[Re:] [bitpork:] Húsvét 2019 - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(senior tag)
Blog

A tojás nagyon túl van főzve. Nem szabad a fehér rész és a sárga mag között a zöld színnek megjelenni.
A legfinomabb tőtt tojás az, ha a sárga része még folyékony. Húsvétkor ez nehéz ügy, mert nem főzünk naponta friss tojást. Ezért a cél, a még meg nem szilárd sárga rész elérése.

Ha sonkát főzöl, akkor érdemes kipróbálni.
A tojást rövid ideig főzve, elegendő ha a fehér rész megszilárdul. Utána, óvatosan ütlegelni kell a tojásokat. A cél, hogy kis darabokra törve maradjon a héj a tojásokon. Az így előkészített tojásokat a sonka levébe kell kihülni hagyni. A megpucolt tojások kapnak barnás mintázatot a törésvonalakon. A sonka leve az ízre is jótékony hatással van, finomabbak lesznek a főtt tojások.


colomb2
(addikt)
Blog

A nagy konyv szerint igazad van, de nem mindenki szereti ugy (pl en), tukortojassal is ugyan igy vagyok. :)


Amazonas
(aktív tag)

Igen, ez szerintem gyakori "jelenség", hogy túlfőzik a tojásokat. Az egészségtelen mivoltán túl ráadásul az ízére sincsen jó hatással - bár ki, hogy szereti.
Szerintem úgy a legfinomabb, amikor éppen csak megszilárdul a sárgája, és olyankor szép, élénk, kissé narancssárga színe van és finomabb is, mint a túlfőtt tojások zöldessárga porladós sárgája. Ahogyan eddig kitapasztaltam, a forrásban lévő vízbe téve kb. 7 - 7 és fél percig kell főzni, és utána rögtön lehűteni hideg vízzel, mert a vízből csak simán kivéve még tovább főne magának. A hirtelen lehűtés után ráadásul még könnyebben is lejön a héja, de így héjában még akár hűtőben is eláll kb. további 1 napot.
Bár, mégegyszer hangsúlyozom, mindenki máshogyan szereti.

Amúgy a többi cucc guszta a képeken - különösen a kalácsok. :)

[ Szerkesztve ]


bitpork
(veterán)
Blog

Es itt a valasz. Egyen nyers tojast a Gobbi Hilda tegye kalacsa. Gusztustalan szamomra. A csaladban csak en eszem a rendes fott tojast a masik allagabol adodoan meg disziteni is alkalmatlan.


petipetya
(nagyúr)
Blog

Én sem eszem meg a nyers tojást, nagyon jó így minden, ahogy van :C

[ Szerkesztve ]


Dluinet
(veterán)
Blog

Senki nem akar nyers tojást enni.
A képen a félbevágott tojások közül az egyik tojás jól van főzve, a másik kettő túlfőzve:


Hieronymus
(senior tag)
Blog

Nem is kell nyers tojást enni.
Kicsit összenyomva vágtam ketté egy főtt tojást, hogy látszódjon, a közepe sem nyers.
Ezzel lehet díszíteni és az íze finomabb a túlfőtt társainál.


bitpork
(veterán)
Blog

^^
(#4) bitpork válasza colomb2 (#2) üzenetére ÚjVálaszPrivátRejt2019-04-21 00:52:33
bitpork
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)
Es itt a valasz. Egyen nyers tojast a Gobbi Hilda tegye kalacsa. Gusztustalan szamomra. A csaladban csak en eszem a rendes fott tojast a masik allagabol adodoan meg disziteni is alkalmatlan.

:N


Freiherr
(őstag)
Blog

+1 ez van szépen elkészítve, nem a zöldes cucc


Lauda
(félisten)
Blog

Én ennyire szoktam megfőzni a tojást:

A forrástól számítva 15 percet főzöm és kész. Se nem nyers, se nincs túlfőzve.


Freiherr
(őstag)
Blog

Az ilyen szétfőtt, porladó tojássárgája konkrétan keserű ízt ad az ételnek, egyed, ha ízlik.


Lauda
(félisten)
Blog

Eszem is, köszi. Kérdés, ha ez szét van főve, hol a zöldes réteg.


Freiherr
(őstag)
Blog

Az erős kifejezés volt, inkább túlfőtt lenne a helyes. A sárgája állaga nekem nem jön be, túl száraz így képek alapján, de ízlésről felesleges vitázni, ha neked így ízlik, akkor jó étvágyat hozzá ( irónia nélkül ).


Hieronymus
(senior tag)
Blog

Te a határesetre főződ a tojást.
A sárgarész felszíne már kezd sötétedni. A hő hatására fehérje kezd el bomlani. Ettől zöldül a tojás.
Ez még elmegy, nem szoktam miatta reklamálni, bár jobban szeretem azt az állagot amit belinkeltem.

Egyszer próbáld ki egy tojással. Kettő perccel hamarabb vedd ki és rakd azonnal hideg vízbe. Ha nem ízlik a végeredmény, nem vesztess sokat. Ha ízlik akkor változtatsz a módszereden. Ennyi.
Ha a sárgája nagyon folyós marad, feltaláltad reggeli főt tojást. :D


Lauda
(félisten)
Blog

Ha csak annyira főzöm meg, mint írod, akkor el lehet normálisan szelni? Kipróbálom mindenképpen. ;)


Freiherr
(őstag)
Blog

Ne késsel ess neki, én ilyet használok:


total90
(veterán)
Blog

Számomra inkább legyen túlfőzve mint, hogy egy darab nyers része is legyen.


Hieronymus
(senior tag)
Blog

Akkor le sem merem írni, hogy a reggeli főt tojás vagy tükörtojás sárga része nyersen a legfinomabb. A fehérjének meg kell szilárdulnia. :K


Lauda
(félisten)
Blog

Gyermekkoromból emlékszem ilyesmire. Gondolkodtam már, hogy szerválok egyet, eddig megoldottam késsel is. :)


Hieronymus
(senior tag)
Blog

Kevésbé kell vigyázni a szeléssel és esztétikusabb/egyenletesebb szeletek keletkeznek a szelővel. Illetve gyorsabb is szeletelés.
Ha találsz fémvázas változatot az tartósabb.


total90
(veterán)
Blog

De lírhatod, sőt már ettem is, de undorodom tőle.

üzenetek