üzenetek

hozzászólások


doberman
(senior tag)

Köszönjük Cifu!
Már nagyon vártam... :R :C


Nisida
(aktív tag)

Szupi lett. :C


UnA
(Korrektor)
Blog

Kár, hogy a Kliper nem valósult meg, nekem már csak a design alapján is nagyon tetszik :) – még akkor is, ha egy űrhajónál nem ez a legfontosabb szempont...


trydium
(csendes tag)
Blog

Olvasmányos, lebilincselő írás... Nem bírtam abbafejezni az olvasását !
:R :R :R

Köszönjük ! :C :R

Ezeket a sztorikat lassan már könyv formájában is szívesen viszont látnám a szerző (Cifu) gondozásában!

Könyv... Tudjátok... az az organikus papír alapú, lapozgatós internet... :))

Jómagam is műszaki ember vagyok, de egyszerűen nem tudok elmenni az "űrruhák" mellett. Mindegyik egy saját / személyre szabott "űrhajó", ami életben tartja a rá bízott "satnya, biológiai rendszert", amit mi emberi testnek hívunk...

[ Szerkesztve ]


#22743424
(őstag)

Köszönjük Cifu!
Nagyon érdekes és lebilincselő olvasmány. Rengeteg munka és idő egy ilyen elkészítése. :R

Kíváncsi vagyok vajon mik az oroszok válasza a SpaceX -re. Tudtommal 2020-ban lejár a szerződésük a NASA-val .Lehet kiüti őket Elon Musk . Meglátjuk, bár az oroszok megint bezárkóztak és nem csodálkoznék rajta ha előhúznának valamit a zsákból.


DjFlanker
(aktív tag)

1. A szokásos kiváló minőség :)
2. döbbenetes így utólag olvasni hogy a sok NASA tervből a mai napig gyakorlatilag nem lett semmi..


Fred23
(nagyúr)

Köszönöm, szuper volt olvasni ezt is!


UnA
(Korrektor)
Blog

"Lehet kiüti őket Elon Musk"

Majd Cifu jól megszakérti ezt, de szerintem egy nemzetközi űrállomás nem szimplán anyagi kérdés.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Köszönöm szépen mindenkinek a visszajelzéseket! :R

@UnA: Kár, hogy a Kliper nem valósult meg, nekem már csak a design alapján is nagyon tetszik

De gondolom neked is a szárnyas verziója. ;)
Egyébként valahol tényleg kár, hogy az esztétikailag szép űrhajó-tervek (pl. StarClipper vagy Venture Star) mind sorra elbuktak, a rém rondák (Orion, StarLiner, StarShip) meg haladnak a megvalósulás felé...

@cybermanus: Kíváncsi vagyok vajon mik az oroszok válasza a SpaceX -re.

Az oroszoknak nincs válasza a SpaceX-re. A jelenlegi tervek a meglévő megoldásokat reszelik, lásd Angara vagy Szojuz-3 projektek. A Jeniszej esetében se hallani nagyon az újrafelhasználás lehetőségeiről. Ködös tervek vannak, hogy majd, egyszer...

Hozzáteszem, ezzel nem csak az oroszok vannak így. Gyakorlatilag a Blue Origin (New Shepard rakéta) az egyetlen rövid távon megvalósuló, a Falon-9-el való konkurálni képes megoldás...

Tudtommal 2020-ban lejár a szerződésük a NASA-val .

Amit (ahogy eddig) meg lehet hosszabbítani, ha a NASA nem tud máshoz fordulni. Ilyen téren ez nem oszt és nem szoroz.

Bár hozzá teszem, ha nem jön közbe több baleset, akkor 2020 elejére még mindig bőven belefér, hogy a NASA átálljon a Crew Dragon és StarLiner űrhajókra, illetve az Orionra...

Meglátjuk, bár az oroszok megint bezárkóztak és nem csodálkoznék rajta ha előhúznának valamit a zsákból.

Ahhoz pénz kéne. Az pedig továbbra sincs, tehát jelenleg az oroszok nem tudnak mást csinálni, ha az emberes űrrepülést továbbra is komolyan gondolják, minthogy beállnak a NASA mögé. A Gateway esetén is kaptak egy esélyt, mivel a felvetések szerint a 'Többfeladatú dokkoló-modul'-t a Roszkoszmosz szállítaná. Ez lehetővé tenné, hogy a programba bekerüljenek, de mivel nem létfontosságú egységről van szó (nélküle is be tud dokkolni egy űrhajó), így a hiánya sem égető.


pomorski
(őstag)

Köszi az újabb nagyszerű cikket ismét!


