Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


Vertigo18
(addikt)

Nem reseteltem a routert, Jani! Viszont áramtalanítottam percekre és újradugtam. Ugyanez. Ráadásul ugyanarról a portról, ugyanazzal a kábellel megy a laptop, mondom! :)

hcl: persze, sokszor próbáltam...


Janoska26
(addikt)
Blog

Az ok, nálam az volt hogy annak a gépnek nem akart ip-t adni, másik ami már volt a hálózaton gond nélkül ment. És nem ugyanaz ha áramtalanítod :) Reset, és újrakonfig az egész router. Vagy manuálisan megpróbálhatsz ip-t adni a gépednek, hátha, mondjuk azt az ip-t amit a laptop kap.

#101923 - nincs több tippem. Azaz venni kell nálam egy új jó drága gépet és ezt ki kell dobni a francba :D

[ Szerkesztve ]


Vertigo18
(addikt)

Fordítva vajon lehet ugyanilyen gond? A laptop nemigen volt még vezetékkel csatlakozva, viszont a gép maga már 1 éve be van dugva. Tehát a laptop az "új játékos", a gépnek meg "hirtelen" nem ad ip-t a router?

De megint mondom, UHHH kollega belépett a routerbe és végignézte azt is...


CPT.Pirk
(Jómunkásember)
Blog

Nehéz követni, de a kábel volt már ellenőrizve? Úgy értem közelről megnézve, hogy mind a 8 pin rendesen rá van-e krimpelve mindkét végén? Nem sérültek meg a réz érintkezők? Nem tört meg a kábel valahol? Simán lehet, hogy a gépben nem érintkezik valami, a laptopnál meg igen.


hcl
(félisten)
Blog

Na de egy évig ment...


Vertigo18
(addikt)

Igen, lett ellenőrizve rengetegszer. A kábel maga nem tudom meg van-e törve, de EZER helyen szét van róla "foszlódva" a burkolat és 10-15 centiken látszanak a szálak. Szőnyeg alatt megy, nem volt érintve kb. 20 éve és taposva van rajta. Mindez egy kb. 30 méteres kábelen majdnem fele hosszában ilyen körülmények között van szegény.

Ezért is mondtam, hogy a kábel a következő próba.

Viszont ha FIZIKAILAG ugyanott van a gép és a laptop és csak ANNYI változik, hogy kihúzom a gépből és bedugom a laptopba, akkor, ha a kábel lenne "megrottyanva" valahol, hogyhogy egyből kap a régi lapos netet vele?

hcl: meg már vagy 20 éve... :D

[ Szerkesztve ]


UHHH
(senior tag)

Srácok, nem vagyunk amatőrök: Fix ip-vel is ki lett próbálva.
A laptopon meg vígan ment dhcp-vel is.
Természetesen 10 megabit half duplex-szel is ki lett próbálva.
A laptopon 100 megabit full-on ment úgy gondolom (sajnos ezt bizonyítani nem tudom, nem láttam).

Linux-szal próbáld ki az usb-s cuccost, illetve driver probléma is simán lehet.
Vertigo18: Ha gondolod, ránézek az usb-s cuccra is. :)


Vertigo18
(addikt)

Jajj, de aranyos vagy, köszi. És mindenki másnak is, akik az ötleteivel próbáltak segíteni, érdekes volt átélni ezt a fajta összefogást.

Annyit még hozzátennék, hogy hiába vagyok benne a számítástechnikában immáron 31 éve, a hálózat nekem mindig egy fekete folt volt és marad is, nem is érdekel, nem is érint.

Annyi, hogy lezárandó az egészet, kihúzkodtam a gépet a 'csába, aztán felköltöztettem a másik 3 gép mellé, az ott egyik működő gép cumóit simán bedugdostam ebbe, a fiaméba, visszaengedélyeztem Biosban és Windowsban is az alaplapi hálókártyát és egyből kapott netet, kiment...

Gyorsan kipróbáltam az usb-s cuccot is, az is frankón működik. tehát megállapítható, hogy a 15-20 éves, félig szőnyeg alatt vezetett, félig a ház falán kívülről lógó Ethernet-kábel a ludas, most valahogy fizikailag meg kell majd oldanom annak lecserélését. Sajnos ez sem lesz könnyű menet.


hcl
(félisten)
Blog

Gyá, de akkor a lapos miért ment vele :O


Exian
(őstag)
Blog

Más az ingerküszöbe ;]

Amúgy én is épp ezt akartam kérdezni.


Vertigo18
(addikt)

Erre olyasmi lehet a válasz, hogy a régi lapos hálókártyája lassabb és az "még" működik a kábelen. De nem tudom, tényleg nem értek hozzá. Emlékeim szerint UHHH "belassította" "10M"-re a gép hálókártyáját is és akkor sem működött.


hcl
(félisten)
Blog

Igen, ha csak ennyi lenne, akkor 10Mbittel is ment volna. Imádjuk az ilyen félrevezető hibákat :D


Vertigo18
(addikt)

Most az lesz a feladat, hogy lehúzzam valahogy a kábelt, mert ahogy most van vezetve, az egyszerűen katasztrófa, mintha Picasso maga húzta volna. Olyan csavarok vannak benne, mint valami elmebeteg fejében a káosz...


