üzenetek

hozzászólások


nullpoint
(senior tag)

Nagyon érdekelne az írásod.

Ha megvan valamilyen formában, egyben ,amiben nem kell 66 kattintásból végigolvasni, (pdf, word) akkor légyszíves küldd el privátban.

Köszönöm!


GAI
(senior tag)
Blog

Hát én csak abból tudok konklúziót levonni, amit magam tapasztalok :) Egyébként az RX460 és 560 is gyengébben szerepelt, mint az elvárható lett volna, csak talán nem akkora mértékben. Ezért is írtam, hogy ezek a low-end Radeonok sose hozzák nálam azt az eredményt, amire a körülöttük kialakult hype alapján számítanék. Mindegyik úgy van beharangozva megjelenésekor, mint a kispénzű gamerek messiása, aztán mikor letesztelem, csak egy gyengén teljesítő vacak az összes. Már a régebbi cikkeimben is találkoztam ezzel a jelenséggel, szóval nem újdonság számomra.

[ Szerkesztve ]


GAI
(senior tag)
Blog

Nincs meg sajnos más formátumban, csak ide töltöttem fel. Régebben volt egy "Nyomtatóbarát verzió" gomb a Logouton, ami egy oldalra hozta az egész cikket, de mostanában sajnos nem működik, csak ugyanabban a formátumban tölti be újra.


Sundesz
(őstag)
Blog

40-50%-al gyorsabb kb az 5500 XT, mint ami nálad kijött. Értem, hogy ez a saját mérésed, de akkor is valami nem volt rendben. Ha tudod, hogy nem jó eredmény jött ki, akkor abból nem lehet konklúziót levonni. Inkább az okára kellene rájönni, mert nem pár százalék hiányzik csak.

RX 560 is volt nálam, az tényleg hurka kártya és mindig is az volt. Szerintem nem volt hype az 5500 XT körül sem, vártuk, aztán csalódtunk és az ennek megfelelő helyre került az ajánlasokban is. :)

Ennyi kártyát letesztelni nagyon durva, úgyhogy a fenti dolog nem vesz el az értékéből. :R

[ Szerkesztve ]


GAI
(senior tag)
Blog

Hidd el, sokkal többet próbálkoztam azzal a kártyával, mint amennyi időt átlagosan eltöltök egy tesztalannyal. Újraflasheltem a BIOS-át, hátha "bányász BIOS" van rajta, és amiatt lassú, de nem segített. Kipróbáltam többféle drivert is (amit egyébként nem szoktam, mert minden kártyát ugyanazzal a driverrel mérek), de az sem hatotta meg. Szétszedni és újrapasztázni nem akartam, mert kölcsönkapott kártya volt, de egyébként nem melegedett túl, szóval az sem lehetett a gondja. Stabilan működött, képhibák és fagyások nélkül, csak éppen lassú volt. Elkönyveltem, hogy ez ennyit tud, és visszaadtam a kártyát a tulajdonosának. Ha lett volna lehetőségem másik 5500XT-t szerezni, akkor csináltam volna egy összehasonlító mérést, de nem tudtam mástól kölcsön kérni, használtan meg épp olyan áron mentek, hogy a pofám leszakadt, annyiért nem voltam hajlandó csak a kontrollmérések miatt vásárolni egyet. Szóval maradt így. Minden cikkemben szokott lenni 1 vagy 2 kártya, ami az elvárások alatt teljesít. Itt ez lett az.


Sundesz
(őstag)
Blog

Oké, ez után elengedem a dolgot ígérem. :) A várakozásokon alul teljesít enyhe kifejezés. Ha van egy eredmény, ami az összes tesztben látottaktól messze elmarad, akkor a saját eltérő eredmény csak érdekességnek jó. Konklúzió alapján azt várod és sugallod, hogy egy ilyen kártya másnál is így teljesít majd. Dícseretes, hogy sok minden megpróbáltál, lehet tényleg ez az egy kártya volt hibás (ha tudnék küldenék neked másikat).

Esetleg írd bele a tesztbe, hogy ez a konkrét kártya alulteljesített nálad, ami nem reprezentatív és a típus helye valójában az 1650 Super szintje felett van egy kicsivel. Hogy ennek az oka a hardverkörnyezet, vagy a konkrét kártyáé az ugye kérdés. Akié volt a kártya, az nem tud 1-2 mérést csinálni?

