Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Fecogame
(veterán)
Blog

Digitális ujjlenyomat adatok(ezt igényléskor rögzítik)

Ehhez hozzátenném, hogy csak akkor, ha hozzájárulsz. Én elutasítottam a személyim igénylésekor.


joghurt
(addikt)
Blog

Csak nekem tűnik ez az egész rohadt bonyolultnak? Vajon Mari néni, Orbán tesó, és a szőkenő egyáltalán megért bármit is az egészből? Egyáltalán, ki fog kártyaolvasót venni magának otthonra?

Azon túl, hogy akkor most rohadt biztonságos lesz az ügyfélkapus belépésem (Az e-személyi + PIN belépés nem kiváltja, hanem kiegészíti a felhasználónév + jelszót.), van ennek bármilyen értelme? Féljek attól, hogy valaki belép az én felhasználónevemmel/jelszavammal, és kitölti helyettem az adóbevallást?

Az egész körülményes megvalósítás nekem azt sugallja, hogy ez kb. ügyvédeknek készült, akiknek munkájuk során kell hitelesítgetniük magukat sok felé (pl. bírósági perindítás, cégbírósági eljárások stb.).

Én hivatalos eljárásban eddig is tudtam e-személyi nélkül digitálisan tanúsított elektronikus iratot küldeni az Ügyfélkapu általam követhetetlen bugyrából elérhető, követhetetlen és értelmetlen nevű szolgáltatásával.


Stanlee
(senior tag)
Blog

Koszonom a leirast.

Elsore tokre ertelmetlennek tunik a kartyaolvaso hasznalata az alap ugyfelkapus dolgokhoz, de.

En mar 1 evvel ezelott is gondolkoztam azon, hogy beszerzem a Reiner cyberJack® RFID standard keszuleket, mert habar Nemetorszagban elek, de egyre tobb olyan szerzodeskotesi lehetoseg van, ahol nem kell ugyfelszolgalattal bajlodni, vagy postara nem kell elmenni az azonositas vegett, ha van ez a kartyaolvaso es hozza megfelelo szemelyi.

A masik a digitalis alairas, ami egy nagyon jo dolog es sajnos nagyon kevesen hasznaljak meg, de szerintem nagyon hasznos, foleg a cegek mindennapi eleteben.

Most van a nemet Saturn-ban postakoltseggel 53 euroert, valoszinuleg veszek is egyet.


.:Koska:.
(csendes tag)

Sziasztok!

Az eszemélyis digitális aláírás mennyiben tér el az ügyfélkapus digitális aláírástól?
[link]
Van előnye havi 1-2 aláírás esetén?


sz.balazs.95
(veterán)
Blog

Illetve akkor, ha a hivatali ujjlenyomat olvasó hajlandó beolvasni az ember ujját. :B
az én esetemben ez nem jött össze, amikor igényeltem új személyit. :U


TomKiss
(tag)

Ugyanolyan hiteles.
Ami különbség:
- az AVDH-s aláíráskor az ügyfélkapus bejelentkezéseddel kell bejelentkezni aláíráskor, valamint mellécsap az aláírt dokumentum mellé egy igazolást, melyben igazolják, hogy a TE kérésedre történt az aláírás. (az aláírás tulajdonságaiban a NISZ GOVCA szerepel)
- az e-Szemyélyis aláíráskor ilyen igazolás nincs, ott a tanúsítvány tulajdonságaiból derül ki, hogy Te írtad alá.


joghurt
(addikt)
Blog

És ez lényeges különbség? Ugyanazt tanúsítja mindkettő, csak más módon, de elvileg ugyanannyira hiteles módon.


Stanlee
(senior tag)
Blog

Ha sokat kell alairnod akkor egyszerubb a e-szemelyis, szerintem.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Kezdjük azzal, hogy németországi forgalmazású, ottani firmware-s kártyaolvasó jó eséllyel hibákat fog produkálni használat közben az eSzemélyi Klienssel - és ezzel kapcsolatban teljes joggal fog elhajtani az ügyfélszolgálat, mert az említett kártyaolvasók hazai piacra szánt változataival garantált a működés, arra adnak támogatást.

A 1818-on eSzemélyit - ahogyan más okmányt sem - nem lehet letiltani. Ez egy közkeletű tévedés, mintha úgy működne a dolog, hogy random embernek, aki beletelefonál és mond 3-4 adatot, gyorsba' letiltja a kedves ügyfélszolgálatos. Nem, ilyen nincs, nyilván nem kell részletezni, miért nem. Az e-Aláírás tanúsítványt lehet visszavonni telefonon.

