RAID - Adattárolás fórum

üzenetek

hozzászólások


AiRLAC
(addikt)

Dell lévén H200 vagy H310, ezeket lehet IT módba flashelni és így sima HBA-ként működnek. Ezek is a nagyon elterjedt LSI2008/2208 chipkészletre épülnek, más gyártóknak is vannak erre épülő hasonló kártyái. Nagyon népszerűek unRAID meg TrueNAS meg ZFS-re épülő rendszerekkel, ezeknek a reddit-es topicjaiban találsz a flash-eléshez leírást/linkeket (kb. 6-7 éve csináltam utoljára, szóval már nem emlékszem a részletekre meg változhatott is azóta).


ViZion
(félisten)
Blog

jáááj... nem akarok flasshelni ilyesmit, nem csináltam még, ha lehet vmi gyárilag működő megoldás lenne az ideális. Alis Asmedia-s 2/4 portosak működhetnek? Debianos/Ubuntus infókat láttam vmelyik 3500 Ft-os 2 portosról, az működött, de boot-al volt valmi a régebbi kerneleknél. Mennyire megbízhatóak ezek a karik?


8zabi
(őstag)
Blog

én használok 2022 májusa óta egy pcie x1-es ASM1064 vezérlős kártyát (már ezt pont nem kapni) itx lapban, proxmox alatt, 4 portból 2 van használva, rajta zfs raidz1, semmi probléma nem volt vele


ViZion
(félisten)
Blog

:R Alin vannak ilyenek, máshol lebeszélnek róla. De egy HDD menne rá, amire a PVE menti a VM-eket, meg a NAS a fontos mappákat. A Clonezilla kellene, hogy lássa, mert arra klónoznám a PVE-t is. Szal. nem egy hardcore felhasználás lenne. A 10k felettieket nem is nézem, hassznált deszkák vannak olcsóbban, sok sata porttal...


AiRLAC
(addikt)

Szóval gyárilag működő mód lenne ideális, ezért a Dell/LSI kártya helyett inkább valami noname Alis :DDD Nem mondom hogy nem működik, de azért na.


ViZion
(félisten)
Blog

Igen, volt egy terv, az'tán láttam az árakat... :B Következő home server nem brand gép lesz, még a venti csati sem normális...


gajdi79
(csendes tag)

Üdvözlet,
Segítséget kérnék h310eket használok dell optiplex mt 5040/5050 pc.kben (2 db. 500as samsung ssd raid1ben) viszont ahogy látom a raid kártya melegszik rendesen, esetleg Valaki próbálkozott már a bordára aktív hűtést rakni és igen itt a csatlakozókkal is gond van, mert ugye dell.
Köszönöm a segítséget.


sammet
(csendes tag)

Hello!

Van egy lsi 9341 8i kartyam raid 5 szeretnek letrehozni és ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim.Muszaj lenne tisztában lennem a raid reszleteivel mielott nekifognek.
Tudom ez elegge sok, de remelem valaki segit ebben.

1. ha a kartya biosaban letrehozom a raid 5-t attol meg win alatt is kell vmit beallitani hogy működjön?
2.Ha egy hdd -nek annyi akkor berakok a helyere egy masikat es kipotolja a tobbi lemezrol , vagy kulon program kell hozza?
3.Ha tonkremegy a raid kartya hogyan oldhato meg hogy minden ujra mukodjon?
4.Ha uj gepbe pakolom a raid kartyat a vinyokkal ugyanugy fog mukodni, mit kell tenni hogy mukodjon minden mint azelott?
5.Ha tobb hdd-vel bovitenem a raidet hogyan oldhato meg?

