Rajzol, fest, photoshopozik valaki? - Kultúra, művészet, média fórum

üzenetek

hozzászólások


smc
(addikt)
Blog

Szerintem ez csak akkor számít ha magára a kijelzőre rajzolsz. Olyan monitor meg nem létezik jelenleg.


smc
(addikt)
Blog

Ez látszik így?


soundsonic
(aktív tag)

Szuper, de nepislogjááá :) Várom a másik 4 elkezdtett képed :D


soundsonic
(aktív tag)

Ez most nem digitális, hanem szénnel készült. Látom a hibákat, de szerencsére hasonlít a páromra :)


kemotox
(addikt)
Blog

Sziasztok!
El szeretnék kezdeni rajzolni. Érdekel minden ami ezzel kapcsolatos, festés, digitális dolgok, de szépen az alapoktól akarom kezdeni. Kezdő felszerelés vásárlásában kéne segítség.
Semmi extra, grafitos skiccelés lenne ezerrel, ismerkedni a dologgal, perspektívákkal, stb stb.
Nézegettem ceruza-készleteket, ott annyira még nem vagyok elveszve, valami alap cucc elég, többféle ceruzával, radírral, satírtömbbel, stb. Láttam olyanokat is, amihez szén is van, most még hanyagolnám, de később mindenképp szeretnék azzal is ismerkedni, szóval ez kb meg van, hogy mit vegyek. De azért jöhetnek ajánlások, milyen márkát éri meg, stb.
Viszont amivel kapcsolatban elakadtam hirtelen, az a papír.. Gondoltam veszek egy-két skiccfüzetet, azt jó van, de abból is annyi féle van.
Tanulásra, grafitos skiccelésre milyen papírt ajánlotok? Mi a lényegi különbség a puha-kemény, vastag-vékony között?
Meg esetleg szükségem lehet még valamire? Jó persze, hegyezőre :D De esetleg még valami más?
Ja meg valami könyvet vagy bármilyen oktató jellegű anyagot tudnátok ajánlani? Nem feltétlenül ilyen how to draw xyz dolgokra gondolok, hanem szeretnék tanulni a techikákról, ábrázolási módokról, stb stb, szóval mintha rendesen suliban tanítanák.

Köszi szépen!


mpierre
(veterán)
Blog

Ez lehet hosszú lesz... de csak az "analóg" rajzoláshoz:
Papír: Amíg tanulsz, elsajátítod a dolgokat, megtanítod a kezed megfelelően mozogni a papír felett, kb mindegy, mert rengeteget kell gyakorolni. Emiatt valami olcsóbbat vegyél. Mire megszokod a dolgot úgyis kialakul mi lesz a kedvenc papírod. Ami biztos, hogy a cerkarajzhoz - keményebb ceruzákkal - nem javasolt a szálkásabb, látható növényi rostos papír, inkább a félfamentesek. De! Az meg hajlamos maszatolódni, ha nem jó a technikád. Ez pedig gyorsan elveszi a tanulni vágyók kedvét... Ha van lehetőséged egy-egy lapot venni az adott tömbből vagy, ahhoz hasonló papírból, úgy keresd meg a neked elsőre megfelelőnek tűnőt. Nem az lesz a kedvenced az idő műlásával. A papír vastagsága is fontos. Elsőre kerüld a vékonyabbakat, tanuláshoz kell az anyag a grafitcsík alá. A vastagabb, puha papírok még csak felesleges bosszúságot okoznának. Pl ha elakad benne a cerka, mert túl hegyesre vágtad...

Cerka: Ne a legpuhábbal kezd. 6-8B-s cerkát ráérsz később is venni. Elegendő az alap B-től 4 esetleg 5B-ig. A H-s cerkák más kategória, inkább műszaki rajzhoz jók. De! Fantasztikusan lehet velük finoman, formakövetően dolgozni, árnyékolni. Van másféle cerka is, de azt most hagyjuk. Gyártója mindegy a kezdetekben. Olcsó legyen kb ez a lényeg. Idővel megtalálod a kedvenc agyag, grafit, stb összetételű ceruzát.

Radír: Nem radírozunk! Az elején semmiképpen. Minden elrontott rajz, vonal tanulsággal szolgál. Nem azonnal, lehet, hogy később, de meg kell tartani minden "rossz" vagy, annak tűnő vonalat. Így megismered a kezed, a karod és a felsőtested korlátait.

Rajztábla: Erről nem írtál. Kell az is. Sima felületű legyen, ne legyen hajlott, kerüld a vékony könnyen hajlókat, illetve - ezt ma már nehéz megoldani - ne több lécből legyen összetákolva. Legalább A/3 vagy, A/2-es legyen. A rajztáblára nem celluxal rögzítjük a papírt, hanem rajzszeggel. (Régebben voltak jó minőségű rajzszegek, amik simán bírtak 20-25 évet, de a mostaniak kb 5-10 használat után törnek...) Abból is vékony hegyűvel, mert a rajztáblára vigyázni kék. (A tuti egy öreg vonalzómentesített rotring rajztábla lenne, ahhoz nem kell rajzszeg. De az csak aztalon rajzoláshoz jó.)

Cerkahegyező: Felesleges. Van kés is és jelentősen jobban lehet vele csupaszolni a grafit belet. Max 5-8 mm hosszban. B-től 4B-ig bírják a cerkák. A hegyezőtől hülyét fogsz kapni. Egy A/6-os papírt nem fogsz tudni telerajzolni egy eresztéssel.

Gyorsba ennyi.

Szerk.: Majd folyt köv...

[ Szerkesztve ]


kemotox
(addikt)
Blog

Köszi!
Rajztáblára én is gondoltam, csak aztán úgy voltam vele, hogy egy skiccfüzet praktikusabb lenne, de inkább kipróbálgatom a papírokat, ahogy írtad.

