üzenetek

hozzászólások


Ph0b0s
(újonc)

Nekem volt egy Lumia 640-em, az lte verziós. Nekem az a tapasztalatom róla, hogy mindenki orrba-szájba szidja, mivel hát NOKIA! és hogy ez mennyire gáz...
Ettől függetlenül a windows10 előtti op rendszer egy nagyon stabil, megbízható szerkezet volt. Aztán jött a w10, amit rá is raktam, de az már közel sem volt olyan hú de jó. Egyetlen plusz pont a w10 rendszernek, hogy nagyon szép és letisztult, de tényleg csak esztétikailag jobb, mint a 8.1
Kamerája teljesen oké, azt hiszem 50-55ezer körül volt az akkori ára.
Most munkahelyi telóként üzemel már évek óta, és nincs róla panaszom. Ami óriási plusz pont, hogy nagyon sokat ki tud bírni. Volt már vele pár baleset, de csak egy karcolás van a sarkán, semmi törés. Ilyen szempontból örökölt valamit a régi nokia telefonoktól.
Ettől függetlenül nem ajánlom ennyi pénzért, ennyi körül lehet venni egy huawei p9lite-ot majd most talán kari környékén.
Gondolom azt senkinek nem kell már mondani, hogy nagyobb szabadságod van egy androidos rendszerrel, ami a programokat, fejlesztéseket vagy lehetőségeket illeti.


hcl
(nagyúr)
Blog

Azon kívül, hogy tényleg jól összerakott cikk, tényleg nagyon elfogult. És nagyon közgazdász. Sokkal több szempontból is lehetne ezt nézni, ey mondjuk egy.

Tősgyökeresen MS gyűlölőként is azt kell mondjam, hogy a winfon egy egész jó cucc volt, talán a legjobb, amit a MS valaha alkotott.
A winfon vonalat Nokia Luma 625-öm volt először, amit munkahelyen kellett használnom és supportálni is (előtte-közben egy gagyi kínai belpiacos alja droid volt az első okostelefonom, ami ugyan borzalom volt, de tök használható - viszont a 2.3.6 és hasonló droidokat nem annyira a 8.1-es windózfónhoz kéne mérni (és komolyan, átlagos használathoz miért kéne az Androidot szétbarmolni? már azokat se kellett...). A 625-öket a cégnél hamar lecserélték, mert rengeteg baj volt velük - én ebből annyit vettem észre, hogy semmit. Hiba miatt a mi telephelyünkön egy darabot nem cseréltem, két kollega törött üveges darabját javítottam. A 8.1 -el egy egész jól működő bár logikátlanságoktól nem mentes OS-t kaptunk, amit ha megszokott az ember, teljesen jó volt. Az apphiányt sem éreztem, Sky map, térkép, jegyzettömb, böngészde, chatkliens, Skype, Glympse, VNC és RDP kliens, Samba/FTP kliens, stb volt, más meg kevésbé kellett.
(Igaz, nekem elég szokott lenni, ha van egyféle, jól működő app egy feladatra, mindegy, hogy néz ki, meg ilyesmi, begyakorlom a használatát, és használom. Nem kell, hogy azonnal úgy működjön, ahogy azt hittem, hogy az működni fog...)
Került ezekre a 625-ökre Win10 is, ami sok szempontból visszalépés volt. Azt a majmot, amelyik a betűméretet kitalálta, ütni kéne - mobilon nem használunk bolhányi betűket, mert nehéz eltalálni a feliratokat, amikor nyomkodod... stb... Stabilitása sem olyan jó, mint a 8.1-nek, valóban, de komoly gond nem volt vele. És tetű volt, nyilván, a 625 nem volt éppen az alá való hardver. De ment.

Munkahelyváltás, szabadulás a 625-öktől, Android középkategória, és sajnos bevásároltam egy olyat, amire nem létezett alternatív, rendesen supportált ROM (miután eladtam, lett, bár csak egy ideig :D ), így a gyári OS supportjának lejárása után az első nagyobb biztonsági hiba bejelentésekor adtam el.

