üzenetek

hozzászólások


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ez már szerintetek is MSC?


Goose-T
(veterán)
Blog

Több, mint valószínű. Bár nincs ráírva, szóval akár még VLR is lehet. ;]


Desiro
(csendes tag)

nah azert bizalmas infokat nem kene kikotyogni :)


Goose-T
(veterán)
Blog

Feltűnt, hogy már nem dolgozom a cégnél? ;] Na be kéne fejezni az offolást.


kazmerr
(aktív tag)

Grat srácok ez tényleg jó lett.
Talán pont meglett az a határ, ami még nem túl todámányos, de nem is túl fapados.


Killing
(addikt)
Blog

Jó cikk illetve IT irodalom lett. :R
Sokat segített. :C MAX RESPECT :R


_az
(senior tag)

Ez mekkora RESPECT lett! Nagyon klassz! :R

Vizsgán segített volna ez a cucc :))


szabolc
(csendes tag)

VLR feliratos szekrény nincs, mert az NSN(Nokia) nem gyárt különálló VLR-t. A VLR mindig része MSC(MSS)-nek, kivéve, ha Transit MSC-ről van szó (mert ehhez nem kapcsolódik BSC/RNC). De szerintem mindegy, hogy HLR, MSC, MSS vagy akár BSC szekrény van a képen, kívülről egyformák, mert azonos (DX200) platformra épülnek.


d00r
(csendes tag)

Hi!

Nagyon jo a cikk es tenyleg erdekes magyar forditasban a sok rovidites, meg en sem lattam igy :)
...de nekem is lenne eszrevetelem: a BSC kep a 4. oldalon nem stimmel, az egy kulteri Nokia Ultra site.
Itt talaltok kepet a BSC-krol: http://nobbi.com/gallery/galleryj.html#nokia .

Tovabbi szep napot!


xabolcs
(őstag)
Blog

wow. grat a cikkhez.
igazan kimerito :K

:R


csab2
(veterán)

He-he! Hogy mennyit vacakoltok ezzel a kép kérdéssel!
Nem mindegy, mi van a képen? Egy vas szekrény, oszt jó napot! Átlag embernek úgysem mond többet. :)


csab2
(veterán)

"Nemrég tudtam meg, hogy a segélyhívó számokat (a 112-t és a 911-et) a telefonomon minden helyzetben lehet hívni. Ami nekem újdonság volt, hogy bekapcsolt billentyűzár mellett is."

Jéé, ezt nem is tudtam! És működik!


Goose-T
(veterán)
Blog

Nem mondod. :DDD


szabolc
(csendes tag)

Továbbá, ha a szolgáltató engedélyezi (és talán helyi szabályozástól is függ), SIM nélkül is tudod hívni ezeket a számokat.

Érdekességképp még az is elmondható, hogy ilyenkor a telefon nem is küldi el a hívott számot a hívásfelépítés elején a hálózatnak, hanem eleve speciális kérést küld (emergency setup). Tehát ha 112(911)-t tárcsázol, már a telefon tudja, hogy segélykérő hívást indítasz, viszont ha 104, 105, 107-et hívsz, csak az MSC fogja felismerni, hogy ez segélykérő hívás.


REDeath
(őstag)
Blog

Az sms notifikációt nem akkor küldi a központ, ha leküldte az sms-t a fogadó fél készülékére? szal ha egy kikapcsolt készülékre küldesz, attól a központ elfogadja, de csak akkor értesít ha a céltelefon bekapcsolt.

