Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


haruspex
(tag)

Itt azért elég sokan, a cserben hagyott Örményekről, illetve a feléjük elmaradt segítségről beszélt.

Amúgy érdekes, hogy az oroszok egészen jól jöttek ki a dologból, pedig elég nagy arcvesztésnek indult nekik ez a háború.


finest
(őstag)
Blog

Én is azt mondtam, h az örményeket cserben hagyták. De ezt elsősorban az örmények érzik így. Láthatóan nem sokat érnek a katonai szövetségek se (történelmi, kulturális, vallási hagyományokra épülők pláne), ha nincs pénz, amiből meg lehet csinálni a bizniszt, ez az örmények számára a tanulság.
Törökország minden irányban bepróbálkozik a szomszédainál, a Mediterrán tengeren mindenkivel fasírtban van, Szíriában a kurdok ellen , most Karabakhban, nekem ez nem tetszik. Függetlenül a korábbi feszültségektől Hegyi-Karabakhban, a törökök megint letesztelték a szomszédok béketűrését, feszegették kicsit a határokat. NATO ország, és nem tetszik ez a különutazás, destabilizáció, amit csinál.

[ Szerkesztve ]


haruspex
(tag)

A grúzokat cserben hagyták, többször, a nyugattól vártak segítséget, de ez mindig csak illúzió volt, geopolitikai más a realitás. Az örményeknek nem tudom pontosan miért is kellett volna bárkinek segíteni az oroszokon kívül esetleg, kicsit sem pozitív a szerepük, és egy olyan területet támadott meg Azerbajdzsán, amit hivatalosan mindenki (Magyarország is) az ő területüknek ismer el, amúgy nem véletlenül. Oroszország is erre hivatkozott, mondjuk ennek köze volt pl. ahhoz is, hogy a mostani vezetés kevésbé van benne Putyin segglyukában mint a bársonyos forradalom előttiek.

94 óta kísérletet sem tettek a helyzet rendezésére. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell sajnálni az áldozatokat, vagy a lakhelyükről elűzötteket (még ha ők nem is sajnálták, az anno elűzött azerieket valszeg), de ez tipikusan egy olyan konfliktus, amitől távol kell maradni, még ha az örmények konstans áldozatnak érzik is magukat. De csak azért mert velemi elvileg keresztény nem nagyon indok nekem, hogy valaki pártjára álljak, de pl. elég arra gondolni, hogy Irán itt pl. az örmények pártján áll.

Törökország politikája egy érdekesebb kérdés, Erdogan mint Putyin a belső feszültségeket külső háborúkkal, és befolyásszerzéssel próbálja kezelni, és próbál bejelentkezni mint regionális hatalom, illetve a földgázmezők is fontosak néha ebben a játékban. Ebben segíti az oroszok gyengülése, és hogy Irániakat az Usa eléggé szívatja mostanában. (Meg hogy a franciák csak a fejükben rendelkeznek megfelelő haderővel.) Hosszabb távon kérdéses, ez mennyire fog működni, az ő gazdaságuk is gyengébb lábakon áll, északról az ororszok azért sokkal nagyobbak, míg Irán ha kiegyezik Bidennel jobban be van ágyazva a síita országokban mint a törökök.

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(addikt)

Pontosan, hogy Magyarország részéről illett volna kicsit nagyobb empátiát mutatni az örmények iránt, hiszen ebben a tekintetben hasonló a helyzetünk. A nagyhatalmak kénye-kedve alapján kiszakadt az anyaországból egy csomó honfitárs, akik jelenleg másik ország állampolgárai :(

Jó, a magyarokat már nem üldözik (annyira) Romániában, de az örményeknek nyilván nem pálya 100 évet várni arra, hogy majd egyszer jobb lesz a helyzetük azoknak az örményeknek is, akik Azerbajdzsánban élnek.

A magyar politikusok is megelégszenek már azzal, hogy évente egyszer elmennek Csíksomlyóra a búcsúba, és ott okosakat mondanak a nemzeti hovatartozásról :((


UnA
(Korrektor)
Blog

A törökök ugye a belső-ázsiai térséget saját területnek, rokonsági alapon a türk népekkel (az azeri kb. nyelvjárási szintű különbség), és persze a területet az orosz cárok a 19. században foglalták csak el.


haruspex
(tag)

Igen ez így van. De mondjuk attól még kérdés, hogy a gyakorlatban milyen jövője lesz a nagyhatalmi álmaiknak. Nyilván az erősödésük visszatolja majd az oroszokhoz az örményeket valószínű.


D1Rect
(félisten)
Blog

Azerbajdzsán, ahol nemzeti hősként ünneplik azt aki baltával levágta a szomszéd szobában alvó fejét.
Valahol itt elvesztettem minden szimpátiámat velük.


haruspex
(tag)

Pedig az empátia fontos dolog, ha lett volna és némi józan ész akkor az egész lefejezősdi nem történik meg-merthogy ugye ez itt volt Magyarországon. (Meg ha nem totál balek, és hozzá nem értő dicső kormányunk, akkor mikor hazaküldték nem lepődtek volna meg azon, hogy mi történik.)


