PH!otósok beszélgetős, offolós topikja - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


Varoz
(őstag)
Blog

Elhiszem, hogy sok minden hiányzik, de ettől még abszolút megáll a film önmagában is. :)


gorgo

"Én arra lennék kíváncsi hogy mi lesz a véleményed a könyv elolvasása után."
Nagyon egyszerű a képlet, tudni kell szétválasztani a kettőt és megérteni azt, hogy ami egy könyvben van, ott működik, ott kifejthető, az filmen nem így működik.
Ha ezt tudod abszolválni, onnantól nem a könyv vs. film fog megfogalmazódni, hanem élvezed mindkettőt külön is. :K
Az én véleményemet egy filmről soha, semmilyen könyveredetije nem változtatta meg. :)


gorgo
(őstag)

hátha ez lesz az első! :P


Freddy76
(addikt)

Mondjuk általában fordítva szokott lenni, könyv alapján születik a film (ha filmből készül könyv, az az esetek túlnyomó részében inkább csak fanservice). Ez sokszor nem igazán sikerül jól, néha egyszerűen azért, mert rossz a koncepció, vagy a rendező mindenképpen hozzá akarja tenni a saját vízióját (pl. A vadon szava, vagy filmen A vadon hívó szava, A Da Vinci kód, Nagy Gatsby, vagy éppen az 1984-es Dűne), néha azért, mert lehetetlen filmre vinni az adott művet (Galaxis útikalauz stopposoknak).

Nekem a Dűne könyv azért tetszett (túl azon, hogy nehéz volt letenni), mert egy tökéletes univerzumot épített. A mostani Dűne film pedig azért tetszett nagyon (a 2. részt még nem láttam), mert tökéletesen adja vissza a hangulatot, azt a világot, a színek, a szereplők, a rendezés, a párbeszédek, a zene, egyszerűen minden klappol. De az "univerzumépítés" szükségszerűen kimarad, ahhoz vagy 3-4 részbe kellett volna szaggatni a könyvet, vagy narrálni kellett volna. Egyik sem jó ötlet.

Varoz: Nekem továbbra is megmarad az az érzésem, hogy a könyv ismerete nélkül a filmben sok minden nem érthető. De ha tévedek, és ettől a film még abszolút élvezhető marad azoknak is, akik nem olvasták a könyvet, annak csak örülök. Jelen esetben pedig a könyv elolvasása után valószínűleg még egyszer meg akarnád nézni a filmet, és talán még jobban értékelnéd.


szuszinho
(őstag)

6 kötet? Jó lenne idén legalább egyet kiolvasni...


j.bravo
(addikt)

Az első (A Dűne) épp elég kezdésnek. :R Az se egy vékony kötet.
Meg lennék lepve, ha a két film nem ezt az egy könyvet ölelné fel, hanem ennél többet.

Ezen kívül a második olvasására (Dűne Messiása) emlékszem én is, a Dűne gyermekeit nem tudom hogy végül elkezdtem-e (mindez saccperkábé 25 éve volt, mea culpa)

A fentiekből nem úgy tűnik, de részemről is hatalmas +1 a könyv(ek) elolvasása mellett, a film(ek) megnésétől függetlenül. Herbert mondjuk tud sokat elmélkedni, filozofálgatni, de cseppet sem unalmas.


Freddy76
(addikt)

A film csak az elsőt (A Dűne) dolgozza fel, általában ez az "alap", a kultikussá vált mű.


Mercutio_
(félisten)

"...ami egy könyvben van, ott működik, ott kifejthető, az filmen nem így működik"

Ez könyvfüggő is. Pl.: "Az időutazó felesége" könyvben sokkal sokszínűbb, a főhős személyisége lényegesen összetettebb és simán filmre vihető lett volna csak akkor nem egy tisztán romantikus story drámai végkifejlettel és talán kevésbé csilingel a kassza


j.bravo
(addikt)

Wow, nem is tudtam hogy van abból könyv. Felírtam, köszi.


gorgo
(őstag)

Persze, persze, igazán faszául megfilmesíteni novella terjedelmű írásokat lehet jól. Mondjuk Phillip K. Dicknek van sok novellája amiből fasza film lett.
Azért a 2010+ években már volt arra több jó példa, hogy vaskos könyveket vászonra vittek és méghozzá hibátlanul. Csak hát ez már könyvenként egy évadnyi sorozat.
Jól van Freddy maci, ha látok egy naaagy medvét a moziban hétvégén, akkor biccentek. :B MI is most hétvégére tervezzük...