Jelenleg ha lejár az e-Aláíráshoz használt tanúsítvány, pont csak személyesen lehet kormányablakban intézni a megújítást. Nem, nincs digitális, online opció. Be kell menni, személyesen azonosítani magunkat és szépen aláírni hozzá egy papíralapon elénk tolt szerződést, ezután kapunk egy új tanúsítványt a lejárt helyett. A jó hír az, hogy ezt bármikor megtehetjük a lejárat után, az e-Aláírás tanúsítvány lejárata ugyanis nem érinti az okmány egyéb funkcióit, az e-Azonosítást sem. Ugye ez most csak előzetes időpontfoglalással megy, ez az ügytípus: [link] és itt javasolt foglalni: [link].

Azt a részt nem is igazán értem, hogy "hogyan használhatjuk az eSzemélyit Ügyfélkapu belépésre", mert arra nem használhatjuk (próbáljon meg valaki az Ügyfélkapu adminisztrációs oldalon belépni mással, mint Ügyfélkapu!). Az Ügyfélkapu is, az eSzemélyi e-Azonosítás funkciója egymás alternatívái, mindkettő arra szolgál, hogy az állampolgár valamilyen módon tudja magát azonosítani, amikor különféle elektronikus közigazgatási szolgáltatásokat venne igénybe. Hogy mikor, melyik fajta azonosítás használható egy adott szolgáltatásnál, azt a szolgáltatást üzemeltető hivatal szabja meg. Van harmadik alternatíva is - RKTA (Részleges Kódú Telefonos Azonosítás), de az a legkevésbé elterjedt.

Ahhoz tehát, hogy eSzemélyivel (az e-Azonosítás funkcióval) be tudj jelentkezni valamilyen elektronikus közigazgatási szolgáltatàs felületére, nem feltétel egyáltalán, hogy rendelkezz Ügyfélkapuval. Az a feltétel, hogy legyen érvényes, aktivált eSzemélyid, megfelelő kártyaolvasód, telepítve hozzá az eSzemélyi Kliens és a szolgáltatás támogassa az e-Azonosítást, mint azonosítási lehetőséget a bejelentkezéskor.

Javasolt nem idp.gov.hu-s linket betenni, mert nem fog élni, mint most sem, ahogy illusztrációs célzattal sem szerencsés a régi, nagyrészt már kivezetett gate.gov.hu-s Ügyfélkapus bejelentkező felületről betenni képernyőmentést.

Ja és "KÜA" nincs, KAÜ van, mint Központi Azonosítási Ügynök.


MC Pite
(veterán)

Sok infót, összeszedtél, de ez így nehezen emészthető szerintem.

Azt a részét nem teljesen értem hogy pl recept és egyebekhez miért sorolod fel, mert ugye eszmélyi nélkül is átveheted (ha a TAJ nevű papírfecnivel át lehet, meg sima személyivel is, vagy kb bármivel). Plusz ugye megtudjuk amit eddig is, hogy most nekem semmi mást nem vált ki, csak a régi személyimet. Sajnos.
Nem mintha az orvosnál (nálunk) lenne ilyen olvasó, vagy egyszerűbb lenne (2 éve még DOS-os) a programjukat ezzel összelőni, mint beírni a szóban bemondott 9 számjegyet.
A diákigazolványomban is volt chip (18 éve!), de azt sem sikerült kiaknázni, és úgy tűnik most se sokkal vagyunk előrébb.

Viszont egy picit össze lehetne rántani, például:
"II.) Mire is használható otthon az E-személyi?"
Itt olvasom, olvasom, olvasom, és még mindig nem tudom mire hazsnálható, és a telepítés meg képek között feladom.
Azzal kellene talán kezdeni a fejezetet, ami a neve; leírod ide hogy mire jó, és akinek jó azok közül valamire, tovább olvassa.

Esetleg a digitális aláírásra ha van pár példa mai jól jöhet a lakossági személyeknek (de pl biztosítónak is úgy kell elküldenem a választ, hogy aláírom a papírt, lefényképezem majd elküldöm; gyanítom ilyen helyen nem lenne megoldás az ez az aláírás (vagy ha mégis, csak otthon és többszörös időbefektetéssel, de az más kérdés).
:R

szerk: Ezt a duplázást nem tudom hogy csináltam, bocsi :B

[ Szerkesztve ]


mepet
(addikt)

"II.) Mire is használható otthon az E-személyi?"
Na erre én sem jöttem rá ebből az írásból.


sztanozs
(addikt)
Blog

Egy Digitális Tanúsítvány meglétével a céges e-mailezés is védhető, hamisított céges e-mailek ellen. A cég nevét nem árulom el, de ahol dolgozom, ott már fordult elő ilyen hamisított e-mail, melyet úgy módosítottak, mint ha egy magas pozícióban lévő vezető küldött volna. A céges belső e-mailezések védelmére is nagyon hatásos a Digitális aláírás, hiszen így azonnal kiszűrheti egy dolgozó, hogy azt valóban az küldte, akitől az email mutatja vagy máshonnan érkezett esetleg.