Samott
(őstag)

Nem lepodtek meg azon. Benne volt az arban.


gzbotii
(veterán)
Blog

Jól összerakott cikk :R


cherubion08
(tag)

Nekem is tetszett ez a kis összefoglaló :R


haruspex
(tag)

Szerintem nem igazán. Valószínűleg azt hitték, hogy pár évig tartják valamilyen szanatórium szerűségben, aztán engedik ki, ez így elég nagy arcvesztés volt. Mondjuk aztán nem jöttek az olajpénzek sem persze, akkor az volt az általános tipp, hogy jól megvezették nagyszerű uralkodóinkat, de pár évvel később kibukott az azeri pénzmosásos balhé, masszív magyar szállal, és akkor minden a helyére került...Persze az ügyészség, vagy a közvélemény ingerküszöbét nem érte el.

https://merce.hu/2017/12/28/az-ugyeszseget-nem-erdekli-hogy-23-milliard-forint-azeri-kenopenz-landolt-magyarorszagon/

https://atlatszo.hu/2017/09/07/igy-dolt-a-penz-magyarorszagra-a-bakui-feketekasszabol-alijevek-szerint-soros-ratamadt-azerbajdzsanra/

[ Szerkesztve ]


fairi
(őstag)

Politikai realitáshoz visszatérve azeriek többet tudnak ajánlani mint az örmények.
Azeriek örmény szeparatisták által megszállás alatt tartott azeri területekre vonultak vissza. Azeriek visszacsinálták Trianonjukat.

Dolgot bonyolítja karabakh örmány lakosságú jóideje, de legalább az örmány törzsterület orosz védelem alá került, és népesség elűzése elmaradt.


Samott
(őstag)

Igen, ez az azeri allaspont, ezert volt az az elso kerdesem, hogy mikor ismertetik az ormeny nezopontot? :) Ha mar trianon, ezt meg itt is leirtak:

"Hegyi-Karabah (örményül Arcah) területét a Szovjetunió létrejöttekor kb. 80%-ban örmények lakták ... „oszd meg és uralkodj” elvére alapozó sztálini nemzetiségpolitika ... 1920 ... Hegyi-Karabah Azerbajdzsán területének része lett autonóm körzetként."

1994-ben az oremenyek csinaltak vissza a trianonjukat, most is szinte tisztan ormenyek altal lakott keruleteket foglaltak "vissza" az azeriek. A betelepitett majd eluzott azeriek kerdeset valoban illett volna rendezni, de altalaban ilyen a megszallok sorsa. A balti allamokban se latjak szivesen a betelepitett oroszokat.

[ Szerkesztve ]


haruspex
(tag)

Örményország nem csak Karabahot foglalta el, ez benne volt a cikkben ha elolvastad, meg az is, hogy pár százezer embert sikerült elkergetni (többszörösét mint ahány örmény az elfoglalt területeken élt) . Meg pár falut felégetni is. Ezért volt etikailag homogén a terület.

Lehet, hogy nem jó az azeri örmény kissebség helyzete, de sokatmondó, hogy vannak, fordítva meg-már-nincsenek. Nem kell szeretni az azerieket, van vaj fülük mögött nekik is, de ebben a kérdésben az örmények semmivel sem jobbak, bármilyen a sajtójuk, a legegyszerübb nem nem állástfoglalni.

Viszont tanulságos lehet számunkra is, hogy hiába az örök áldozatszerep, az eröltetett nacionalizmus, és populizmus, néha szembejön a valóság.

[ Szerkesztve ]


Samott
(őstag)

Senki nem mondta hogy jobbak. Csak hogy az o nezopontjukat is be kellett volna mutatni.


haruspex
(tag)

Szerintem ez egy elég pártatlan írás, különösebben nem megy bele, hogy melyik fél mit gondol. +"az ilyen a megszállók sorsa" a 600 000 elkergetett/ meg jó néhány legyilkolt civil nem megszállók volt.

[ Szerkesztve ]


Samott
(őstag)

Azt meg a cikk is leirja hogy ez kolcsonos civil gyilkolaszas volt.

Most csak annyi tortent, hogy tisztan ormenyek lakta teruletet foglalt el egy veres haboruban az azeri hadsereg zsoldosok tamogatasaval. Es uzte el a lakossagot.


haruspex
(tag)

Igen volt, de közben azért valahol elfogyott az azeri kissebség, meg elűztek 600 000 embert, akik közül van aki azóta várta, hogy hazamehessen.
Ezeket a területeket is most foglalták vissza, majd mentek Karabahért, mert megtehették, és náluk is megy persze a háborús retorika. Mint írtam sajnálom az elűzött embereket, de eddig szándék sem volt a rendezésre, még arra sem, hogy a tisztán azeri területeket visszaadják.

Amúgy kellett a sikerhez, hogy voltak "feláldozható" szír zsoldosok, mert azért az azeriek jobban szeretik ha más hal meg a szentföldért, bármekkora a szájuk. Mivel ott felnőtt mostanra egy generáció a háborúba, akinek nincs sok vesztenivalója, gyanítom még lesz szerepük a környéki konfliktusokban.


Egon
(nagyúr)
Blog

Kicsit olvass utána, az örményeknél ugyanúgy szabadon engedtek több embert meggyilkolt, utána hazaengedett terroristát anno - ezért is volt visszatetsző és álságos a nagy-nagy felháborodásuk.

üzenetek

Hirdetés