üzenetek

hozzászólások


joysefke
(veterán)
Blog

Az Antarktisz egy ultra barátságos hely a Marshoz képest, ráadásul onnan van retúr jegy :)


Alchemist
(addikt)

Talán a társadalom teljes kizárásával nevelni gyerekeket

Amilyen hulladék bizonyos vonatkozásban a társadalom, még jól is járnak egy céltudatos képzéssel, neveléssel. Ezt valamennyire a sakkozó Polgár-lányok példája is alátámasztja.


#78693120
(aktív tag)

Csak röviden:
:R :R :R


opr
(addikt)

Szokasos (hivatalosan) nem turelmetlenkedo, tiszteletteljes kerdes: Lehet valami infot kerni rola, hogy mikor varhato a kovetkezo resz? :R


Cifu
(nagyúr)
Blog

Múlt hét óta várja a megjelenést, gondolom e héten sor kerül rá. ;)


opr
(addikt)

Yessss! Koszonom! :R


j-cool
(tag)
Blog

Pedig úgy vártam szombatra, de hátha a logoutnál észbe kapnak és kiengedik nemsokára, én már nagyon várom, és előre is köszönöm a szinte biztosan nagyon minőségi munkádat :R


Cifu
(nagyúr)
Blog

Nincs ráhatásom erre sajnos. :)

De most amúgy is egy banális kis kérdés körül pörögtünk egész nap. A Szojuz-TMA esetében alsó hangon nagyon narancs alapú színeket használtak, és egy oldalon a plazma-technológiára utaló angol megnevezést használták a kijelzőkre. Na ezen elkezdtem pörögni, hogy vajon tényleg narancs-plazma kijelző van ott, avagy valójában színes LCD (mert a bal oldali kijelzőn közben más színeket is látni), csak a mögötte lévő (amúgy x86 alapú) hardver bír valami olyan kézihajtányos grafikus megjelenítő hardverrel, hogy csak monokróm 16 árnyalatú megjelenítést tud a középső képernyőn, és 8 (erősen korlátozott) színt használ a bal oldalin. Mint kiderült, feltehetően ez utóbbi a legvalószínűbb...

Ez a kép gondolkodtatott el:

Csak hát van ilyen is, egyértelmű piros színnel a bal oldali kijelzőn:

Na sebaj... Legalább közben találtam egy Szojuz-TMA ICC (ez a kijelző elnevezésének rövidítése) szimulátort (emulátort?), ami DOS-Boxban fut - erre található...


Kront
(tag)

sok mindennel próbálkoztak, de konkrétan plazma (meg lézer, meg oled) nem volt köztük. akkoriban az még gyerekcipőben járt. zabálta az áramot, beégett, felmelegedett és nem volt megbízható.
eleinte középen közönséges katódsugárcsöves monitor (CRT) volt, balra meg elektromechanikus kijelző, ami alfanumerikus karaktereket és egyéb jeleket pörgethetett ki magából, mint ahogy egyes pályaudvarokon ma is látni ilyeneket. egy ilyen (be nem épített Szojuz) kijelző még a BRG tanműhelyében is ki volt állítva a 80-as évek végén.
az elektromechanikusat később felváltotta az elektrolumineszcenciás (ELD) panel. ezt amúgy is az oroszok találták fel és tökéletesítették a 60-as évekre. ilyenek voltak a régi "világítós" hét-nyolcszegmenses számológépek.
később középre LCD monitor került. bal oldalon maradt az ELD. majd jött a PC-sítés kora. középen VGA monitor (nem volt "kézihajtányos", közönséges, szabványos LCD VGA volt, leszámítva a mil specifikációt) 16 szürke (azaz sárga) árnyalattal. bal oldalon pedig egy színes 3 bites VGA, 8 színnel. szintén szabványos. sőt, a vezérlőbusza akkorra már megegyezett a NATO-ban, NASA-nál is szabványosított rendszerekével. ugyan olyan adatcsomagok utaztak a displayvezérlőhöz, mint az F-16, F-18, AH-64 vagy a Hubble vezérlésében.
valamikor az Argon lecserélése után megjelentek a teljesen egyforma színes panelek, mindkét oldalon. azóta több olyan írást is láttam, hogy ezek már képesek PFD/MFD módon, egymás tartalékaként működni (már, ha ez igaz. korábban probléma volt, hogy a "GUI"-nak nem volt tartaléka, mert nem volt hely megoldani.) az új kijelzők vélhetően a repiparban megszokott AMLCD panelek. (a munkahelyemen ilyen paneleket fejlesztenek)

