üzenetek

hozzászólások


Yodafon
(senior tag)
Blog

:DD


schilence
(csendes tag)

Akkor legközelebb kell hirdetni tárgy nyereményt :))


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Mondjuk volt most is... Cocoon-Z kapott pár "kocka" naptárat, nem tudom ki osztotta-e őket. Meg volt egy kimustrált p1-es gèp is... Mondjuk azt ahogy volt vissza is hoztam :))


schilence
(csendes tag)

Szegeny p1 :N nem kellett senkinek? :F


domerator
(veterán)
Blog

Őrültek... :R :R :R :R :R


hege8888
(aktív tag)
Blog

Nos, én meg örülök, hogy ott lehettem, és kicsit "kontárkodhattam", ami még jól is jött ki.. :")
Remélem el lett rakva az a pár doboz "sz@r", hogy jövőre csak ki kelljen rakni. Kicsit még lehetne finomítani, memkártyákkal, HDD-kel..
Jövőre megyek, vmit még kitalálok... :)


Yutani
(nagyúr)
Blog

Most láttam csak meg a beszámolót. Ott voltam szombaton, nagyon jó volt, sokat beszélgettem ott többekkel. Kedvet is kaptam a tavaszi eseményen részt venni mint kiállító, mert lenne azért egy-két dolog, minek helye lenne ott. Ezt jeleztem is Bacsisnak a helyszínen, aki szerint jövőre már annyian bejelentkeztek kiállítani, hogy nem fogunk beférni a tornaterembe. :DDD


gbors
(nagyúr)
Blog

Hű meg ha :Y A beszámolóban látott dimenzióktól leesett az állam. Óriási dolog, hogy van egy ilyen rendezvény, ennyi bemutatnivalóval - nagy respect a szervező bizottságnak! :R


Z_A_P
(őstag)

Koszonjuk!

Amikor ezeket a regi jatekokat latom (Ugh, prince, stb), akkor olyan mar-mar nyomaszotan eros erzeskent merul fel bennem az a "mennyivel jobb volt ez regen".
Es nem tudom eldonteni, hogy valoban jobb volt, vagy csak a "fiatalsag" miatt erzi/hiszi az ember :F

[ Szerkesztve ]


bLaCkDoGoNe
(veterán)

Konkrét egyéntől függően változó arányban, de valószínűleg kicsit mind a kettő szerepet játszik.

Aki a '80-as évek végén, '90-es évek elején kezdett el pl. PC-n játszani, (vagy akár 8 bites mikroszámítógépről jött) egy jóval ingerszegényebb "világból" érkezett (ezen főleg a társadalmi-gazdasági helyzet miatti "visszamaradottságot" értem), ezért sokkal erősebbek voltak a hatások, amik érték. Ehhez sokat hozzáad az elmúlt fiatalság emlékeinek pozitívan torzító tükre is. 30+ éves játékos múlttal a hátam mögött azért nekem vannak a 2000-es, 2010-es évek játékaival kapcsolatban is hasonlóan erős pozitív emlékeim szerencsére (pl. a Capital Wasteland feltárulása, amikor a Fallout 3-ban először kiléptél a Vault 101 kapuján a játék elején, vagy a Bioshock Infinite-ben amikor a játék elején belefutsz a "God only knows"-t éneklő barbershop quartett-be, vagy a The Last of Us érzelmi hullámvasútja kb. elejétől a végéig, hogy csak egy pár példát említsek).


frescho
(addikt)
Blog

Az ingerszegénység igaz volt a nyugatra is. Mai szemmel egy akkori vérfagyasztó horror elbújhat a híradó mögött. A megfizethetőség is a nosztalgia mellett szól. A fizetésekhez képest annyira drága volt minden, hogy nem hónapokig, hanem évekig kellett gyűjtögetni rá a pénzt. Még a vasfüggöny túlsó oldalán is nagy szám volt a Sinclair amit már egy ottani gyári munkás is meg tudott fizetni. Amikor végre meglett a hőn áhított gép, akkor nem lehetett róla lerobbantani a fiatalokat :)


bLaCkDoGoNe
(veterán)

Bizonyára igazad van, én nem nem tudom, hogy mi volt akkoriban nyugaton. :B
Arra próbáltam utalni egyébként az "ingerszegénységgel", hogy itthon egy nagyon komoly szellemi és anyagi sötétségben tartották mesterségesen az embereket az információk koncentrálásával és szűrésével, a javakhoz való hozzájutás korlátozásával, stbstb. – ez azért a miénknél szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban messze nem így volt, ennyit azért tudok. :)


frescho
(addikt)
Blog

A gépek a 80-as évektől indultak a kiállításon. Akkoriban már mindent meg lehetett itthon is venni pult alól vagy társasutazás keretében a vasfüggöny másik oldaláról behozva. A gorenje turizmussal meg már tényleg csak az anyagiak okoztak korlátot.

