[Re:] [8th:] Beautiful Budapest 1938 - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Eastman
(őstag)
Blog

Elképesztő!

A Nagyapám tizenhét évesen biciklis virágfutár majd virágkertész volt Budapesten a háború előtti évben. Ő jutott most eszembe. Köszönöm!


doeeg
(senior tag)

Nem tudok betelni az ilyen videókkal (úgy általában a történelmet felidéző filmekkel, videókkal, múzeumi tárlatokkal, könyvekkel, bármivel).

Érdekes hogy bár körülnézve a városban a legtöbb helyszín szinte ugyanígy néz ki 80 év után is, az itt átadott hangulat már régesrég elveszett (ha egyáltalán létezett valaha a valóságban, és nem csak a megszépült emlékekben, és a Kék Duna keringővel aláfestett kisfilmekben van jelen...).

[ Szerkesztve ]


Apollyon
(Korrektor)

Hehe, ez érdekes, még a II. vh. előtt készült. A "régi" Lánchíd, mielőtt a németek felrobbantották volna. Komoly az is, ahogy mennek ott azok a régi típusú autók a Váci utcában.


UnA
(Korrektor)
Blog

Vagy a régi Erzsébet-híd. :)


8th
(őstag)
Blog

Nekem az tűnt fel elsőre, hogy milyen elegánsan öltöztek az emberek. Ing zakó és nyakkendő majdnem minden férfin. A sima melós is kirittyentette magát ha hétvégén beült egy kiskocsmába a feleségével. Gellértben a hullám medencére is tuti rácsodálkoztak páran 80+ évvel ezelőtt.


DigitXT
(nagyúr)

Baloldali közlekedés, valakinek?:D


HyP3b0y
(senior tag)

Bennem ilyenkor az megy át, hogy hol lennénk most a háború, nácik és ruszkik nélkül. Elég rossz abba belegondolni, hogy a képeken látható emberek még nem is sejtik mi vár rájuk pár éven belül.

És csak remélni tudom, hogy ránk nem vár ilyesmi.


angyalpc2
(tag)
Blog

Sose kellett volna belépni a se az 1. se a 2.VH-ba

Egészen más világ lenne itthon élet kultúrára, gazdagságra

Nem egy utolsó leszakadó szar ország lennénk..


Migráns
(csendes tag)

Persze, mint Németország meg Ausztria! :U

Mindkét háborúban nyakig benne voltak, és el is vesztették derekasan mindkettőt!
Mára milyen " egy utolsó, leszakadó szar ország " -ok lettek!


Noukoum
(addikt)

Mert az ország földrajzi elhelyezkedése, gazdasági és politikai adottságai lehetőséget adtak a semlegességre. Sajnos nem, nem volt lehetőség a kimaradásra. :(

[ Szerkesztve ]


cskamacska
(addikt)
Blog

Voltál NDK részén Németországnak? Mintha nem egy ország lenne, pedig volt felzárkózásra már 30 éve.

Mi meg amennyire megúsztuk a durva Sztálinizmust, és blokkon belül aránylag jó életminőség, és tisztes ipar alakult ki (lásd még a nagyobb és több ásványkinccsel rendelkező Romániát, ahol "csak" a vezetés volt kivégzést érdemlően sokkal rosszabb :o ), annyira fogott vissza minket a tényleges rendszerváltás, demokratizálódás, további polgárosodás elmaradása. :(
Pl ha választás előtt osztott krumplit, és lejárt tésztát a nép nem megköszönné a méltóságos és tekintetes képviselő uraknak, hanem beverné az ablakát vele, és tömeges tüntetéssel elzavarnák a francba, majd az ügyészség hálából még le is sittelné őket szavazat vásárlás okán, akkor nem is próbálkoznának vele, és nem is nézne ki az ország. De bezony így néz ki, és nem hogy TSZ titkárok kapirgálnának újra, de az ország egyes részein gyakorlatilag feudalizmus van. :o Jó, épp mondhatjuk hogy ez is csak 1938-as hagyománytiszteletből.. :D

Tldr; ha megússzuk a megszállást, és még Horthy is időben nyugdíjazásra kerül a nagybirtokos-dzsentri réteggel együtt, akkor mára ígérhetnék a szlovénoknak is, hogy ha jók lesznek, akkor nyithatnak majd ők is Pesten kávézót. :K
Mondjuk ahelyett, hogy a románokkal versenyt futnánk az EU utolsó előtti helyéért.. :U :W

[ Szerkesztve ]


Migráns
(csendes tag)

Több évig dolgoztam Németországban, a 90's években, amikor Németország - legalábbis a mostanihoz képest - még egy igazibb Németország volt.

Amúgy a témában az NDK-t felhozni pont nem szerencsés, ugyanis :

Németország keleti fele/harmada 45-től 90-ig (49-től NDK néven) szovjet megszállás alatt lévő bábállam volt, 45 évig! Csoda, hogy az újraegyesülés óta is csak igen nehezen zárkóztatják fel újra a keleti tartományokat? Még a német gazdaságnak is óriási feladat az, hogy a Vörös Hadsereg által 45-ben totál kirabolt, majd fél évszázadon át még fosztogatott területeket a nyugatinak megfelelő szintre hozza.
Németország nyugati része, (az egykori NSZK ) nem szenvedett szovjet megszállást, nem kommunista (szocialista) rendszert erőszakoltak rá. Igaz, hogy szó szerint szarrá bombázták a háborúban, de a békében már élvezhette a nyugat anyagi segítségét és saját népének tettre vágyását. Ennek eredményeképpen a 60-as, 70-es évek (szabad) Európája már a német gazdasági csodát szemlélhette.

Az osztrákok szerencsések voltak, 1955-ben viszonylag simán meg tudtak szabadulni a szovjetektől, így a hetvenes évek végére már a független Ausztria is egyenesben volt.

Csak mi, azaz a KGST (és/vagy a Varsói Szerződés) államai maradtunk le, szinte behozhatatlanul. Lehet, hogy a szintén 45 év (1945 - 1990) szovjet megszállás nem tett jót a mi versenyképességünknek sem, se társadalmi, se gazdasági vonalon?? :U

Az 1990 óta hivatalba lépett kormányokról pedig inkább nem mondanék semmit!
Ha valakit érdekel az NDK-NSZK téma, a háború utáni rendezés/újrafelosztás témakörében olvassa el Leon Uris zseniális regényét, az " Armageddon "-t. Nem véletlenül volt nálunk betiltva évtizedekig!!
Utána (közben) nézzétek meg a Hőlégballon c. német filmet! (Ballon,2018.) Beszarás! :K


8th
(őstag)
Blog

"Nem tudok betelni az ilyen videókkal" Akkor gyanítom, hogy ez is tetszeni fog. Wuppertal Schwebebahn 1902 & 2015 side by side video :K


Fred23
(veterán)

Varga Zsolt András nem ma lesz a Kúria elnöke? Reménytelen ez az ország. :(

A videó viszont tetszett, érdekes volt.

üzenetek