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

sok mindennel próbálkoztak, de konkrétan plazma (meg lézer, meg oled) nem volt köztük. akkoriban az még gyerekcipőben járt. zabálta az áramot, beégett, felmelegedett és nem volt megbízható.

A narancs-plazma (orange plasma) kijelző az 1970-es és 80-as években eléggé általános volt a hordozható számítógépeknél, mivel abból tudtak kellően lapos kijelzőt csinálni (CRT-ből elég nehéz, no), ezért gondoltam erre. Az áramzabálás ilyen kis mértékben nem annyira vészes, főleg, hogy a CRT is zabál. A beégés nem hinném, hogy e téren hátráltató tényező, max. a szimulátorokban, mivel az űrhajó kijelzői amúgy is csak az űrállomásig tartó úton és visszafelé kerül bekapcsolásra (btw az LCD is csodásan be tud égni sajna... :U ). Ha jól tudom például az tengeralattjárókon volt használatban narancs-plazma, tehát ha katonai célra megfelelőnek tartották, akkor gondolom űrhajóba is elment volna...

később középre LCD monitor került. bal oldalon maradt az ELD. majd jött a PC-sítés kora. középen VGA monitor (nem volt "kézihajtányos", közönséges, szabványos LCD VGA volt, leszámítva a mil specifikációt) 16 szürke (azaz sárga) árnyalattal. bal oldalon pedig egy színes 3 bites VGA, 8 színnel.

Őőőő...

Szojuz (Szíriusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-T (Neptunusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-TM (Neptunusz-M panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző
Digitális óra az analóg helyett (ez az ELD, amit említesz)

Szojuz-TMA (Neptunusz-ME panel)
bal oldalon (pilóta) színes VGA felbontású (640x480) kijelző 8 színnel
középen (parancsnok) monokróm (fekete/sárga) VGA felbontású (640x480) kijelző 16 árnyalattal

Szóval amennyire én tudom, a Szojuz-TM sorozatig maradt a CRT, lapos kijelző a -TMA típusba került először. És itt a probléma, mert nincs olyan, hogy 8 színű kijelző. Akkor az ott egy színes LCD lehetett, ami "mögött" a grafikus hardver csak 8 színt tudott megjeleníteni (ráadásul nem is a spektrumot lefedve, mert kék szín egyáltalán nem szerepelt ezek között). A középső panel kinézetre teljesen megegyezett a bal oldalival (amit a pilóta használt), de ugye 16 árnyalatú monokróm kijelző volt. A középső volt nekem gyanús a narancs-plazma terén, mivel a kijelző színéből ez logikusnak tűnt, de HPASP-al (aki most egy Szojuz-szimulátoron dolgozik) elemeztük az információkat, és arra jutottunk, hogy az feltehetően színes LCD lesz, csak a mögöttes hardver ennyire gyenge képességekkel bírt. Ugyebár a VGA szabvány nem ismert 8 színes palettát, vagy monokróm, vagy 16 színt ismer.

