üzenetek

hozzászólások


pepe091
(MODERÁTOR)
Blog

Itthon talán 2020-ban elérjük azt, hogy az összes nagyvárosban legyen 4G...

(#2) kolosanyi

Kb, az is előrelépés lenne, mert rengeteg helyen még az sincs. ;]

[ Szerkesztve ]


kolosanyi
(veterán)

Vidéken meg még akkor is mindenhol EDGE lesz. :DDD


#51736960
(őstag)

hiába a gyors hálózat, ha megfizetethetetlen a mobilnet.
nálam a havi keret fél nap alatt elfogy, utána pedig 32 kbps-re lassít a T.
hiába reklámozzák már a 4G-t, a többség a 10 éves gprs szintjén mobilnetezik...


Ribi
(nagyúr)

Jó ha egyáltalán kábelen lesz ilyen megfizethető árban, nem hogy levegőben.


stbtamas
(aktív tag)

A kábel már a múlté, a levegő a jövő.


Bici
(nagyúr)

Legfeljebb a Telenornál, esetleg a vodánál, mert a T-mobile-nak még az sincs Budakeszi nagy részén, csak GPRS.
"Érthető" a szolgáltatók hozzáállása, hiszen állítólag a kutyának sem kell a gyors mobilnet (amit nyilván a városok adatai alapján állapítanak meg, mert máshol nem is elérhető), ezért nem fejlesztenek, nehogy véletlenül olyanok előfizessenek, akiknél tényleg jobb megoldás lenne, mint az 5 km hosszú réz kábelről szakadozni.


dchard
(veterán)
Blog

Azért azt nem árt tudni, hogy az 5G szabványosítása el sem kezdődött, még azon is csak a vita folyik, hogy milyen terülteket kellene jobban kutatni, aztán ezekből kiválasztani a legjobban teljesítőket és elkezdeni magát a szabványosítást.

Ez a 7 év elég optimista becslés ahogyan most kinéz. A 3G első változatát '99-ben szabványosították, és utána is évek kellettek, hogy megfelelően elterjedjen, és előtte évekig kutatták a lehetséges technológiákat.

Nem beszélve arról, hogy 28gigán macro réteget építeni lehetetelnség. Ez max femto szinten lehet érdekes. Látni kell, hogy nincs új a nap alatt: növelik a spektrumot, növelik az antennaelemeket, mert a modulációs rendben elértük az ésszerű határt. Csakhogy ezeket az LTE is mind tudja, vagy az új verzióban már benne van a támogatása (Rel 10). Eleve kérdéses, hogy vajon érdemes-e ezt ötödik generációsnak nevezni, ha ugyanazt a modulációs technikát fogja használni mnt az LTE? Az eddigi váltásoknál azért mindenhol jelentős eltérés volt a rádisó interfészen, ami most egyáltalán nem látszik.

Dchard

[ Szerkesztve ]


xmaas
(őstag)

Fejlesszek csak nyugodtan hatha 20 ev mulva majd nalunk is lesz valamire valo mobilnet ,amit manapsag muvelnek a szolgaltatok mifelenk szegyentelen pofatlansag mobilinternet neven de ez van az allambacsi leszarja oket azt csinalnak amit csak akarnak nincs senki aki jol belejuk rugjon hogy terjenek eszhez


MurdR
(veterán)
Blog

De fain, akkor 2020ig megtarthatom a Note2t :C :DDD


Ribi
(nagyúr)

Lehet ezt szeretnék erőltetni, de gyakorlatban ez nem így van. Szóval majd ha lesz értelmes kábel utána gondolkozzanak a levegőn. Mert ugye a a tornyokhoz is kábelen megy az adat, nem véletlenül.