Ilyen (angolul BEC - Business Email Compromise) szinte minden értékelhető méretű cégnél előfordul sajnos. Sok esetben jelentős mértékű kárt tudnak okozni a "támadók".

[ Szerkesztve ]


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

(#1) Fecogame Szia. Mikor mi kaptuk ezt az e-Személyit, nem volt választás, azt mondták kötelező.

(#2) joghurt Lehet, hogy egyeseknek bonyolultnak tűnik. Nyilván némi informatikai tudás szükséges a használathoz. A Blog illetve cikk, nem oktatási jelleggel készült, hanem egyfajta prezentálás, hogy azon kívül, hogy személyi igazolvány, azon kívül mi célt szolgál még. Ez a most rohadt biztonságos, nem egészen igaz, hiszen a KAÜ-ben felhasználónév/jelszó kombinációval is be lehet lépni. Inkább úgy mondanám, hogy az eSzemélyivel egyszerűbb, mert nem kell felhasználónév/jelszó bepötyögése minden KAÜ-s belépésnél. Azt, hogy ezt hogyan gondolták magánszemélyek részére, halvány lila dunsztom sincs, de lehet benne valami, hogy elsősorban nem magánszemélyekre szabták az egészet. Igen, ez igaz, lehet ott is digitálisan aláíratni. Erről majd a későbbiekben szeretnék írni.

(#3) Stanlee Köszönöm :R

(#4) .:Koska:. Szia. A linkelt egyesével lehet aláíratni, a KEAASZ-szal viszont egyszerre többet is egyadott könyvtárban.

(#9) Tim82 Szia. Semmi hibát nem generál, ugyan az a firmware verzió kerül fel a magyarra is mint a németre, annyi különbséggel, hogy nyelv változtatható meg.
Jelenleg ha lejár az e-Aláíráshoz használt tanúsítvány, pont csak személyesen lehet kormányablakban intézni a megújítást. - Ez tévedés, anno azt mondta az ügyintő hölgy a Kormányablakban, hogy ha van billentyűs kártyaolvasó, otthon is meg lehet újíttatni. Az első belépéssel kapcsolatban írtam, hogy kell felhasználónév/jelszó, de utána a KAÜ-ben ahol lehet, ott kiválasztható az Elektronikus Személyi Igazolvány, mint a mellékelt kép is mutatja.
Ja és "KÜA" nincs, KAÜ van, mint Központi Azonosítási Ügynök - Köszi az észrevételt, javítottam :R

(#10) MC Pite Az eredeti koncepció az volt, hogy az eSzemélyi számos más okmányt fog helyettesíteni. Ez még a mai napig nem valósult meg sajnos. A digitális aláírásról majd később szeretnék egy bemutató leírást készíteni.

"II.) Mire is használható otthon az E-személyi?" - Valóban hiányosra sikerült ez a szekció :W , igyekszem pótolni a hiányos leírást. :R

(#13) sztanozs Ezt a kis részt azért említettem meg, mert a cég ahol dolgozom, sajnos párszor előfordult egy olyan jelenség, hogy hamis céges emailek terjengtek.

[ Szerkesztve ]


Tim82
(nagyúr)
Blog

Semmi hibát nem generál, ugyan az a firmware verzió kerül fel a magyarra is mint a németre, annyi különbséggel, hogy nyelv változtatható meg.

Ez nem igaz, más a firmware. Még egyszer: azért, mert szerencséd van, hogy a Te esetedben a kártyaolvasód működik németországi kiadású firmware-rel, ezt nem jó dolog ajánlgatni másoknak. Nem egy ember futott bele, hogy külföldről beszerzett kártyaolvasóval nem megoldható problémái voltak az ország-specifikus firmware miatt és support-ot nem fog rá kapni itthon.

Ez tévedés, anno azt mondta az ügyintő hölgy a Kormányablakban, hogy ha van billentyűs kártyaolvasó, otthon is meg lehet újíttatni.

Igen, a kormányablakban is tévedhetnek, előfordult már, kérlek, majd nekik is jelezd, hogy de megmondták neked, amikor próbálod a "billentyűs" kártyaolvasódon elvégezni ezt és még csak opció sem lesz rá sem az eSzemélyi Kliensben, sem a KEAASZ-ban. :) (Arra, hogy az előbbiben pontosan mire is jó a Tanúsítvány menü... megnézheted a jelenleg használt tanúsítványod tulajdonságait. :) Ld. felhasználói kézikönyv, 4.7. fejezet. A KEAASZ-ban sem tudsz tanúsítványt megújítani, csak a gépedre feltelepült tanúsítványok tárából tudsz variálni, hogy melyiket használja, illetve milyen paraméterekkel - ez mondjuk egészen részletesen változtatható, a tanúsítvány és a felhasználás jellegétől függően. Felhasználói kézikönyv itt.)

