pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Multibit
(veterán)

Ha elég az, hogy a “működik” internet elérést jelent, akkor működik. Biztos bennem van a hiba, de nekem fontos a két fizikai interfész. Még az USB-s ethernet adapteres megoldást sem szeretem. Tapasztalatszerzésnek jó, de nem használnám végleges setup-ként.
Ha megcsináltad, számolj be, kérlek, az eredményről! Különös tekintettel a WAN->LAN és LAN->WAN sebességekre, miután kialakítottad a tűzfalban a szabályokat a WAN, LAN interfészekhez.


kutga
(nagyúr)

Ez esetben inkább majd építek egy dedikált gépet erre. A kis S720-at még korábban vettem, egy ideje nem használom semmire, ezért merült fel.


Multibit
(veterán)

Az az S720 nem bővíthető ethernet kártyával? Az jó megoldás lenne


kutga
(nagyúr)

Sajnos nem, az S920 tesója igen, de amikor ezt megvettem, a router funkció nem volt szempont. Nem baj igazából, így is el tudom használni. A pfsense inkább új tapasztalat miatt lenne érdekes nekem.


rgqjx
(aktív tag)

Bár nem néztem meg a videót, de ahogy írtad, egy menedzselt switch két vlannal áthidalja a problémát. Ismerősnél így megy laptopról az opnsense. Azért a +1 port lenne az igazi, de én pl. az usb-s megoldásoktól is fázom. (persze attól lehet hogy az is stabil)


kutga
(nagyúr)

Az egyébként mindegy, hogy milyen ethernet kártyával bővítek? Van otthon sff pécé is, amin jelenleg a Proxmox szerver fut, abba pl. tudnék tenni pluszban kártyát, de valahol azt olvastam, hogy az Intel vezérlő az ajánlott, viszont ezek aranyárban vannak, van viszont már egész olcsó is. [link]


kutga
(nagyúr)

Valami ilyesmiket néztem bele:

[link]
[link]


Multibit
(veterán)

Ezek jók.


rgqjx
(aktív tag)

Itt van pár link régebbi keresgélésemből, talán hasznos lehet:
Ez segít felismerni a kamu I350-es kártyákat
A vezérlők tudásának összehasonlítása
Itt pedig a brand verziók listája

Mint sejthető, nálam az i350 volt a cél. :B


qqcqqc
(őstag)
Blog

Aprón miért nem nézed? Én itt vettem először 4 portosat, majd miután rájöttem, hogy nem használom, lecseréltem két porosra. Néha vannak gombokért.


kutga
(nagyúr)

Néztem itt is, négyportos van az aprón, de nem válaszol az eladó, kétportosból csak teljes magasságú hátlappal láttam, nekem alacsony profilú kell. Tegnap ezt találtam, szerintem meg is rendelem. [link]


paler
(aktív tag)

Ha OPNsense beállított rendszerről van egy backupom, ami egy külső meghajtón van tárolva. És van egy másik eszköz amin van egy frissen telepített OPNsense. A friss rendszeren fel lehet tölteni úgy a backupot, hogy csak az alap telepítés van rajta, és még a beállítási varázsló sincs végig futtatva? Továbbá a backup betöltésekor a másik rendszeren telepített pluginokat is automatikusan letölti a rendszer és azokat is beállítja?


ViZion
(félisten)
Blog

Milyen backup? A teljes VM? Vagy a konfig fájl?
A konfig fájl kell Neked. Feltöltheted bármikor, kell egy restart... és bukta. ;]
...a mac addresseket kell módosítani, vagy már a letöltött xml-ben, vagy ha be tudsz lépni konzolon, akkor ott. Nem telepíti automatikusan a pluginokat, de írja, h mit hiányol. Nagyon felhasználóbarát, csak a mac címekre figyelj.


Multibit
(veterán)

Neked kell telepítened az összes plugint, amit használni akarsz. A config fáljból csak a beállításokat importálja a rendszer. Tehát, nincs automatikus plugin telepítés. Nyilván, ha valamit CLI-ből telepítettél korábban, azt is meg kell ismételni. Semmilyen MAC addresst nem kell beírnod, az interfészek fizikai neveit kell átírni a config xml-ben import előtt (persze csak akkor, ha eltérnek a régitől). Csináltam már ilyet, működik.


paler
(aktív tag)

Cserélem a mini pc-t egy passzív hűtésűre (a netilátor hanga zavar), tehát az interfészek címei biztosan eltérőek lesznek.

Akkor így csináljam?
1. OPNsense telepítése
2. Telepítés után, alap internet kapcsolatot beállítom (PPPOE)
3. Van net, pluginokat letöltöttöm és telepítem
4. Config.xml-ben az interfészek fizikai neveit átírnom (csak ennyi?)
5. Majd backup-ot betöltöm, és minden beállításom elvileg visszatöltődik, úgy ahogy a backup futtatásakor volt

Helyes a sorrend, vagy valamit esetleg kihagytam? Bármi buktató, amire esetleg nem gondoltam?

[ Szerkesztve ]


Multibit
(veterán)

Igen, ez a sorrend. Ahogy korábban írtam itt a topikban, nekem így sikerült belakott Opnsense-t migrálnom másik vasra.
Buktató mindig lehet. Azért van, hogy leküzdjük.


paler
(aktív tag)

Köszönöm a helpet :R
Remélem nem lesz nagy gigszer :)


ViZion
(félisten)
Blog

Nem lehet baj (99%). :)
Az Opnsense backup/restore az egyik legjobb, amivel találkoztam.
Többször újrahúztam VM-ben (klón VM, új HDD a klónhoz, telepít, konfig betölt, HDD vissza az eredeti VM-be), nem volt gond.


kutga
(nagyúr)

Hölgyek/Urak!

Összeállt a vas a pfsense alá (Dell 5050 sff, I5 7500, 16 giga ddr4 ram, 512GB ssd, Intel I350-T2 gigabit adapter).

Proxmox fut rajta, erre szeretném feltenni az oprendszert virtuális gépként. Találtam is hozzá egy leírást, ez alapján el lehet indulni? Amit nem teljesen értek, hogy mit kell csinálni a mostani routerrel, ha kikapcsolom, nyilván nem érem el a pve hostot.

üzenetek