Mercutio_
(félisten)

Topic-mozizás, aztán bebaszcsi skype-on? :U :D


Freddy76
(addikt)

Meg lehet filmesíteni hosszabb műveket is, tudni kell elengedni dolgokat. Ehhez persze az kell, hogy a rendező, forgatókönyvíró valóban ismerje, értse, érezze az "alapanyagot". A Gyűrűk ura szerintem kimondottan jó lett azzal együtt, hogy komplett fejezetek maradtak ki a könyvből (pl. Bombadil Toma). Én imádom a Harry Potter könyveket, és bár sok HP rajongó ekézi a filmeket, nekem nincs velük különösebb bajom, a 2., 3., 5., 7-8. filmek kifejezetten jók, holott teljesen történetszálak maradtak ki (pl. a 3. könyvből a kviddicsbajnokság).


gorgo
(őstag)

igaz, nem lehetetlen. Mondjuk a Gyűrűk ura történet oldalról egy vékony füzetecske oly kevés benne a cselekmény. A Potter filmek egész jók, a könyveket nem olvastam, viszont nem is fogom (így is 1+ év a várólista).

merci: amúgy jó lenne egy cseh sörike gurítás mozival vagy nélkül


Freddy76
(addikt)

Te az új trilógiára gondolsz, a Hobbitra. Az eredeti Gyűrűk ura kötetek egymásra téve kisszéknek is használhatók.


Varoz
(őstag)
Blog

És gorgo

Nem állítottam azt, hogy egyforma a kettő, nyilván a könyv tud hozzátenni bőven ésvagy átértékelni.
De igenis élvezhető a film a könyv ismerete mellett is vagy annak ellenére. Nem húzok egyenlőséget és örülök ha egy könyvet filmesítenek, akkor is ha sok minden elvész menetközben. Hisz nem veszett az el. Ott a könyv, ott van benne!


Byk01
(senior tag)

A NatGeo Magyarország nem tudta kihagyni, hogy a tied legyen a mai nap képe :)


.mf
(veterán)

Köszi! :R
Azért elég alkalomhoz illő, na :DDD bár a komment-szekcióban már megfejtették, hogy ez olasz, és Rezsőke szerint csak átszínezett kamu :))


Byk01
(senior tag)

Vegyél példát az (igazán) élsportolókról: ők nem foglalkoznak a kommentekkel. Se a jókkal, se a rosszakkal. Persze nekik könnyebb, mert ott van az edző, aki megmondja, mit rontottak el, mit lehetett volna jobban csinálni, míg neked az esetleges építő kritikát onnan lehetne kibogarászni. (amúgy szerintem a negyedük nem olvasta el a leírást hozzá) ... ja, az instán nincs negatív hozzászólás (igaz, pozitív sem)

[ Szerkesztve ]


rbalint88
(addikt)
Blog

Elsportoloknal is van am sportpszichologus, keves oda az edzo magaban ;)


Mr.Csizmás
(félisten)
Blog

most csaptam le egyre, 38-ért 8 könyv egyben, az új Gabo-sok. olvasatlan. (gondolom dísz volt :DDD)
-------------------
a Harkonnen ábrázolás fekete-fehérben discussion itt volt? :F csak mert nekem az Akarat diadala ugrott be rögtön, Leni Riefenstahl filmtörténelmi zsenialitása a súlyos téma ellenére.


Byk01
(senior tag)

A sportszakmai részre gondoltam, hogy nekik megmondja az edző (ergo jól megvannak a kommentek nélkül). Egy fotósnál azért nagyobb eséllyel jön szembe egy értékelhető, építő kritika a kommentszekcióból.
Pont szombaton a Milánó-San Remo alatt szóba került ez a téma is, amikor Valter Atival beszéltek. Ő például a saját posztjai alatt elolvassa a hozzászólásokat, de amikor valamilyen hírben vagy cikkben szerepel, akkor az ahhoz írt hozzászólásokat nem, és a csapat többi tagja is ezt csinálja (már aki egyáltalán jelen van, mert pl. Vingegaard face oldalán 2022-es a legutóbbi bejegyzés).

üzenetek