Nem, nem attól függ, hogy "billentyűs" kártyaolvasód van-e otthon. Még egyszer: szerződés aláírás kell a tanúsítvány megújításához jelenleg (mivel új tanúsítványt kapsz, nem meghosszabbítják a régi lejárati határidejét). Igen, személyesen a kormányablakban, kézzel aláírva. Ajánlom figyelmedbe az itt elérhető anyagokat: [link] -> különös tekintettel erre a tájékoztatóra: [link] és abból a "3. A tanúsítványok igénylésének és kibocsátásának körülményei" c. fejezetre.

Elképzelhető, hogy ez valamikor változni fog és megoldják személyes megjelenés és szerződés aláírás nélkül is az új tanúsítvány kiadását a régi lejárt helyett (végül is tisztább és jobban érthető, ha kimondom, hogy a szó szoros értelmében nincsen "megújítás", "meghosszabbítás"), de jelenleg ez a helyzet, még ha az ügyintéző hölgy a kormányablakban ezzel nincs is tisztában.

Az első belépéssel kapcsolatban írtam, hogy kell felhasználónév/jelszó, de utána a KAÜ-ben ahol lehet, ott kiválasztható az Elektronikus Személyi Igazolvány, mint a mellékelt kép is mutatja.

Akkor még egyszer: nem kell első belépéshez felhasználónév/jelszó, nem előfeltétel az eSzemélyi e-Azonosítás funkcióhoz, hogy legyen a személyi birtokosának Ügyfélkapuja. Ez a funkció alternatívát nyújt az Ügyfélkapuhoz, mint azonosítási módhoz, nem pedig ráépülő szolgáltatás. Totál függetlenül létezik a kettő egymástól, csak az eSzemélyihez még adtak egy olyan lehetőséget is, hogy ha nincsen a birtokosának Ügyfélkapuja, akkor tud személyes megjelenés nélkül azt regisztrálni is.

És még mielőtt besértődnél: többek között ezen témával is függ össze a munkám több éve, a célom annyi, hogy a valótlanságokat, félreértéseket javítsam.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Ez nem igaz, más a firmware. Még egyszer: azért, mert szerencséd van, hogy a Te esetedben a kártyaolvasód működik németországi kiadású firmware-rel, ezt nem jó dolog ajánlgatni másoknak. Nem egy ember futott bele, hogy külföldről beszerzett kártyaolvasóval nem megoldható problémái voltak az ország-specifikus firmware miatt és support-ot nem fog rá kapni itthon. - Én nem ajánlottam senkinek, hogy külföldről rendeljen kártyaolvasót! Valamit nagyon félreértettél. Mellesleg, a kliens csak az illetékes oldalon felsorolt kártyaolvasókkal működik. Egyéb más típusokkal nem biztos. A BM csak a listán szereplőket hagyta jóvá.

Ez tévedés, anno azt mondta az ügyintő hölgy a Kormányablakban, hogy ha van billentyűs kártyaolvasó, otthon is meg lehet újíttatni.

Igen, a kormányablakban is tévedhetnek, előfordult már, kérlek, majd nekik is jelezd, hogy de megmondták neked, amikor próbálod a "billentyűs" kártyaolvasódon elvégezni ezt és még csak opció sem lesz rá sem az eSzemélyi Kliensben, sem a KEAASZ-ban. (Arra, hogy az előbbiben pontosan mire is jó a Tanúsítvány menü... megnézheted a jelenleg használt tanúsítványod tulajdonságait. :) Ld. felhasználói kézikönyv, 4.7. fejezet. A KEAASZ-ban sem tudsz tanúsítványt megújítani, csak a gépedre feltelepült tanúsítványok tárából tudsz variálni, hogy melyiket használja, illetve milyen paraméterekkel - ez mondjuk egészen részletesen változtatható, a tanúsítvány és a felhasználás jellegétől függően. Felhasználói kézikönyv itt.) - Majd fogom, ígérem, ha eljön az idő. Amúgy honnan vetted, hogy a KEAASZ-ban meg lehet újítani a tanusítványt? Én ilyet nem írtam sehol. Valamit nagyon összekevertél :F

És még mielőtt besértődnél: többek között ezen témával is függ össze a munkám több éve, a célom annyi, hogy a valótlanságokat, félreértéseket javítsam. - Nincs ezzel bajom, sőt, köszönöm az infókat. A cikket a saját meglévő tapasztalatok és a neten fellelt cikkek és irományok felhasználásával hoztam létre. Nagyon részletesen nem akartam kitárgyalni a dolgokat. Amint tudom az információid alapján korrigálom a cikket :R


Tim82
(nagyúr)
Blog

A BM csak a listán szereplőket hagyta jóvá.