Az információk szűrése helyett inkább ideológiai torzítást mondanék inkább, illetve a nyugati nyelvek hiányát jelölném még meg, mint problémát. A szakmai dolgokat nem cenzúrázták, könyvtárakban is elérhetőek voltak az információk. Nézd meg, hogy milyen könyvek jelentek meg pl. a C64-ről, illetve milyen fejlesztések mentek itthon. Én a lemaradásunkat átlagosan nagyjából 3 évre tenném a 80-as évek közepén.

Az biztos, hogy egy sokkal nyugodtabb kor volt. Az átlag embernek nem is volt igénye a számítástechnikra, de ez egy vidéki angol munkáscsaládra is igaz volt.


Timer
(addikt)

"(pl. a Capital Wasteland feltárulása)"

Az a játék egy állat. Hetekre beszippantott, pedig csak CS volt nálam akkoriban, semmi más. De az, amikor az ember kisgyerekként összerakta a S.P.E.C.I.A.L.-t, vagy amikor a kínai szimulációban a megfelelő hangok megszólaltatásával lehetett előhívni a rejtett konzolt, az azért ütött. Nem kicsit. És ezek csak azok, amik így kapásból beugrottak 12 év távlatából, számtalan elcseszett vagy épp megkapó pillanata volt annak a világnak (egyedül az "élő" fa nem kellett volna, az már kreténség volt szvsz.)

[ Szerkesztve ]


hege8888
(aktív tag)
Blog

Meg azt is add hozzá, hogy anno a "számítástechnika" (vagy a videojátékok világa) eleinte misztikumnak számított, anno ez a kockák játszótere volt.. Ma már az utolsó csóringer kölök is legalább vmilyen telón játszik, míg az anyjával vár az SZTKban...
A kozolok mennyisége meg összehasonlíthatatlanul sok..
Anno csodájára jártunk a C64-nek vmilyen iskolai rendezvényen, és kb. 3-4 háztartás gyerekei lógtak egyik haveroméknál (köztük én is), mikor a nagybácsi elhozott egy Atari konzolt (ez úgy 85-86 lehetett). Aztán persze a rendszerváltás/vadkapitalizmussal ezek a folyamatok felgyorsultak.. Még 92-ben is én csodabogárnak számítottam aszakközepes osztálytársaim között, hogy én nem VHS-t cserélek/másolok, hanem CoV, 576-ra költöm a zsebbénzem.


bLaCkDoGoNe
(veterán)

Amit írtál, az megállja a helyét, csak picit elkanyarodott az egész dolog az eredeti felvetéstől, amire reagáltam. Ha a nagy képet nézzük, tök igazad van, de arra a kis szeletkére vonatkozóan, amit Z_A_P eredeti hozzászólása vetett fel (tényleg jobbak voltak-e akkoriban a játékok vagy csak a nosztalgia miatt érzi ezt az ember?), nem minden esetben releváns; pl. teljesen igaz, hogy hozzájuthattál szakirodalomhoz ilyen-olyan módon, meg a Novotrade-nél futószalagon készültek a C64 játékok, csak ezek nem voltak hatással pl. a '90-ben 10 éves kissrácokra, akik pár éve még hétfőnként tévét sem tudtak nézni, most meg a Golden Axe-szal vagy a Prince of Persiával játszottak PC-n – majd 30 évvel később könnyes nosztalgiával gondolnak vissza ezekre a játékokra.

De még egyszer mondom, tökéletesen igazad van, csak az én mondanivalóm nem egészen erre vonatkozott. :)


zttk
(csendes tag)

Én évek óta szerettem volna eljutni, de mindig közbejött valami, míg végre idén eljutottam. Sajnos (vagy szerencsére) sógorom és a két kislánya is elkísértek, de emiatt csak pár órát tudtunk ott tölteni. Hatalmas élmény volt, az idei év fénypontja!

Egy kérdésem lenne: hogy oldottátok meg a doom 2-es gépek hálózatba kötését és a multiplayert? Jól emlékszem, hogy a doom 2 csak IPX protokollt ismert? Milyen csatlakozó, hálókártya kellett hozzá? Ezt nem lehet valahogy emulálni?