HuMarc
(addikt)
Blog

Gondolom hülye kérdés, de a 3G-hez képest mennyivel gyorsabb a 4G? Főleg mobilon. Mert egy háztartásban gondolom van értelme a nagyobb sávszélességnek, de mobilon? :U


dchard
(veterán)
Blog

"Mert ugye a a tornyokhoz is kábelen megy az adat, nem véletlenül."

A tornyok döntő többségéhez nem kábelen megy az adat, hanem pont-pont mikrohullámú rádiós linkeken. Ezek most jellemzően 2-300Mbit/s-ot tudnak irányonként (semmi közük a WIFI-hez), de a legújabb adaptív rádiós XPIC-s verziók rövid linkeken tudnak gigabit körüli sebességet is. Néhány kitüntetett állomáson van optikai kapcsolat ahová a mikrók összegyűjtik (felhordják) a többi torony által generált forgalmat.

Dchard

[ Szerkesztve ]


donceleger8
(őstag)

Szerintem ez a mobilnet a világ legnagyobb átverése. Még Németországban is gondok vannak a sebességgel, anyósom előfizető az O2-nél, 3,5 G elérhető, de Skypeolni nem tudunk normálisan, mert lassú a sebesség. Nem, nem nálam van a baj, 50 megabit csak elég.
Ilyen árak és minőség mellett csodálom, hogy van aki egyáltalán fizet ezért. Erre már az 5G jön.
Hihetetlen.


#83009024
(tag)
Blog

Nemhiszem el hogy 2020-ra egyáltalán EDGE lefedettség lenne Magyarföldön.
a buszon amin hazafele szoktam utazni minden nap(Debrecen-Vámospércs) ki volt téve még fél éve 1 kis plakát a Telenortól hogy "fizess elő mobilnetre, és netezz hazafele is", nah ez szép és jó, de ne oda tegyék már ki ahol ha elhagyja a busz a Debrecen táblát még Telefonálni is alig lehet, nemhogy mobilnetezni XD


Péter747
(tag)

egyet csináljanak meg normálisan mindenüt oké most 4g de 5 gé még várjon 4g sincs sok helyen kb egy két nagy városba van :)


Béééla
(őstag)
Blog

Pontosan: HSDPA jel mellett Német földön 5 perc betölteni a Facebook Mobil oldalt. Innentől kezdve elmehetnek a francba.

Mellesleg nem 4G meg nem 4G LTE, hanem "3G LTE" a hivatalos megnevezés, csak a hülyének nem tudnád elmagyarázni, hogy a 3.5G-nél miért jobb a 3G LTE, illetve hülye marketing[HOSSZÚ SÍPSZÓ]-ök kitalálták, hogy ez jobban hanzik.

Illetve:
28 GHz-es spektrumban

Na most hány perc alatt szívta le az akkut?
És nem kell gigabites kliensletöltés, a torony teljesítményét tornásznák fentebb. A kliensnek elég, ha jut egy 10 megabites fix szelet, azzal szinte bármit megcsinálsz.


Bici
(nagyúr)

Nekem már az is megváltás lenne, ha 3G lenne, akár 2 Mbit/sec sebességgel, de legyen - mindenhol.

Persze, ez sosem fog bekövetkezni, mert nem az számít a szolgáltatónak, hogy használható legyen a net, hanem az, hogy a legkevesebb befektetéssel a legtöbb zsét hozza vissza, vagyis a sűrűbben lakott területekre tesznek csak 3G-t/4G-t.
Hiába van gyors net a városban, a városi ember is utazik néha/gyakran, és ha a nagyinál, uncsitesónál vidéken nem tudja kitenni a nemrég született kismalac képét a fészbúkra, akkor nem fog előfizetni rá - hiszen csak ott használható, ahol úgyis közel van a vezeték.

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

Ez vótmá', :U vagy nem? Ubiszezon van? ;]

[ Szerkesztve ]


wertigo1984
(őstag)

Ezt a kerdest en is felteszem.


bolvar
(senior tag)

Nem hogy edge rengeteg helyen térerő sincs...tiszta vicc...viszonylag sokat utazok és rettentően bosszantó hogy azért fizet az ember hogy ahogy kilép a nagyvárosból a 3g az álom de a térerő is sok helyen luxus vagy ha van a hívás minőségi is borzasztó...