Koszonom! :R


R̲e̲m̲
(senior tag)

Szia
1, ha opromban hozod létre, a vindózban már csak inicializálni kell a kötetet, egy nagy lemezt / az arrayt fogod látni
2, igen, már az opromban látni fogod, ha hibás a lemez, kicseréled kikapcsolt állapotban, majd indításnál elindul a rebuild. Esetleg egy jóváhagyást kér majd. LSI storage managerben is kérhető a rebuild, bár ha jól emlékszem beavatkozás nélkül is megcsinálja, persze addig döglassú a kötet.
3, beteszel egy ugyanolyan, vagy kompatibilis kártyát, és megy mindnen tovább. (9260ról 9261-re így ment, ezt próbáltam)
4, ha a kártyát lemezestől költözteted, simán viszi az egész arrayt, az uj gepen is ugyanugy meglesz a kötet (persze ha elindul a kártya az új környezetben és nincs kompatibilitási gebasz. Nem túl gyakori, lsi-nél még nem láttam.)
5, ez erősen szoftverfüggő, felteszed az lsi storage managert, és megnézed a lehetőségeidet, hogy van-e raid5 esetén grow vagy expand array opció. Itt arra kell figyelni, hogy online meg tudja-e csinálni. Szoftveres megoldások általában tudják adatvesztés nélkül. Mindig felhívja a figyelmedet, hogy az expand a lemezek nullázásával jár-e.
:R

[ Szerkesztve ]


sammet
(csendes tag)

Köszönöm. Nagyon nagy segítség. Kiprobalom kisebb vinyokkal és később majd élesben is. :DD :))


sammet
(csendes tag)

Meg egy dolog jutott eszembe, a raid kártyanal szamit a vinyok sorrendje a koltoztetesnel?


R̲e̲m̲
(senior tag)

na ezt látod nemtudom, szoftveres raidet (mdadm) nem zavarja ha összevissza vannak, hw raidet passzolom


sammet
(csendes tag)

majd kiprobalom a tesztvinyokkal :DD


sammet
(csendes tag)

Kiprobaltam a raid 5-t 3x600gb-al letrehoztam a 9341-8i biosaban inicializaltam mindent alapon hagytam latja a win formaztam GPT-be minden ok. DE mikor masoltam ra eloszor 55mb file ok majd nagyobb meret kb5gb 5mp mulva kekhalal. Gondoltam regi a tap 400w ,de semmi nem vesz fel nagy energiat, azert a biztonsag kedveert kulon agra raktam 2 hdd-t, de ugyan az . Mi lehet az oka hogy minden masolasnal behal? :W :W :W


R̲e̲m̲
(senior tag)

lemezeket nézted legalább hds-el?


sammet
(csendes tag)

ha raidbe van rakva, akkor is latja kulon a vinyokat, win alatt?


R̲e̲m̲
(senior tag)

hát ha nem látja, akkor átdugod őket egyesével az alaplapi satára és lecsekkolod.
mielőtt raidet csinálsz, az legyen az alap, hogy legalább ellenőrzöd a lemezeket.

[ Szerkesztve ]


sammet
(csendes tag)

Ok majd megnezem hátha látja a raid kártya ellenére, máshogy viszont nem tudom tesztelni mivel sas vinyok az alaplapon pedig csak sata csatlakozo van


R̲e̲m̲
(senior tag)

illetve nemtudom milyen drivert használsz, próbáld meg a gyártóit.
Link


sammet
(csendes tag)

Elorelepes tortent mivel a raid kotet latja a hs egyben nem fejezte be a tesztet.Gondoltam kiprobalok masik raidet 2 kulonallo raid 0-t.Igy ha kulon masolok es hiba lenne le lehetne szukiteni 2 kozul az 1ikre.Megepetesemre raid 0-semmi gond nem volt masolt es le is jatszott mind a 2 kotetrol. Majd kiprobaltam a raid 5-t 4 lemezzel de ugyan ugy kifagyott mint korabban , lehet a raid5 letrehozasanal kellene valamit beallitan? Amugy raid 0 nal es 5 nel is mindent alapon hagytam a csikozas 64kb de azon nem is tudtam volna valtoztatni . Mit ronthattam el raid 5-nel? :F

[ Szerkesztve ]

üzenetek