Köszi
ZT

[ Szerkesztve ]


frescho
(addikt)
Blog

Persze, hogy nosztalgiával tekint vissza az ember. Szeretnék megint kölyök lenni, nyáron a cseresznyefán ülve hascsikarásig zabálni a termést, ugrálni a stégről a Tiszába és számolni, hogy hány nap múlva ülhetek megint gép elé. Igazad van, hogy ez sokat megszépít a többségnek.


gbors
(nagyúr)
Blog

Amúgy ezt némi leüléssel, átgondolással, köldöknézéssel ki lehet azért deríteni. Ha leülsz és körberakod magadat a legnagyobb videojáték-élményekkel, konkrétumokkal, nem általánosságban "milyen jó is volt"-okkal, akkor azért lesz egy képed arról, hogy a régi játékok hogy viszonyulnak az újakhoz. Nekem is van hajlamom nosztalgiával tekinteni a 80-as és a 90-es évek hőskorára, de pont pár héttel ezelőtt ejtettem meg a fenti gyakorlatot, és az jött ki, hogy a top20 ever játékélményemnek majdnem a fele 2010 utáni. C64-es pedig csak (vagy "csak") 2 van benne.


Yutani
(nagyúr)
Blog

Kicsit belegondolva C64-ről a Wizard of Wor az, ami beugrik, de sem Enterprise-ról, sem C+4-ről, sem Amigáról nincs olyan nagy élményem. A többi már PC, viszont nem merném kijelenteni, hogy 20-ból a fele 2010 utáni. Persze ez erősen függ a személy korától, mert nyilván egy mai 20 évesnek biztosan a 2010 utáni játékok inkább a meghatározók, de a magunkféle veteránoknak 2010 előtt volt egy 20-25 éve élményt gyűjteni számítógépes játékok terén.


Timer
(addikt)

Tudja valaki esetleg, mi volt az a játék C64-en, amiben egy UFO formájú hajóval kellett repülni és lőni, horizontálisan haladt a háttér, és jött jobbról be az ellen. Ha jól emlékszem, bónusz pontért vehemensen támadó WC csészét is szét lehetett lőni benne. Nekem ez volt az ELSŐ videojáték élményem, de olyan gyerek voltam, hogy nem tudom már pontosan időben sem hova rakni. A C64-ben sem vagyok biztos, joystickkal lehetett tolni, lehet, hogy amiga volt, de biztosan nem a lengyel piacok ATARI klónja. Olyan 92-93 lehetett.

[ Szerkesztve ]


Yeffy
(veterán)

azt is add hozzá, hogy anno a "számítástechnika" (vagy a videojátékok világa) eleinte misztikumnak számított, anno ez a kockák játszótere volt.. Ma már az utolsó csóringer kölök is legalább vmilyen telón játszik, míg az anyjával vár az SZTKban...
A kozolok mennyisége meg összehasonlíthatatlanul sok..

ugyugy. emlekszem, kis szaros koromban mekkora asz volt (igaz, nagyon videk), akinek nem, hogy PC-je, de egyaltalan valami jatekkonzolja volt, mondjuk Nintendo. regi szep idok. :B


gbors
(nagyúr)
Blog

Persze, ilyesmit én sem gondoltam, amíg alaposan végig nem vettem mindent.
84-ben kezdtem C64-en játszani, és a jó öreg Commodore-on számos olyan game volt, ami sokkal erősebbnek tűnt addig, amíg direktben össze nem hasonlítottam valami hasonló műfajúval az elmúlt 10 évből. A 90-es évek PC-s játékaival is hasonló a helyzet, legalábbis részben.


Vasti74
(tag)

Sok éve tervezem, hogy egyszer meglátogatom ezt a kiállítást, de mindig elmarad :-( Pedig - lehet, hogy dilis vagy - sokszor nézegetem aukciós oldalakon a mindenféle régi masinákat, elképesztő, hogy miket lehet kapni, és nagyon berendeznék egy pincét magamnak ilyenekkel, már ha lenne pincém ;-)

Most lesni fogom, hogy mikor lesz a következő, és ha csak valami hatalmas dolog köze nem jön, elmegyek egy könnyes - nosztalgikus kockulásra, az tuti :-)

Én '74-es évjárat vagyok, és '94-től kezdtem informatikusként dolgozni. Az első gép, amit összeraktam (használt alkatrészekből persze) egy XT volt ;-) , de a szervizben volt még akkoriban nem-PC-s kolléga is, aki javítgatta egész nap a Commodore stb. gépeket ;-)

Nagyon jó világ volt az informatikusként, gondolom már előtte is, úgy 2000-es elejéig talán. Az még "szakma" volt: manapság a Win10-el előtelepített USFF gépekkel szórakozni már semmi, mármint hardveres aggyal :-(
Szoftveresen OK, az elvileg jobb szoftverekkel sokkal több a szívás, szóval annak, aki szereti a naponta felbukkanó újabb szoftveres hibákra megkeresni a megoldást, és nem kap tőle agyhúgykövet rövid időn belül ;-) , annak úgy 10-15 éve eljött a Kánaán ;-) De engem pl. elsősorban a hardver, a szervizes meló vonzott mindig, úgyhogy már rég "kiégtem" ;-) Részben ezért is váltottam úgy 9 éve, és nem hiányzik a Windows-buhera. Na mindegy, nem ezt akartam írni ;-)