LordX
(veterán)
Blog

Téves, az LTE a 4. generáció minden szempontból: Az LTE mind air interface, RAN topológia, carrier hálózat téren technológiai ugrás a WCDMA hálózatokhoz képest, visszamenőlegesen nem kompatibilisen - ha a WCDMA a 3. generáció akkor az LTE a 4.

Az, hogy "3G" és "4G" sose volt sehol definiálva, hacsak nem úgy, hogy a "3. generáció" és "4. generáció" rövidítése. Olyan van definiálva, hogy IMT-2000 és IMT-Advanced. Majdhogynem véletlenszerű okokból az IMT-2000 követelményeit az első harmadik generációs hálózatok teljesítették,de ma már egy jobbféle 2G hálózat is teljesíti.. mégse mondja az Evolved EDGE-re senki, hogy 3G lenne. Az IMT-Advanced követelményeit az első 4. generációs hálózat nem teljesítette, csak a második iterációban sikerült az LTE-A-nek (ami egy teljesen forward-backward kompatíbilis változás volt).

És nem utolsó sorban az ITU is 4G-nek nevezi 2010 december 6 óta az LTE-t. (Figyelem, nem IMT-Advanced-nek).


prolad
(őstag)

Jó lesz majd 8k-s streamhez.


big-J
(őstag)

200MB-os korlátommal nehezen hoznak lázba az ilyen hírek.


Gergosz2
(veterán)
Blog

ennyi :D


Blindmouse
(senior tag)
Blog

Miért, azt le tudod havonta 1,6 másodperc alatt netezni.


McSpy
(őstag)

Elöbb itthon legyen mindenhol 4G,aztán majd 10 év múlva jöhet az 5G


#51736960
(őstag)

:C


margithid
(veterán)

Én nem fizetek mobilnetért, 100 mb 1000 Ft, egy vicc az egész.
Kb egy 10 perces youtube videó és fele el is megy.
Még szerencse, hogy strandra ahova sokat járok van wifi:)
Amúgy meg nem a sebességet hanem a elfedettséget kellene fejleszteni, dehát mint tudjuk az költséges és nem kifizetödő a szolgáltatóknak. Marad a parasztvakítás, holott nekem 5 mbit is bőven elég lenne.
Amúgy a vicc az hogy a voda a pécs budapest vonatszakaszon náha még gsm szolgáltatást se tud nyújtani... :U


bitblueduck
(senior tag)
Blog

Én is jobban örülnék ha a lefedettség növekedne és mondjuk 1000 ft-ért korlátlan -stabil- 1 Mbites kapcsolat lenne minthogy az ország 10 pontján amiből általában 10 BPn van legyen 60 Mbit/s-em.


Valentino K.
(senior tag)

Nem értem sokak siránkozását, mert európai mércével nézve igen jó a GSM és a HSPA lefedettség piciny hazánkban.
Szerintem aki több IQ-val rendelkezik, mint egy asztallap, az belátja, hogy Alsózsebaljára (jelenleg) nem biznisz egy szolgáltatónak több tíz millió forintért felhúzni egy tornyot csak azért, mert 15 ember LEHET hogy használná a mobilnetet.

[ Szerkesztve ]


ViZion
(félisten)
Blog

"Szerintem aki több IQ-val rendelkezik, mint egy asztallap" az olvasta azt is, h pl. Pécs-BP útvonal nem ilyesmi. Sőt, nagyobb településeken is vannak bajok, nem csak falukban. És az országos statisztika kevés vígasz, ha ott nincs, ahol Te használnád... :D


kmisi99
(addikt)

Ez miért jó? Talán valaki torrentezni akar a telefonján míg lemegy boltba sörért? :DDD Nekem netezésre hsdpa is tökéletes még 3g vel is boldog vagyok.


