üzenetek

hozzászólások


paleinho
(senior tag)

On July 18, 2006, the Japanese gov't's Language Division of the Cultural Affairs Agency made the official statement to us that, "M-A-T-C-H-A is not based on any officially state recognized romanisation system." They elaborated that M-A-C-C-H-A would be a spelling that they would prefer, if given the choice between M-A-T-C-H-A and M-A-C-C-H-A.

Japanese words are often mispronounced. "Sake" is actually pronounced with the second sillable rhyming with okay, not key. The spelling is not changed to make it easier to pronounce. Romanization of Japanese is not to make things easier for English speakers.

Spelling maccha with a "double c" can lead to confusion with caffe mocha (especially in the cafe setting) or even maca root (in the health food setting). It leads to mispronunciation. But it is a Japanese word, and the Japanese should have jurisdiction over it.
We choose maccha.

ezek szerint fonetikusan mákka vagy makka:D


toth_janika
(őstag)

Köszönöm :DDD Bár lehet maradok az "az a zöld portea" megfogalmazásnál :DDD Abból bajom nem lehet...
@csabi63
Köszönöm a tanácsodat! :R
Volt szerencsém már tejjel inni a teát. Indiában is, Németországban is, de eddig egyik sem nyerte el a tetszésemet... egy kicsit olyan, mintha kakaót innék, és ha kakaót akarok inni, akkor kakaót fogok inni ;]
Tervben van, hogy egy kirándulást teszek az angol szigetre, és kipróbálom, hogy milyen az ottani tejestea...

[ Szerkesztve ]


Mister_X
(nagyúr)
Blog

Egyik sem, simán macsa - kettőzött mássalhangzó nem olyan hangsúlyos, mint pl. a magyarban, inkább egy alig észrevehető szünet a jellemző (bár dialektusonként eltérhet). Nem tudom, hogy ez honnan van beidézve, de a japán romanizálásában nincs külön "c", a k hangot meg "k"-val jelölik. Azért "t" elsődlegesen, mivel így lehet jelölni a kettőzésért felelős karaktert: kanjival írva 抹茶, szótagírással まっちゃ, a っ-ról van szó, ami ugye a "tsu" つ-ból ered, ott meg ott van a t. Amíg nem volt standardizálva az átírás, a kettőzések helyére raktak t-ket.


toth_janika
(őstag)

:R :R
Köszönöm szépen! Ez nagyon hasznos kis leírás volt!

Nem vállalsz japán tanítást? :U


csabi63
(senior tag)

ありがとう :)


paleinho
(senior tag)

köszi, eddig mindig online rendeltem, ott nem kellett kimondani :D
itt a forrás innen ollóztam

@toth_janika
a tejes teát nem bírom meginni, ez jut róla eszembe :C

[ Szerkesztve ]


toth_janika
(őstag)

Ez odavert :DDD
Honnan rendeltél ilyen teát? Én az aliexpress-t nézegetem, de itt a Japán matcha teára rá van írva, hogy Made in China... :F

[ Szerkesztve ]


Mister_X
(nagyúr)
Blog

El kell vonatkoztatni a dilettáns angoltól ;)

Tejes teát kutyaközönséges fekete teából kell csinálni, bármi más adalék elrontja. Nagyon töményre kell felfőzni, a tejnek is megvan a megfelelő aránya. Nekem olyan, mint egy nagyon gyenge tejeskávé, de már csak azért sem szoktam inni, mert "drága" (több filter), lehetne belőle egy-két kancsó rendes tea is egy bögre helyett.

@toth_janika: már így is lenne egy tanítványom, de még mindig nincs összeollózva a tananyag :N


toth_janika
(őstag)

Ez csak egy kósza gondolt volt a részemről, mert régóta érdekel a Japán kultúra, de pár könyv elolvasásánál tovább nem jutottam még :DDD


paleinho
(senior tag)

még albioni tartózkodásom alatt a teapigstől, itthon nem tudom milyen források vannak, ezeket találtam hirtelen, minőségükkel kapcsolatban nem tudok mit mondani nem próbáltam, bár azt hozzátenném hogy a teapigstől rendelt matcha is változatos minőségű volt, egyszer elég "fémes" íze volt :(
1000tea.hu
nem kifejezetten teabolt :)


toth_janika
(őstag)

Köszönöm :)


csabi63
(senior tag)

Az eredeti japán Macha nagyon drága.1000 tonna körül szüretelnek egy évben,és kb.10%-a megy exportra.Jó eséllyel bárhol veszi az ember,valami köze lesz Kínához.De ha mégsem,azt észrevenni az árán.Kínából meg bármi mást,mint kínai terméket venni...