MaCS_70
(nagyúr)

Újabb nagyszerű rész, köszönet a magas színvonalú munkáért!

Két apróságot azért hadd említsek meg:

1. Caretaker: lehet, hogy "gondviselő"-t is jelent, de én eddig csak "gondnok", "házfelügyelő" jelentésével találkoztam, ami szerintem nagyjából illik is arra a tevékenyégre, amit végezniük kellett: első sorban működtetni a házat, a többi másodlagos. -- és némi iróniát is közvetít.

2. Egy apró stilisztikai megjegyzés: szerintem jobb lenne, ha egységesen múlt időben íródna a történet. A néha bevillanó jelen idők egy kicsit kilógnak a történetvezetésből.

De ezek csak mellékes apróságok, az egész grandiózus és végig csúcsminőségű cikksorozat elképesztően magas színvonalú!

MaCS

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

1.: Ez tetszik, javítottam! :R

2.: Sajnos nem apró hiba, mert te már a harmadik vagy, aki megemlíti. :U
A probléma az, hogy simán a sokadik átolvasásnál is átfut a szemem jópáron eseten. Néhányat kiszúrok, és javítom, de a jelek szerint most is átcsúszott pár.

Az ilyen eseteket (ha netalántán valaki veszi a fáradtságot) nyugodtan írjátok meg privátban vagy itt a hsz.-ek között, és majd javítom őket. :D


t_ferenc
(őstag)

Ismét egy nagyszerű írás. Gyakran megfordul a fejemben, honnan van erre időd?


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ez a hobbim, vagyis a szabadidőm tetemes részét ez emészti fel. :)

Ami persze azt is jelenti, hogy ha valamiért más projekt bukkan fel, akkor nincs rá időm - például most végeztük házfelújítást, ami miatt a következő részből még egy oldal sincs meg... :(


Rusher4587
(tag)

Csak annyit tudok mondani, ez pazar!
Várom a folytatást! 😉


#22743424
(őstag)

Várjuk szeretettel a házfelújítás leírását is. :))


Cifu
(nagyúr)
Blog

Nem tudom mennyire lenne érdemes. :)
Max. ilyen mókás tapasztalatokat tudnék megosztani, hogy ne sajnáld a pénzt a jó szakira, és a jó szaki valahol ott kezdődik, hogy van saját ipari porszívója. Meg hogy vasárnap délben nem állunk neki vízszerelésnek házilag... :DDD

[ Szerkesztve ]


Adamis
(őstag)
Blog

Ha megjelenik könyv formában, eskü megveszem! A lányom (9 éves) nagy űr-mániás, neki is tetszene! :)


j-cool
(tag)
Blog

Most is zseniálisan jó írás, mint eddig mindig. Kalandos ez az űrkutatás. De kiváncsi leszek, hogyha ennyire instabil még mindig a létfenntartó rendszerek egy része (Elektron oxigén generátor) akkor hogy megyünk majd a Marsra (ráadásul ott nagyobb sugárzás is fogja érni a rendszereket az úton)? Tonnányi Vika gyertyával?


llax
(senior tag)

"hogyha ennyire instabil még mindig a létfenntartó rendszerek egy része"

Ezek a rendszerek elég régiek már. Nem csak a készülékek korára, hanem konstrukciójára is gondolok. Orosz készülékek, minimál költségvetés mellett tervezve és építve (+fenntartva).
Tudtak és tudnak ezekből megbízhatóbbakat (+kisebbet, könnyebbet, energiatakarékosabbat) is készíteni, ha akarnak és van rá pénz.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Plusz tegyük hozzá, hogy az ISS egyik feladata pont az, hogy az ilyen technológiákat élesben, de biztonságosan le lehessen tesztelni, tapasztalatokat gyűjteni velük.


UnA
(Korrektor)
Blog

"Tudtak és tudnak ezekből megbízhatóbbakat (+kisebbet, könnyebbet, energiatakarékosabbat) is készíteni, ha akarnak és van rá pénz."