Mr. Teddy
(őstag)

Ha az akkuidő a mostani 3G-hez képest nem csökken, az előfizetési díj nem nő a leforgalmazható mennyiség 10-100x-ra, netán korlátlanra, akkor jöhet. Amúgy meg az igények sebesség terén egy korrekt 3G terén megálltak. Ha mindenhol nyélen jönne a 3G, annak már nagyon örülnék én is.


galmat
(aktív tag)

Én annak is örülnék, ha végre a 3G elérne hozzánk vidékre.
De nem panaszkodom, Amerikában pl a nagyvárosokon kívül sok helyen 2G-n "hasítanak" már ahol van térerő.

Amúgy most láttam nemrég valahol egy cikket, hogy itthon az egyik legolcsóbb a mobilnet Európában. De érdekes, Romániában még olcsóbb, asszem ők vezetnek.

[ Szerkesztve ]


Béééla
(őstag)
Blog

Mert így is szar. Amikor Budapesten 0.15 megabitet mérsz másodperces pinggel, az szar, akár HSDPA-n, akár GPRS-en éred el.

#21: amikor elkezdték fejleszteni és még sehol sem volt publikus elérhető, nevezték el 3G LTE-nek

Szerintem aki több IQ-val rendelkezik, mint egy asztallap, az belátja, hogy Alsózsebaljára (jelenleg) nem biznisz egy szolgáltatónak több tíz millió forintért felhúzni egy tornyot csak azért, mert 15 ember LEHET hogy használná a mobilnetet.
Az belátja, hogy a szolgáltatásért nem a fővárosban és nagyobb városokban fizet elő, hanem országszerte. És szánalmas, amikor egy hegyi panzióban sok-sok kilométerre a határtól már csak roamingolni tudsz!

Ez miért jó?
Mert így ha valóságban használod, akkor a zavarok és toronyterhelés ellenére is marad még elég valós kihasználható sávszélességed.


oszi666
(őstag)

Ez egyebkent hogy mukodik? Ha nekem van egy telefonom ami tud 4gt akkor hasznalhatom azt, vagy a 3ghez kepest felarat kell fizetni? Gondolom nem, de inkabb megkerdezem...


margithid
(veterán)

Szerintem is a 3g már bőven jó mobilon netezni, legalábbis nekem.
Igazából számomra nem is a sebességgel van a baj msot se, hanem a mobilinternet árakkal.
Volt valami cikk pár hete, hogy itthon a legolcsóbb a mobilinternet európában. Hát majdnem lehidaltam..
Azt elfelejtették hozzátenni, hogy kint az átlagbér kb 4szerese az itthoninak...
Amúgy meg ha jól tudom egy közepes előfizetéshez angliában korlátlan net jár.


Mr. Teddy
(őstag)

Persze, a 3G rendesen teljesen jó. Ha ugyanannyiért gyorsabb, az sosem baj. De olyan kifejezett igény nem nagyon van szerintem. LTE kapcsán sem rohamozták meg az üzleteket az LTE képes telefonokért az emberek.


nap
(addikt)

Szerintem mindig van hova fejlődni.


n0rbert0
(senior tag)

Ennyi, topik zárható! :D


Depression
(veterán)
Blog

Számlazárást követő napon arra ébredtem, hogy kaptam sms-t a szolgáltotómtól, miszerint elfogyott a 100MB-os keretem. Valami idióta játék pont akkor frissítette magát. :)

Még szerencse, hogy nem 5G-n volt, különben éjfél után 1 másodperccel visított volna.