Ezek a saját méréseim Ryzen 7 2700 mellett:


GAI
(senior tag)
Blog

Bele van írva 2 helyen is:

8. oldal: "A puszta adatok alapján nem tűnik annyira vészesen gyengének az RX 5500 XT, mint amilyen vérszegény teljesítményt nálam nyújtott a tesztek alatt. Sajnos nem volt lehetőségem másik példányt szerezni belőle az összehasonlítás kedvéért, de a nálam járt kártya is stabil és hibamentes működést produkált, csak éppen a sebessége nem volt összhangban a specifikációi (na meg az ára) alapján elvárható szinttel."

66. oldal: "Ez a kártya borzalmasan gyengén teljesített nálam, lényegében a fentebb látható R9 380-assal megegyező végeredménnyel zárta a tesztet, miközben alsó hangon is háromszor annyiba kerül. Máig nem tudom, hogy csak ez a (kölcsön kapott) példány volt hibás, vagy mindegyik ennyit tud, de a kártya stabilan, hibák nélkül, és hűvösen üzemelt, csak éppen lassú volt."

Szerintem ennél részletesebben fölösleges ezt boncolgatni a cikkben. Minden szereplő kártyát használtan szereztem be, így megvan rá az esély, hogy valamilyen hibájuk van, bár megmondom őszintén, nem sok olyan kártyát láttam még eddig, aminél a hiba nem fagyásban vagy képhibákban jelentkezett, hanem lassú sebességben. Mindazonáltal elképzelhető, hogy itt ez a helyzet, és ezt le is írtam a cikkben, ahogyan azt is, hogy a saját tapasztalataim alapján én nem tudom ajánlani ezt a típust senkinek. Ha a cikk fő témája pont az 5500XT teljesítménye lett volna, akkor persze jobban utánamegyek a kérdésnek, de szerepel még benne 99 másik kártya is, ahol ugyanilyen kutatást lehetett volna folytatni arról, hogy na most az én eredményeim mennyire vannak összhangban más oldalak méréseivel.


Sundesz
(őstag)
Blog

Igen körülírtad a dolgot valóban, egyértelműen nem foglaltál állást hogy most mi van, kivéve talán a végszóban (kifejezetten nem ajánlod a típust). Ott olvasva szúrt nekem is szemet a gyenge szereplése.

"Máig nem tudom, hogy csak ez a (kölcsön kapott) példány volt hibás, vagy mindegyik ennyit tud"

A tesztelt kártya ennyit tud, maga a típus nem, igazából ez nem kérdés.

[ Szerkesztve ]


GAI
(senior tag)
Blog

Mivel nem volt módom rá, hogy összehasonlítsam egy másik 5500XT-vel, ezért ezt már sosem tudjuk meg. De személyes véleményem (jópárszáz kártyával történt tapasztalatom alapján) az, hogy nem igazán létezik olyan, hogy egy kártya "jó, csak lassú". Ha egy kártya döglődik, akkor fagy, blackscreenezik, vagy eldobálja a drivert, vagy csíkoz/pöttyöz/vertex hibákat rajzol ...stb. Nem nagyon találkoztam még olyan kártyával, ami úgy lett volna hibás, hogy az csak a sebességében mutatkozik meg. Ennélfogva legalább 70%-ra teszem annak az esélyét, hogy egy másik 5500XT is hasonló eredményeket adott volna. Arra már nagyobb esélyt látok, hogy a tesztkonfiggal lépett föl valamiféle inkompatibilitás. Bárhogy is legyen, ez a kártya nálam ennyit tudott. Pont ezért írtam le, hogy várakozáson alul szerepelt, és pont ezért emeltem ki a cikk végén is ezt a kártyát (sőt, igazából az egész utolsó oldal nagyrészt emiatt született), hogy látszódjon, hogy itt valami nem kerek. Aki pont 5500XT-t akar vásárolni, annak az én cikkem nem feltétlen ad elégséges információt a döntéshez. De a másik opció az lett volna, hogy az 5500XT-t kompletten kihagyom a cikkből, ezt pedig nem akartam.

[ Szerkesztve ]


Armagedown
(őstag)
Blog

Nagyon jó lett ez az írás, biztos kellett egy pár hóna, hogy elkészítsed a teszteket.
A videókártyák közül melyik az, amelyik saját?
Kár, hogy nem szerepelnek a tesztben az erősebb APUk.