Amúgy 2 hete fogadtak minket a T-Mobile hálózatirányító központjában, ők NOC-nak hívják. Mostmár sokkal tisztább amiről ott előadást tartottak nekünk :) És az ottani adatbázist is megmutatták, elég brutál. vannak ilyen kínai Huawei optikai kütyük, jópár gigabájt/sec sebességgel egyetlen hajszálvékony optikán, biztos nem olcsó játék. A hibafigyelés is tök jól van megoldva, priorizálják a hibákat, színkódokkal, de látszanak a már kijavított hibák is, hogy az összefüggések is észlelhetőek legyenek könnyen több hiba közt. És a legjobb, hogy mindezt egy kb 15*3 méteres projektorfalon :D


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ne keverd a státuszriporttal. Az SMSC arról is notifikálja a telefont, hogy befogadta az üzenetet - ekkor írja ki a mobilod, hogy "üzenet elküldve", vagy csak annyit, hogy "OK", vagy csak annyit, hogy "sent".


REDeath
(őstag)
Blog

jaaaaaaaaaaaaaaaah értem már :) mostmár világos!! köszi


Csuklósbusz
(csendes tag)

Nekem lenne egy kis beleszólásom a 112-es szám pioritásába.

Én próbáltam szilveszterkor a 112-őt felhívni de sajnos nem jött össze. Többször is próbáltam ugyanarról a telefonról felhívni a 112-őt de a telefon csak próbálkozott próbálkozott majd kiírta hogy: "Nincs hálózati lefedettség", vagy "A szolgáltatás nem elérhető" . De a lényeg az hogy mindig más hibaüzenetet írt vagy egyszerűen feladta a próbálkozást és nem írt semmit.

Nokia 3410-esem van, szilveszterkor kíváncsi voltam hogyha éppen felrobbantam volna egy rakétával akkor tudnék-e segítséget hívni... hát az eredmény lehangoló volt.

Tehát a 112-nek NINCS vagy NEM működik a pioritása! Mert a telefon ki is írja hogy segélyhívási kisérlet folyamatban tehát a telefon gondolom mindenképp közli a toronnyal hogy segélyhívás, adjál már vonalat. De nem kaptam "vonalat."
A 104,105,107 pedig a telefonnak normál hívásnak bizonyul tehát egy NORMÁL hívásnak minősül. Nem tudom a tornyon belül van-e elsőbbsége ezeknek elméletileg de gyakorlatilag a toronyig sem jut el a kérésed mert a telefon nem közli hogy speciális igénye lenne...

Elméletileg:
A 112 hívásakor a telefon megpróbál bármely toronyra csatlakozni és bármely toronynak biztosítania kellene a kapcsolatot.

Gyakorlatilag:
a tornyok szarnak rád, fontosabb a Buék SMS-ek kézbesítése.. :-)

Tehát mégegyszer: NEM működik a 112 pioritása! Valamit elkúrhattak vagy nem is létezik pioritás de a lényeg az hogyha bajban vagy és nagy a terheltség (szilveszter, tüntetés, karácsony stb stb) akkor felejtsd el a mobilod.

Sőt a poén az hogy megszerettem volna erről kérdezni őket is, nemrég próbálkoztam vele, felhívtam a 112-őt, kicsöng... kicsöng... de nem vette fel senki.
Aztán máskor is próbálkaztom újra: Kicsöng: felveszi egy automata gép, bemondja hogy a Segélyhívót hívta, várjon munkatársunk jelentkezéséig majd kicsöng... kicsöng... kicsöng és megszakad.
Többször nem próbálkoztam, azért írok ide hogy itt a sok hozzáértő majd megmondja nekem a frankót.

Mert gondoltam én naív ha balesetem van, rámdől a ház stb és felhívom a 112-őt de nem szólok bele mert nem tudok akkor majd bemérnek, kijönnek, kimentenek.

