üzenetek

hozzászólások


atti_2010
(nagyúr)

40k azért elég vastagon fogott a toll Asuséknál.


rudi
(nagyúr)
Blog

Á, a jelenlegi Wi-Fi AC-s készülékek (csúcs notebookok és telefonok) árához képest ez az összeg aprópénz. Majd ha reálisan átlag notebookban és telefonban ac-s Wi-Fi lesz, akkor a router árak is normalizálódnak majd (úgy 1-2 év múlva).

[ Szerkesztve ]


Gadgetfan_
(senior tag)

3G/4G USB adaptereket képes ez kezelni vajon? Nekem valami ilyesmi kellene, amire külső HDD-t is köthetek filmek, képek megosztására (iPad), és mobilinternetet is...


atti_2010
(nagyúr)

Nem hiszem hogy kezeli hiszen az adapterek driverel működnek és a routerre ilyesmit nem lehet telepíteni.


Tutu7030
(veterán)

Itt a képen van valami a 3G/4G-ről.


atti_2010
(nagyúr)

Igen az a saját beépített 3G/4G cucc de lehet az is működik a szolgáltatóval, akkor felesleges az adapter.

[ Szerkesztve ]


dchard
(veterán)
Blog

Mert a routereken nem linux fut amihez akár fixen befordított, akár modulként letölthető formában nem lehet drivert illeszteni? Ezt egyébként a tplink is tudja még gyári szoftverrel is, arról már nem is beszélek, hogy OpenWRT-vel mit ki nem lehet hozni ezekből. Szóval csak az Asus-on múlik, hogy lesz-e hozzá normális folyamatosan frissített támogatás. AZ árát nézve ezt minimum elvárnám.

Dchard


Gadgetfan_
(senior tag)

Köszi, ezek szerint tudja, ha benne van az USB beállítások között. Majd feltúrom a netet, biztos van valami pontos leírás erről.


rudi
(nagyúr)
Blog

Nem, nem az, nincs belső 3G routere, külső, USB-s modemeket kezel mint a legtöbb felsőkategóriás, USB csatlakozós router mostanában.

[ Szerkesztve ]


TK36
(aktív tag)

Bocs az OF-ért de a mostani notikba (pl. Dell, Lenovo, Samsung) milyen adatfolyamot támogató Wi-Fi egységeket szerelnek, már n-eseket? Vagy a drágábbakba már ac-seket?


gubacsino
(aktív tag)

Nem vagyok szakértője a témának, de itt egy
virtuális menü a gyári firmware-röl. Bár nekem egy RT-N66U van (mert nincs ac -s eszközöm) de a menüje nem igazán tér el ahogy figyelem. És azok alapján ezek a routerek, akár Dual WAN -al is tudják azt amit kérdeztél. Kezelik az USB modemeket.
Létezik CFW is (Custom Firmware) is. Tomato néven. Sokan szeretik, még tovább bővíti az amúgy sem kevés szolgáltatását az eszköznek.

[ Szerkesztve ]


hpeti2
(aktív tag)

Vajon ki lehet vele váltani egy NAS-t? Gondolom a hálózati megosztás simán menne, de futna rajta vlm torrent kliens is?


atti_2010
(nagyúr)

Egész komoly a firmware.


gubacsino
(aktív tag)

Igen :K Ahoz képest hogy gyári, teljesen rendben van! Az én, és családom igényeit bőven kiszolgálja.

(#12) hpeti2

Vajon ki lehet vele váltani egy NAS-t?

Azt nem tudom, adatátviteli sebességben sem :B vagyok járatos. Azt tudom hogy egy UTP kapcsolat azért gyorsabb, mint egy USB 2.0 (már az esetemről beszélek) És hát FTP nél sem mindegy... Hogy a 3.0 mit bír az eszközzel, és számít e, passz.
Ha felhőként kívánja használni az ember a külső HDDt a feltöltési sebesség miatt számít hogy NAS vagy 2.0 vagy 3.0
(gondolom én)
Ha torrentre, akkor mindegy ;) Nem panaszkodom :B
Ha amúgy is routert váltana az ember, nem rossz döntés ez sem. Ha van egy bevált megbízható router, és azt nem feltétlen kéne cserélni a NAS talán előnyösebb.

de futna rajta vlm torrent kliens is?