Exian
(őstag)
Blog

Hát, akkor ne is csodálkozz, hogy ilyen problémák előjöhetnek :)

"félig szőnyeg alatt vezetett, félig a ház falán kívülről lógó Ethernet-kábel"

Az ilyesmit eleve nagyon szeretem, a sima beltéri kábel nem kültéri használatra van tervezve, jobbik esetben csak megeszi az UV, rosszabbik esetben összeszed minden szart a környezetből, bár amúgy működni szokott ideig-óráig, de éppen most én is szívok kültéren csak úgy kihúzott kábellel. Állandóan ledobálja a rákötött AP-kat, előtte sima routerekkel nem volt gond, de ezek máris megérzik a szar kábelezést...


Vertigo18
(addikt)

Egyetértek azzal, amit mondasz, félre ne értsd. Sajnos, aki előttem lakott itt (sógorom) igazi félcmunkákat végzett, ez látszik az egész házon. Nem akarom elkezdeni, de mindent abból csinált meg, amit összebugázott a ház körül és akkor itt most be is fejezem az ostorozását.

Az igazán vicces az, hogy ez az Ethernet kábel, mint írtam kb. 15-20 évig ott lóg a ház falán, vagy bújik a szőnyeg alatt, sosem volt vele semmiféle probléma, nem szakadt a net lent a fiam gépénél, semmi anomália nem volt tapasztalható. Egész jól bírta akkor! ;)

Anno mondtam, hogy költözz ide szembe, akkor látnád te is! :D

[ Szerkesztve ]


Exian
(őstag)
Blog

Én is húztam már ki csak úgy UTP-t kültéren... :) Ám azért egy gégecsőbe be szoktam rakni. Úgy már egy fokkal jobb. A legjobb persze, ha kimondottan kültéri kábelt használsz, és/vagy kültéri üvegkábellel van átlőve, ha nagyobb a táv (két végén megfelelő médiakonverterrel), de azzal meg az a baj, hogy rohadtul sérülékeny.

Pedig még bizonyos szolgáltatók is csak úgy simán csupaszon húzzák ki ezeket az optikai kábeleket az oszloptól a házig, amik önhordóak. Egyik helyen nagy kérdőjjel a fejemen meg is kérdeztem a szerelőt, amikor húzták be ilyen módon az optikát, hogy jó lesz az úgy csupaszon, mindenféle védelem nélkül? Azt mondta persze persze, ki lehet húzni akár 200-300 méteren is, nincs vele gond... aha, 2 hónap múlva szétrágra egy nyest a tetőn :DDD húzhatták újra az egészet.

"Anno mondtam, hogy költözz ide szembe, akkor látnád te is! :D"

Ja ja, azóta sem léptünk még semerre, szóval még mindig aktuális a házkeresés :)

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Melóhelyen az optika szerelődobozát megette az UV :D Leszakadt az oszlopról, az optikai szál tartotta (szigetelés is megsérült), de működött :D Másfél napig lógott, amíg kijött a hálózatépítő banda, és kijavította :D


Janoska26
(addikt)
Blog

a pirosat vágd el először :D


DJ. Ru$y
(félisten)

Az optikával kapcsolatban nem tudok egyetérteni... Amit kültéren húznak azok kültéri kábelek (akár csak az UTP, amit kültérre szánnál te is). Az, hogy a nyest elrágta, ha kültéri UTP lett volna ott a kültéri UTP-t is elrágta volna a nyest, ahogy elrágja a gyertyakábelt vagy a kábelkorbácsot az autó motorterében.

"Üvegszál" miatt mindenki azt hiszi, hogy olyan sérülékeny, hogy hűűűű. Egy valamire érzékeny azok az éles "törések" megvan minden átmérőhöz a maximális "hajlítási szög"... A külső réteg alatt általában kevlár szálak vannak a "tube" vagy a konkrét szál körül. Gondolom a kevlárt nem kell bemutatni. :)


Exian
(őstag)
Blog

Én ezzel teljesen tisztában vagyok.

Én pont arra céloztam, hogy totál védelem nélkül minden kábel sérülékeny, pl nyest általi szétrágásra.

Ha belenne rakva valami védőcsóbe, akkor kisebb eséllyel rágja át bármi is. Persze, az úgy sokkal bonyolultabb és drágább, teljesen logikus, hogy mindenhova így húzzák be. Az is logikus, hogy aki védett(ebb), stabilabb, biztosabb, nagyobb rendelkezési állású hálózatot akar, az fizessen bérelt vonalért tízezreket vagy többet havonta (amihez manapság alap a komolyabb mobilnetes backup rendszer, akár több is), valószínűleg kisebb sávszélességgel.

Az emlitett optikai net gigabites, de nincs 10e Ft / hó, szóval ezt el kell így fogadni, ez egyértelmű.

Inkább itt az volt a gond, hogy béna módon húzták végig egy lapostetőn, ahol simán hozzáfért a nyest. Ha rendesen, kicsit a tető felett hozták volna végig, akkor nem lett volna gond vele. Vagy legalább a tetőn berakták volna valami csőbe, akkor sem lett volna gond.

[ Szerkesztve ]

üzenetek