Azokból is a hivatalosan hazai piacra szánt, hazai forgalomba került példányokat. Nyilván ezt így nem írták ki, mert azért viszonylag elenyésző azon emberek száma, akik magánemberként és külföldről beszerzett olvasókat használnak. Gondolj bele, az átlagembernek nem kell valószínűleg sem magánhasználatra, sem munkára használnia sem az e-Azonosítást, sem az e-Aláírást. Ahol én tudom, hogy tömegesen használják munkahelyeken, az jellemzően valóban az egészségügy (az e-Azonosítás rész kell már a jelenlegi egészségügyi szakrendszerekhez), illetve állami hivataloknál (szintén az e-Azonosítást, szintén szakrendszerekhez).

Én nem ajánlottam senkinek, hogy külföldről rendeljen kártyaolvasót! Valamit nagyon félreértettél.

Nem direktben írtad ki, hanem leírtad, milyen jó beszerzés volt, mint követendő példa. Ez nekem ugyanaz a kategória, mintha ajánlottad volna - nyilván jó szándékkal, de az említett okok nem javasolt. És tényleg nem az a problémám, hogy jó beszerzésed volt, vagy nálad működik - csak figyelmeztetni akartalak téged és a cikk olvasóit is, hogy egy szerencsés eset alapján még ne próbálják meg a "drága hazai" helyett inkább külföldről beszerezni, mert jó eséllyel lesznek problémáik az így beszerzett kártyaolvasó eSzemélyis használhatóságával.

Majd fogom, ígérem, ha eljön az idő. Amúgy honnan vetted, hogy a KEAASZ-ban meg lehet újítani a tanusítványt? Én ilyet nem írtam sehol. Valamit nagyon összekevertél

Egyáltalán nem ezt írtam. Arra céloztam, hogy két program van, amivel lehet az eSzemélyi funkcióit használni. Az egyik az eSzemélyi Kliens (aktiválás, illetve e-Azonosítás, de az e-Aláírásnál is kell az is, hogy fusson, mert az végzi a kártyaolvasó és az eSzemélyi felismerését ott is), a másik (kifejezetten az e-Aláírás funkciót illetően) a KEAASZ. Azt írtam, hogy egyikkel sem lehet megcsinálni "a billentyűs kártyaolvasóval otthonról megújítást". Más opció meg nincsen erre, nincsen rá kialakítva tudtommal még olyan "digitális" lehetőség sem, hogy mondjuk írsz e-Papíron egy kérelmet egy kormányablaknak ezért, amihez csatolod az amúgy fellelhető szolgáltatói szerződést aláírás után visszaszkennelve és még azt is elektronikus formában hitelesítve. (Mármint technikailag adott, hogy ezt így meg lehetne csinálni, elkerülendő a személyes megjelenést, csak nem fogják így befogadni a kérelmet az új tanúsítvány igénylésére.)

Amikor lejár a tanúsítvány, akkor úgy néz ki a dolog, hogy miután a kormányablakban aláírtad az új tanúsítványra a szerződést, hazamész, az első ezután történő eSzemélyi Klienses kártya használatnál letöltődik az új tanúsítvány. A KEAASZ esetében lehet, hogy még szükséges beállítani azt is, hogy pl. a Windows Tanúsítványtárból ne a régi, már lejárt tanúsítványt próbálja meg továbbra is használni az e-Aláíráshoz, hanem az új, frissen települtet.


Luser2000
(őstag)

Én úgy érzem, hogy a BM mára már kezdi elengedni ezt az egész eSZIG (vagy még inkább NEK) témát. Már számtalan alkalmazási módnak meg kellett volna honosodnia, ehhez képest igen csak lassacskán jönnek új funkciók.

Az is látszik (írtátok néhányan), hogy mind a használat, mind a használt fogalmak, mind a felhasználói útmutatók, mind pedig a központi fejlesztések felületei nagyon távol vannak az egyszerűségtől, könnyű érthetőségtől és az ergonómiától.

Ma már nem is a plasztik kártya formátumra kell koncentrálni, hanem a kártya virtualizációjára és az eSZIG mobilba költöztetéséről.


joghurt
(addikt)
Blog

"- Kérem, igazolja magát!
- Bocs, épp lemerült a telóm."
(Fiamnál konstans kifogás.)


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

A nyelven kívül nincs difi. Konzultáltam a Reinerrel, hogy hogyan lehetne magyarosítani, illetve használatban milyen problémáim lehetnek. Nyelvet nem lehet állítani, de használat nem okoz problémát. Aki nem akarja használni, ne használja. Ez a cikk nem arról szól, hogy kötelező használni! A beszerzésről annyit, hogy nekem megérte, más meg döntse el! Az, hogy te ajánlatnak vetted, az nem az én hibám, de beleírtam a cikkbe, hogy nem ajánlat az, hogy nekem jobban megérte kintről megtendelni. Én kérek elnézést, hogy nem tanulmányoztam az egész procedúrát egészen a forráskódig, hogy bitről bitre mi hogyan történik. Sokaknak ez az alap folyamat leírás is bonyolult, hát akkor egy mélyebb szinten tárgyalt leírás milyen lenne?


