milyen AP-t (vagy routert?) vegyek, és miben módosítsak a topológián, ha egyáltalán? Gondolom rögtön a router mögé kéne dugni, és akkor az jó is lenne.

Igény nincs sok, lehet 2,4 vagy 5GHz is, sávszél se nagyon számít, a stabilitás a fontos :)

Árban nyilván nem akarok elszállni, de ha kell, szívesen költök rá.

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

Eddig hány eszközt használtál? Egy AP/router le tudta fedni kellően stabil wifi-vel a házat? Mert vannak olyan eszközök, amelyek ki tudnak szolgálni sok klienst, kérdés, ebből mennyi kell? Pl. két kisebb (olcsóbb), vagy egy nagyobb/erősebb (ami drágább). A Grandstream AP-k tudnak egységes hálózatot kezelni (seamless roaming), ha ez igény. Ezt külön vezérlő nélkül is. Vannak egyéb igények? Pl. VLAN? Mondjuk, ehhez okosabb router és/vagy menedzselhető switch kell.


KrAt
(veterán)
Blog

Szia!

A telekomos eszköz le tudta kényelmesen fedni az igényeimet mind sávszél mind távolság tekintetében, szóval annál többre nincs szükség.
A bejöveteli pont pont a ház közepén van, onnan egy ~8 méteres sugarú körben vannak az eszközök, téglafalak, 1 szint.
Ezen lógott 2 telefon, 1 tablet, 2 laptop, meg vagy 10-15 okoseszköz, ami folyamatosan bővül :)

Van a kapunál egy másik wifi eszköz, de az másik hálózat, másik SSID, szóval az nem ide tartozik :)


MasterMark
(titán)

Nem, ez teljesen más. Ezzel max. ilyen kis cégek saját weblapjainál tudná kikerülni.


Multibit
(veterán)

Van esély arra, hogy egy jól elhelyezett AP-val le tudod fedni a teret. A plafonra felfúrt ufonak ideális a karakterisztikája. Vannak itt fórumtársak, akik TP-Link AP-kat használnak, ők biztosan tudnak segíteni abban, hogy szükséges-e vezérlő a működéshez. A Grandstream beágyazott vezérlővel rendelkezik. A honlapokon meg tudod nézni, hogy melyik modell mit tud. Rendeld neten, úgy visszaküldheted, ha nem válik be az adott típus!


Balázzs
(senior tag)

Táp és utp kábeleket kicseréltem, kiszedtem az asus routert, most csak a voda eszköze megy, tesztelem még. Tegnap előtt azért bejelentettem, az alábbi - nem tudom mennyire automata - választ kaptam:

kedves Ügyfelünk!2024.05.07-én érkezett megkeresésére tájékoztatjuk, hogy az ön által jelzett hiba a rendszereinkben történt ellenőrzést követően távdiagnosztikai méréseink alapján már nem tapasztalható, így a hibabejelentést lezártnak tekintjük.Amennyiben a hibát wifin tapasztalta, kérjük, tesztelje a szolgáltatását közvetlen kábeles kapcsolat segítségével is. Tájékoztatjuk továbbá, hogy vezeték nélküli kapcsolatra sajnos nem tudunk garanciát vállalni, szerződésünk alapján csak kábelen keresztül garantáljuk a sebességet.Amennyiben ismét tapasztalna problémát a modemén, végezzen el az eszközön egy teljes gyári visszaállítást, azaz a modem hátulján lévő "reset" gombot nyomja meg egy arra alkalmas hegyes eszközzel. Ennek hatására a modem visszaáll a gyárilag beállított értékekre, tehát töröl minden beállítást, amit korábban már módosítottak: wifi név, jelszó, port továbbításokat.Amennyiben a gyári beállítások elvégzését követően is tapasztalja a problémát, abban az esetben ellenőrizze az UTP kábelt. A megfelelő internet kapcsolat biztosítása érdekében CAT 5e vagy CAT6 szabványú UTP kábel ajánlott az eszköz és modem közötti kapcsolat biztosítására. Az UTP kábel szabványát a kábelen lévő felirat alapján tudja ellenőrizni. Amennyiben régebbi szabványú kábellel rendelkezik, abban az esetben javasolt újabb szabványú kábel használata, mivel a CAT5 és annál régebbi szabványok maximum 100Mb/s adatátviteli sebességre képesek.Amennyiben a hiba wifin újra tapasztalható, ellenőrizze az alábbiakat:1. Böngészőjében nyissa meg a https://192.168.0.1 weboldalt, majd jelentkezzen be. A bejelentkezéshez szükséges alapértelmezett felhasználónév "admin", a jelszó pedig "password". Az első belépés után javasolt megváltoztatni a belépési jelszót a "Admin" azon belül "Jelszó módosítása" menüpont alatt.3. Kattintson a "Haladó beállítások"-ra azon belül a "Vezeték nélküli"-re azon belül pedig a "Vezeték nélküli jel"-re.4. A 2,4 Ghz-s wifinél a csatornát állítsa át egy másikra, majd az oldal alján nyomja meg a "Módosítások alkalmazása" gombot.(Javasoljuk, próbáljon ki több csatornát, és amelyiken a legjobb sebességet méri, azt használja.)Reméljük, minden szükséges információt megtalált levelünkben! Esetleges további kérdéseit várjuk a www.vodafone.hu/kapcsolat oldalunkon vagy a belföldről díjmentesen hívható 1270-es számon.


carex6
(csendes tag)

Szia!
Köszönöm a gyors választ. Mire odaértem volna, hogy megnézem a router beállításokat, beköszöntött a szolgáltató által tervezett áramszünet. :)
Amint újra online lesz a ház, azonnal kipróbálom a javaslatodat.


KrAt
(veterán)
Blog

Köszi!

Van valami bevált konkrét típus, vagy tipp, mire kell figyelni választáskor? :)

üzenetek