Ceruza terén én is ilyen 4B körülire gondoltam, hogy azzal kéne kezdeni, amolyan arany középútnak tűnik.

Ez a radíros dolog eszembe sem jutott volna, pedig elég logikus. Hibákból lehet a legtöbbet tanulni.

Az ilyen smirglizős hegyezős megoldásokról mit gondolsz? Nem is értem pontosan mire jó. Arra használják inkább, hogy menet közben időközönkénti használattal meg lehessen tartani egy azonos hegyességet, vagy inkább csak a faragás utáni "simításra" van? Azt gondolnám, hogy az ilyen késes mutatványok után (de gagyibb hegyezőkkel is) elég szögletes lesz a hegy, és azzal kéne valamit kezdeni.

Szerintem holnap be is vásárolok :R


mpierre
(veterán)
Blog

Akkor részben folyt.:

Rajztábla: kb kell kategóriás. Egészségtelen az asztal fölé görnyedve, a látómeződdel 90° -nál kisebb szöget bezáró papíron dolgozni. Ezért van a rajzbak vagy, a festőállvány. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb látószög miatt máshogy fogod látni a vonalak futását és ami az asztalon rajzolva jól néz ki, falra rakva ferde, csempe, gyalázatos. Illetve még egy adalék a rajztábla mellett. Lehet forgatni. És kell is, mert nem minden és mindig fog kézre állni. (Vannak oktatók, akik ellenzik a tábla forgatását, mert... és nem tudnak értelmes indokot mondani. Nem mindenki tud a két kézével ugyanúgy ceruzát kezelni.)

Cerka: B-től 4B-ig vegyél egy-egy darabot (a bolt minden hétköznap nyitva). Bár kb előre megmondható, hogy kezdetben 2B-nél puhábbat nem fogsz használni. A 4B-t még szét fogod kenni a rajzlapon. Cerkahegyezéshez - idővel - csak a kést fogod használni és a keménység változtatásával fogod elérni a vékonyabb, finomabb vonalak létrejöttét. Ugyanez igaz a csiszpapírra. Nekem is volt még 13 éves koromban a mappában a cerkák mellett. Hamar kiderült, hogy a grafitpor mindent tönkretesz, hacsak nem az a kedvenc technikád, hogy belemasszírozod a papírba és monopollal visszaszeded, hogy megkapd, amit láttatni szeretnél. Ezért külön ne vegyél írószer boltban kapható falapra felaplikált csiszpapírt, mert az akad a szerszámosláda körül... jó esetben. Késsel a grafitbél is formázható, ha kell. Hint: eleinte lehet, hogy kelleni fog, de leszoksz róla. Amúgy valóban a hegy formájának karbantartására használható, meg arra, hogy minden tele legyen grafitporral és azt mindenhova - még a rajzlapra is - felvidd véletlenül. Garantált ordítást és egyéb veszélyes - a rajztáblára nézve - mozdulatokat kiváltva... Használhatsz versatil-t is. Abba csak belet kell venni és a végén lévő hegyezővel tudod karbantartani a hegyet, de az is grafitport eredményez...

Oktató anyag: Ez a legnehezebb. Sok könyv jelent meg. Jók, jobbak vagy, éppen csak megélhetésből készültek. Ami biztos, hogy a jobb agyféltekés trükköt ne magadon akard kikísérletezni. Ne légy rest és nézz szét a könyvesboltban, kukkants bele a könyvekbe, hogy melyiknek tetszik a nyelvezete, a stílusa. Fontos, hogy itt ne az árát a nézd. Szándd rá azt a fél, egy órát, amíg átnézel és bele-bele olvasol egy-egy könyvbe.


kemotox
(addikt)
Blog

Köszi :R :R


soundsonic
(aktív tag)

Idén ez az első rajzom hosszú idő után. Tudom, hogy a tónusozás nagyon béna, de most azt hiszem ennek gyakorlására fogok ráálni és nézegetek sok videót róla másoktól.


RAZERXX
(tag)

Szép estét !

Nem tudom hogy jó helyre írok kérésemmel!?

Egy egy dollárosba kép helyére valaki be tudná szúrni a fiam képét farsangra lenne ! :DD


soundsonic
(aktív tag)


soundsonic
(aktív tag)


soundsonic
(aktív tag)

Erről az adobe fresco - festő szoftverről van valakinek valami véleménye? Sajnos csak surface meg ipad-ekre létezik amit nem igazán értek, de talán egy ipad még bele férne később nekem. [link] Sajnos az árát sem tudtam megnézni, vagy a szokásos adobe csomag tagja mert akkor felejtős a havi sok euró..


smc
(addikt)
Blog

Parasztvakítás az egész, lassú is, keveset nyújt, szerintem. :)
És persze havidíjas. Csak akkor éri meg foglalkozni vele ha már eleve fizeted az adót Adobe-nak, minden más esetben ipaden Procreate, winen meg ami kézre áll.


soundsonic
(aktív tag)

Köszi! :) Neked sincs semmi új képed? Nézegetem a blogod, de ott sem látok semmit..


smc
(addikt)
Blog

Sajnos nincsen, karácsony óta nem volt idom semmire sajnos autó vásárlás miatt. (Túl pörögtem ezt is mint mindent)
De majd igyekszem visszarázodni, amúgy is jót szoktak tenni a kihagyások, egy hónap itt ott segít néha csodákra képes :DDD


Vikthor
(nagyúr)
Blog

Ez tiszta Tristram a diabloból :D


soundsonic
(aktív tag)

Én most egy kicsit, gyakoroltam a hagyományos rajz árnyékolási technikáit a digitálist kicsit félretettem.


soundsonic
(aktív tag)

üzenetek