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Szia. Elvileg készül a eSziges mobilapplikáció. De ahogy joghurt is OFF-ban hivatkozik rá, eléggé érdekes megoldás. Amúgy így a hozzászólásokat olvasva, egyre jobban az az érzésem, hogy mint sok mást, ezt sem gondolták végig teljesen. Oké, hogy vannak akik nap mint nap használják munkájuk során, de mint írtam a cikkben, magánemberként sok mindenre nem lehet otthon használni. Habár nagyon sok kommentelő teljesen félreérti a cikk lényegét


Tim82
(nagyúr)
Blog

Utánanéztem a kedvedért, hogy pontosan milyen problémákat okoz a nem magyar firmware (annak ellenére, hogy szerinted a nyelven kívül nincsen különbség) és mi a hivatalos állásfoglalás a téren.

Konkrétan például volt ember, akinek ugyanezen "billentyűs" kártyaolvasó esetén nem működött az e-Azonosításhoz az alapértelmezettről saját kitalálású PIN-re változtatás és el is lett hajtva, hogy ennek oka a németországi firmware (mit ad Isten, amúgy az eSzemélyi Kliensből letölthető logfájl is írja, ha nem magyar, nem "HUN" jelölésű a firmware a Reiner esetében is).

A hivatalos infó az, hogy a "nyomógombos" Reiner Cyberjack Standard kártyaolvasók közül a magyar okmányokkal csak a magyar firmware-rel rendelkező, „HUN” jelölésű verzió működik helyesen. Elviekben a jelenleg itthon, hivatalosan kapható változat már fehér előlappal, magyar zászló ikonnal, és „Magyar verzió” felirattal az előlapján kellett, hogy forgalomba kerüljön.

A német (vagy egyéb nem belföldi) piacra készült változatok több funkciójuknál helytelenül, vagy egyáltalán nem működnek. A firmware csere sajnos nem lehetséges még szervizben sem.

Ennek tükrében írom, amit írok.

Hogy ez neked nem tetszik és megsértődsz, azt én a te egyéni szocproblémádnak tekintem. Kissé fontosabbnak tartom, hogy mások esetleges jövőbeli szívása elkerülhető legyen a cikkben szereplő nem egészen pontos infók miatt.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Inkább te reagálod túl és érted félre a dolgokat. Az miért az én hibám, hogy te ajánlásnak fogod fel azt, hogy nekem anyagilag jobban megérte Németországból megrendelni a kártyaolvasót, mint szinte dupla áron itthon megvenni ugyan azt. Az én döntésem volt, az én felelősségem. Ha más is így tesz, az nem az én dolgom.
Ha meg nem működnek rajta bizonyos dolgok, az legyen az én bajom. Amúgy tudom, hogy nem lehet nyelvet változtatni, mint írtam, konzultáltam ez ügyben a Reinerrel emailben. De ha kíváncsi vagy rá, a kedvedért kipróbálom a PIN kód módosítást, mivel azt írtad: Konkrétan például volt ember, akinek ugyanezen "billentyűs" kártyaolvasó esetén nem működött az e-Azonosításhoz az alapértelmezettről saját kitalálású PIN-re változtatás. Amúgy az sem törvényszerű, hogy másnak nem működik, nekem sem fog, ez túl erős általánosítás. De a kedvedért(mivel erősen félre értetted) beleírtam a cikkbe, hogy "Jelezném a későbbi félreértések miatt, ez nem ajánlás arra, hogy akinek szükséges, külföldről szerezzen be kártyaolvasót!".

Egérből csinálsz elefántot. Ez a leírás arra mutatott volna rá, azaz Az eSzemélyi használhatósága magánszemélyként, vagyis mint magánszemély mire tudja használni az eSzemélyi funkciókat. De ahogy sok más embernek sem esett le a lényege. egyesekből csak a negatív kritikát tudta kihozni.

Bocsi, kíváncsi voltam, leceréltem az eSzemélyi PIN-t PUK kód megadásával, probléma mentesen működött.