Itt van milyen színeket tudott a bal oldali kijelző:

Gyakorlatilag a fekete, a piros két árnyalata, a sárga, a narancs két árnyalata és a zöld két árnyalata. Nem hinném, hogy ilyen LCD kijelző létezne, vagy az orosz képes lett volna két szub-pixeles LCD kijelzőt gyártani csak piros és zöld szubpixellel (vagyis RGB helyett akkor csak RG?). Ez esetben ezért van 16 kocka a fenti képen, mert valójában a 16 VGA színt próbálná megjeleníteni, csak ugye az RG LCD-n ez így jelenik meg.

Hmm... most kezdek megvilágosodni, ez magyarázat lehet arra, miért nem tudtak a kijelzők fehéret megjeleníteni, csak fekete-zöld-sárga-piros színek mentén mozogtak. Szóval a VGA kijelző megállja a helyét, csak éppen nincs kék szubpixele, így nem is tud olyan színt "kikeverni", amiben kék lenne...

valamikor az Argon lecserélése után megjelentek a teljesen egyforma színes panelek, mindkét oldalon. azóta több olyan írást is láttam, hogy ezek már képesek PFD/MFD módon, egymás tartalékaként működni (már, ha ez igaz. korábban probléma volt, hogy a "GUI"-nak nem volt tartaléka, mert nem volt hely megoldani.)

Én úgy tudom, hogy a Neptunusz-ME két kijelző képes volt az összes üzemmódra, csak ugye a középső kijelző nem tudta a színeket megjeleníteni. Egyes, a bal oldalon ülő fedélzeti mérnöknek szánt képernyőkön a ideális és a veszélyes értékeknél volt használatban a zöld/sárga/piros szín, lásd:

A középső kijelzőre ment a dokkoláskor az Orbitális modulon lévő fekete-fehér kamera képe, ezért ott meg a több árnyalat megjelenítése volt a fontosabb (bár 16 árnyalat...)...


Cifu
(nagyúr)
Blog

Szolgálati közlemény: holnap reggel 5 órakor élesedik a következő rész! :C


simonzé
(addikt)
Blog

Yaaaay! :)


Kront
(tag)

életem első (nem saját építésű) pc-je, egy használt, hordozható 8086-os Toshiba volt, narancs plazmával. valódi monokróm, azaz vagy narancs vagy semmi. 200 wattot evett, ezért nagyrészt a 11" kijelző volt a felelős. egy fél órás használat után olyan forró volt a plazmaképernyő, hogy várni kellett vele mielőtt lecsuktad. ugyanakkor nagyon jó képe volt. (volt vagy 10 kg, mindez akku nélkül, mert olyan akkoriban nem létezett. a hordozhatóság azt jelentette, hogy konnektortól konnektorig vihetted.)

azt olvastam, hogy a hajó Neptunusz panelje kb. 400 wattot fogyasztott még az Argonos időkben. majd a korszerűsítés után az új panelekkel és CPU-val lement 100 wattra. nem igen lett volna ott helye egy 100+ wattos kijelzőnek.

a másik probléma a plazma kijelzővel, hogy egyáltalán nem lehet a repülőiparban használni, mert nem bírja a gyártásitól eltérő nyomáskülönbséget kívül-belül. egy negyed báros nyomáskülönbségnél (azaz kb. 2000 méteren) elkezd zúgni és szétesik a képe. 2000 méter felett meg nem is igazán működik. ezért nem építjük be mi sem repülőgépekbe, bár igen csak jól jönne a kis fényerő melletti nagy kontrasztja éjszakai repülések során, ahol éppen hogy a kabin belső fényszennyezését kell minimalizálni.
gondolom, az űrhajón sem jött volna jól, ha bár milyen kis hermetizációs problémánál még az MFD is leáll.
tengeralattjáró monitorokat nem ismerem, de feltételezem ott a beltérben folyamatosan a felszíni légnyomás közeli érték van, különben egy vészemelkedés során keszonbetegséget kapnának a bennlévők. oda befér a plazma. no meg ott áram is akad bővebben.

valahol olvastam, hogy valami Zora számítógéppel kísérleteztek a MIR-en, aminek plazma kijelzője volt. talán az emberes MARS programba szánták, de kb. ezt az egy mondatot láttam. és ezt is csak egy könyvben. sehol nem leltem másutt nyomát, hogy valaha járt volna plazma kijelző az űrben.

