Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Degeczi
(nagyúr)

Bankban előfordul, h csak személyit fogadnak el, jogsit nem.


Donki Hóte
(addikt)

Ez szerintem azért van, mert a bankok általában azt az okmányt fogadják el azonosításra, amivel eredetileg regisztráltad náluk a számládat.

Az én bankom lehetővé tett, hogy többféle okmányt is regisztráljak a rendszerbe, ezért nekem elfogadják mind a személyit, mind a jogosítványt.


suste
(veterán)
Blog

Szerintem (is) pont a személyi a leghaszontalanabb cucc.
Itthon azonosításra tökéletes a jogosítvány is, vagyis legalább 2 dologra jó.
Külföldre jó lehet EU-n belül a személyi, de ha máshova is akarsz menni, akkor útlevél kell. Vagyis az útlevél lesz az ami tuti biztos.
Tehát Útlevél + Jogsi mindere jó. Bankok is elfogadják ezeket -általában 2 fényképest kérnek.
Feleségemnek nagyon régóta nincs személyi, csak útlevél és jogsi. Külföldre is jár, bankba is, vezet is. Egyáltalán nem hiányzik neki a személyi ;)

A cikkben megemlített személyi-jogsi egyesítés megoldaná a problémát, és egy abszolút logikus lépés lenne. Pont ezért valszeg nem lesz belőle semmi :))


UnA
(Korrektor)
Blog

a pandémiás helyzet hozhatott volna egy alapos lenülést az e-aláírás alkalmazásában, elfogadásában. Sajnos ez elmaradt.

Majd nézz utána, bármilyen dokumentumot lehet hitelesíttetni az ügyfélkapus bejelentkezéssel, és még egyéb kütyü sem kell hozzá. Szerintem nagyon hasznos, a bankok is elfogadták nekem emailben csatolt dokumentumként.


sztanozs
(addikt)
Blog

Viszont az ügyfélkapuhoz nem kötelező személyi. Már 10+ éve is ügyfélkapun adtam be az adóbevallásomat, amikor az e-személyi még rémálom se volt.


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Az ügyfélkapun keresztüli aláíráshoz kell internet, az eSzemély+olvasóhoz meg nem.


Joci10
(senior tag)

Izé. A személyi lenne a leghaszontalanabb cucc? És ha nincs jogsid (mert nem lehet bizonyos okok miatt)? Vagy visszavonják? ... Akkor ugye, csúnyán megjárhatod, ha nincs vagy nem érvényes. A személyi személyazonosításra szolgál, és mivel mindenkinek kötelezően van (azoknak is, akiknek nincs jogsija - akár érvényes, akár nem), így egyértelműbb is (lenne) a használata. Persze, aki lusta, és/vagy nem hajlandó 2 azonosító okmányt is érvényesíteni néha-néha, .....

Abban viszont egyetértünk, hogy jobb lenne összevonni a jogsit a személyivel, mert adná magát.


SzabóTamàs90
(aktív tag)

Tavaly, mikor az ocsmányirodában átvettem az eszemélyit, az asztal túloldalán ülő asszonyság felvilágosított, hogy mi mindenre lenne jó az általa most kiadott irat, de jobb ha tudom, hogy a gyakorlati életben semmire sem fogom tudni használni, mert a hivatalok még évekig nem lesznek képesek kihasználni a lehetőségeit.
Erről ennyit. Szép hosszú marketing írás, de az átlagember semmire sem megy vele.


joghurt
(addikt)
Blog

Én leginkább a papír alapú TAJ-kártyát végezném már ki, amiből egyedül a rajta levő 9 számjegy érdekes.
(Rögtön utána a szintén papír alapú adókártyát, amin szintén egyedül a rá nyomtatott szám az érdekes.)


Reggie0
(nagyúr)

Szemelyi nem kotelezo, nekem vagy 20 eve nincs is.

(#69) joghurt: TAJ kartya se kell nagyon, persze megvan, de maradhat otthon a fiokban, nekem eddig mindenhol elfogadtak helyette az EU-s TB kartyat(a kek szinu merevet). Azt pedig ugyis szinte kotelezo az utlevel melle.

[ Szerkesztve ]


st3v3np3t3r
(addikt)
Blog

Pár éve vittük a kislányom MR vizsgálatra, miközben vártuk, behoztam egy 15-17éves lányt, semmi papír nem volt nála, a TAJ kártyáját lefotózva mutatta be az ápolóknak és elfogadták.

Elvileg azt mondják, ha 50m-nél messzebb mész a lakóhelyedtől akkor kötelező, hogy nálad legyen a személyi. Engem még eddig egyszer sem igazoltattak az utcán, pedig elvileg szúrópróba szerűen kellene, de nem foglakoznak vele a rendőrök. Amikor bevezették a 20utáni kijárási tilalmat, akkor még nem volt céges papírom. Este 8kor végeztem a melóban, hazafele belefutottam 2 közteresbe majd később 2 rendőrbe, egyik sem állított meg :U


Reggie0
(nagyúr)

Ahh, ez ilyen nepi mendemonda, az a szornyu, hogy 1-2 rendor a mai napig rosszul tudja. 2001 korul valtozott a torveny es mar nem szemelyit kovetel, hanem barmilyen iratot, ami egy elore megadott adategyseget tartalmaz. Ezt kezdetben a szemelyi helybol tudta, utana csak az uj, kartyas jogositvany, majd 1 evvel kesobb(2002 vagy 2003) az ujfajta utlevel is tudta. Tehat az evezred eleje ota egyaltalan nem kell szemelyi.
A lakcim 50 meteres korzete is csak mendemonda, nincsen semmilyen tavolsag megszabva.