Ez nekem azért merész kijelentésnek hangzik, mert mindegyiket a lehető legjobbnak tervezték, de csak egy valódi hosszú távú teszt mutatja meg azt, hogy tényleg mire jó.


llax
(senior tag)

Ezt úgy lehetne jobban kifejezni, hogy az adott körülmények között a legjobbnak tervezték. A körülmények (főleg $) nem mindig és mindenütt a legjobbak.

Az is kérdéses, hogy a folyamatosan gyűlő tapasztalatok alapján képesek-e folytatni a fejlesztést (ez erősen takaréklángon megy, az oroszoknál néha sehogyan). Mert az is fontos lenne, ha LEO-n túl is gondolkodnának hosszabb idejű küldetésekben.
A mindenkoron XY év múlva vizionált Mars látogatást is arra a feltevésre alapozzák, ami szerint addigra (egyéb célok miatt is) eleget fejlődnek és tesztelődnek az ott használható technológiák és nem arra, hogy összelapátoljuk, amink most van és mehetünk (ahhoz vállalhatatlanul sok tömeget kellene megmozgatni), sőt nem is arra, hogy mindent kimondottan csak arra a célra kezdenek fejleszteni (arra egyszerűen nincs $). Én egyre jobban azt érzem, hogy ezt a célt egyre kevésbé szolgálja az ISS.

[ Szerkesztve ]


#78693120
(aktív tag)

Ma fejeztem be az olvasást és a szokásos minőség lett. Köszönöm! :R


erer1000
(őstag)
Blog

Cifu, valahogy Így tudom elképzelni hogy ha az oroszok részt akarnak venni a gatway-ben, de nem lenne elég pénzük rá
[link]

[ Szerkesztve ]


llax
(senior tag)

A NASA sem áll olyan sokkal jobban. Az eddig a célra csorgatott pénz viccnek is kevés, a NASA "költekezési szokásai" mellett sok CGI és néhány hardver-kezdemény telik ki belőle. Ezen túl minden kormányváltás egyúttal kisebb-nagyobb irányváltást jelent a NASA terveiben-céljaiban is. Akár a Gateway, akár egy holdraszállás politikai támogatottsága a fasorban sincs az Apollo program (kezdeti) támogatottságához képest.

A jelenlegi tervek szerint csak az SLS+Orion kerül majd kb. 55mrd.-ba, mire éles küldetésekre alkalmas lesz (azaz ebben az összegben a személyzettel végzett tesztek is benne vannak). Ennek még csak kb. felét költötték el eddig, így nagyon sok van még hátra, a program még tovább is drágulhat menet közben. Ha várhatóan ennyibe kerül egy rakéta (nem a nulláról!) és egy űrhajó kifejlesztése és tesztelése, akkor mekkora költségvetéssel kellene tervezni a Gateway építését???


ncc1701
(veterán)

Külföldön voltam, csak most végeztem a kiváló írással. Számomra az az érdekes, hogy az amcsi ürálomáson, illetve az amcsi cuccokkal is pont annyi gond van, mint az oroszokkal.


UnA
(Korrektor)
Blog

Egyszer olvass utána, hogy mi volt a Skylabbel a 70-es években – nem volt egy kimondott sikertörténet az sem.


llax
(senior tag)

Az űrállomáso(ko)n használt rendszerek gyakran egyedi gyártású cuccok, kb. 1 tesztpéldány, 1 (vagy több) felvitelre szánt példány és egy tartalék épül legtöbb dologból. Egy adott feladatra tervezett rendszer két verziója között eltelik 10-30 év is, ami akkor is sok, ha ugyanaz a cég gyártja. A szoftvereknél sem jobb a helyzet. Mire valamiből egy újabb példány kell, addigra annyit változik a világ, hogy lehet (majdnem) elölről kezdeni a fejlesztést (és nem ugyanazok az emberek végzik), így legfeljebb javításban és nem újabb és jobb verziók fejlesztésében szereznek tapasztalatokat.

A hibák kiküszöböléséhez sorozatgyártás és/vagy folyamatos fejlesztés kellene. Ez NASA-nál (+beszállítóinál) megvolt (intenzíven) a '50-es....'70-es években és egy kicsit az STS program alatt (kb. a Columbia balesetig) is.


#78693120
(aktív tag)

Adamis
(őstag)
Blog

Ajj, azt hittem az 50. évfordulóra jön a kövi rész... :DDD


Cifu
(nagyúr)
Blog

Sorry, el vagyok maradva, mint a borravaló... :U

üzenetek