Főleg, mert akkor vettem két hibás Lumia 535-öt. (Gyak. kerestem a telefoncserén.) Asszony ugyanis MS rajongó, így neki jó lett volna egy ilyen. Miután mind a kettő javíthatónak bizonyult, került rájuk Win10, és kiderült, hogy az supportált még 2018.08 körülig. Így lett megint Windows Phone-m, amíg össze nem jött a pénz egy rendes telefonra :D
Az alatt a pár hónap alatt el lehetett vele lenni, de korántsem volt kellemes. A 10 sem fagyott sokszor, viszont zabálta az akkut (a 625-ön kevésbé, de az egy korábbi build-ról származó tapasztalat), tetű volt, és továbbra is borzalmas volt a csempén kívül minden menü. Appokkal is volt már gond, pl. normális Gtalk klienst sokáig vadásztam, mire lett. Az egész OS sokkal bizonytalanabbul is működött az erősebb hardveren, mint a 625-ön.
Aztán pár hónap alatt lett fölös pénz is, meg bagóért egy kijelző nélküli Samu S5, amire tettem egy kijelzőt, kapott új akkut, meg Android 8.1 alapú official Lineage-t, és azóta van végre egy olyan telefonom, ami nem került sokba, normálisan supportált az OS, és normálisan működik.

Annyiban értenék egyet a cikkel hogy valóban nem volt "rossz" a Windows Phone, és ami hibája volt UI ügyileg, azt simán ki lehetett volna javítani, ha normálisan fejlesztik (pláne a 8.1, onnan kellett volna előrelépni, és nem vissza a 10-zel). A csempe jó ötlet volt, lehetett volna rá építeni.

" Az elmúlt 10 évben volt rálátásom úgy KKV-s döntéshozatali folyamatokra, mint multinál futó milliárdos giga projektekre."
Akkor arra is, milyen, amikor valami idióta felsővezető döntését tolják le a cégre, és azok milyen bajt okoznak. Nos, a WP kapcsán szerintem kilógott a lóláb, tuti hogy nem egy ilyen eset volt a történetben. Meg az ilyen-olyan lobbik küzdelme, szintén sosem jó egy cégnek.

Azt is többször elmondtam már, hogy ugyan röhögök, hogy belebukott az MS, de szerintem is jó lenne a mobilpiacnak egy vagy több szereplő megjelenése. A sokféleség mindig versenyt hoz, jelenleg meg az Androidnak ugyanaz a baja, mint a MS oprendszereknek a PC-ken : kissé kezd kifulladni a fejlesztés, mert már mindet kitaláltak.

Ami még meglepő volt, hogy mennyi olyan esetet olvasok a kommentek között, akik napi használatban több éve outdated OS-t használnak a telefonjukon - én nem tartanám a fél életem olyan eszközön, ami nincs rendszeresen foltozva.

[ Szerkesztve ]


hcl
(nagyúr)
Blog

@Saját hülyeségem folytatása : Amiben az Apple nagyot dobott még, az a megbízhatóság és összerakottság volt. Ami ugyan a 2000-es évek vége felé már kezdett kiveszni az Apple-ből, de az iPhone esetén még ott volt. Az a filozófia, amivel a 80-as évek elején megnyerték az embereket, hogy
- egyszerű használni
- gyors
- megbízható
Ez mostanra már kevésbé igaz magára az Apple-re is, de a MS-nak sokkal jobban rá kellett volna feküdnie az egységesített platformra, mert az Apple-nek is ez a kulcsa: mindig, minden, mindennel ugyanúgy működik.

@eclipse19 : "Azóta sűrűn emlegetem a felmenőit azoknak, akik kitalálták a keret nélküli ablakokat és a színtelen fejlécet,"
Office beállításaiben van a színséma állítása. Google.

@Redneck : Valami vanilla droidot nézz meg. Lineage 15 pl., kábé tiszta 8.1 droid, eg nyomásra menü, a több főképernyőt meg egyszerűen meg lehet oldani : nem hozol létre, csak egyet.
A billentyűzetes részt sem értettem, nekem eddig minden droidon csak egy jött fel.

@Orcsi : Volt ennél sokkal több procigyártó, és sok közülük köszöni, jól van, csak már nem asztali procikat gyárt.
"de sajnos a kompatibilitás megölt mindent" - hol lenne az AMD, ha külön szoftverek kellenének a prociaikra? A monopolhelyzet öl meg mindent, a felvásárlás, stb. A kompatibilitás jó dolg (általában).

[ Szerkesztve ]


betegphiu
(senior tag)

szídod itt a win mobilokat,csak azt nem értem mi alapján?
Pont a 625 és azv535 voltak a legszarabb vasaik. :)
Próbáltál volna egy 930-ast anno.
És igen, nekünk a mai napig jó ez a halott OS és a windows phone. :)


hcl
(nagyúr)
Blog

Na most akkor olvasd el még egyszer, hol szidtam... És mit... (Talán az sem teljesen véletlen, hogy a 8.1-et szerette a fél topic, a 10-et kevésbé...)
Amúgy nem az a bajom, hogy halott-e, és jó-e valakinek, csak konkrétan a nyájimmunitás az informatikai biztonságban is létezik.

