üzenetek

hozzászólások


<NewL>
(addikt)
Blog

ez volt itt Magyarországon is?


Karma
(félisten)
Blog

Volt a családban is egy, szóval biztosan :DDD


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Igen, az volt a neve, hogy Eurocall, asszem :F Franc emlékszik, rövid ideig voltak csak jelen.


Lenry
(nagyúr)
Blog

köszönöm mindenkinek... most okosabb lettem

Bog & Bocha: most értem a cikk végére... odabaszós :R


grabber
(addikt)
Blog

Grat a cikkhez.Ideje volt már,mert sokan nem tudják még is hogyan működik a GSM rendszer.Szerencsére ezt tanultam és így könnyebb megérteni a szöveget.
Én már voltam MSC központban,ott volt a HLR is :)) Vicces milyen kis procival működik az egész :K


slowly
(csendes tag)

szivesen lefotoznék egyet - bár tényleg tök ugyanugy néz ki kivulrol a ketto - de lehet akkor holnap már nem kéne jonnom dolgozni... :)


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Na, idegyűlt a szakma krémje? :D
Mindenkiről kiderül, hogy OSS-ben melózik :P


madarasz92
(őstag)
Blog

Nem semmi leirás GRATULA!


Bling95
(őstag)
Blog

én nem :D


And
(veterán)

Ez épp az időosztásos technika 'mellékhatása' (egy frekvencián / frekvenciapáron tudomásom szerint 8 felhasználó osztozhat egyidőben, valszeg. erre utalt copin): a bázisállomásnak tudnia kell, hogy az egyes mobil állomások milyen messze tartózkodnak tőle. Erre a terjedés véges sebessége miatt szükséges időzítések okán van szüksége, ha jól tudom. Például a régebbi Nokia modelleknél fellelhető netmonitor-menüben (ha azt aktiválták) ez az információ meg is jelent, mint a 'TA', azaz timing advance nevű paraméter. Az egysége 550m, a legnagyobb értéke pedig 63, azaz kb. 35km az a maximális elméleti távolság, amelyre a mobiltelefon eltávolodhat a bázisállomástól úgy, hogy fel tud rá csatlakozni. Ez a limit akkor is fennáll, ha véletlenül ennél nagyobb távolságból is lenne elegendő térerő. Ha rosszul tudom, úgyis kijavítanak..
Mod: [link].

[ Szerkesztve ]


C.Dávid
(tag)

Én is nagyon köszönöm,ezt a már-már dolgozatnak megfelelő írást!Nagyon jó lett és érdekes.Még csak egyszer olvastam el,úgyhogy elolvasom még egyszer,mert azért annyira nem könnyű megemészteni :D
Várom a folytatást,és gratulálok az írónak!Nem kis munka lehetett benne!


rudymester
(senior tag)

Végigolvastam és emésztgetem az egészet. Szeretem így is értelmezni a technológiákat. Nagyon érdekes, hogy pillanatok alatt mit csinál egy hálózat az én hívás indításommal.
Igaz én csak telefonokat adok el, de nem árt tudni, hogy is épül fel egy ilyen hálózat nagyjából.
Várom a 3G cikket!


graffin
(csendes tag)

Hm, akár newcomereknek is jó lehet egy ilyen irás... első nap olvasgatni. :)
Könnyebb megérteni, mik azok a dobozok a laborban. :)

szia Goose-T! Nem hiányoznak a switchek? :))


Brianiac
(aktív tag)
Blog

Sikerült nekem is végig olvasnom, érdekes írás eddig nem sokat tudtam a gsm hálózatokról, igaz még meg kell emésztenem, meg sz.tem még1x el kell olvasnom h mindent megértsek. De olvasgattam itt feljebb a hozzászólásokat csak lestem h milyen szakik vannak itt, h mennyien vágják ezt a témát én meg azt sem tudom mst igy hirtelen h hol vagyok :D . Am jó cikk lett grat. :R és várom a folytatást!

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

Beállítom a vekkert, kinyomom a telefont és a teló bekapcsol a megfelelő időpontban...
Úgyhogy valami biztosan működik benne, ezt nem érdemes tagadni.