Beépített kliens van, azt hiszem Transmission 2.2x et használ most.
(WANról elérhető :K )
A Tomato firmware rtorrent-et használ.

[ Szerkesztve ]


Zanik
(addikt)
Blog

Eddig Linksys-t ac router-t terveztem venni, de most elgondolkodtam ezen az Asus-on. :)


#97716736
(veterán)

Ennek elégé csípős ára lett :Y


lapa
(veterán)

jól látom, hogy 19v 1,75 amper? ne vicceljünk már, ha ennek a felét megeszi az havi 600 pénz. persze a gigabit meg a többi szám sokkal fontosabb, mert lehet róla beszélni ismerősöknek.


atti_2010
(nagyúr)

Annyi lehet a max áramfelvétel de nem biztos hogy fel is veszi, de ha valóban annyit fogyaszt az elég gáz mert az 33W, annál kevesebbet fogyasztó PC -t is lehet bütykölni és abból egy kis tudással sokkal jobb routert lehet csinálni.

[ Szerkesztve ]


Chrys_
(addikt)

AC66U-hoz már régebben hegesztették a DD-WRT-t. Nem néztem, kiadták-e már hivatalosan is hozzá. Media bridge nagyon jó és stabil, plusz az AP-val az asztali gépem az ASUS saját AC-kártyájával van összekötve, nagyon jó.


lapa
(veterán)

azért írtam a felét, annyit biztos megeszik, ilyesmi a jellemző méretezés. bár inkább 60-70% szokott lenni, én jófej módon visszafogtam magam.

[ Szerkesztve ]


HeavyToys
(senior tag)

Nekem RT-N66U-van, amihez hasonló 30W-os táp van. Na most amikor bekapcsolom a routert és feláll a rendszer, akkor 8-9W-ot fogyaszt, egy 2,5-es Toshiba 1TB-os HDD-vel torrentezés közben 12-13W-ot, ha csak simán rajta van a winyó akkor 10-11w-ot eszik. Szerintem ennél is hasonló lesz az arány.


TeeJay
(félisten)

az a szomorú helyzet hogy sima 150megabites N-es wifi-t láttam Dell és HP zsír új laptopokban amiket utóbbi hetekben hoztak hozzám, ráadásul mindben 100-as LAN volt csak
a Dell pl 180ezres kategória volt (17,3" Inspiron)

legalább 300-as N-es wifi 2,4 és 5GHz tudással alapnak kellene lennie ma már
a gigabit LAN-nak meg pláne...


atti_2010
(nagyúr)

Hát abból szerintem 5-7W megeszik a HDD, akkor már nem is fogyaszt olyan sokat.


brumi1024
(veterán)

Torrent is menne, mint ahogy megy az N66u-n is, de sebességben nem lesz túl erőteljes. Az AC68U a 15/13MB/sec-es olvasási és írási sebességet nem nagyon lépte át ebben a tesztben az USB csatikra kötött vinyóval, aminél egy belépő NAS is jelentősen jobb eredményt ad. Ha kell a gyors wifi/erős router, és elegek a korlátozottabb NAS funkciók ez jó választás lehet(vagy mondjuk az AC66U, de ha nem kell az AC akkor N66U), viszont egy olcsóbb router+egy belépő NAS összességében jobb használhatóságot ad.

(#22) TeeJay: Sajnos nagyon igaz, hogy általában nem foglalkoznak a wifikártyával a gyártók, még a 300ezres Lenovo Y szériába is berakják a 2 antennás, legalapabb 300/150mbites (le/fel sebesség) Intel kártyát, a Z széria pedig 100 mbites lannal operál :W És szinte soha nem figyelnek az antennák megfelelő elvezetésére(nagyfrekvenciás eszközöktől minél távolabb). A business, illetve workstation gépekbe válaszható jobb kártya, illetve az Apple használ még elég jó kártyákat a gépeiben(legalább 450-es 3 antennás N-es, vagy AC).

[ Szerkesztve ]


HeavyToys
(senior tag)

2,5-4 w-al emeli meg a fogyasztást a hdd. De szerintem így is tűrhető. A TP-Link 4300-asa evett 5W körül egyébként.

[ Szerkesztve ]


atti_2010
(nagyúr)

Igen csak egy router +NAS simán megehet 40-50W áramot ami azért állandó működés közben sok embert nem vigasztal meg túlságosan .


