[Re:] [bitpork:] Notre Dame - a világ egy csodával szegényebb lett - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


szipipeti
(csendes tag)

bakancslistán volt.... :W


Eastman
(őstag)
Blog

Ráböktem a linkedre, Assange-t gúnyolják rajta épp', nyoma sincs a tűznek. Már le is égett a katedrális? :U

[ Szerkesztve ]


bitpork
(veterán)
Blog

Ehh elfelejtettem h live volt :( Bocsánatot kérek

MOD

(#1) szipipeti: nekem is. Már soha nem láthatjuk ezt a közel ezer esztendős csodát.

[ Szerkesztve ]


marositech
(senior tag)
Blog

Hat az inkabb 150 eves lesz. Egyszer mar lenyomtak 0-ra forradalom idejen.


C4mp3r
(addikt)
Blog

2007-8 korul voltam, meg eleg suldo koromban, elo kell kotornom a kepeket, remelem meg megvannak. emlekszem, hogy gyonyoru volt belulrol, nagy kar erte. kivancsi leszek azert, hogy mi lesz a vizsgalatok vege, a felujitasi munkakat vegzo ceg most aggodhat, hogy kicsit felmegy az insurance premium

masik livestream

[ Szerkesztve ]


lacos001
(aktív tag)

"A katedrális alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult az épület, 1845 és 1878 között az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették."

Feleségem teljesen szomorú, idénre tervezte, hogy megkuksizza. Tőlünk 570km csak...

[ Szerkesztve ]


doeeg
(senior tag)
Blog

Bakker. [link]. Ezt látni...
2013-ban jártam ott, egész sok helyre bementünk, fent az eldugott kis kiállítást is megnéztük, kb. abban a 20 percben senki nem járt arra, nagyon hangulatos volt.

Ha megint újra is építik (mert miért ne tennék?), akkor is 70-80 év múlva már nem lesz olyan ember a Földön, aki jelen formában még látta... durva, hogy lesz egy fapados túrából egy ilyen hátborzongató emlék.

[ Szerkesztve ]


erer1000
(őstag)
Blog

majd újjá építik..

szomorú eset, stb.
de egy két év és ismét ott lesz. nem kell annyira felfújni hogy vége a 8. csodának


total90
(veterán)
Blog

Mert az majd teljesen olyan lesz... 🤨


mephi666
(veterán)
Blog

a tervezett felújítás is lényegében ugyanez lett volna, csak addig balf@szkodtak vele, míg nem szólt közbe a balszerencse... nem vagyok építész, de nem lesz időállóbb a végeredmény, ha foltozgatás helyett most újjáépítésnél szerkezetileg jobban megerősítik? az is lehet, jobb így hosszú távon, mintha pár éven belül rászakadt volna egy része a turistákra...


razorbenke92
(senior tag)
Blog

Én is jártam ott, és amikor az asszony szólt, hogy mi van, teljes letargiában néztem az élő képet.

Nyilván nem az eredeti, nyilván újra megcsinálják, de akárhogy is nézzük, ez egy szimbólum. Az pedig, hogy az emberek szeme láttára leég, az egy borzasztó tehetetlen érzés.


Bird
(addikt)
Blog

Szegényebb akkor lenne, ha porig égett volna.... Így újjáépítik a tetőszerkezetet ami amúgy is felújítás alatt állt.


Lauda
(félisten)
Blog

Szerintem semmi különleges nincs ebben a templomban, csak a köré szőtt irodalmi művektől lehet ennyire felkapott. Ajánlom a kölni dómot, az is gótikus, brutális építmény. Fel lehet menni a toronyba is lépcsőn, lift nincs. Az eredetit meg úgy sem láthatta volna egyikőnk sem, ez is már egy újjáépített verzió volt.

[ Szerkesztve ]


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Ja, semmi különleges nyilván. Csak az egyik legkorábbi, egyik legnagyobb és egyik legjellegzetesebb gótikus templom. Számomra a milánói dóm a legszebb, de ez szubjektív.


Lauda
(félisten)
Blog

A reims-i katedrális is gyönyörű gótikus építmény. De ez tényleg szubjektív, kinek mi tetszik. Arra utaltam, hogy önmagában a notre dam-ot, mint építményt semmi nem tenné különlegessé, ha nem kapcsolódna hozzá irodalom.


mephi666
(veterán)
Blog

'95 körül felsétáltunk mi is a kölni dóm tornyába... gyönyörű volt onnan a kilátás :K ha jól rémlik, valami 900+ lépcső vitt fel


Yutani
(nagyúr)
Blog

Nagyapámnak van egy baltája. A nyelét kicserélték háromszor, a fejét egyszer, de attól az még a nagyapám baltája. :)


8th
(őstag)
Blog

Jujjmostmilesz.


