pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


freddirty
(senior tag)

A távoli elérésre wireguard vagy openvpn szolgáltatást kellene felraknod a pfsensre és a kapcsolódni szánt kliensekre. Ezt fel lehet konfigurálni úgy mintha a lokális hálózaton lógnál, akár az internetelérést is át lehet forceolni rajtuk, ami mondjuk hasznos ha el szeretnéd fedni publikus wifin a forgalmadat. Nekem is így megy, openvpn-en lóg a hétvégi ház hálózata, wireguardon csatlakoznak a mobil eszközök.
Nekem is hasonló setup van itthon mint ami az első hozzászólásban írtál, 1-2 plusz tanács:
- A családot nem feltétlenül kell teljesen leválasztani, lehetnek jó és hasznos szolgáltatások a szervereden nekik is. Pl Pihole ami reklámot/nem kívánatos domaint-t szűr, vagy egy security onion ami intrusion detectionként a forgalmukat elemezve gyanús dolgokra mutathat rá mondjuk rosszindulatú fertőzésre/forgalomra (ez mondjuk már kicsit enterprise ízű szolgáltatás).
Egy szerveren a homelab szolgáltatásai és a router azért nem annyira klafa. Fogsz mókolni újraindítgatni, frissíteni nem lesz 100% az internetelérés ami akkor is fájhat ha csak te ill. a szolgáltatásaid használják. Én külön kisebb alacsony fogyasztású eszközre szervezném ki a pfsense-t hasonlóan mint egy routert, aminek a tárhelyét megosztva akár backupja is lehet a main szervernek ha valami nagyobb leállás lenne.
(A felhőt én annyira nem látom alternatívának otthonra. Egy otthoni szerver méretű gép bekerülési költsége a felhőben elég gyorsan eléri a beruházás költségét és utána már negatívba fordul. 32GB RAM, 4-8 mag, videogyorsítás transzkódoláshoz, kamera feed feldolgozáshoz. A felhő inkább enterprise szolgáltatáskupac amivel megspórolhatják a cégek az onprem üzemeltetéséhez szükséges népek bérét, meg még persze sok minden mást. De hát ebben az esetben te vagy a rendszergazda :)

üzenetek