Sofian
(őstag)
Blog

Mehetsz 200 métert egy Ferrarival.... élvezz ki minden centit.. :P


Pőze
(aktív tag)
Blog

Nekem minden vágyam. Leszednék addig valami fasza hd pornót :D


Hadeska22
(tag)

Ez mind szép és jó, persze fejlesszenek...de kérem vázoljon fel nekem valaki egy olyan szituációt amikor akár ennek lenne is létjogosultsága...I mean... van olyan dolog amire a 4G nem elég?.. torrentezéshez úgy tudom nem feltétlenül telefon kell, bár való igaz hogy néha telefonról indítom be, aztán gépen töltődik tova , de ezt wi-fin keresztül művelem ami nem jár költséggel :D...

Külföldön minden olcsóbb vagy egyáltalán nem kérnek el érte pénzt ausztria...,

nálunk a 3G is éppen hogy működik, és számomra még egyelőre elképzelhetetlen hogy Pécsen én 4G adatátvitellel netezzek..

Telenoros(Djuice-s) vagyok és az áraikat így is horrornak tartom, főleg hogy ha rendesen használnám ,egy nap alatt le is menne az egész havi keretem..


Dany007
(veterán)
Blog

Egyetértek a többséggel. Amíg a T-mobil 3G lefedettsége kb a nagyvárosok és közvetlenül közelükben működik addig miről beszélünk?

Plusz mire nem elég a 20Mbit? Torrentezni otthonról kell lanon keresztül, nem mobilneten.


kmisi99
(addikt)

Csak milyen áron. :DDD Őszintén szólva nekem az Edge is jó. Nagyon jól elnetezgetek arról is 5-6 másodperc alatt betöltenek a honlapok képek nélkül. Így meg 100mb al is órahosszat elnetezek úgy hogy kb 5mb megy le.


LordX
(veterán)
Blog

A 20 Mbps arra nem elég, hogy ha valamiért 200 ember elkezd mobilnetezni a cellában, akkor máris csak 100 kbps jut egy főre.. És az a 200 ember nem valami elszállt dolog, ha pl. megnézed a T lefedettségi térképén Hajdúszoboszlót, akkor ordít róla, hogy egy darab torony van a városban, 3 cellával... Arról nem is beszélve, hogy a QAM64-es HSDPA akkor ad neked 21 Mbitet, ha rá vagy celluxozva a toronyra, úgy reálisan inkább ennek átlagosan fele-kétharmada, tehát már jó kis 60 kbps-ről beszélünk. Jah, és "természetesen" közben nincs hanghívás se a cellában.

[ Szerkesztve ]


Ati1979
(veterán)

Az ilyen mi lesz x év múlva híreknek semmi értelemét nem látom...


djculture
(félisten)
Blog

Itthon mindig ezekre a szabványokra verik magukat közben, alig van olyan mobil internetes csomag amiben a leforgalmazható adatmennyiség függvényében ne tízszeres árat kérnének bármelyik másik európai országban fizetendő árhoz képest. Na itt van az extraprofit nem más szolgáltatásoknál.


gabe8719
(senior tag)
Blog

A Samu szerint 7 év múlva 5G? Jah.. Koreában esetleg.

Abszurdisztánban meg maradnak az 1000 ft/100mb csomagok, amikkel még a HSDPA-nak sincs sok értelme..
Amíg ezért a pénzért egy hónapban 3 hosszabb yt videót nézhetek meg, addig tökfölösleges a gigabites sebesség, mert úgyis csak olyan netezéssel tudom beosztani egy hétnél továbbig, amire az edge is bőven elég. Opera minire és gmailre a 4G is minek?

Persze a gigabájtos csomagoknál már lehetne némi értelme, de az meg annyiba kerül, hogy akkor már előfizetek belőle egy szupergyors és korlátlan kábelesre.. (pláne hogy jellemzően lefedettség is csak ugyanott lenne hozzá..)

Itthoni viszonyokkal nézve vicc ez az egész 2020, de még a 2030 is.
Már ha lesz még működő gazdaságunk addig, nemhogy mobilnet.

üzenetek