pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Multibit
(veterán)

Mintha meg meg szakadna a kapcsolat
Hogy/hol detektálod a szakadásokat?
OPNsense 23.7.8 van jelenleg a vason. Sem ezen, sem a korábbin nem tapasztaltam Wireguard hibát. Hamar feltűnne, mert a telefonom mobilnet használatakor, a WG szerveremen át éri el az internetet.


halisa
(tag)

A munkahelyen szoktam elérni az otthoni nas meghajtókat. Gép bekapcsolás után rendben élérek mindent, de pár perc után semelyik meghajtót nem tudom elérni. Mintha lepihenne a wireguard. Az otthoni opn felületet sem érem el. Eltelik pár másodperc és megint minden elérhető. Internet van, tudok böngészni. Zavaró mert vannak dokumentumok amiket a nasról szoktam elérni, megnyitni majd vissza menteni. Előző verziókkal nem volt semmi gond. Most próbáltam elérni a munkahelyi opnsense felületét és nehezen töltöttbe. Ha behozza akkor már minden oké.

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

Mintha lepihenne a wireguard
Mintha... Azért érzed, hogy ez nem igazán korrekt hibameghatározás! Ilyenkor ránéztél egyszer is a router felületén a VPN/Wireguard/Log File menüpontra?


halisa
(tag)

Igen!

Ez van a találtam a log fájlban:

2023-11-13T07:59:04 Notice wireguard /usr/local/opnsense/scripts/Wireguard/wg-service-control.php: ROUTING: entering configure using 'opt2'
2023-11-13T07:59:04 Notice wireguard wireguard instance Opnsense_bolt (wg1) started
2023-11-13T07:59:04 Error wireguard /usr/local/opnsense/scripts/Wireguard/wg-service-control.php: The command '/sbin/route -q -n add -'inet' '192.168.254.1/32' -interface 'wg1'' returned exit code '1', the output was ''
2023-11-13T07:58:54 Notice wireguard wireguard instance Opnsense_bolt (wg1) stopped
2023-11-12T09:32:28 Notice wireguard /usr/local/opnsense/scripts/Wireguard/wg-service-control.php: ROUTING: entering configure using 'opt2'
2023-11-12T09:32:28 Notice wireguard wireguard instance Opnsense_bolt (wg1) started
2023-11-12T09:32:28 Error wireguard /usr/local/opnsense/scripts/Wireguard/wg-service-control.php: The command '/sbin/route -q -n add -'inet' '192.168.254.1/32' -interface 'wg1'' returned exit code '1', the output was ''
2023-11-12T09:32:18 Notice wireguard wireguard instance Opnsense_bolt (wg1) stopped
2023-11-12T09:32:18 Notice wireguard wireguard instance Opnsense_bolt (wg1) can not reconfigure without stopping it first.


Multibit
(veterán)

Valami hiba lehet nálad a wg konfigurációban.
Nálam augusztus 30 óta vannak bejegyzések a logban, de kizárólag notice szintűek. Még warning sincs, nem hogy error.


halisa
(tag)

Meg lett a megoldás! Most már működik. Rendben megy.
A 192.168.254.1/32 IP kavart be.

[ Szerkesztve ]


scream
(veterán)

Azért az szomorú valahol, hogy pfSense-ben (pfSense +) nincsen külön log fül a Wireguard-nak, hanem lehet a teljes sys log-ot filterezni, aztán vagy megtalálja az ember amit keresne vagy nem.

Már nagyon érik a váltás OPNsense-re (bár nyilván nem emiatt, hanem a Netgate hozzáállása miatt).


Multibit
(veterán)

Kezdettől fogva OPNsense-t használok, nálam így alakult. Nem is gondolkoztam az öregebb tesóra váltáson.
Egyszer-egyszer rövid időre kipróbáltam az Untangle-t és a Sophos XG-t, de mindig volt valami, ami miatt visszatértem az OPNsense-hez.


ViZion
(félisten)
Blog

opnsense sem tökéletes, vannak zavaró apróságok...
pl. a felesleges dolgokat nem lehet kigyomlálni, időzítések és aliasok kezelése macerás, csak a logban látni, h melyik kapcsolat aktív, user sávszél beállítás macera (IP range hiba, egyenként kell felvinni), stb.


scream
(veterán)

Még a végén inkább elmegyek OpenWRT irányba, ezek után. :DDD

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nincsen tökéletes rendszer, és mint írtam is, a fő motivációm inkább csak "elvi kérdés" a Netgate üzletpolitikája miatt - nyilván nem miattam mennek majd csődbe, de legalább a lelkem nyugodtabb lesz.


