üzenetek

hozzászólások


dchard
(veterán)
Blog

Azért azt nem árt tudni, hogy az 5G szabványosítása el sem kezdődött, még azon is csak a vita folyik, hogy milyen terülteket kellene jobban kutatni, aztán ezekből kiválasztani a legjobban teljesítőket és elkezdeni magát a szabványosítást.

Ez a 7 év elég optimista becslés ahogyan most kinéz. A 3G első változatát '99-ben szabványosították, és utána is évek kellettek, hogy megfelelően elterjedjen, és előtte évekig kutatták a lehetséges technológiákat.

Nem beszélve arról, hogy 28gigán macro réteget építeni lehetetelnség. Ez max femto szinten lehet érdekes. Látni kell, hogy nincs új a nap alatt: növelik a spektrumot, növelik az antennaelemeket, mert a modulációs rendben elértük az ésszerű határt. Csakhogy ezeket az LTE is mind tudja, vagy az új verzióban már benne van a támogatása (Rel 10). Eleve kérdéses, hogy vajon érdemes-e ezt ötödik generációsnak nevezni, ha ugyanazt a modulációs technikát fogja használni mnt az LTE? Az eddigi váltásoknál azért mindenhol jelentős eltérés volt a rádisó interfészen, ami most egyáltalán nem látszik.

Dchard

[ Szerkesztve ]

üzenetek