Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Tim82
(nagyúr)
Blog

A BM csak a listán szereplőket hagyta jóvá.

Azokból is a hivatalosan hazai piacra szánt, hazai forgalomba került példányokat. Nyilván ezt így nem írták ki, mert azért viszonylag elenyésző azon emberek száma, akik magánemberként és külföldről beszerzett olvasókat használnak. Gondolj bele, az átlagembernek nem kell valószínűleg sem magánhasználatra, sem munkára használnia sem az e-Azonosítást, sem az e-Aláírást. Ahol én tudom, hogy tömegesen használják munkahelyeken, az jellemzően valóban az egészségügy (az e-Azonosítás rész kell már a jelenlegi egészségügyi szakrendszerekhez), illetve állami hivataloknál (szintén az e-Azonosítást, szintén szakrendszerekhez).

Én nem ajánlottam senkinek, hogy külföldről rendeljen kártyaolvasót! Valamit nagyon félreértettél.

Nem direktben írtad ki, hanem leírtad, milyen jó beszerzés volt, mint követendő példa. Ez nekem ugyanaz a kategória, mintha ajánlottad volna - nyilván jó szándékkal, de az említett okok nem javasolt. És tényleg nem az a problémám, hogy jó beszerzésed volt, vagy nálad működik - csak figyelmeztetni akartalak téged és a cikk olvasóit is, hogy egy szerencsés eset alapján még ne próbálják meg a "drága hazai" helyett inkább külföldről beszerezni, mert jó eséllyel lesznek problémáik az így beszerzett kártyaolvasó eSzemélyis használhatóságával.

Majd fogom, ígérem, ha eljön az idő. Amúgy honnan vetted, hogy a KEAASZ-ban meg lehet újítani a tanusítványt? Én ilyet nem írtam sehol. Valamit nagyon összekevertél

Egyáltalán nem ezt írtam. Arra céloztam, hogy két program van, amivel lehet az eSzemélyi funkcióit használni. Az egyik az eSzemélyi Kliens (aktiválás, illetve e-Azonosítás, de az e-Aláírásnál is kell az is, hogy fusson, mert az végzi a kártyaolvasó és az eSzemélyi felismerését ott is), a másik (kifejezetten az e-Aláírás funkciót illetően) a KEAASZ. Azt írtam, hogy egyikkel sem lehet megcsinálni "a billentyűs kártyaolvasóval otthonról megújítást". Más opció meg nincsen erre, nincsen rá kialakítva tudtommal még olyan "digitális" lehetőség sem, hogy mondjuk írsz e-Papíron egy kérelmet egy kormányablaknak ezért, amihez csatolod az amúgy fellelhető szolgáltatói szerződést aláírás után visszaszkennelve és még azt is elektronikus formában hitelesítve. (Mármint technikailag adott, hogy ezt így meg lehetne csinálni, elkerülendő a személyes megjelenést, csak nem fogják így befogadni a kérelmet az új tanúsítvány igénylésére.)

Amikor lejár a tanúsítvány, akkor úgy néz ki a dolog, hogy miután a kormányablakban aláírtad az új tanúsítványra a szerződést, hazamész, az első ezután történő eSzemélyi Klienses kártya használatnál letöltődik az új tanúsítvány. A KEAASZ esetében lehet, hogy még szükséges beállítani azt is, hogy pl. a Windows Tanúsítványtárból ne a régi, már lejárt tanúsítványt próbálja meg továbbra is használni az e-Aláíráshoz, hanem az új, frissen települtet.

üzenetek

Hirdetés