Ingerszegény élet: én amennyire emlékszem a 80-as, 90-es évekre, az az időszak minden volt, csak nem ingerszegény! Nem vagyok még annyira öreg, hogy folyton "azok a régi szép idők"-özzek ;-) , de ez a mai világ, na ez ingerszegény.
Már kinek mi az inger persze: akinek a való élet az inger, annak most ingerszegény, akinek meg a virtuális ingerekre van igénye, annak a 80-as évek lettek volna sanyarú évek (amikor a szakmát kezdtem, a városunkban tudtommal a Megyei Könyvtárnak és a Számviteli Főiskolának volt csak internet kapcsolata, egy 2,4kbit/s-os bérelt vonal, azon osztoztak - mi csináltuk egy 286-os PC-ből Novell Netware 2-vel a routert, ami megosztotta ;-)
Viszont van két gyerekem, elmúltak 17 évesek, és én úgy látom, hogy az általuk ingerekben gazdagnak gondolt élet a virtuális kapcsolatokkal egy nulla :-( Sajnos ők ezt nem értik, mert bár amíg lehetett, távol tartottam tőlük a telefont, aztán volt, de internet nélkül, közösségi akármin csak 1-2 fajtán vannak fent, de így is rengeteg idejük elmegy a semmire. Az nem inger szerintem, hogy a kb. ismeretlen emberek életébe pillantgatnak bele kölcsönösen :-(
Az ingerekben gazdag élet az volt, amikor nyakunkba vettük a haverokkal a várost, tudtuk, hol a legolcsóbb a fröccs, hol lehet nyugodtan dumálni órákig egy padon, stb.

Na mindegy, tényleg elkanyarodtam nagyon, elnézést - a korral jár ;-)


bLaCkDoGoNe
(veterán)

A #32-ben leírtam, mit értek ebben az esetben ingerszegénység alatt, nem tenném meg még egyszer. :)

[ Szerkesztve ]


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Én amúgy kajak értem mire célzol... ÉS tökre igazad van...
Jött egy C64-es játék, és lefostad a bokádat, hogy olyan hangzása volt mint a Zállat... (TVC computer után teljesen más dimenzió volt) Aztán jött a PC, jött a Doom és azt mondtad hogy nincs feljebb... ÉS nem azért mert jó volt, persze jó volt a maga módján.. hanem azért mert előtte nem láttál hasonlót sem...
Most meg jönnek a Call of Duty-k meg a Battlefield-ek és tényleg olyanok hogy lefosod a bokádat... csak már előtte százszor láttad... nem ad akkora élményt, mert túltelítettek vagyunk mindenféle érzelmekkel, ingerekkel...


zoltanz
(veterán)
Blog

Köszönjük szépen!

Sajnos nem tudtam idén ellátogatni.
Fotós előtt is le a kalappal, persze az egész megrendezése is első osztályú, mint ahogy szakmai felkészültsége is a szervezőknek. :R
Ami külön tetszett a dobozos játék felhozatal és a makett szekció. :)


Chaser
(titán)

már csak a "skin" változik kb, az ötletek elfogytak, sztem ez is benne van
és igen, kb mindent láttunk már
a kiállításhoz grat :R


hege8888
(aktív tag)
Blog

A fotók frescho gépével készültek, és ha jól emlékszem én meg gabesz lőttünk vele elég sok képet az első napon. Fényképezgettem ("Szeretnék csinálni néhány fotót… az archívumnak!” ), mikor frescho rám szólt, hogy ne telóval szenvedjek, ad egy rendes gépet. Kimentünk a kocsijához, erre a kezembe nyom egy profi Canont, azt se tudtam mi-hol van rajta.. mákomra a piktogrammok némi hasonlóságot mutattat az én ezeréves kompakt Canonommal) Már nem mondom meg fejből, hogy melyikőnk melyik képet lőtte, de a kiállítókat ábrázoló képek jórészét én lőttem, a galériáról meg gabesz csinálta azokat a nagytotál képeket, meg frescho is körbe járt vele párszor szóval ilyen trió-kalákában lettek elkövetve a képek. Továbbá Snake mester is lőtt egy adagot, abból is lett válogatva, ahogy elnézem bacsis cikkét.. Utólag tök jól jött ki, mert mindenki más-más aspektusból közelítette meg a kiállítás-fotózást.


arty
(addikt)
Blog

szerintem a legutóbbi alá odakommenteltem, hogy "nadeakövetkezőretutiramegyek" és lám, nem jött össze :) regamexen voltunk a fiammal, az volt közel(ebb), az fért bele az időnkbe.
respekt a szervezőknek, segítőknek, mindenkinek aki ezt összehozta.

nadeakövetkezőretutiramegyek! :DDD


bLaCkDoGoNe
(veterán)

Így-így :R

üzenetek