Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Šolaire
(addikt)

Köszi a cikket. :R volt 920,1520. Nagyon szerettem. 8,8.1 nagyon bejött viszont a 10 miatt túladtam rajta,szerencsére még időben. Kár érte.


#77646080
(senior tag)

eléggé nagy neve volt a Samsungnak, míg a Nokia név nem volt túl jól csengő.

Az első részére én is így emlékszem, a másodikra viszont egyáltalán nem így. Szerintem nem így volt anno, de elfogadom, ha így véled.


Solten
(őstag)
Blog

Nagyon jo cikk, rengeteg energiat fektettel bele.

"Akkor most felteszem a kérdést. Van az olvasók között bárki, AKÁRKI, aki ezek után tényleg elhiszi, hogy a Nokia Androiddal még ennél is sikertelenebb lehetett volna?"

Mar anno rohogtem az un. "magyar szaksajto" cikkjein, szerintuk Androiddal beleallt volna a foldbe. Nos, akkoriban a kezdeti fiaskok ellenere is meg jol csengett a Nokia nev, egy rahedli keszuleket eladtak volna szvsz. A sz@r szoftver miatt bukott az egesz, a bena aruhazaval es frissiteseivel (Bada OS? Emlekszik meg valaki? - meg az is ravert a Windows Phone-ra reszedesedesben).

"Ehelyett egy kicsit megtekerték a dolgot a finnek. Fogták a Nokia márkanevet, és kilicencelték a finn alapítású HMD Globalnak, de úgy, hogy az anyacégnek joga van részt venni a telefonok fejlesztésében, tervezésében, sőt, vétójoguk is van, így tehát ha egy telefon nem üti meg az általuk elvárt mércét, az adott készülék nem kerülhet piacra.
A Nokia ezzel akarta megakadályozni, hogy a Nokia - még mindig jól csengő - márkaneve alatt olcsó, kínai gagyitelefonok árasszák el a piacokat.
Ügyes."

Igen, viszont a HMD Global kezdi elarasztani a piacot beleposzinten a "sz@rt dragan" termekeikkel, lasd : Android Go (szamomra total ertelmetlen ize - butitsuk le az Androidot hogy fusson jol sz@r es regi hardveren 512 MB rammal - de igy is sz@rul fut).


quailstorm
(nagyúr)
Blog

A Nokia névnek még most is brutális értéke van, és ezen "élősködik" a HMD, valamint a használt telókon (árak) és a gyűjtőkön is látszik, mekkora hype van még mindig a Nokia körül.

S3 az valóban a csúcs felé vezető út egyik állomása volt már az évek óta egyre jobban teljesítő Samsungnál, de összességében mégis egy fos telefon volt rémes szoftverrel (van itthon, úgyhogy nyugi). Igazából S4-től jöttek egyenesbe Samsungék, és még azóta is voltak elég disznó húzásaik (J3 2016).

S5230 pl. itthon is piszok népszerű fosteló volt, de a Nokia 5230 számait meg se közelítette, (30 mill vs. 150 mill) és 2009

Innen küzdötték fel magukat a csúcsra, S széria is évente tudott duplázni. De az első 3 az még nem volt ütős fullos csomag, voltak gondok, esetlenségek.

[ Szerkesztve ]


GezaR
(tag)

Köszönet az írásért, most csak gyorsan végigpörgettem, jó lesz olvasnivalónak! :)
A mai napig a kedvenc telefonom a 640 XL-em volt, 1,5 évig használtam, de a végére borzasztó volt szoftveroldalról nézve.