De ezekszerint vagy kapok vonalat vagy nem, vagy felveszik vagy nem, de hogyha nem szólnék bele valszeg lecsapnák és hagynának megdögleni.
AZ ezekszerint amerikában működik hogy bemérnek és megnézik hogy miért hívtad őket..
-------------------------

A másik az amelyik dühítő hogy amint elmegy az áram nemsokkal késöbb kimegy a mobilszolgáltatás is.
Tehát elmegy az áram, max 10 perc és elmegy a térerő is. Vagy volt már olyan hogy eddig sem tartott ki a torony.
De ugye általában akkor megy el az áram ha vihar van. Ha vihar van leszaggatja a vezetékes hálózatokat így se áram se vezetékes telefon. De ha a vihar rádborítja a fát és dejó nállad van a mobilod akkor is baszhatod mert nem lesz térerőd mert a toronyból kispórolták a szünetmentest. Tehát pont olyankor megy el a szolgáltatás mikor a legnagyobb szükség lenne rá. Sőt mikor áramszünet van akkor pl a szomszéd település tornya sem jó tehát abszolúte nem tudsz mobiltelefonálni.

Érdekes módon a vezetékes telefon a napokig tartó áramszünetet is kibírta. Persze az csak akkor igaz ha vezetéket nem szakította le a vihar, de a vezetékes központ és közted ép a kábel akkor 99%-ban fogsz tudni telefonálni. Tehát még mindig a vezetékes a legmegbízhatóbb távközlési eszköz.

---------------------------------

Más, nemrég egy másik samsung mobilommal történt meg. SMS-t vártam de sehogyan sem akart megérkezni. Gondoltam megcsörgetem a vezetékesről erre:" A hívott szám átmenetileg nem elérhető" vagy hasonló szöveg fogadott A BEKAPCSOLT MOBILTELEFONRA!

Tehát a bekapcsolt mobiltelefont a torony nem érzékelte órákon keresztül és azt mondta rá hogy nem elérhető.

De a poén az hogy a mobilról meg tudtam hívást indítani. Tehát a samsung mobilról tudtam hívni de hívást fogadni nem lehetett mert a központ szerint ki volt kapcsolva.

Utánna ki majd bekapcsoltam a mobilt és érdekes módon rögtön jött 3 SMS-is, 1,5 (másfél !!!) órával azelőtti feladási dátummal. Tehát a ki/bekapcs után a torony felismert és mostmár nemcsak hívni hanem hívást és SMS-t fogadni is tudtam.
De ez azt jelentette hogy legalább 1,5 órán keresztül nem tünt fel a toronynak az egyébként állandóan bekapcsolt állapotú régi tipusú samsung mobiltelefonom.

------------------------

Amúgy nagyon tetszett és érdekes volt a cikk, kíváncsian várom a folytatását is!
Remélem a folytatásban az ilyen hibák is bennelesznek. Tehát pl mi van akkor ha elmegy az áram, meddig tart a szünetmentes, max mennyi idő míg kijavítják a hibát stb stb.
Mert a gsm rendszer rettenthetetlennek és hibamentesnek tűnik de bizony igen sokszor előfordulnak bakik.
Az én esetemből kiindulva nem nehéz elgondolni hogy a drága rendszer még milyen hibákra képes pl más számlájára számlázás stb stb... :-) :-) DDDD

Amúgy nekem:
Egy nokia 3410
meg egy nemtomilyen márkájú kinyithatós, fekete-fehér kijelzős samsung
mobilom van, mindkettő feltöltőkártyás t-mobilos.
A falu egyik felében van egy pannon meg t-mobil torony egyben, a falu másik végében pedig egy voda torony van.
Mindkettő kb 2 éven belül épült, ezelőtt alig volt térerő, lakáson kívül lehetett csak telefonálni sőt a 0660-as telefonok sem működtek itt annó.
Pedig itt vagyunk Pest megyében, Ceglédtől 20 km-re egy faluban és hiába van már két tornyunk, mindhárom szolgáltatótól térerő, így sem biztos hogy a 112-őt lehet hívni.. :-(

A tornyok hatótávolságát honnan lehetne kideríteni? Vagy a szünetmentes áthidalási idelyét?

