Otthoni hálózat és internet megosztás - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


merqree
(őstag)

Sziasztok,

Telekom optikai internet szolgáltatásom van, Fast 5670 "modemmel".
Van egy routerem, ami ASUS TUFAX-3000V2.
A Telekom eszközének LAN1 portja össze van kötve az ASUS WAN portjával.
A Telekom eszközön beállítottam a PPOE Passtrought-t IS (a belépési adatok a telekom eszközén be vannak írva)
Az ASUS WANautomaitkus IPt "kér".
A Telekom eszköze az ASUSnak 192.168.1.66 IPcímet ad minden alkalommal (ez lett beállítva a telekom DHCP részében). Ez látszik a Telekom DHCP kiosztott listájában, és ezt mutatja az ASUS is a WAN részben.
Az ASUS LAN IPje 192.168.50.1 címre van állítva, gyárilag, nem piszkáltam.
Az ASUSban szintén be van kapcsolva a DHCP, és látni, hogy az eszközök innen kapják az IP címüket.
A telekom eszközben a portforwardokat beállítottam, mind a külső, mind a belső portokhoz a "publikus" portokat írtam be, és valamennyit az ASUS WAN IP-re irányítottam.
Az ASUSban szintén van portforward beállítva, de ott a külső és belső port már eltér, mert így akartam/szeretném, a lokális IP pedig a Synology NASra (DS220+) IPjére mutat.
A NASon fut egy VPN szerver, torrent és Plex szerver, illetve be van állítva DDNS.

1. A torrent működik, a különböző port ellenőrző online helyek nyitottnak mutatják a portot, igaz, mind a külső, mind a belső port ugyanaz.
2. A VPN működik, annak ellenére, hogy a különböző port ellenőrző online helyek zártnak mutatják a portot, a külső és belső portok eltérnek szándékosan egymástól.
3. A Plex Server azonban labilis, nagyon. A különböző port ellenőrző online helyek zártnak mutatják a portot, a külső és belső portok eltérnek szándékosan egymástól.
A Plex-ről hallgatnék zenét, amikor nem vagyok otthon, mobilneten keresztül, de VPN nélkül. Ez esetben változó időhosszig tudok hallgatni zenét, és megáll.

Azt is megfigyeltem, hogy vannak esetek, amikor a Plex server a beállításaiban mutatja, hogy nem érhető el online. (jelenleg is otthon vagyok, és azt mutatja a server, hogy nem érhető el kívülről, csak LANból.)

A Plex port forwardja így néz ki:
Telekom: bejövő IPhez *-ot tettem, 36400 továbbítva az ASUS WAN IPre 36400 porton
ASUS: bejövő IPhez *-ot tettem, 36400 továbbítva a NAS IPre 32400

Hálózat szervezés szempontjából láttok-e aggályos vagy máshogy beállítandó dolgot?
Vagy menjek tovább a Plex irányába?

Válaszotokat előre is köszönöm!


4Grider
(nagyúr)

Minek állítottál pppoe passthrue-t a Telekom eszközön, ha egyszer nem az Asus eszközöddel építed fel a pppoe kapcsolatot, hanem azt változatlanul a Telekom eszköze routolja a belső hálózatod számára?


merqree
(őstag)

Ok, kikapcsolom.


4Grider
(nagyúr)

Semmi gondot nem okoz amúgy, a kérdés azért hangzott el, mert nem értem, hogy miért nem a saját routereddel építed fel az internet kapcsolatot (ehhez kell a pppoe passthrue a telekom eszközén) és miért routolsz a telekom belső hálózata felől az asus belső hálózata felé. Ez így egy marhaság...


atirag
(őstag)

Egy tplink valamilyen . Nem poe képes. Végül egy régi tplink lett oda mert az ujat beraktam a nappaliba . Akkor még azt hittem ez majd tud poe funkciót😂
A ledet megnézem . Eddig a routerből jött közvetlenül .

Essenó: külön tápja van.


Essejó
(veterán)
Blog

És a külön tápot bedugtad? Biztos? :D


atirag
(őstag)

Nem is húztam ki :) És a kamera működik mert este felkapcsol a reflektor mozgásra .


Redlight2
(tag)

Igen.