batai15
(nagyúr)
Blog

Köszi a cikket. Anno én meg láttam benne a fantáziát, főleg még az android 4. 0 környéki időket éltük. Egy kis lumia 710 volt az első wp. Nagyon szerettem, pörgős telefon volt. Nekem kvázi a szegény ember szifonja szerepet töltötte be. Pörgős stabil rendszer, és egy telefon hívás után nen lőtte ki az appot mint akkor még a droid. Utána sokáig nagy wp fan voltam, jött a lumia 820 amit nagyon szerettem.
Persze akor már fejlődött a droid, de ki tartottam melette persze ekkor még tökéletes volt a rendszer , android sem tudott sokkal többet mint a wp (még) nyilván már ekkor zavart azért a kevés app, közbe a páromé lett a 820, és kacsingattam azért a droidra kifelé, de még mindig vissza húzott a szívem. Egy sor innovatív dolgot tudott főleg a Nokia, manual camera, lens, here maps, ekkor a Google maps waze sehol volt még.
Most hirtelen nem tudom mi lett a 820 utódja, de később még htc 8xre váltottam, amit szintén imádtam, de már nem mondom meg talán a 8.1 et nem kapta meg? Azt tudom hogy béta rendszer volt rajta, és azon is maradt. Itt volt az első csúnya dolog az ms részéről hogy az amúgy is kis piacot még jobban meg vágta vele. Közben ugye az appok android melett egyre gyengébbek voltak, nem volt official változat stb. Ekkor már személy szerint kezdtem látni a rendszer hanyatlását, jó pár flame és bünti volt érte a fórumon a jutalom, mert ekkor még az os tagok kínáltak igencsak melette. Telt múlt az idő, droid teljesen atvette a szerepet nálam, és szomorúan figyeltem az ms töketlenkedését is.
Idő közbe elmentem a tűzoltó suliba ahol az épp aktuális telefonom behalt és egy lumia 640 volt az ideiglenes készülék.
Eleinte szimpatikus volt a rendszer ismét, némileg jobb volt appok terén is a helyzet, de pár nap után a telefon több bosszúságot okozott mint örömöt. Gyakorlatilag sms telefon hívás működött rajta normálisan minden más eléggé hektikusan. 2 hónapig volt meg amíg felszereltem, aztán alig vártam hogy el adjam. Onnan már egyenes menet volt a rendszernek lefelé, és szomorúan láttam hogy vége.
Én örömmel gondolok rá vissza, főleg úgy hogy bizonyos tekintetben és ideig akor a droid előtt járt.
Viszont s rendszer halott és már azt mondom soha nem tudna a droid melett labdába rúgni.
Rip wp, és köszönet az irasert.

[ Szerkesztve ]


Šolaire
(addikt)

Ha lenne "igazi" Nokia droiddal,PureView kamerával,jó hardverral és árral akkor már lenne egy vevőjük. Symbianból is volt nekem : E52,C7,E7,X7. Wp vonalon 920,1520. Szerettem a Nokiát.

[ Szerkesztve ]


orion1025
(őstag)
Blog

Én még mindig Nokia E61-et használok, imádom! ;] Troll off.

Párom még mindig Lumiázik, (735), de ő is szereti/szerette őket, az biztos, hogy stabil a rendszer, de úgy nem nehéz ha nincs hozzá semmi. Azért a droidot lemosni, illetve korrekt konkurenciát felállítani elé nem könnyű feladat.


laceszgamer
(addikt)

Nagyon jó kis írás lett! :)

Én egy 640-et használok mai napig, néha sajnálom, hogy egy-egy app nem jön ki rá de ezen kívül amire kell - telefonálás, fényképezés és böngészés - tökéletesen ellátja a feladatát.


Norb79
(senior tag)

Nálam mai napig egy 950es van a zsebemben, de már egy éve én is napi szinten gondolkozok a cserén az appok hiánya miatt. Nagyon jó a cikk, nagyon jól körbejártad, hogy az appok hiánya mekkora zsákutcába vitte a rendszert. Nem is értem, miért nem lépték meg, hogy a 100 milliós marketing kampány helyett megnézték volna mi a top50 app a google/ios storeban és azoknak a fejlesztőknek toltak volna egy kis zsetont, hogy na akkor wp portolás, de iziben.
Amit nem értek a cikkben, hogy többször is módszeresen leszarozod a 950 kameráját. Miért? Vagy mihez képest? Lehet a csúcsidők nokiái közül 1-2nek volt jobb kamerája, de azért a 950es 20 megapixelje, a mostanában szokásosnál nagyobb szenzorral nagyon is jó minőségű képeket csinál, legalább 75%ban ez az oka, hogy még nem váltottam.


quailstorm
(nagyúr)
Blog

A cikkíróhóz:

Először is köszönöm a cikket, elképesztő munka van benne, ezt látja bárki. Nagyon érdekes volt a közgazdász-szemlélet benne, ugyanakkor talán ezért van benne pár dolog, amit én másképp vagy más sorrendben adtam volna elő, az N9-es részt meg totál mellélövésnek érzem.