Lauda
(félisten)
Blog

Bizony. Én öt éve voltam, akkor ha szemben állsz vele, a jobb oldaliba lehetett felmenni, nem tudom ez állandó-e vagy sem. Az volt durva, hogy egy csigalépcsőn közlekedik a kétirányú forgalom. ;)


Eastman
(őstag)
Blog

Adakozás indult. A hírek szerint.


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

Meglátásom szerint borzalmasabb volt tehetetlenül nézni, mint amilyen károk vannak (a belső képekre gondolok, ahol a falak sem kormosak, még a faanyagok is tűrhetően néznek ki).

Voltunk egy német katedrálisban, ami többször is leégett, és az égett faanyag is beépítve maradt,csak megerősítették, a falak kormosak voltak, de áll pár száz éve így.

Most ajánlott fel egy ember 100 millió eurót, pénzben nem lesz hiány, tervek-technika megvan, szépen visszaépítenek mindent és csak egy emléktábla fog rá emlékeztetni.

[ Szerkesztve ]


NGA
(addikt)

Az a Kossuth Lajos bicskája.


Fotonhámozó
(senior tag)

Mindmeghalunk, gyehennára kerülünk, mert vártuk, hogy megnyílik az ég, megjelenik egy nagy kéz vizes vödörrel és eloltja a tüzet. De ilyen nem történt, szóval vagy kakiltak az egészre odafenn vagy nem is léteznek a felhők felettiek. Quasimodo sem jelent meg harangozással riadóztatni. Ez már egyértelműen a világ vége...


Jim Tonic
(nagyúr)
Blog

Kicsit rosszak az infók. Nem égett le semmilyen ezeréves csoda, XIX. század közepén az eredeti tervek alapján szinte a nulláról építették újra. Most a tető 2/3-a semmisült meg, meg egy torony, és gyakorlatilag lassan meglesz a pénz a felújításra.
Szóval persze szomorú a sztori, de gyakorlatilag semmi tragédia nem történt.


snecy20
(veterán)
Blog

Felgyújtották a migránsok? :DD


mephi666
(veterán)
Blog

afrikában meg naponta ezrek halnak éhen... az a tragédia... itt csak az anyagi kár magas, minden helyrehozható, nem halt meg senki


doeeg
(senior tag)
Blog

Mondjuk ilyenkor mindig számolgatok egy kicsit, már 300 millió eurónál(!) áll a felajánlások összege. Ha csak az ezredrészét inkább nekem utalnák, én már boldog lennék, nekik meg megmaradna a teljes felajánlás 99.999%-a ;]


zoo8800
(veterán)
Blog

Szomorú, de majd újjáépítik, és szebb lesz, mint volt. Ennél nagyobb károkból is újjá tudtak már építeni műemlékeket.

Drezdai Frauenkirche 1945-ben és most:


Yutani
(nagyúr)
Blog

Thx. Legutóbb nagypapival és baltával olvastam valahol, ez maradt meg. A lényeg persze ugyanaz.


Eastman
(őstag)
Blog

Szezon végén távozik a Herthától Dárdai Pál.


Lidl Jacob
(addikt)

Olvasom, hogy csak délig 500M euró (160 milliárd forint) jött össze adományokból, azóta nyilván tovább nőtt a szám....na most én nem értek az építészethez, de úgy gondolom, hogy ennyiből már lehet is rekonstruálni ezt az épületet. Ráadásul nem az egészet kell.
A növekedési ütemet nézve nem kizárt, hogy 1 milliárd euró is meglesz ma.

Most mindenki baromira szükségesnek érzi még-még adakozni, mert ettől lesz hős. Még céges mailt is kaptunk, hogy gyűjtik az adományokat, és ha tehetjük, adakozzunk. Caak én nem értem, miért kéne nekem adakozni, mert leégett egy épület Franciaországban? Amire ráadásul már simán összegyűlt annyi, amennyi kell?

Szerencsére nem járt tömeges/nemtömeges emberáldozattal, ahogy olvasom, úgyhogy pláne nem értem. (igazából értem... :U )

disclaimer :
(Tudom, velem van a baj).
(Tudom, hogy "irodalmi jelentőségű" épület, de ez számomra nem releváns.)

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

Nem kell adományoznod, ez csak egy lehetőség, ha szeretnél adományozni.


