üzenetek

hozzászólások


Cifu
(nagyúr)
Blog

sok mindennel próbálkoztak, de konkrétan plazma (meg lézer, meg oled) nem volt köztük. akkoriban az még gyerekcipőben járt. zabálta az áramot, beégett, felmelegedett és nem volt megbízható.

A narancs-plazma (orange plasma) kijelző az 1970-es és 80-as években eléggé általános volt a hordozható számítógépeknél, mivel abból tudtak kellően lapos kijelzőt csinálni (CRT-ből elég nehéz, no), ezért gondoltam erre. Az áramzabálás ilyen kis mértékben nem annyira vészes, főleg, hogy a CRT is zabál. A beégés nem hinném, hogy e téren hátráltató tényező, max. a szimulátorokban, mivel az űrhajó kijelzői amúgy is csak az űrállomásig tartó úton és visszafelé kerül bekapcsolásra (btw az LCD is csodásan be tud égni sajna... :U ). Ha jól tudom például az tengeralattjárókon volt használatban narancs-plazma, tehát ha katonai célra megfelelőnek tartották, akkor gondolom űrhajóba is elment volna...

később középre LCD monitor került. bal oldalon maradt az ELD. majd jött a PC-sítés kora. középen VGA monitor (nem volt "kézihajtányos", közönséges, szabványos LCD VGA volt, leszámítva a mil specifikációt) 16 szürke (azaz sárga) árnyalattal. bal oldalon pedig egy színes 3 bites VGA, 8 színnel.

Őőőő...

Szojuz (Szíriusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-T (Neptunusz panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző

Szojuz-TM (Neptunusz-M panel)
középen monokróm katódsugaras kijelző
Digitális óra az analóg helyett (ez az ELD, amit említesz)

Szojuz-TMA (Neptunusz-ME panel)
bal oldalon (pilóta) színes VGA felbontású (640x480) kijelző 8 színnel
középen (parancsnok) monokróm (fekete/sárga) VGA felbontású (640x480) kijelző 16 árnyalattal

Szóval amennyire én tudom, a Szojuz-TM sorozatig maradt a CRT, lapos kijelző a -TMA típusba került először. És itt a probléma, mert nincs olyan, hogy 8 színű kijelző. Akkor az ott egy színes LCD lehetett, ami "mögött" a grafikus hardver csak 8 színt tudott megjeleníteni (ráadásul nem is a spektrumot lefedve, mert kék szín egyáltalán nem szerepelt ezek között). A középső panel kinézetre teljesen megegyezett a bal oldalival (amit a pilóta használt), de ugye 16 árnyalatú monokróm kijelző volt. A középső volt nekem gyanús a narancs-plazma terén, mivel a kijelző színéből ez logikusnak tűnt, de HPASP-al (aki most egy Szojuz-szimulátoron dolgozik) elemeztük az információkat, és arra jutottunk, hogy az feltehetően színes LCD lesz, csak a mögöttes hardver ennyire gyenge képességekkel bírt. Ugyebár a VGA szabvány nem ismert 8 színes palettát, vagy monokróm, vagy 16 színt ismer.

Itt van milyen színeket tudott a bal oldali kijelző:

Gyakorlatilag a fekete, a piros két árnyalata, a sárga, a narancs két árnyalata és a zöld két árnyalata. Nem hinném, hogy ilyen LCD kijelző létezne, vagy az orosz képes lett volna két szub-pixeles LCD kijelzőt gyártani csak piros és zöld szubpixellel (vagyis RGB helyett akkor csak RG?). Ez esetben ezért van 16 kocka a fenti képen, mert valójában a 16 VGA színt próbálná megjeleníteni, csak ugye az RG LCD-n ez így jelenik meg.

Hmm... most kezdek megvilágosodni, ez magyarázat lehet arra, miért nem tudtak a kijelzők fehéret megjeleníteni, csak fekete-zöld-sárga-piros színek mentén mozogtak. Szóval a VGA kijelző megállja a helyét, csak éppen nincs kék szubpixele, így nem is tud olyan színt "kikeverni", amiben kék lenne...

valamikor az Argon lecserélése után megjelentek a teljesen egyforma színes panelek, mindkét oldalon. azóta több olyan írást is láttam, hogy ezek már képesek PFD/MFD módon, egymás tartalékaként működni (már, ha ez igaz. korábban probléma volt, hogy a "GUI"-nak nem volt tartaléka, mert nem volt hely megoldani.)

Én úgy tudom, hogy a Neptunusz-ME két kijelző képes volt az összes üzemmódra, csak ugye a középső kijelző nem tudta a színeket megjeleníteni. Egyes, a bal oldalon ülő fedélzeti mérnöknek szánt képernyőkön a ideális és a veszélyes értékeknél volt használatban a zöld/sárga/piros szín, lásd:

A középső kijelzőre ment a dokkoláskor az Orbitális modulon lévő fekete-fehér kamera képe, ezért ott meg a több árnyalat megjelenítése volt a fontosabb (bár 16 árnyalat...)...

üzenetek