Az, hogy az N9-et eltemetted mielőtt a WP7-ről és Elopról beszéltél volna, az egy erős törés az idővonalon. Valamint engem zavart, hogy a WinCE WP7 és a trójai faló se az elején került tisztázásra, hanem utólag.
De itt lesz részletesen:

4. oldaltól kezdeném:

Én a hibát nem 2008-al datálnám, hanem 2006-al. Belekényelmesedtek a Nokiánál a piacvezető szerepbe, és a cikkedben az 5800, mint iPhone-ra adott válasz megengedte magának azt a luxust, hogy visszafele fejlesszen!!!
És az iPhone-ban is megtalálható (igaz ott Lite) PoverVR MBX GPU-t, ami benne volt az E90-ben, N82-ben, N95-ben, de a Lite még a Samsung Innov8-ban is, na azt kihagyták, plusz az egész S60v5-ben ugyanaz a procc volt 5230-tól 5800-ig, lehúzták alsó középkategóriára... Ja és kihagyták a VFP11-et is természetesen :W
Brutális hiba volt. Lehet rövid ideig spóroltak rajta, de rajtavesztettek.

A másik nagy hiba volt, hogy volt nekik az MBX Lite, meg VFP11:
Futott rajta: fullos Quake 3 [link]
Ez sok volt neki, 10FPS szint.

Quake 2, 30FPS alá soha nem droppolt, de inkább fix 60.

Ott volt a FutureMark E3 Demo ami grafikailag mindent lemosott a pályáról.

Ezen alapult az a techdemo és az OMAP2420-at célozta meg. 3DMarkMobile06 kereskedelmi forgalomba sose került, csak a fenti demo szivárgott ki, az telepíthető a mobilokra, van benne freecam mód is, nem videó.
Proxycon meg Samurai készült el, valamikor YT-on is fenn volt még. Ehun van.

Szóval ezt tudta a hardver.

Helyette az N-gage 2.0 alatt kiadtak ilyet: [link]
Meg ilyet: [link]
Rondábbak, jobban akadnak mint a source port Quake 2, és jobban szívták az akkut...
Valódi Open GL ES1.1-t kihasználó fizetős játék kb. 3db volt, azok is sima SW rendereres verzióra rádobott pluginok, NFS Undercover, ami filtering nélkül egy Javas mobilon is pont ugyanaz volt, meg a droidon is ismert Raging Thunder, illetve a vele azonos enginen lévő Crash Nitro Cart. Aztán ennyi...

Hát ez baromi rossz kihasználása az erőforrásoknak, és nem csoda, hogy az N-gage 2.0 még rosszabb lett játékélményben mint az eredeti N-gage.

Ezen kívül a Nokiának sok belsős szerteágazó fejlesztése volt, ami belső konfliktusokat is generált, aztán végül a sok saját helyett lett a nagy semmi ugye.

Droidos dolog is kicsit erről szólt, persze aztán a nagy netes vihar nem ezt a lényeget hozta le.
Volt egy droid 2009-ben, buta is, sokat is eszik, köt is a Google-höz. Sehogy se jó. Még a Galaxy SII megjelenésénél is egy N95 8GB vagy egy HTC HD2 jobb volt multitaskingból, mint az ezt a fogalmat nem ismerő csúcsdroid.
Eközben a Nokiának ott voltak a következők:
- Symbian OS, pici gépigény, nem túl flexibilis, de végletekig ki lehet facsarni vele a hardvert és saját.
- Maemo OS, ne feledjük, N770, azaz 2005 óta volt egy nettábla OS, ami az N900-al lett kicsit bénácska telefon is egyben. Az OS piszok jó volt, de még a Nokia se támogatta, rendes saját Maps se volt rá. Innentől mit várnak? Még az MMS támogatást is a közösség oldja meg...

Erre a Maemora húzták rá sebtében a Harmattan UI-t, és lett belőle MeeGo Harmattan, azaz Nokia N9. Így lett "ceruzás miniLinux izé kockáknak és üzletembereknek"-ből intuitív felület.
Mert azért valljuk be, a droid nem volt innovatív, és a mai napig nem vetkőzte le a virtuális meg fizikai gombokat, miközben N900-on konkrétan nem volt annyi gomb, hogy a droidot használja az ember, az opciók már a billentyűzárra került. N9-en meg végképp a gesztusok uralkodtak.
Nokia N9-en nem MeeGo van, hanem Maemo6, az egyik Debian, a másik meg Red Hat.