Eddig a 4. portba volt dugva. Most az egyik pc helyére a 3. portba kötöttem. Switchen maradt minden ahogy volt. A TV-n most van kiváló vezetékes net, az IPTV viszont nem jön be.
De legalább most tp-link szoftvere látja a hálózaton és a webes felületre is enged belépni.


jerry311
(nagyúr)

Kellene a megfelelő VLAN konfig az új switchedre, akkor talán menne mindkettő.
Melyik szolgáltató?


cigam
(félisten)
Blog

Írta, hogy Digi(Invitel). Ott általában 2 port a dedikált tv, és 2 port az internet. Azt ki lehetne próbálni, hogy 1 TV és egy Internet portot is bedug a switchbe.
Nekem az a furi, hogy a TV-n hogyan jön az iptv adás.


Redlight2
(tag)

Iptv box van a tv mellett. Switchből egyik ethernet a tv-be, màsik az iptv boxba megy. Csak sajnos a szolgàltatòi eszközön nem mind1 melyik portba van bekötve a switch. Ha a 4. portra dugom a switchet, akkor van iptv és nincs net. Ha 1-3ig, akkor meg nincs iptv, viszont akkor a tv-n meg van internet.

jerry, milyen vlan konfig? Nekem ez picit magas. :B


atirag
(őstag)

Van olyan eszköz amivel tudom tesztelni az utp kábelt ? De úgy ,hogy van a két vége között 20m.


cigam
(félisten)
Blog

A VLAN-al egy virtuális hálózatot hozhatsz létre. Az okosabb routerek/switchek tudnak ilyen trükköt, hogy a fizikai portok között tudsz kapcsolatot létrehozni, ill. bontani. Pl.Az első 2 port a VLAN1-be tartozik, amin keresztül azokon kijutsz az internetre. A 3. és 4. port egy másik, VLAN2-be, amin nem jutsz ki az internetre, hanem csak a szolgáltató belső hálózatába jutsz be, hogy megkapd az IPTV stream-et. Bár fizikailag egy eszköz, nem mindegy hová dugod a LAN kábelt, mert a VLAN-ok között nincs átjárás. (Oké valójában lehet, de jelen esetben nincs)
[link] vagy [link]


cigam
(félisten)
Blog

Igen. Van egy adó és egy vevő része. Az olcsóbbakon fel vannak sorolva tüskék sorszámai, és "futófény" szerűen szépen felvillantja 1-8-ig a LED-eket. Ha valamelyik nem villan fel, ott szakadás van, ha rossz sorrendben villanak fel akkor vagy rosszul készítetted el a csatlakozót, vagy krosz kábellel van dolgod.

[ Szerkesztve ]


atirag
(őstag)

Akkor elvileg egy ilyet [link] veszek az jó ?


merqree
(őstag)

Én ezt ajánlom, drágább, igaz.


cigam
(félisten)
Blog

Jó lehet.Viszont BNC-s hálózat tesztelés felesleges plusz. Már csak a múzeumokban találkozhatsz vele, évtizedek óta kikopott.
Én olyat keresnék ami az árnyékolást is ellenőrzi (van egy 9. LED G betűvel jelölve). Az újabb(cat6) árnyékolt kábelek árnyékolását (ill annak bekötését) is tudják tesztelni.
Nekemis ilyen zöld van kínai barátainktól, de nálunk is kapható, pl. [link]. Működés közben: [link]

[ Szerkesztve ]


Redlight2
(tag)

Akkor így , ugyanarròl a szolgàltatòi portròl tudna jönni iptv a boxba, illetve internet a tv-re? Ràpròbàlok, köszi. :R


cigam
(félisten)
Blog

Szerintem egyszerűbb lenne a TV-t Wifi-re kötni, vagy behúzni még1 kábelt.


Johnzy
(tag)

Eléred a szolgáltatói eszköz management felületét? Írd meg pontosan, hogy milyen típus.
Ha találnál rajta esetleg valami olyan infót, beállítást, amivel megoldható lenne, hogy pl. az untagged frame-k a hálózathoz tartozzanak, míg a TV-s előfizetés IGMP stream-je az XYZ VLAN-hoz, akkor van rá esély, hogy megoldod a switcheddel. Ehhez viszont kellene a pontos típus meg körbe kéne nézni a management felületen. Digis/inviteles fórumba írtál ez ügyben? Ha a szolgáltatói eszközt nem lehet átállítani és tényleg csak fixen, kizárólag a 4. porton szórja az IP-TV, (mint ahogyan a 68671-es hsz-ben írtad), akkor arra is van egy megoldás (NEM, nem még egy kábel :DDD ), viszont előbb nézd meg a fenti kérdéseinket/kéréseinket, hátha... ;)

üzenetek