#65675776
(titán)

Alapvetően csak nálunk szokás kissé megpörkölődött épületeket legyalulni és valami mást építeni a helyére. A debreceni nagytemplom a harmadik templom azon a helyen. A két korábbi "leégett teljesen". Valójában még az eredetinek is megvannak a nyolc évszázados alapjai. Csak a felette levő, egyébként megmaradt falakat elbontották a tűzvész után. A második templom detto így járt.


Lidl Jacob
(addikt)

Nyilván, de nem ez a lényeg. Magát az elvet sem értem, miért merül fel, hogy nekünk, mint cég, adakozni kéne? Miért van egy implicit elvárás ezzel kapcsolatosan? Vagy jó pár magyar városnak akár, vagy mint magyar kormánynak az adófizetők pénzéből (nem tudom, tervben van -e, de gondolom....). Miért? Diplomáciai képmutatás? :)
Főleg, hogy már délben megvolt az elegendő lé. Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen elég, főleg, hogy az amúgyis felújítandó tetőszerkezetről van szó. Ennyiből még magyar korrupció rátával is megvan. :)

Tegyünk fel, meglesz az 1 milliárd eur, nagyon közhelyesnek tűnik, de mennyi kaja kijön abból az éhezőknek? Akár ha random kijelölnek egy területet a világban, ahol megmentenek jó párezer életet.
Vagy költség oktatásra a fejlődő országokban, bármi...

Ez meg, ha visszaépül, mire lesz jó? Szép lesz, mint volt, oszt kész, na bumm. Valós értéket nem ad hozzá semmihez.

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

Jesszusom.


Lidl Jacob
(addikt)

Én is pont ezt gondolom.

Majdnem mindenki a látszatnak él, erre az FB szépen ráfókuszált. Látom büszkén vállalod, hogy te sem vagy kivétel.

[ Szerkesztve ]


Fotonhámozó
(senior tag)

Szerintem Soros ügynök vagy, amiért nem támogatod képmutatóan a keresztény Európa újjászületését :D A jó ügy érdekében felajánlhatnál 1 milliót a megtakarításodból, egyúttal javasolhatnád, hogy a katedrális köré focistadiont is építsenek, mint az új európai (vég)várrendszer újhullámos szimbólumát a betolakodó muzulmánok megfékezésére! Az atya, a Viktor és Szent Lölö nevében, ámen!


Lauda
(félisten)
Blog

Nem a látszatnak élek, csak ekkora butaságokra nem pazarlom a betűket. Duzzogj csak magadban, a többi meg csak had adományozzon, ha szeretne.


doeeg
(senior tag)
Blog

Azzal egyetértek, hogy nehogy már elvárás legyen hogy adakozzon bárki is. Semmilyen módon nem várhatják el, urambocsá nem kötelezhetnek rá.

Ugyanakkor, ha valaki megteszi (mert hidd el, az egyszeri hívő Marika néni el fogja küldeni az 500 forintot), miért ne tehetné meg? Közösséget kovácsol, összefogást szül, szimbólumról van szó, stb., lehet dobálózni a közhelyekkel, de így van.

Nekem is kerekedik a szemem, hogy százmillió eurókkal dobálóznak néhányan, és valószínűleg meg sem érzik a hiányát. Ez van. Adhatná afrikai éhezőknek is. Akkor ki döntené el, hogy kinek? Abu kap, de Bubu nem, ő ugyanúgy éhenhalhat? Igazságosabb lenne?

Nincs közöm/közünk ahhoz hogy ő a saját pénzét harmadik világbeli gyerekeknek adja, vagy a Notre Dame-ra költi, vagy elkokózza.

Nekünk meg nem kötelező adni.

Amúgy meg Game of Thrones promóció volt az egész ;]


Lidl Jacob
(addikt)

Eddig is igen "tartalmas" dolgokkal reagáltál a kommentjeimre.

Legközelebb inkább ignorálj, én is így fogok tenni.


Lauda
(félisten)
Blog

Az elejére az a válasz, hogy nem kötelező, csak lehetőség.

Erre pedig nem lehet értelmeset írni:

Tegyünk fel, meglesz az 1 milliárd eur, nagyon közhelyesnek tűnik, de mennyi kaja kijön abból az éhezőknek? Akár ha random kijelölnek egy területet a világban, ahol megmentenek jó párezer életet.
Vagy költség oktatásra a fejlődő országokban, bármi...

Ez meg, ha visszaépül, mire lesz jó? Szép lesz, mint volt, oszt kész, na bumm. Valós értéket nem ad hozzá semmihez.

Mi a helyzet a vallással? A kultúrával? A turizmus szerinted mennyit hoz a városnak az országnak, amihez kellenek notre-damok meg eiffel tornyok? Ezek közvetve is hozzájárulnak az éhezők etetéséhez és a szegények segítéséhez. Szóval sértődj meg nyugodtan.