Úgyhogy igazából 2008-9-ben ki kellett volna már jönni a Bellével és rendesen megcsinálni az N900-at (komolyan gondolni), meg az N9-et is, bár N9 más történet már.

"Bár a MeeGo összeszedett egy kicsi, de hangos rajongótábort, a nagy többséget nem győzte meg, így gazdaságilag elhalt az amúgy nem rossz kezdeményezés."

Itt vannak gondok, sok.
Eleve mire kész lett az N9, trójai Elop már nyírt mindent, amit ért, például a Meltemit. [link]

Amúgy itt szintén odaszúrnék a droidnak, az iOS-en is használható Qt-QML az messze hardverközelibb, mint a dalvikVM volt... N900 tulajként meg tudom hogy szép és smooth appot lehet úgy csinálni, de ahol dolgozom ott is ilyennel csináltak Linux iOS crossplatform appot.

Szóval mire az N9-et kiadták, eleve tudta a piac, hogy csak azért adták ki, mert kész van és talán dacosak a fejlesztők, ne végezze a kukában az egész. De még annyira se marketingelték, mint a N900-at, pedig arra se jött üzleti alkalmazás semmi, volt egy QuickOffice, egy Sygic meg egy AngryBirds azt csá...
Szóval N9 úgymond halva született, és nyilván ilyen eszközre a kutya se fog fejleszteni, N950-et meg kereskedelmi forgalomba nem hozták. Kapott a FishLabs-től egy Galaxy on Fire 2-t azért...

Tehát az N9 fogadtatása, azon kívül hogy UI és kezelhetőség szempontjából rettentően pozitív volt, más jelzőt nem igazán kaphat, mert nem a termék minőségén múlt a sikeressége. Jövő nélküli OS az így jár.

Miért gondolom ezt?

HP Palm Pré. HP WebOS. HP TouchPad. Emlékszik rá valaki? Szerintem annyira se mint az N9-re.
Na az nekiindult a piacnak, és csak az N900-on a Pré Environment compatibility layeren keresztül csak az én mobilomon csak 70+ játék van felrakva, de a Monopolytól a Need for Speedeken át a NOVA HD-ig minden.
Bada OS dettó.
De még a Symbian^3-re is kijött ilyen Asphalt 6 (meg sok más), szóval az is tényező volt.

Azt ezeknek nincs legendája, N9-nek meg van. Symbi utólag került ide.

Úgyhogy ha egy cég maga sem gondolja komolyan az eszközét, akkor tényleg nem a piaci fogadtatáson múlik a dolog.

Én viszont őszintén örültem volna, ha a hardverpazarló droidnak marad értelmes ellenfele, de nem lett így, a Jolla próbálkozás áll legközelebb ahhoz, amit szerettem volna. Na meg a BB OS 10 volt még ilyen.

Ennyit a félrecsúszott fejlesztésekről.

WP7-nél én azzal kezdtem volna a cikkben, hogy Windows CE 6 alapú. Ami azt jelenti, hogy az csak egy UI teszt volt a vásárlók pénzén, elég aljasság, MS-nél biztosan tudták hogy nem megoldható később a frissítés.
WinCE6 meg nem egy multimédiás OS na, cserébe a WP7 még a WinMO-s okosságokat se tudta (csak rommáhackelve). A korlátozások a kijelzőfelbontással is innen adódtak.

Az ARM-re lefordított, átírt Windows NT 6.2, na az egy sokkal jobb húzás volt, WP8-8.1 tényleg stabil volt, 520 sikeres volt abban a piaci környezetben, ahol legfeljebb ilyen Huawei Y300-at tudtál venni helyette.
Az OS hibáit te már leírtad, én az appokra azt tudnám mondani, hogy önteni kellett volna a pénzt a külső fejlesztőknek, hogy portoljanak ezerrel, meg appíró versenyt kiírni, ami nem volt idegen a Nokáitól. N9-re volt, N950 prototípusokat lehetett vele nyerni. Nem így lett, még a saját cuccait se csinálta meg MS...

