pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Van egy olyan helyzet itthon, hogy szeretnék egy saját hálózatot kialakítani pfsense-el. Van szolgáltatói router (Vodafone, NAT, DHCP), meg AP-k rákötve, amit a többiek használnak, én ettől szeretnék függetlenedni. Max egy port forwardingot állítanék be rajta, meg egy kábelt rádugnék, de kb. ennyi. Nem akarok fájl megosztást, vagy semmi ilyesmit a többiek gépeivel.

A saját szerver gépen van gigabites rezes kapcsolat, ac wifi kártya és optikai hálózati kártya. Azt szeretném, hogy az én gépeim innen kapják a netet. A gigabitesen jöjjön be a net a szolgáltatói eszköz felől, az optikain és wifin legyen tovább osztva. A lényeg, hogy tudjak csomagokat szűrni, saját tűzfal beállításokat alkalmazni legalább a saját gépeimre.
A másik, amit szeretnék, hogyha utazok, akkor a laptoppal és a telefonnal elérjem az itthoni szerver szolgáltatásait, pl. fájl megosztás, webszolgáltatások. Azt viszont nem szeretném, hogy valaki direktben elérjen SMB vagy HTTP szervert a netről, inkább csak valamilyen titkosított tunneling megoldáson keresztül. A gépek között direktbe nem szeretnék fájl megosztást vagy ilyesmi, csak a szerveren keresztül, szóval a többi gép vagy a teljes saját hálózat távoli elérését nem szeretném, mert felesleges és csak plusz sebezhetőséget rejt. Azt sem szeretném, ami a tipikus VPN-en van, hogyha rácsatlakozok, akkor a VPN szerver internetjét használom, és minden adatforgalmam átmegy rajta, mert elég gagyi az itthoni uploadom.

Egyelőre feltettem egy type1 hypervisort a szerverre, aztán agyalok, hogy mi legyen. Tudtok valami iránymutatást adni, hogy hogyan tudom vagy érdemes elérni a fenti célokat? Leginkább a hálózati része nem világos.

[ Szerkesztve ]

üzenetek