GAI
(senior tag)
Blog

A nagy részük "saját" volt abban az értelemben, hogy megvettem őket a cikkhez, majd eladtam. Ezen felül van egy kisebb gyűjteményem, a régebbi csúcskártyák pl onnan jöttek. A modernebb típusok (főleg Radeonok) között voltak olyanok, amiket kölcsön kaptam a cikkhez.

APU-kat és IGP-ket direkt nem tettem a cikkbe (az egy szem Intel is csak a vicc kedvéért van benne, hogy látszódjon mennyit bír a többihez képest). Régebben terveztem egy ultra-low-end VGA-k vs IGP-k cikket írni, csak elég macerés lenne, és nem túl sok embert érdekelne :DDD De még nem kizárható, hogy egyszer nekivágok.

[ Szerkesztve ]


Skyline15
(tag)

Ha gondolod, tudok készíteni pár 5500XT tesztet, ugyan azokkal a programokkal.

Tudom, hogy teszt konfig más lesz így, bár a memória megegyezik az enyémmel, illetve ezt a drivert le tudom szedni :D

[ Szerkesztve ]


GAI
(senior tag)
Blog

Köszi, de összehasonlítási alap nélkül nem sok értelme lenne. Nyilvánvaló, hogy valami nem volt kerek nálam az 5500XT-vel, ezért is emeltem ki a cikkben. Másoknál / másik gépben jobban futott.


envagyok
(veterán)

Nálam már járt Nvidia és AMD kártya is, ami működött de lassabban futott velük minden 3d alkalmazás, mint kellett volna.
Főbb hibák:
- Leverődött alkatrész vagy érintkezési hibák miatt 1-2-4× pcie sebeséggel konnektál csak. Tipikusan a pcie csatlakozónál szoktak leesni az smd kondik.

- Olyan is volt több, hogy nem boostolt fel, vagy nem teljesen boostolt fel a GPU és/vagy ram freki

- És előfordult még az is, hogy a GPU forraszainál nem tökéletes az érintkezés, emiatt meg-megakadt, laggolt a 3d.


KISDUCK
(őstag)
Blog

Köszi a részletes tesztet!


Иван
(őstag)
Blog

Szerintem a Geforce8/HD2000 széria volt az utolsó nagy újítás. Szinte minden azóta azoknak az egyenesági leszármazottja. Bár most az RT/AI cuccok megint hozhatnak új dolgokat, talán izgi évek lesznek megint.

Plusz azt se feledjük el, hogy ezeknek a szériáknak az idejébe esik a Crysis ami számomra az utolsó igazán nagy "wow-faktor" volt a grafikában. Az egy nagy ugrás volt, utána minden inkrementális. Talán 1-2 RTX demó/effekt szorongatta meg újabban, de ennyi.

Egy szó mint száz, az a 2007-es időszak egy nagy vízválasztó mind hardveresen, mint szoftveresen számomra.


GAI
(senior tag)
Blog

A PCIE mód korláttal már én is találkoztam, de ez itt nem áll fenn: az 5500XT eleve csak 8x-os módban tud menni, de az megvolt, ellenőriztem.

Az órajelcsökkenés általában túlmelegedés következménye, itt az sem állt fenn, ellenőriztem a hőmérsékleteket.

Laggolás, akadozás szintén nem volt, hanem konstans volt lassú :DDD

Ez egy teljesen újszerű állapotú kártya volt egyébként, amiket te írsz, azok inkább a tizenéves, ütött-kopott, ezer kézen átment kártyákra jellemzőek. Persze akadhatnak kivételek.


envagyok
(veterán)

A nem boostoló egy GTX1060 6GB volt. Első kézből. GPU-Z-n nézegettem az órajeleket, egyszerűen nem ment párszáz mhz fölé. Kb egy GTX550 teljesítményét tudta. Hőfok 30-40 fok volt. Minden teszt, minden játék ment vele, töredék teljesítménnyel.

[ Szerkesztve ]


MtHq
(tag)

Nálunk van az 5500 XT. Azt gyanítjuk, hogy egy hibás kártyával van dolgunk, több gépben is néztük, csűrtük-csavartuk, egyszerűen alulteljesít :(

üzenetek