HeavyToys
(senior tag)

Ez is igaz, de akinek szüksége van arra a teljesítményre, az ezt beáldozza.

Egyébként azért annyit már nem eszegetnek a modern NAS-ok. De együttesen a 30W reális érték lehet.


brumi1024
(veterán)

Legyen inkább az 19W(13+6)-22W(16+6)(Syno DS213). És az a 15W nem nagyon fog jelentkezni a villanyszámlában.

[ Szerkesztve ]


GIJoe
(addikt)

"2,5-4 w-al emeli meg a fogyasztást a hdd" Mivel mérted te ezt, nekem 2 féle mérővel is bőven 20W felett van a 2,5" HDD is...


velizare
(nagyúr)

5Wot még 3.0ás usb porton sem tudsz felvenni, az n66u-n meg nincs is olyan.

engem inkább az érdekelne, hogy a 3.0ás usb port sebességéből hálózaton keresztüli írás/olvasás esetén mennyi realizálódik. illetve hogy mennyire stabilan tudja tartani a két usb portot, mert ez sok routernél problémás, 7/24ben járatva le-lehullanak róluk a vinyók.


atti_2010
(nagyúr)

Nem is mondta senki hogy a HDD-t az USB portról kell táplálni, amúgy egy 2,5" HDD induláskor felvett teljesítménye is 4,5W vagy több, a 3,5" pedig 10W is lehet.


HeavyToys
(senior tag)

Furának tartanám.

Egyébként én is fogyasztásmérővel mérem. Ami a többi esetben igencsak pontos szokott lenni, szóval szerintem nincs okom kételkedni benne.

[ Szerkesztve ]


Lomha 8V
(addikt)
Blog

Ez elég jól sikerült, bár talán kicsit drága.


lapa
(veterán)

a "nem nagyon" az relatív, mert 15÷1000×24×30×50 = havi 540 pénz, évente 6480. azért egy 5w-os, 100-as, g-s routerhez képest nem annyira jó.


atti_2010
(nagyúr)

Ez az egyik gond de egy olyan NAS sem aprópénz.

[ Szerkesztve ]


brumi1024
(veterán)

És az 5W-os, g-s, 100-as routerrel tudsz letölteni? Tudsz megosztást létrehozni? Ha nincs internet az még olcsóbb, minek akkor router?


lapa
(veterán)

nem, valóban nem. most már látom, hogy ez az egyetlen lehetőség az életben maradásra.


brumi1024
(veterán)

Arra utaltam, hogy persze, kevesebbet eszik az egyszerűbb router, de nem is nyújtja ugyanazt a funkcionalitást. És még mindig olcsóbb így letölteni nagyobb fájlokat, mint a nagygépet futtatva.


lapa
(veterán)

nézz meg egy fritzboxot, mit csinál meg 5w-ból pölö. adsl modem, 4 ethernet, g wifi, torrent, telefonközpont, fax, ipsec vpn... használtan 20 körül vannak. a gbit + xyz wifis újabbak persze ott se jönnek ki 10-12w alatt, de továbbra sem érzem a valós értéknövekményt ezen sebességek kapcsán.


brumi1024
(veterán)

" továbbra sem érzem a valós értéknövekményt ezen sebességek kapcsán."
Mire gondolsz?


lapa
(veterán)

arra, hogy megvetetik az emberekkel mert hű nagyobb a szám, a paraszt meg az életben nem használja ki amit ennek ellenére elfogyaszt. legalábbis a 99%-a nem fogja.


dchard
(veterán)
Blog

Én pont az ellenkezőjét látom a környékemen lévő ősöreg G-s hálózatok számából. Talán a 8-10 hálózatból ha kettő N-es, nem hogy AC-s. Az 5giga meg egyenesen üres. Szerintem aki ennyi pénzt elkölt egy routerre, az már jó eséllyel tudja, hogy mit vesz, mire számíthat, meg miért veszi.

Dchard


brumi1024
(veterán)

Azért a 20mbites netnél nem ritka a gyorsabb hozzáférés, és oda már elkél az n-es wifi.


