Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ezt a megoldást választottam, mert kronológiai sorrendben még nagyobb káosz lenne.

1965 -> mi történt az N1-L3 kapcsán, mi történt a Szojuz 7K-OK űrhajóval, mi történt a Spiral űrrepülőgéppel, mi történt az Almaz projekttel, mi történt a Holdmegkerülés programmal...
1966 -> mi történt az N1-L3 kapcsán, mi történt a Szojuz 7K-OK űrhajóval, mi történt a Spiral űrrepülőgéppel, mi történt az Almaz projekttel, mi történt a Holdmegkerülés programmal...
1967 -> ...

Sajnos jó megoldás nincs... :(

[ Szerkesztve ]


DjFlanker
(tag)

Engem nem zavar ez a kronológia, bízom a döntésedben :)


BatchMan
(senior tag)

Teljesen jó a módszer, csökött agyam így sokkal jobban tudja követni, mintha időrendben lenne minden. Ráadásul gondolom a párhuzamos projektek nem igazán tudtak minden részletet egymásról (nem volt "sharepoint" ;] ), így ez a valóságot is jobban tükrözi.
Az adott technika mellett csodálom, hogy rájöttek, hogy melyik hajtóműnél volt a galiba a 30-ból, és mi minden történt pár másodperc alatt. Ez még a mai műszerettség/telemetria mellett is teljesítmény.
Rengeteg az utalás a Protonra, remélem nem azért mert kimarad a fejezete a saga-ból :F
És még lesz Burán, meg Szaljut, meg Mir, meg... hmmm :D


Cifu
(nagyúr)
Blog

Az adott technika mellett csodálom, hogy rájöttek, hogy melyik hajtóműnél volt a galiba a 30-ból, és mi minden történt pár másodperc alatt.

Egyfelől volt telemetria, tehát bizonyos adatokat továbbított rádión a rakéta a földi központnak. Másfelől a roncsokat tüzetesen átvizsgálták, főleg a hajtóműveket.

Rengeteg az utalás a Protonra, remélem nem azért mert kimarad a fejezete a saga-ból

Bevallom a Cselomej-féle UR-500K (ami a Proton eredeti jelölése) csak érintőlegesen volt korábban is említve, igaz már elég sokszor. Részletesebben azért nem foglalkoztam vele, mivel embert végül sose szállított (a holdmegkerülő Szojuz 7K-L1 kapcsán állt a legközelebb ehhez). Akad pár másik hasonló rakéta (Rokot, Dnyepr, Kozmosz-1/-2/-3, Zenyit, stb.). Mivel viszont a mai napig használatban van, lehet, hogy egy picit részletesebben fogok még vele foglalkozni később, mert amúgy érdekes technikai megoldásokat használ.


MaCS_70
(nagyúr)

Ami Nálad megalapozott tudás, az nálam egy felületes műkedvelő emlékkupaca. De legalább kisgyerekkortól gyűjtögetve... :)

Ami talán érdekesebb adalékaim vannak a témáról (ismétlem: nem lényegesek, legfeljebb egy kicsit érdekesek), azokról, főleg a forrásukról, pedig nem beszélhetek. Kábé csak annyit, hogy egy, NASA Hold-programjában vezető szerepet betöltött tudós családja szerint von Braun munkásságára nagyon-nagyon nagy tisztelettel tekintettek -- ami egybe is vág a népszerű tudományos forrásokból összeguberált ismereteimmel.

MaCS


doberman
(senior tag)

hú de izgalmasra sikerült ez a mondatod: ...főleg a forrásukról, pedig nem beszélhetek. Kábé csak annyit, hogy egy, NASA Hold-programjában vezető szerepet betöltött tudós családja szerint ... a manóba.. de szívesen olvasnék róla.. :K


MaCS_70
(nagyúr)

Annyira sajnos nem érdekes. Főleg családi és személyes dolgokról volt szó -- az általam megismert családtagok nem voltak tudósok. Ráadásul az illető szakterülete számomra mérsékelten volt csak izgalmas, de von Braun hatása őt is elérte annyira, hogy a családjának is átadjon belőle.

A titoktartás meg ettől teljesen független, általános kötelezettség.

MaCS


Doze
(aktív tag)
Blog

Én azért vagyok oda az űrkutatásért, mert adott kor legmagasabb technikai színvonalát képviseli... persze kell a pénz de koponyák nélkul nem ér semmit... a nasa de akár a szovjet oldalt nézem, a tudás legjavát adják. frappáns megoldásokat találva stb..

Egyébként India.... most olvasgattam róluk... de olyan kevés info van...

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Megintcsak alig várom a folytatást és temérdek sztorit :) Amikor elkezdem olvasni, abba sem hagyom... Köszönjük szépen!


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Én is pont akartam írni MIR.-t. Gondolom arról önmagában ött cikk lesz. :)


Ashitaka
(tag)

Köszi a választ. Mindig tanul valami új dolgot az ember! Várom a következő írásod


llax
(senior tag)

Rekordot dönthettek volna a booster visszahozatalával. Ilyen nehéz GTO teher alól még nem hozták vissza - eddig 5,5t volt a meghirdetett plafon reusable módban. Az időjárás miatt a hajót ki sem küldték. Így viszont egy nem tervezetten drága indítás lett belőle, főleg úgy hogy rajta voltak a lábak és a méregdrága titán rácsszárnyak.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ők nem újrafelhasznált első fokozat-árat fizettek, tehát "teljes árú" vevők voltak, így elvben nem volt túl nagy az ár.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Nem, itt volt leírva hogy ment volna a szovjet L3 holdraszállás.

Ott csak egy dokkolás lett volna: mikor a Holdról felszálló LK holdkomp hozzá dokkol a Hold körül keringő Szojuz 7K-LOK űrhajóhoz.


llax
(senior tag)

Nem csak új fokozatra, de a tömeg miatt eleve "expendable" módra szólhatott a szerződés, 2016 eleje óta volt a listán a műhold (leánykori nevén: Hispasat 1F). Az engem is meglepett (ahogy látom, másokat is), hogy reusable konfigurációban tolták ki az indítóállásra 6t+ GTO-ra küldött műholddal :) Mindenesetre ez is azt jelzi, hogy megállás nélkül fejlesztenek.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Ilyenkor lenne jó több részletet tudni. :)

Nem zárom ki, hogy eredetileg egyszer használatos rakétafokozathoz szánták a műholdat, de az adott fokozattal volt valami gond a gyártásnál / tesztelésnél, és már nem tudták / akarták tovább húzni az indítást, így a következő, indításra kész fokozat orrára került...

[ Szerkesztve ]

üzenetek