[ Szerkesztve ]


labu01wx
(tag)

Egyedül, ami otthon végezhető művelet, az a PIN kódok módosítása kizárólag KeyPad-os olvasóval működik.
Nekem egy ACS ACR1252U (keypad nélküli) olvasóm van, és tudom módosítani mind a két PIN-t. Írják valahol, hogy a PIN cseréhez kellhet a keypad? Az eszemelyi.hu-n csak ezt találtam:
"A Reiner cyberJack® RFID basis, valamint az ACS ACR1252U USB NFC Reader készülékek nem rendelkeznek sem kijelzővel, sem PIN PAD-del. Ez esetben a számítógép billentyűzete segítségével szükséges a szoftver által kért adatok megadása, az információk pedig az alkalmazás felületén jelennek meg."

Mi magunk otthon szinte semmit sem tudunk módosítani! Egyedül, ami otthon végezhető művelet ...
Lehet még: (Személyre szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) > Okmányok > Személyazonosító igazolvány)
- vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámokat rögzíteni
- szolgáltatásazonosítót telepíteni

Az utóbbira akkor van szükség, ha 2016. november 14. előtt kiállított eSzemélyivel szeretnénk használni a közösségi közlekedési funkciót.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Semmi túlreagálás vagy félreértés nincsen részemről: egyszerűen nem látom úgy, hogy csomagolni kellene a mondanivalómat, mert ez nem arról szól, hogy megbántsam-e érzékenységedet vagy ne.

Ahogyan említettem (és említem sokadszorra): attól még, mert neked éppen most működik, nem biztos, hogy másnak fog rendeltetésszerűen a német firmware-s kártyaolvasó magyar eSzemélyivel.

Egyáltalán nem a cikk szándékával, megírási minőségével stb. kapcsolatban tettem amúgy építő szándékú kritikát, hanem szigorúan az abban írt pontatlanságok javítása volt a szándékom, illetve felhívtam a figyelmet egy lehetséges buktatóra a kártyaolvasóval kapcsolatban, amit te egyelőre inkább a szerencsének köszönhetően, de elkerültél.

Ha ez nem jön át, azzal nem tudok és akarok mit kezdeni. :)


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Kormányablakban mondták ezt is, hogy csak nyomógombos olvasóval lehet. Amúgy megjelenik egy virtuális keypad amin beírod az ePIN-t? Mivel fizikai gombok nincsenek rajta, valami beviteli funkciónak mondjuk kell lennie. Esetleg képet tudtaz feltenni róla?

szolgáltatásazonosítót telepíteni lényegében ez akkor frissíti az eSzemélyit. Köszi az infót, ezt is pótolom majd... mint az eddigieket szépen apránként.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Nem kell hozzá keypad, anélküli kártyaolvasóval is meg lehet tenni természetesen a PIN cserét.

Az utóbbi két dolgot (telefonszámok és szolgáltatásazonosító) a Webes Ügysegéd felületén lehet megtenni jelenleg, az általad linkelt oldal is oda vezet át - de hátha gyorsabb a közvetlen link. :)


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Neved és az okmány számát jobban is kitakarhattad volna, mert ebből még visszaélés lehet.

Szerintem módosítsd a képet.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

ez egy Wikipédiás kép [link]

A Wikipédiás link ott van a képbe ágyazva


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Ja hoppá :D Ezt benéztem...


Luser2000
(őstag)

Sajnos az eSZIG közösségi közlekedésben történő használata jelenleg egyáltalán nem aknázza ki annak valós képességeit. Igaz, hogy volt egy olyan rövid időszak, amikor a MÁV ténylegesen a szolgáltatásazonosítóval (TransportID) dolgozott, de a rövid pilot időszak után ezt a kaput bezárta a Működtető. Helyette most vagy a QR (Aztec?) kódot olvassák le a plasztik kártyáról, vagy egyszerűen a kártyaazonosítót. Ez még egy erősen köztem megoldás.

(Sajnos a 2020. évi XXXI. törvény pedig úgy módosította a releváns szabályokat, hogy ma már a közlekedési kártyák központi nyilvántartása sem biztosított, így kvázi - jelenleg - nincsenek meg az alapjai egy átjárható kártyarendszernek).

[ Szerkesztve ]


labu01wx
(tag)

Egy ilyen ablak ugrik fel:

A PIN pades olvasók talán biztonságosabbak, mert ott nem megy a számítógépen keresztül a PIN, így egy keylogger nem láthatja.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Igazából ezt az egész eSzig-es dolgot videó prezentációval lehetne jól bemutatni. Így leírva sokan nem értik. De talàn látva működés közben érthetőbb lenne.

Az utazási használat elvileg még tesztfàzisban van, bát a MÁV saját applikációját nem fogja leváltani.

Igazából én arra leszek kíváncsi, hogy a pletyka szinten olvasott cikkekből igaz lesz-e majd, hogy hozzáteszik a jogsit is.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Köszi. Tehát akkor az évek alatt frissült a Kliens egy ilyen funkcióval.Vajon az elfelejtett PIN-re is hasonló ablak ugrik fel?