Chrys_
(addikt)

Gondolom a szolgáltatók sem adnak már csa G-s routert. Nálunk a házban talán nincs is, csak N-st láttam egy programmal. AC meg csak az enyém, nincs is gond az átvitellel :)


lapa
(veterán)

hát pont ezaz. az embereknek megfelelnek a mostani eszközök, gyorsan ki kell találni valami nagy számot, hogy végre lecseréljék, ha a táp önmegsemmisítője esetleg nem aktiválna.

mondjuk ki kell találni, hogy 20 mbites nethez elkél. mert a 20 mbites net mint egy falat kenyér, az embereket nem kényszerítheti rá a rendőrállam, hogy várjanak fél órával többet egy 720p filmre.

tapasztalatból tudom, hogy pár extrém kivételen kívül az embereknek elég ez. mondom ezt úgy, hogy 4 gép, 2 tel, tab, tv van otthon a hálón, és amit meg akartunk nézni az internetből, azt mindig sikerült. pedig elég sokat meg akartunk nézni, és nem 360p-ben.

persze elmélázhatok, hogy a 20mbit netnek van értelme, ha mint nálunk az egész család a neten lóg és megy x párhuzamos stream. de annak nincs köze az eszközönkénti sávszélhez, az kizárólag a letöltő gépnél lehet lényeges. azért ilyen mértékű folyamatos forgalmat én biztos nem mernék berakni a lakásomba, a gyerekeim közelébe. a wifi azért nem egy c-vitamin, ilyenhez "elkél" egy ezer forintos ethernet kábel és akkor jobban alszik a család (pont nemrég volt erről topik, nem egy meg két ember írta hogy hatása van az alvásukra).

de nem kívánok ezen témázni, csak próbáltam józanságra inteni.

[ Szerkesztve ]


TeeJay
(félisten)

megtudhatom mivel szoktad kimérni a TP-Link router fogyasztását?
nekem van két fogyasztásmérőm is de 10watt alatt elvileg nem biztos hogy pontosan tud kijelezni...


brumi1024
(veterán)

De ha veszélyesnek tartjuk a wifit, akkor mi van a mobiltelefonnal? Wifi: 15-27 dBm vs Mobil: 21-33 dBm, és az utóbbit még a fülünkhöz is emeljük, az előbbi meg valószínűleg egy szekrény mögött lóg, ahová beesett az utolsó takarításkor. HPA adat: 1 évnyi wifi-hotspotban ülés körülbelül akkora dózisnak felel meg, mint amennyit egy 20 perces telefonbeszélgetés során kapunk. Lehet óvakodni mindentől, de könnyű átesni a ló túloldalára.

"jobban alszik a család (pont nemrég volt erről topik, nem egy meg két ember írta hogy hatása van az alvásukra)."

És ők honnan tudják, hogy pont a wifinek volt rossz hatása az alvásukra? Elég nehéz ezt bizonyítani, simán lehet akár placebo is.

[ Szerkesztve ]


lapa
(veterán)

könnyű bizony átesni.


dchard
(veterán)
Blog

Ezt a jobban alszik a család dolgot nehezen hiszem el, mivel a titeket érő rádiósfrekvenciás energiaforrások közül pont a leggyengébbet szüntettétek meg. Arról nem is beszélve, hogy ha nincs rajta forgalom (gondolom alvás közben senki nem netezik), akkor az AP csak a "bacon" kereteket küldözgeti, jellemzően 100ms-onként egyet, ami az egyébként is harmat gyenge wifi teljes terhelés melletti kisugrázott teljesítményéhez képest is semmi, valahol 1% körül lehet.

Az előttem szóló már kifejtette a mobiltelefont (max. 2watt a fejednél, wifi 20-szorosa), de ott van az összes mobilszolgáltató (40-60watt + nagy nyerségű antennák a nap 24 órájában), de említhetném a nem ritkán 100kWattos teljesítménnyel kisugrázott digitális földfelszíni műsorszóró hálózatot (DVB-T) is. Nem beszélve arról ha például a szomszédaid wifiznek. Ebből is látszik, hogy millió a te kis wifidnél erősebb és ki nem kapcsolható eszköz sugároz a környezetedben.

Dchard


murga
(tag)

sziasztok! beszereztem egy ilyen készüléket, de ha az usb3-as csatijára usb3-as winyót csatlakoztatok nem történik semmi, nem látja a winyót, ha ugyanezt a winyót a 2-es usb csatira dugom látja... ha egy kis régi pendrive-ot dugok a 3-as csatiba akkor azt is látja... kell vmit tenni, hogy 3-asként működjön a 3-as csati, vagy garancia lesz belőle?

üzenetek