Én egyébként 2 éve vettem először,és van vele munka.Az egy dolog,hogy hűtőben kell tartani,de hetente ajánlott átszitálni,mert hajlamos összeállni.Ha meg kiveszem,és nem rakom vissza semmi perc alatt,lecsapódik benne a pára,és még inkább gombócosodik.Nyugis embereknek való,nem lehet kutyafuttában összecsapni sem.Ki kell várni,míg visszahűl a víz,meg kevergetni kell közben.Én még bambusz keverő seprűt is vettem hozzá,már csak az illúzió miatt is.Relaxációs gyakorlatnak sem utolsó elbíbelődni vele.Finom is,meg minden,de azt nem állítanám,hogy nem ittam már jobbat.Néha valami 3 dolláros no name kínai tea is meglepően kellemes tud lenni.Sosem állok le a kísérletezéssel.

Még néhány gondolat a Macháról.Korábban kizárólag az arisztokrácia itala volt,és ha rajtakaptak egy parasztot hogy kortyolgatja,lecsapták a fejét.Nemzeti kincsnek számított,mert a hosszú élet titkát sejtették benne.A felesleget pedig elégették.Manapság már mindent csinálnak belőle,a fagyitól az üdítőn át a csokiig,süteményekig.Meg persze teát.Már gépesítettek néhány folyamatot is,de még mindig kőkerekekkel őrölik.A mítosza kicsit megkopott,de még életben van.


hoffman_
(nagyúr)

pazar írás, köszi! én is imádom a tea gyakorlatilag minden fajtáját, nagyon szépen bele lehet mélyedni ebbe is, és rákapni. elég komolyan összeszedted :)

nagy kedvencem a témában ez az ökörség :D


toth_janika
(őstag)

Ez nagyon érdekes, köszönöm szépen a részletes leírást. Azt olvastam róla, hogy kevergetni kell, és kell hozzá speciális seprű is, de hogy szitálni meg ilyenek... Tényleg szertartásos ez a művelet.

Ez alapján a cikk alapján kedvet kaptam én is a kísérletezéshez :)


Hieronymus
(addikt)
Blog

"..viszont ezeket is fel lehet többször fel lehet önteni?"

A teából fokozatosan oldódnak ki a hatóanyagok. Az áztatás hosszával szabályozható a tea hatása. Élénkítsen vagy inkább nyugtasson. Természetesen az íz is változik a hatás mellett.

Ha "csalni" akarsz, akkor több vízzel öntsd fel a teát.


batai15
(félisten)
Blog

meg is jött a kedvem a teához! kedvencem amugy a zöld tea!
látom nem tértél ki az ithoni teára ami cukor és citrom lével fel van javítva.


Mister_X
(nagyúr)
Blog

Egyrészről borzalmas a helyesírásod, másrészről milyen az az itthoni tea? Minden teát, ami a cikkben szerepel, meg lehet vásárolni, mégha nem is a sarki ABC-ben. Volt szó a filteres és az ízesített teákról is... gg wp... aztán meg az ízesítésbe felesleges belemenni, mert szubjektív. a


batai15
(félisten)
Blog

Semmi közöd a helyes írásomhoz ember :U :U
Mondhatnám oktassad akihez közöd van.
Arról az erősen citromozott cukrozott teáról nem volt szó amit nem is lehet teának hívni.

[ Szerkesztve ]


mekker
(őstag)
Blog

A zöld tea az kicsit más dolog - az ha nem pocsék tea, csak édesítéssel, vagy akár még magában is ízes lehet -, de itthon általában gyümölcs-, vagy fekete teált isznak, és a feketébe el kell az ízesítés. Én legalábbis nem sok örömömet lelem a nyers fekete teában. A gyümölcs- és gyógyteák meg aztán tényleg olyanok, hogy fajtája-embere válogatja, hogy kell-e bele rakni ízesítést és mennyit.
Citrommal cukorral nem értem mi a baj, ha normális adagot használsz belőlük, kihozzák az ízeket és nem elnyomják. A fűszerektől sem lesznek alantasabbak az ételek tudtommal...

Az struccpolitika, ha valaki tanácsra ki sem próbálja a teákat ízesítés nélkül, mert lehet hogy egy jobb tea úgy is adhat jó élményt, de a cikkben is finoman lett kezelve ez a téma: az egész ízlés dolga és szonobfaszság lenne másnak azt mondani, hogy ne rakj bele semmit, mert akkor nyárspolgár vagy.

[ Szerkesztve ]


wikings2
(őstag)
Blog

nagyúr vs vip, Round 1... FIGHT

üzenetek