Szojuz paneleknél igazad van, kijelző evolúciókat fejből írtam, már nagyon rég foglalkoztam vele, ráadásul megfeledkeztem, hogy csak a TMA-t mondod. most kikerestem, az ötödig generációs vezérlőnél az LCD panelek valóban a TMA-nál jöttek be, előtte volt még 22 féle típus/módosítás, a Buran verziókat is belevéve.

VGA: az bizony 8 színű volt kezdetben. a vezérlés és a hozzá gyártott panelek is. analóg VGA-nál az volt az alap. 3 RGB csatorna, csatornánként 1 jelszint. ráadásul az analóg VGA-nak megvolt az az előnye, hogy egyszerűbben (AD konverter nélkül) rákeverhették a dokkoló modul analóg képét. (nem tudom, hogy analóg VGA volt-e a két display vezérlése, csak logikusnak tűnik a 8 szín miatt.)
ilyen Spartan modulból még én is építettem számítógépet. ami miatt most linkeltem (8 színű VGA), a 6-os fejezetben van.

a 8 szín amúgy bőven elég az aviatikában a kijelzőknél.
fehér: segédvonalak, raszterek, skálák;
zöld: információk;
cyan: input, skálakiemelés;
sárga: figyelemfókuszálás valamilyen objektumra vagy adatra;
piros: warning;
kék: háttér kiemelés;
fekete: háttér;
Magenta: nehezen olvasható és könnyű téveszteni a pirossal, nem szoktuk használni vagy csak minimálisan, fontos adatok kiírására, pl. sebesség, magasság, heading, eltérés a kurzustól.

még a radarképhez is bőven elég 3 szín. ami miatt mostanság "divat" lett a karácsonyfa jellegű LCD a repülőkön a terrian adatok megjelenítése. ez hozta be a 8-nál több színű paneleket és azóta színesedett ki a többi objektum (pl. a virtuális műhorizont).

most már sejtem a dilemmádat a 8 színnel. azt szeretnéd tudni, hogy a megjelenítő korlátozta be vagy a vezérlés?
mindamellett, mint írtam, a 8 szín bőven elég, ezért ergonómiai döntés is lehetett, mindkettő ok fennállhatott. akkor tudnád megmondani biztosan, ha szétszednéd.

azt jól látod, hogy a bal oldali КСПл panel egy RG VGA panel. ez nem volt ritka, pl. oszcilloszkópokban gyakran előfordult, manapság is kapni. ez pl. egy 8 színű RG: link

ettől persze még lehetne 6 bites is az az RG, ami a Neptunusz-ME-ben van és csak az elektronika miatt korlátozott 8 színre. az több helyütt olvasható, hogy az Argont mini PC-re váltották le, 8086-os architektúrával, de nem részletezik, hogy melyik feladatra és milyen részét. így az sem tudom, hogy a grafikus kijelzőt külön vezérlő hajtotta meg vagy maga a 8086-os CPU. ez utóbbi esetben, ha közvetlenül a CPU hajtotta ki, lehetséges, hogy neki köszönhető a 8 szín, sokat gyorsíthattak vele. az első 8086-osokat még nem tudtad fűzni, a katonai verziók nagyon sokáig MN/MX kiterjesztés nélkül készültek, azaz nem futottak multiprocesszoros környezetben. így nem is dedikálhattál külön chipet a VGA-ra. (ez az ok is csak egy találgatás részemről)

itt azt írják, hogy a középső panel azért volt szürkeárnyalatos és nem színes, mert a tervezők azt megbízhatóbbnak tartották: link

[ Szerkesztve ]

üzenetek