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

Na látod, ez az igazi szégyen! Nekem is van kék EU-s, amin ugyanaz a szám szerepel, ugyanaz a hivatal állítja ki (konkrétan ugyanannál a pultnál), sőt még lejárati ideje is van - pár helyen mégsem fogadják el. Mert csak.

De a lényegen ez sem változtat: a kék is ugyanúgy egy N+1-edik felesleges igazolvány, amit hordani kell.

(Az az egészségügyi dolgozók jófejségén múlik, pusztán a számsor elég-e, vagy fénymásolt igazolvány, vagy telefonon bemutatott fénykép.)


Degeczi
(nagyúr)

Nem a személyi kötelező, hanem a személyazonosságod igazolása - arra pedig a jogsi is megfelel, természetesen az igazoltató rendőrök is elfogadják - ha nálad van a lakcímkártya is (mert a jogsira érthetetlen okból nem került rá az "anyja neve", így pedig pusztán név alapján nem egyértelmű az azonosítás. Korrektebb rendőr nem szőrözik ezzel, hiszen a jogsi száma alapján is le tud kérdezni, de ha olyan kedve van, akár büntethet is)


Reggie0
(nagyúr)

Igazabol a kek a fontos, mert azt ismerik el europaban, igy innen nezve a zold a felesleges.

Amugy igen, legtobb helyen az is jo nekik, ha fejbol mondom. Igazolvanyom van, ugyis tudjak ellenorizni en vagyok-e.

#74 Degeczi: Nem az anyja neve az erdekes, az meg keves lenne az egyedi azonositashoz.

[ Szerkesztve ]


Degeczi
(nagyúr)

De ez az oka, guglizz rá, találsz konkrét ítéletet is.
A "név + anyja neve" alapján keresnek alapban - és ezt a jogsival nem tudják megtenni, mert utóbbi adat vmiért hiányzik róla, ami érthetetlen egy igazolvány célra szánt kártyánál, mert a legtöbb egyéb helyen is ahol igazolnod kell magad, szintén a "név + anyja neve" kell (míg a lakcímkártyán nem csak ez szerepel, de az egykori személyi szám is)
Bankokban is ezért kérik a lakcímkártyát is, ha nincs személyid.


suste
(veterán)
Blog

Ahogy mások is írták, mást is elfogadnak azonosításra, és mint írtam, jogsi+ útlevél!
Lányomnak sincsen személyije csak útlevele -jogsija még nincs :). És persze diákigazolvány, meg bérlet. El van személyi nélkül :).

Szóval a 2 okmány frissítése is meg van. A lustaság vagy inkább felesleges macera elkerülése a 3., személyi utánajárás.....

Az biztos, hogy tök felesleges ez a sok kártya (+ TAJ,adó, lakcím), és a felesleges bonyolítás helyett inkább egyszerűsíthetnének. Minden félnek könnyeb lenne az élete, a hivatalok sem lennének leterhelve a külön kártyákkal.....


Reggie0
(nagyúr)

Arrol nem is szolva, hogy szemelyiert lehet 6 evente rohangalni, mig az utlevelet es a jogsit 10 evre adjak.


Reggie0
(nagyúr)

En viszont tudok hatarozatot, ami az ellentetjet mondja, sot en veled ellentetben, meg rogton ide is tudom linkelni, nem keresgelni kuldelek :)

"A fentiekben ismertetett törvényi rendelkezések alapján megállapítható, hogy a személyazonosság megállapításához nincs jogszabályi felhatalmazás a lakcímkártya elkérésére, ezért a lakcímkártya felmutatására az igazoltatott még az esetlegesen később lefolytatandó szabálysértési- vagy büntetőeljárásra hivatkozással sem kötelezhető. Ilyen esetben ugyanis a Szolgálati Szabályzat idézett rendelkezése alapján az igazoltatás helyét, idejét és okát kell rögzíteni. A fenti indokok alapján a lakcímkártya elkérése, vagy annak önként történő átadása esetén a lakcím arról történő rögzítése jogszerűtlen és szakszerűtlen volt, mely miatt a panaszos ezen sérelmének helyt adok."

ORFK Hatarozat

Ezen felul a torveny igy szol:

"1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
Személyazonosítás és személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványok
29. § (12) A polgár a személyazonosságát a személyazonosító igazolványon túl az érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel igazolhatja. Személyazonosítás céljából - jogszabályban meghatározott kivételekkel - a polgár nem kötelezhető más okmány bemutatására."
Jogtar

[ Szerkesztve ]


Degeczi
(nagyúr)

Úrvezetőnek... Ha van rajta C kategória, már csak 5 évre azt is (jó esetben... mert pár éve jutott eszükbe a zseniális ötlet, h a születési dátumhoz igazítsák az érvényességet, így akinek a korábbi lejárati dátum nem sokkal a születésnapja előtt volt, bukott egy évet, így én is csak 4 év + másfél hónapot kaptam ... :W )

üzenetek

Hirdetés