[ Szerkesztve ]


_cHAos_
(aktív tag)

Én szidom, bár (szerencsére) csak egy Dell-t (típusra már nem emlékszem) és Nokia 930-at használtam megjelenésükkor. (leszámítva a régi PDA-s időket :D ) Maguk a készülékek nagyon jók voltak, az OS viszont egy tolószékes beteg. A Metro Ui-ról annyit, hogy hiába Eye Candy, de nem lett volna szabad behozni WP platformra, egységesítés ide vagy oda. A user interface használhatóságát áldozták fel konkrétan a "kinézet" oltárán. Aki meg produktivitásról próbál magyarázni WP platformon, sztem felesleges , mert nem létezik. :DDD (Az alkalmazások mappaszerkezetes indíthatósága mindent visz, jó rég óta tudja az Android és az IOS is. )
Az MS-nek szerencsétlenségére nehézsúlyú versenytársai voltak, akik sokkal jobban értették, miről is szól a fáma. :)
Megértem azokat, akik siratják, mert volt pár szerethető eszközük. :)
Talán a legfájóbb, hogy nem sikerült megmenteniük a Nokiát. :(

[ Szerkesztve ]


_cHAos_
(aktív tag)

Mindegyik főverzió (7,8,10) megjelenésénél nagyon komoly problémái voltak a Microsoft-nak.


Freddycom
(őstag)
Blog

Még hogy nem lehetett testreszabni. :D


Bolha22
(csendes tag)

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy a Windows 10 mobile támogatja-e a Facebook Messengert? Lumia 635-öm van, már 4 éve, viszont pár hete leejtettem és betört a képernyője... meg hát sajnos most már semmilyen módon nem tudom elérni a Facebook levelezést, ami nekem fontos lenne. Úgyhogy azon gondolkodom, hogy veszek használtam egy 550-et, vagy 950-et. Mit gondoltok? Esetleg tipp, hogy milyet kéne vennem emberi árban (mondjuk 40 ezerig)?

UI. Android semmiképp nem akarok, rossz tapasztalataim vannak vele, iOS-t még nem próbáltam de azok meg drágák meg "körülményesek" kicsit. A Windowst meg már megszoktam, úgysincs szükségem komolyabb appokra, Messenger/bármilyen Facebook alkalmatosság és egy kamera elég nekem :)

Köszi előre is!


wesder
(veterán)
Blog

Pocket Noe utàn nem csodàlom a rossz tapasztalatokat. Ma màr 50-ért out of the box hasznàlható droidot kapsz.


janeszgol
(veterán)

Nem (4 evest irtal, akkor az a fel gigas 635, amire nincs W10) es nem csodalkoznek, ha W10-rol is torolnek. Aki ma az androidot szidja, az felkeszuletlen (mast akartam irni).
Tanulj es tajekozodj!


hcl
(nagyúr)
Blog

Nézz meg egy mostani Androidot. Ha egyszer rossz tapasztalatod volt valamivel, lehet, hogy pár év múlva már nem lesz.
Messengerről a korábbi hozzászólásokban írtak, appot még látni a store-ban, de hogy megy-e? És hogy meddig? Fb. más módon elérése : számítógép.

[ Szerkesztve ]


Norb79
(aktív tag)

Mai napig 950est használok, és tényleg csak erre jó, amit írsz, hogy lehet vele telefonálni, smsezni, elég jó a fényképezője (bár pont ez a blogposzt érthetetlen módon lehúzza...), lehet még netezni edgeből és van fb meg Messenger app, ami működik. Mondjuk videóhívás nincs rajta, pedig 3 giga ram van a 950esben és azzal érvelnek sok helyen, hogy a kisebb lumiákon azért nincs videóhívás, mert kell minimum 2 giga ram. Amilyen árban megy azon az árszinten agyonveri a mai napig a droidos telefonokat, ha tényleg nem használsz semmi extra appot. Nekem azért már erősen hiányoznak a légitársaságok appjaitól elkezdve egy csomó minden, ezért ha komolyabb mozgásban vagyok, akkor van nálam egy nem Windows-os tablet is, amin ezek az appok ott vannak. Napi rutinban azért ezek nélkül is elvagyok, de nem az igazi, az tény.
550 volt a családban, de két hét után kukába került, illetve 650 is van/volt többeknek, azzal is vegyes élmények vannak (többnyire negatívak), szóval 950 vagy felejtsd el a win10 platformot, és a 950 is elég kompromisszumos app szempontból. Meg amúgy már a működés sem az a fluid valami, ami mondjuk 1 éve volt, rendszeresen patchelik az appokat, amik vannak (Outlook, naptár meg ilyesmikre gondolok), mivel az uwp miatt ugyanaz az app ami a desktop win10en, és néha többet rontanak rajta, mint javítanak, szóval hullámvasút már az egész.
Szóval a 950est is fenntartásokkal tudom ajánlani, de az 550, 650 vagy kisebb számú windowsos telefonokat meg semmilyen körülmények között nem ajánlom a mai világban.