De a lényeg:

- 112-nek nincs vagy nem működik a pioritása
- hiába van bekapcsolva a mobilod nem biztos hogy a torony szerint is bevan...
- ha jön az áramszünet vagy a vihar akkor is dobd el a mobilod

Tehát számomra a GSM rendszer igen megbízhatatlan, a gsm szolgáltatók szarnak a megbízhatóságra, a maximális profitra törekednek minimális megbízhatósággal és rendelkezésre állási idővel.
Pont úgy mint az áramszolgáltatók. AZok is leszarják ha napi kétszer van áramszünet, leszarják ha úgy elöregszik a rendszer hogy gyufaszálként törnek az oszlopok a viharban stb.
Persze ha milliós számlát kapsz bárkitől véletlen:
- A mi rendszerünk tökéletes, nállunk biztos nincs hiba, hiba csak az ön készülékében lehet.

- ...hogyne... persze vettük észre mennyire megbízható és biztonságos a rendszer.


Bog
(HÁZIGAZDA)
Blog

Pár dologra azért reagálnék:
1. a 112-nek van prioritása. Az, hogy nem működik mindig, az szomorú. Az, hogy a 112 végén ki és hogyan NEM veszi fel a telefont, biztosan nem a szolgáltató hibája.
2. Áramkimaradás: az áramszolgáltatók a tervezett kimaradásokról értesítik az operátorokat időben, ilyenkor általában kivisznek egy aggregátort a toronyhoz és nyomják onnan. Azért egy mobiltorony nem annyit fogyaszt, mint a számítógéped, hogy melléteszel egy 20 ropis UPS-t és wow. A BSC-kel megtámogatott tornyoknál általában van izmos szünetmentes, de egy mezei BTS-nél ez nem szempont. Ha te azt tudnád, hogy egy nap alatt hány BTS száll el ilyen-olyan hibával, akkor meg lennél lepve. Szolgáltatónként úgy napi 15 leállás biztos van.
3. Hálózati leszakadás. Ez létezik. Nem a hálózat hibája, hanem a telefoné. Jellemzően Motorola készülékeknél jött elő sokszor, ha felhívsz egy ügyfélszolgálatot, és leírod a panaszod, akkor azt fogják mondani, hogy "érdemes a készüléket naponta egyszer ki és bekapcsolni, hogy frissüljön a hálózati feljelentkezés". Nem a hálózat hibája, ha a telefon eldobja az uplink vagy a dowlink kapcsolatot (nálad az utóbbit). Akkor fordulhat elő, ha a készülék sokáig van ugyanazon a helyen és nem forgalmaz hívást / sms-t. És tényleg telefontól függ.

A GSM rendszer nem hibátlan, persze. Túl sok tényezőtől függ, mint ahogyan a cikk is azért hosszú, mert ennyi minden számít és ennyi alkotóeleme van. Ám az a jellemző, hogy a felhasználók által tapasztalt hibák zöme vagy user error, vagy pedig a végberendezés (telefon) hibája. Ahogy haladunk a közpon felé (BTS-BSC-MSC), annál stabilabb a rendszer, nyilván a tornyok a legproblémásabbak. Ezen valamelyest segít a 3G, ahol a telefon egyidejűleg több toronnyal kommunikál (ezért IS merül gyorsabban, meg a frekvencia miatt is), így ha egy állomás feladja a harcot, akkor még mindig ott a többi.

Számomra teljesen természetes és egyértelmű, hogy a vezeték nélküli dolgoknál mindig nagyobb a hibalehetőség. Ott ugyanis van egy közeg (a levegő), amelyet nem te építesz, nincs rá hatásod. A térerő nem irányítható, az terjed. A tévhit szerint ha valahol szar a lefedettség, akkor az ablakhoz kell menni. Ez javíthat, de a tuti hely valami sarok, ahol összeverődnek a rádióhullámok.


Viktor0610
(MODERÁTOR)
Blog

"A tévhit szerint ha valahol szar a lefedettség, akkor az ablakhoz kell menni. Ez javíthat, de a tuti hely valami sarok, ahol összeverődnek a rádióhullámok."

Jé, ezt nem is tudtam... :Y Az ember minden nap (vagy mindennap? ;] ) tanul valamit. :D

üzenetek