Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Degeczi
(nagyúr)

Ha fölényeskedés helyett alaposan szétnézel ugyanott, rögtön találsz ellenkező esetet is.
Ők uis a rendőrségi törvényre hivatkoznak, ami előírja az anyja neve igazolását is.
29. § (8) E § alkalmazásában személyazonosító adaton az érintett személy nevét, születési helyét, születési idejét és anyja születési családi és utónevét kell érteni.

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(nagyúr)

Gondolom ezert lett 6 ev az uj szemelyinel, mert ha nem szuletesnapon megy valaki, akkor redukalodik 5-re.


Reggie0
(nagyúr)

Tehat meg mindig nem a lakcimkartya a kotelezo. Lakcimkartya helyett adokartya is lehet nalad, az anyja neve azon is rajta van.

Amit en linkeltem az is a rendorsegi torvenyre hivatkozott.

[ Szerkesztve ]


jUUh
(őstag)
Blog

Hát...Nem vagyok technológiai bennszülött, de ez qrva bonyolultnak tűnik, és kevés előnnyel...


joghurt
(addikt)
Blog

Az e-személyi szempontjából off, de jó tudni, hogy az "anyja születéskori neve" nem azt jelenti, amit józan ésszel gondolnál. Ha pl. az anya már felnőtt korában nevet változtat, a gyerekeinek visszamenőleg kell átírni az összes igazolványát (a születési anyakönyvi kivonatot is beleértve!), hogy az anya születési neve más lett.

Különösen vicces ez, ha a gyereke is felnőtt már, külön él, és nem tartja a kapcsolatot a megzakkant anyjával. Nem is tud róla, hogy már nem létező személy, és érvénytelen az összes igazolványa, bizonyítványa, diplomája stb.


Degeczi
(nagyúr)

Tehát "még mindig" az anyja neve igazolása kötelező - amibe eredetileg belekötöttél. Sehol nem állítottam, h konkrétan a lakcímkártya lenne kötelező, de az jóval nagyobb eséllyel van nálad, mint az adókártya, ezért kérik ezt. A bankosok is.


Reggie0
(nagyúr)

Abban igazad van, mea culpa, a rendorseg megkoveteli az anyja nevet.


Degeczi
(nagyúr)

Vagy pl. a saját személyimen is az szerepel az "Anyja születési neve" alatt, h "DR. X. Y." - noha nyilván nem ilyen névvel született, és van is ebből néha gond, amikor kérik ezt az adatot és csak a tényleges nevet mondom: néha visszakérdez az adatot maga előtt látó ügyintéző, h pontosan így van-e írva, mert csak akkor fogadhatja el, ha teljesen egyezik...
Ha "leánykori név"-ként hivatkoznánk rá, ez még stimmelne, mert a házasság előtt végzett.


suste
(veterán)
Blog

de az anyja születési neve miért nem az ami tényleg :F
és az nem változhat :)
mégcsak nem is "leánykori", mert mi van, ha 12 évesen változtatták meg?
na ez is egy nagy marh...


joghurt
(addikt)
Blog

Ez akkora kreténség, hogy muszáj volt utánanéznem, hogy miért is.

Az eredeti elgondolás az volt, hogy ha valaki nemet változtat, akkor az irataiból ez ne derüljön ki egyből (név: Kovács Mária, születési név: Kovács János). Mivel a jelenlegi kormány hozzáállása ennek szöges ellentéte a nemváltoztatással kapcsolatban, az egész teljesen okafogyottá vált.
Hogy "normális" névváltoztatásnál amúgy is mi szükség van rá, azt ne kérdezd!

Így most az a vicces helyzet is van, hogy egy nőnek simán lehet három különböző születési vezetéknevű gyereke, mintha mindegyik különböző apától lenne.

(A dr.-s sztori ismerős a családból. Ott is visszamenőleg osztják ki a titulust.)


PitLee
(senior tag)

Ezzel velem is kicsesztek, főleg úgy, hogy kari és szilveszter között születtem, a legjobb időszak az ügyintézésre . . . . :O
Az isminek meg most járt volna le, a srác tudatlanul bemegy mondják, hogy orvosi is kellene, meg ha jövő hónapban van a szülinapja, akkor a mostani korona moratóriumban megvárhatja és akkor nem veszít évet . . . . csak annyit mondtam neki, hogy "hülyéknek áll a szerencse" :DDD

[ Szerkesztve ]


Reggie0
(nagyúr)

"Hogy "normális" névváltoztatásnál amúgy is mi szükség van rá, azt ne kérdezd!"