Tim82
(nagyúr)
Blog

Igen, már elég régen így működik. A már linkelt felhasználói kézikönyv, 4.4. fejezetet nézd meg: [link]

A vezetői engedély kiváltását nem tartom valószínűnek, hogy megtörténik az eSzemélyivel.

[ Szerkesztve ]


Joci10
(senior tag)

Szerintem a kollégának pedig igaza 'vagyon', és még mindig nem érted a lényegét.
Az, hogy te megveszed németből (vagy bárhonnan a világból), és használod, az tényleg a te dolgod (az, hogy nálad véletlenül megy, az meg szerencse). De ha ezt megosztod a nagyvilággal egy ilyen publikálás kapcsán, akkor az már egy (követendő) példa (mert hiszen, ha te ezt így megtehetted, és le is írtad, akkor más is megteheti, mert követni akarja az írásban szereplő dolgokat). Akár azt írod mellé, hogy ne kövessenek, akár nem írsz ki semmit, és akár azt írod, hogy más is meg tudja ezt csinálni - egy ilyen blogposzt pont erről szól. Mert ha tényleg nem akarod, hogy kövessenek, akkor egy ilyen 'lényegtelen' infót nem írsz bele az írásodba (pláne abba, ami a te saját állításod szerint sem erről szól).


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Hogy békesség legyen, kitörlöm.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Köszönöm. Igyekeztem pontosítani a lényeget és korrigálni a hibákat


labu01wx
(tag)

lényegében ez akkor frissíti az eSzemélyit
Igen, de csak a 2016. november 14. és 2019. október 28. között kiállított személyikkel egyenértékűre. A legújabb eSzemélyik még ezeket is tárolják: (forrás: A chip adattartalma [2])
- lakcím: meglévő lakcím okmányirodában utólag felíratható; az új lakcímet automatikusan felírják
- személyi azonosító: 2019. október 28. előtti eSzemélyikre nem rögzíthető


Tim82
(nagyúr)
Blog

#37-38-ra is: :R


Fehér Farkas
(senior tag)
Blog

Én jogsit használok mindenhova, a személyim vagy 6-8, de lehet 10 éve le van járva. Lustaság fél egészség. :K


joghurt
(addikt)
Blog

Külföldre sem jársz? Vagy oda papír útlevelet hordasz?


sztanozs
(addikt)
Blog

külföldön általában elhajtanak a személyivel (ráadásul biometrikus útlevéllel lehetett gyors sávot használni, ahol van, de személyivel nem)

[ Szerkesztve ]


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Nekem is van egy kollégám, aki mondjuk elhagyta a személyi igazolványát(a régit) és jogosítványt használ helyette


Tim82
(nagyúr)
Blog

Belföldön megteheted, mert a személyi, az útlevél és a vezetői engedély tekinthetőek érvényes arcképes személyazonosító okmánynak.

Külföldön általában nem fogadják el (persze ha autóval mész át a határon, akkor azt is kérhetik).

sztanozs: EU-n belül általában elfogadják a személyit, mint útiokmányt, de itt kereshető ki részletesen, hogy melyik ország pontosan milyen okmányt fogad el.


Fehér Farkas
(senior tag)
Blog

Nem járok külföldre. Még gyerekként voltam szlovák, osztrák, hármashatár, román kirándulásokon, de azóta sose. Egyetlen személyim volt csak, ha jól emlékszem 8. osztályban kellett megcsináltatni, az lejárt gondolom 10 év után, tehát 24 évesen, azóta csak jogsi van. Belföldön mindenhez elfogadják szerencsére.

[ Szerkesztve ]


csillagkapu
(lelkes újonc)

Jól van. Én köszönöm a tesztet, nagyjából azokat adtad vissza, amiket gondoltam a dologról. Kell az előrelépés.


andor80
(aktív tag)
Blog

agyonbonyolított cucc.Szerintem lehetne ezt simán egy mai mobilon is tolni.Hamár banki appok gond nélkül és és biztonságosan működnek..Pl simple....
Műanyag lap 30.000 es kártyaolvasó.....Pinkód hegyek istenem...

[ Szerkesztve ]


Donki Hóte
(addikt)

Az nem tiszta számomra, hogy magánszemélyként mi értelme lenne az elektronikus aláírási lehetőséget kihasználni :F

Milyen olyan dokumentumok léteznek, amiket egy magánszemélynek érdemes lenne elektronikus aláírással ellátni és egy ilyen dokumentumot hogyan és hol lehet használni?


joghurt
(addikt)
Blog

Hivatali ügyintézésnél. Adózás, építésügy. De akár egy rendőrségi feljelentést is beadhatsz így.
Vagy csak tetszőleges nyilatkozat, ami digitálisan aláírva bizonyító erővel bír. Ha jogszabály kifejezetten nem írja elő közjegyző hizlalását, ez is jó.

üzenetek