Win8 a PC-n is egy botrány húzás volt, mert 8.1 u1-ig abszolút élet- és egérellenes volt az egész. Ha eleve az jön ki, ami a 8.1 u1-ben, akkor más lenne. Ugyanis a Win8.1 az tudott egy olyat, amit szerintem a 10 rosszabbul tud, egységes UI mindenen, ami működik is. Tableten a charms sokkal jobb, mint a W10.
Akkoriban még volt Ubuntus Unity próbálkozás is tableten, ami hamar elhalt de volt szerencsém hozzá (SmartQ T20), meg HP TouchPad ugye, BB PlayBook. Azért a Win8 gesztusok jók lett volna értelmesen megcsinálva, de nem 1 bukta után betéve azokat a funkciókat (egyszerre több metro app elválasztva), amiknek alapnak kellett volna lenni.
Win RT meg no komment, az marhaság volt.

Btw a W10M-nél volt még egy tárhelykorlát is (8GB min.), a Lumia 530-nál ezen is bukott el a dolog, az csak 4GB-os. A Lumia 520-on én fogdostam W10M-et, Insider buildek mentek rajta, jó nem volt de W10 volt és futott (akadt).
Haverok akkor nagyon rá voltak erre izgulva és mivel mindkettő infós, szét is hackelték őket.
Aztán egyik még vett egy Lumia 650-et, de az semmire se volt már jó, oké, megkaptuk ami hiányzott a 8.1-ből, plusz tényleg instabilabb lett és 0 részesedés mellett érdektelenné vált.

Én ennyit tudnék hozzáfűzni a cikk tartalmához, Nadella döntését üzletileg megértem, ugyanakkor végtelenül bosszant, hogy 2 pólusú lett a piac, és eltűntek azok a vad Nokiás innovációk is.

[ Szerkesztve ]


Solten
(őstag)
Blog

Na igen, a WebOS... Kulon cikket erdemelne, erthetetlen a telefonos sikertelensege.


AxBattler
(félisten)

Tartalmas, komoly cikk. Köszi! :R

Lumia 640 használóként csak annyit tudok mondani: kapják be a nagy lábujjam! :(((
Baromira bejött a csempés GUI, és baromira nem akaródzik visszatérni droidra, pedig muszáj lesz, mert ez már nagyon-nagyon köhög...


quailstorm
(nagyúr)
Blog

Nekem nem volt olyan készülékem, de annak is gesztusos, szép és innovatív felülete volt, több volt benne mint ahogy elbukott. Akkoriban tartottunk az Android 2.3-nál, aminek a gyári felülete igen messze állt a WebOS-től is...


square76
(csendes tag)

Értékes, komoly írás, köszönöm. Le is merült az XZ2-m, mire elolvastam.
Én még bíztam a Lumia 950-ben, a MS cserbenhagyta azokat is, akik még megvették ezt az utolsó készüléket


square76
(csendes tag)

Értékes, komoly írás, köszönöm. Le is merült az XZ2-m, mire elolvastam.


Scorp2011
(őstag)

Symbian-os Nokiából nekem az összes meg volt, még 7650-nel kezdtem, de egy N8 még mindig meg van, tökéletesen működik a mai napig, bár én már csak a kamerája miatt használom.


frescho
(addikt)
Blog

"Szóval mire az N9-et kiadták, eleve tudta a piac, hogy csak azért adták ki, mert kész van és talán dacosak a fejlesztők, ne végezze a kukában az egész."

Koppenhágában és finneknél is voltak fejlesztők akikkel volt szerencsém beszélgetni. N770-től használtam Maemo-t, volt N800-am, N9-ből volt proto-m... A belső politikában a Symbianos vezetők jobban tudták érvényesíteni az érdekeiket. A fejlesztőknek voltak terveik, csak lenyomták őket víz alá. A Sailfish új verziója mostanában jött ki és Sony XA-ra megvásárolható.


Luck Dragon
(veterán)
Blog

Köszönöm a cikket , jó volt olvasni, van amiről még nem is hallottam.
Én egy 520-al ismertem meg WP platformot. Majd jött 800-640-730-735--830-930.
Kedvencem mai napig 830-as ,8.1 Denim.
:))

Már csak ők maradtak.

[ Szerkesztve ]


quailstorm
(nagyúr)
Blog

Igen, azt nézegetjük unokatesómmal, lehet megveszem, Z3c-m úgyis elérte a digitizer hiba.

Nekem egyelőre N770-től N900-ig van meg, N9-em még nincs. N900 volt napi használatos csak.

Btw. én annak is örültem volna, ha a Symbiant átteszik ARMv7-re és tovább él, bár kétségtelen, hogy az N900 egy másik dimenzió volt.

[ Szerkesztve ]

üzenetek