üzenetek

hozzászólások


Cadal
(őstag)

Köszi, jó volt olvasni az elmúlt hónapokban történtekről és a jövőbeni NASA tervekről. Jöhetnek még hasonló cikkek. :K :R és várjuk az Elon Musk előadásról az összefoglalót és gondolom, ha meglesz a Falcon Heavy novemberi indítása, akkor arról is beszámolsz! :)


Atomgeszi
(PH! addikt)

Hát igen, mióta nincs versengés, és egyre kevesebb pénzt áldoznak erre, azóta teljesen lelassult minden.. Lelassult?! Konkrétan megállt.

A James Webb-re vagyok már nagyon kíváncsi, de valószínűleg még az is fog csúszni megint..


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

A Falcon Heavy bemutató félig kész, de hogy mikor lesz az indítás, az nagy kérdőjel. Musk az IAC előadáson is csak annyit mondott, hogy idén még. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ebből csak december lesz. Nem szeretnék vele úgy járni, mint eme cikkel, amely eredetileg zseniálisan lett volna időzítve, erre konkrétan egy nagy csalódás, mert a Trump elnökségtől nem lenne meglepő, ha egy teljesen más embert hozna végül nyerő helyzetbe. A Falcon Heavy pedig már annyiszor csúszott, hogy összeszedni se lenne egyszerű...

Az IAC előadásról szóló összefoglaló szerintem a hétvégén elkészül utána 1-2 hét, amíg kikerül.

@Atomgeszi: Mint minden, ez is viszonylagos. Ahhoz képest, hogy "lelassult", azért fent kering egy hatalmas űrállomás, amely több ország közös gyermeke, és amelyen 3-6 ember tartózkodik állandóan.

Az IAC 2017 egyik sokszor felemleget kérdése, hogy vonják be az űriparba azokat, akik nem űripari szereplők, mert tőlük remélik a befektetéseket. Ez visszatérő kérdés volt szinte minden nagyobb panelben.

[ Szerkesztve ]


DjFlanker
(tag)

A szokásos kiváló munka, köszi :)


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Beleírtam ma hajnalba már. ;)

@DjFlanker: Én köszi a pozitív visszajelzést! :)

[ Szerkesztve ]


szami777
(PH! addikt)

Kiválóan összerakott, olvasmányos cikk. :R


Elf
(újonc)

Ez jó összefoglaló volt. Köszönöm!
A Musk előadásról is várom az összefoglalót.
A múltkorit is jól kifejtetted és az idő téged igazolt . :-)


UnA
(Korrektor)
Blog

Jó cikk volt, de magyarul ez az adminisztrátor nagyon bénán hangzik a vezető helyett. Az angol miniszterelnököt sem szoktuk első miniszternek hívni, csak mert ott ezt használják.


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Akkor mi rá a jó szó? :D

A "vezető" nem igazán jó szó, jobb híján használtam én is... :(


UnA
(Korrektor)
Blog

Miért nem jó a vezető? De tőlem lehetne akár igazgató, irányító, felügyelő is. De az adminisztrátor az magyarul nagyon mást jelent. Még a rendszeradminsztrátor is :)


joysefke
(PH! addikt)
Blog

nem szoktam szavakon meg fordításokon fennakadni -tudom milyen nehéz és időigényes jó minőségben idegen szövegeket fordítani-, most sem teszem meg, de azért belekotyogok :)

Szerintem is vezetőre kell ebben a szövegkörnyezetben fordítani az angol administrator szót, ugyanúgy ahogy az angol administration-nek a magyar kormány(zat) vagy vezetés a megfelelője. Tehát Trump administration -> Trump kormány/kormányzat. NASA administraton -> NASA vezetése/vezetősége. Így az angol administrator is egyszerűen vezetőre fordul. Magyar szó és tökéletesen adja vissza a jenetést is.

A magyar adminisztrátor kifejezéssel ebben a szövegkörnyezetben még az is probléma, hogy nem adja vissza a szó angol értelmét, tehát, hogy itt elsősorban nem "adminisztrálási" meg aktatologatási feladatkőrökről, hanem a szervezet tényleges irányításáról van szó.

Amúgy szép munka, gratula!

[ Szerkesztve ]


Cifu
(PH! nagyúr)
Blog

Igazgató lett volna így utólag a jó...


-=MrLF=-
(senior tag)

Köszi, újabb szuper cikk! :R


ViiiiktorOC
(őstag)
Blog

Köszi szépen ezt az összegzést! :R
Mindig van mivel gyarapítani a tudást! :)
Várom a Heavy F. cikket! Remélem nem késik már többet, és decemberben felszáll. :)


Williamgrant
(PH! kedvence)
Blog

Az update-től függetlenül is gratulálok a cikkhez! :R


hoffman_
(PH! nagyúr)
Blog

hálás köszönet az írásért, hét elején fedeztem fel, azóta pihent megnyitva, most tudtam rá időt szánni. egyszer-kétszer már méltattam a hozzászólásaid, adott téma topicjában sokszor esik meg, hogy a megnyilvánulásaid érdemesebb olvasni, mint az alapanyagot :))

színes, tartalmas, hiányzó írás volt ez már a címlapról. köszi!

[ Szerkesztve ]

üzenetek