ViZion
(félisten)
Blog

Nem azt mondom, h égbekiáltó bajok vannak. Akkor én sem használnám.
Ami engem zavar (tehát szigorúan szubjektív, user oldali vélemény):
- a nekem felesleges, nem használt modulok eltávolítása: captive portal, DNS masq, openDNS, webproxy, VPN, IPSec, stb. Fórumokban felmerült, nem ajánlott birizgálni...
- alap block logok katasztrófa kategória. Nekem is AGH van, unbound upstream-el
- alias-ban IP range nem műXik (előzőekben sem), minden IP-t be kell pötyögni. Kopi/pészt lehetőség van, de a paste-olt cuccokra hibát ír.
- Shaper-ben nem használható alias: megint pötyögés... :W
- az egész UI-ra ráférne egy "rácfelvarrás": a shaper+alias cuccal kezdve. De nem ártana pár extra gomb, h egy kattra az ARP-ból vagy a leases-ből aliashoz/grouphoz lehessen adni...


Multibit
(veterán)

szigorúan szubjektív
Így van ;)

alias-ban IP range nem műXik
Kipróbáltam, nekem úgy tűnik, hogy műxik. Type: Host(s). Beírtam kötőjellel a tartományt, elfogadta. A Firewall/Diagnostics/Aliases menüpontban ellenőrizhető.


ViZion
(félisten)
Blog

Igen, ellenőrzésnél az x.15-x.60 range szerinte 6 db host volt...
Egyesével beírva OK, ellenőrzéskor is.
Szerk.: esetleg az lehet a baja, h nincs mindenhol kliens? Mondjuk nem csak az első 6-ot listázta, hanem vegyesen. Ezek az IoT bigyók, nincs minden online folyamatosan.

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

Az általam beírt tartomány: 192.168.10.15-192.168.10.25
A diagnosztika ezt mutatja: [kép]
Hol itt a gond?


Multibit
(veterán)

ellenőrzésnél az x.15-x.60 range szerinte 6 db host volt..
Csakhogy az nem 6 host! Szerinted mit jelentenek az IP címek után / jellel írt értékek? ;]

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

hmmm... azt nem is néztem... :B meglesem újra majd.


Raijin
(tag)

Hozzáértő szakit keresek aki némi pénzmagért beállítja a pfsense routerem-en a nordvpn hozzáférést.
Két bejövő net van.
Árajánlatokat privátban várok.


scream
(veterán)

Hali!

Tegnap Telekom berakott NAT mögé, ami kicsit kellemetlenül érintett, de telefonos üfsz keresztül sikerült kivetetni magam + távolról modem reboot-ot is kérni, így már elértem az otthoni hálómat.

Viszont, valahogy elébe mennék a dolognak, így előjött az IPv6 témaköre. Magyar Telekom specifikus dolgok beállításában kellene kis infó, hogy mit/hogy merre - még elég ismeretlen számomra az ipv6 - van-e esetleg erről valakinek infója/tanácsa/egyebe?


Patice
(nagyúr)
Blog

IPv6 esetén már van annyi publikus IP cím, hogy nem kell privát IP tartományokkal bajlódni.
A szolgáltatód nem egy IP címet ad/szolgáltat, hanem egy tartományt, így minden netes eszközödnek lesz külön publikus IP címe.
DHCP nem kell, lehet, de csak lehetőség.
Cserébe kell minden elé egy jó tűzfal.


scream
(veterán)

Az oké, viszont PPPoE passthrough-ra rakva a Telekomos modemet, pfSense-en beállítgatva a dolgokat sehogy nem tudok életet lehelni az IPv6-os részébe - hiába van DHCP6-os gateway WAN oldalról (kap ipv6 címet), hiába megy a DHCP6 server és a Router Advertisement (Stateless DHCP) és hiába kapnak a lokális eszközeim IPv6-os címet, amikor checkolom netes IPv6 checkerrel, akkor csak a DNS6 + IPv4 és IPv4-es tesztek futnak le, ami IPv6 az nem.

Direktbe kötve a gépet a passthrough-ra rakott modemre, kap IPv4 és IPv6 címet és a fenti teszt szépen lefut -> vagy a pfSense beállításokban valami nem kerek vagy a modem-en kéne valamit állítani -> modem tűzfalát nem lehet ki/bekapcsolni, csak a ping választ lehet kifelé engedni/tiltani benne...

üzenetek