Nemrég tudtam meg, hogy a segélyhívó számokat (a 112-t és a 911-et) a telefonomon minden helyzetben lehet hívni. Ami nekem újdonság volt, hogy bekapcsolt billentyűzár mellett is.


bambano
(titán)
Blog

Személyhívóknak az volt a jelentősége (főleg azokban az években, amikor még nem volt rendes mobil lefedettség és ez pl. amcsiban elég sokáig így volt), hogy olyan frekvenciákon, amiknek valamilyen okból meg volt oldva a teljes területre a terjesztése, tudtak pár karakteres üzeneteket küldeni. Amiatt, hogy gyakran másztak bele más rendszerekbe, a kiépítése sokszor olcsó volt.

Például valamelyik okos kitalálta, hogy a sztereó rádiókban használatos sztereó pilotjel frekvenciája fontos csak a rádiózás szempontjából, az amplitúdója nem, ezért arra rá lehet ültetni adatfolyamokat. Így mindenhol, ahol a rádiózás céljára kiépítettek már egy műsorszóró hálózatot, triviálisan lehetett személyhívó szolgáltatást intézni. Pl. simán lehetett személyhívó rendszert üzemeltetni mondjuk egy középhullámú vagy urh sávú rádió mellett, az üzenetszórás költségei nélkül. Ehhez persze olyan országra volt szükség, ahol még a sivatag közepén is volt pár méterenként vezetékes telefon, megkaptad üzenetben, hogy ki keresett és vissza tudtad hívni.

Mostanában ezt a megoldást rds-re, tp-re és tmc-re használják, vagyis amikor a rádiód kiírja, hogy x mhz-re hangoltál, majd hirtelen átvált, hogy ez sláger, esetleg elszalad rajta az éppen futó adás hívható telefonszáma (rds), vagy szól a rádió, hogy kapcsold le kicsit a cd-det, mert éppen közlekedési információ megy a rádióban (tp), vagy real time dugóinformációt tolnak bele a navigációs cuccodba (tmc).


bambano
(titán)
Blog

Magyarországon arra is van törvény, hogy tilos segélyhívásra alkalmas berendezés működését megzavarni. Emiatt az ilyen gsm némító cuccok, amik széles spektrumban zavarják a gsm frekiket, hogy leszakadjanak a telefonok és csendben maradjanak, illegálisak.


TrueBeen
(csendes tag)

Nagyon profi cikk várjuk a folytatását! :C

A beméréssel kapcsolatban lenne egy sztorim:
Kb 5 éve édesanyám kézalól vásárolt egy siemens M35-ös telót, pár héttel később jött a rendőrség h lopott volt és a család barátját is meghurcolták mert egyszer az ő sim kártyája is benne volt a telefonban....
Tavaj az iPhone 3G bevezetésekor rögtön vásároltam én is egyet, 2 hónap használat után valakinek sikerült el lopnia.Be jelentettem a rendőrségen és a T-mobil nál is.
A rendőrök biztosítottak róla h foglalkoznak az ügyel mivel 100ezer feletti a kár.
Azóta sincs meg a telefon!!!

"Ilyen kéréssel csak a rendőrség fordulhat az operátorhoz, akiknek kutya kötelességük maximálisan segíteni."

Kérdés: Ha a technikailag minden szempontból elavult M35-öt megtalálták akkor a GPS-el felszerelt iPhone-t miért nem???


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ennek a sztorinak semmi köze a beméréshez. Az M35-nél nyilván bejelentette az eredeti tulaj, hogy lopott, IMEI alapján rákerestek a rendszerben, látták, hogy kinek a kártyája van benne és csókolom.

Ha egy telefonban van GPS, attól még ugyanúgy nem lehet bemérni. A GPS-vevő csak adatokat vesz, de nem szór.


Goose-T
(veterán)
Blog

Bevallom, néha véletlenül beírok a win parancssorba egy

ZWQO:CR;

-t, de mostanában már egyre ritkábban fordul elő. :DD

[ Szerkesztve ]

üzenetek