[ Szerkesztve ]


Lidl Jacob
(addikt)

"Ugyanakkor, ha valaki megteszi (mert hidd el, az egyszeri hívő Marika néni el fogja küldeni az 500 forintot), miért ne tehetné meg? Közösséget kovácsol, összefogást szül, szimbólumról van szó, stb., lehet dobálózni a közhelyekkel, de így van."

Ezzel nem vitatkozok, de ettől még a célja vitatható. Pláne, hogy az összefogás nemes zászlaja alatt egy olyan célra dobálják el a pénzüket, aminek amúgysincs valós értéke, ráadásul már úgy, hogy meglesz a kellő pénz az bőven, egyszeri ember adománya nélkül is. Sokkal hasznosabb gazdaságilag is, ha a saját országunk gazdaságában marad a pénz, azaz, ha a zsebében marad Marikának.
A másik oldal "közhelyes oldal", amit mondtam, hogy ennél hasznosabb és produktívabb helyre is mehetne az a pénz... ezzel kapcsolatosan a köv. megjegyzés:

Ez van. Adhatná afrikai éhezőknek is. Akkor ki döntené el, hogy kinek? Abu kap, de Bubu nem, ő ugyanúgy éhenhalhat? Igazságosabb lenne?

Nem lenne, csak az az első magától értetődő reakció, bár még ez is hasznosabb lenne. De jobban átgondolva nem lowlevel szinten kéne megoldani ezt, hanem oktatással, értelmes kisebb beruházásokkal itt-ott.

De mégegyszer leírom, engem az triggerelt itt, hogy már délig összejött a kellő összeg. Innentől minden csak képmutatás.


Lidl Jacob
(addikt)

A turizmusban igazad van (de csak addig a pontig, amíg annyi gyűlik össze, ami ténylegesen szükséges, és nem feljebb), a vallásról inkább nem mondok semmit, mert az még népszerűtlenebb lenne, mint eddigi kommentjeim..

Ill más kérdés, hogy a turizmus is egyrészt vallási turizmus ez esetben, de ennyire azért nem akarom kiterjeszteni ezt a vitát...

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

"XIX. század közepén az eredeti tervek alapján szinte a nulláról építették újra."

Nem egészen. Az épületet nem kellett újjáépíteni, csak a díszítést, amit az utca népe ellopott a forradalom idején...

Részletek itt.


Csapoati
(nagyúr)
Blog

Sajnos ez így nettó demagógia.


Lauda
(félisten)
Blog

Talán az már neked is feltűnt, hogy más is él ezen a bolygón és hogy vannak tőled különböző emberek. Próbáld meg innen nézni a világot. Én sem vagyok vallásos, ettől még vannak vallásos emberek, akik ápolják a vallásukat. Eszembe jutott valami. Utalj egy nagyobb összeget valamelyik éhezőket segítő alapítványnak/szervezetnek. Erről a kivonatot posztold ki a facebook oldaladra és kommentnek írd oda, hogy a valós értéket nem adó notre-dame felújítása helyett én a/az xyz éhezőket segítő alapítványnak/szervezetnek adományoztam. Így jól megmondod a magadét azoknak, akik a notre-dame felújításához járultak hozzá álszent és képmutató módon, ezen kívül támogattad az éhezőket is. Lehet ez kicsit megnyugtat majd.

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

Fészbukon' már terjed a cucc, hogy gyújtogatás okozta a tüzet:https://www.facebook.com/tuzfalcsoport/videos/2318258581782380/ :D

[ Szerkesztve ]


Eastman
(őstag)
Blog

Látva az áprilisi híreket, a legvalószínűbb az, hogy orosz hekkerek gyújtották fel ;] . NEM!


Feketelaszlo
(senior tag)

Tekintve, hogy évi több millió turista látogatja, piaci alapon, belépődíj szedésével is ki tudnák fizetni a felújítást, de egyházi körökben nem tekintik túl etikusnak, ha a zarándokoktól pénzt kérnek, ezért van ilyen erős háttere vallási körökben az adománygyűjtésnek (akár vállalatok bevonásával is). Egyébként ilyenkor megszokott módon a gyűjtések egy része nyilván hoax lesz és majd lelép valaki a pénzzel, szóval az unalomig ismert "ne utaljunk ismeretlen bankszámlaszámra" felhívás teljesen jogosan állna itt.


Dr. Romano
(veterán)
Blog

Majd az ISIS magára vállalja, úgy ahogy az ősrobbanást is....

üzenetek