Onrendelekezes?


suste
(veterán)
Blog

hát szerintem ez így tuti hogy nem jogszerű (EU-s, és általános nyelvi értelmezésben)
hacsak nincs egy értelmező szótár vagy jogszabály valahol, ahol megmagyarázzák a "születési név" fogalmát, de ezt meg nem hinném
magyar nyelven mindenki tudja, hogy a "születési név" mit jelent: a születéskori nevet (és ez tuti nem változhat)

szóval kiváncsi lennék, ha valaki perre vinné (mert mondjuk belekötnek, hogy a személyi vagy útlevél nem érvényes az édesanya névváltoztatása miatt), akkor mi sülne ki belőle
és más országokban pl mit szólhatnak ehhez a név kavaráshoz pl a magyar útlevélben?

ha már ennyire belekeveredtek, akkor írnák át az okmányokon a "születés nevet" valami olyanra, ami szerintük és a magyar nyelv szerint is rendben van (na erre is kiváncsi lennék :) )


joghurt
(addikt)
Blog

Önrendelkezés a múlt meghamisítása? Az eléggé egzakt tény, hogy ki milyen néven született. Épp azért is találták ki, hogy az anyja születési neve legyen az azonosítás alapja.

Sok helyről hallom, hogy egy menyasszony azért nem veszi fel a férje nevét, mert akkor csináltathat új igazolványokat, bankkártyát, és az mekkora szívás. Hát az lepkefing ahhoz képest, ha még az összes múltbéli papírod is visszamenőleg át kell íratnod (pl. bizonyítványok). Szerinted az összes iskola, munkahely stb. mind hibátlanul végig fogja vezetni a múltbéli nyilvántartásain az anyád nevének visszamenőleges megváltozását? (Pláne ha nem is tud róla.) Amikor a Nyugdíjbiztosítóból kell kiverni a hiányzó szolgálati éveket, szerinted mekkora sikerrel fog járni a volt munkahelyeden az a kérdés, hogy "Itt dolgozott-e Gipsz Jakab, anyja neve Kiss Rozália", miközben ott az összes papíron "Kovács Mária" szerepel? Sok évre visszamenőleg játéknak jó, csak épp túl sokba kerül.


Reggie0
(nagyúr)

Nem. Az onrendelkezes, hogy kivalaszthatod a sajat neved, mert amig gyerek voltal te nem donthettel, hanem masok dontottek el a fejed felett. Marpedig egy felnott embert semmi ok sincs ebben korlatozni. Olyan nincs, hogy nevvel szuletik meg valaki, azt csak kapja(nem is feltetlen azonnal, regen sokszor akar 6 eves korig nem is adtak nevet a gyereknek akkora volt a halandosag).

Az iratokban pont ezert lenne jo, ha szemelyi szamok szerepelnenek, de hat az mas kerdes.

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

Nem a névváltoztatás lehetőségével van a gondom. Hanem azzal, hogy ez visszamenőlegesen, a "születési" névre is vonatkozik.

Az informatikához nem értő jogászok azért tiltották be a személyi szám használatát, hogy ne lehessen összekapcsolni a különböző adatbázisokat. Mivel azonban valahogyan muszáj téged egyértelműen beazonosítani, ennek szerepét vette át mindenhol a név-születési idő-anyja neve. Minimálisan bonyolultabb reláció, de ugyanúgy összekapcsolhatóak az adatbázisok, hiszen egy-az-egyhez kapcsolat van az egyedi kulcsokra.


Luser2000
(őstag)

"... Ezzel velem is kicsesztek, főleg úgy, hogy kari és szilveszter között születtem, a legjobb időszak az ügyintézésre..."
Semmi akadálya annak, hogy a lejárat előtt, egy számodra kényelmesebb időpontot válassz az ügyintézésre.


Reggie0
(nagyúr)

Ja. Azt fogalmam sincs, hogy miert lehet. Nem hogy ertelmetlen, meg csak problemakat okoz.

Amugy a sok nemvalton felbuzdulva szerintem kene inditani egy mozgalmat, amiben mi az eletkorunkat akarjuk megvaltoztatni annak analogiajara. Mert mondjuk fiatalabbnak erezzuk magunkat, mint amennyi az igazolvanyokbol kiolvashato. Es hat ha valakinek joga van mas nemunek erezni magat, akkor mas korunak miert ne lehetne?
Max bevezetnek egy szuleteskori szuletesi datumot :D

[ Szerkesztve ]


joghurt
(addikt)
Blog

:R :C


Degeczi
(nagyúr)

Egy holland nyugdíjas pár éve meg is próbálta elérni, h 20 évvel fiatalabb lehessen, de nem engedték.

üzenetek

Hirdetés