_cHAos_
(aktív tag)

Ez egy katyvasz szvsz :DDD


_cHAos_
(aktív tag)

A vitrinbe vegyél Lumiát, egyszer még lehet sokat fog érni. :K

(#293) Norb79 "Amilyen árban megy azon az árszinten agyonveri a mai napig a droidos telefonokat"
Tényleg? Egy rövid ideje használok egy kínai!!!! Redmi note 6 Pro-t újonnan 63e komoly magyar forintba került, a Lumia 950 egy tolószék melette kb. :U

[ Szerkesztve ]


Norb79
(aktív tag)

Lumia 950et újonnan már nem tud sehonnan szerezni, 2ndhand meg 20-30k, a redmi ennek a 2-3*-osa, az azért nem ugyanaz az ár. :) Meg amúgy apróra szételemezhetnénk, hogy miben jobb vagy nem jobb a redmi, de nyilván az appokra gondolsz, és abban nem egy liga a kettő az tény, ezt írtam is.


_cHAos_
(aktív tag)

Nem csak az appokra (ez ilyen vesszőparipa, rengetegeg sebből vérzik a WP 10) gondolok, egy Lumia 950-el konkrétan büntetés együtt élni perpill _szvsz_ ---->>> egy kínai Redmi Note 6 Pro-hoz képest is, ezt elkerülni hogy kinek mennyit ér meg forintálisan, az mindenkinek a saját egyéni döntése. :)

mod: secondhand telefont soha nem vennék, de ez szintén egyéni preferencia. :)

[ Szerkesztve ]


Norb79
(aktív tag)

Kétszer adtak céges telefonnak androidost, mindkétszer vmi lowend Samsungot, az elsőre nem emlékszem pontos típus szempontból, a második az Galaxy A3 volt. Céges levelezést ráapplikálni kínszenvedés volt, céges Outlook naptárbejegyzésekkel meg rendszeresen belefutottam abba, hogy ha pittyegett, hogy ott kell lennem 5 perc múlva egy meetingen és pont akkor kaptam bejövő hívást akkor kifagyott az egész és csak aksi kivesz-berak szintű reboot segített életre kelteni. Ezzel nullára beállt a használhatóság szintje. Ehhez képest a lumia950 nagyon fluid módon illeszkedik a céges, windowsos környezetbe, nagyon szépen tudok rajta wordot szerkeszteni vagy Excelt, de ppt-t is tudok olvasni (elméletben szerkeszteni is tudnék, de azt csinálja telefonon akinek hat anyja van...), oda-vissza szinkronizál a naptár és miegymás. Plusz kisebb, mint a redmi, ami nekem fontos, de a felbontása nagyobb, ami szintén, a hátlapi kamera is jobb minőségű, de mivel még sose volt redmi a kezemben így talán nem mennék bele a mélyebb megszakértésébe, csak ennyi ami elsőre szemet szúrt a redmi leírásból.
Szóval ki mire és hogyan használja a telefont, ugye.
Adtak iphonet is céges telefonnak amúgy, azzal is volt nyűg Outlook szinkronizálás szempontból, és most is szenvednek az iphoneos kollégák a havi jelszó váltásnál, de még mindig inkább az, mint a droid, csak még szoktatom magam a gondolathoz, hogy egy vagyonért kell telefont venni. :)


_cHAos_
(aktív tag)

Ez gondolom nem most történt 2018-ban. :) A kínai telefonom minden működik, amit írsz. (az MS irodai alkalmazáscsomag pl. elő van telepítve). Sokkal!!!!! gyorsabb, mint egy Lumia 950. (két hét használat után azt tudom mondani, hogy velem még nem b@szott ki. :D ) Az eszköz mérete, az kardinális kérdés nekem is, de ebből a szempontból a 950 is elvérzik elég csúnyán, (az egykezes iPhone 5s volt az etalon :). Vezetés közben ilyen mérető telefonokat nem ajánlott kézben használni, csak tartóban, a jól működő (egyébként nem biztonságos) arcalapú feloldás is sokat segít. :)

[ Szerkesztve ]


#77646080
(senior tag)

Vezetés közben semmilyen méretű telefont sem ajánlott kézben tartani - sőt, konkrétan tiltott cselekmény. :) Ott a kihangosító vagy a BT headset, teljesen megfelelő alternatíva, úgy gondolom. 😀

[ Szerkesztve ]

üzenetek