[Re:] [bkercso:] Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez) - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bkercso
(nagyúr)
Blog

Sok pozitív visszajelzés jött már róla, amit ezúton is köszönök.
Használható DAC-okhoz, fejhallgatóerősítőkhöz, adapteres (pl. D-osztályú) erősítőkhöz, műszerekhez stb.

USB-re ne kössük, mert arra csak 10uF akasztható rá szabvány szerint! Oda Y-kábel kell, külön 5V-os tápággal, külső tápegysággel (telefontöltő + ilyen szűrő pl.).
Vagy 100uH + 10uF (elko) || 2,2uF (X7R) is jobb, mint a semmi, és kompakt. Dampingellenállás ekkor nem kell, mert a kisebb tekercsek és kisebb elkók soros ellenállása elegenő.

[ Szerkesztve ]


#90088192
(senior tag)
Blog

Hello :)
Egy kérdés: Az LC szűrő eleve alul áteresztő vagyis a magas frekvenciákat alapból levágja ami a rezonancia frekvencia felett van. Akkor mit csinál az extra RC szűrő?


bkercso
(nagyúr)
Blog

Az R a disszipatív elem, ami a rezonancia csillapítására kell. Ha az R a soros ágban van, akkor csökkenti a töréspontot, de növeli a tápegység kimeneti impedanciáját DC-n és a fogyasztást. Ha a párhuzamos ágban, mint itt, akkor minimálisan nő a kimeneti imp. közepes frekiken.

A tudomány egyébként nagyrészt itt pont abban van, hogy a dampingellenállás értékét és pozícióját hogyan választod meg. Kompromisszum és szimuláció kell hozzá.

A két kondi a kétféle frekvenciatartományra kell (elko lehet nagy, de csak 100kHz-ig kapacitív, a fólia meg kis értékű, de pár MHz-ig szűr).

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Hasonló szűrőket láthatsz még a BT-hangszóros bejegyzésemben is.


#90088192
(senior tag)
Blog

Na ezt nem gondoltam, hogy az elko nagyobb frekvencián hatástalan.
Valami új megint, köszönöm :R


Eugene Roe
(őstag)
Blog

Nyákot és dobozkát honnan érdemes szerezni? :D kondi, ellenállás stb beszerzése nem gond, de az alapokat eddig csak ebayről vettem :)


hcl
(félisten)
Blog

Whoa, köszi. Ez hasznos lesz, és elég egyszerű :)

@Eugene Rose : Kb. akármelyik elektronikai boltban kapsz, bár a kis dobozok ára itthon horror.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Lomex.hu, ret.hu, hu.farnell.com, sos electronic, eleltrokontha, hestore, hq elektronika stb.

Egyik bejegyzésem végén összeszedtem, talán a BT-hangfalasban.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Ha összejön 5 megrendelés (privátban), építek 15k-ért 5A-eset, max. 35V-ra (TápszűrőMini5A-t).

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Érdemes egyébként előbb összedugni az adapterrel és a készülékkel, és csak azután bedugni a konnektorba, a nagy pufferkondenzátor miatt!


IO.sys
(őstag)
Blog

:R
A google hírgyűjtemény dobta fel nekem Androidon. :)


szaszlaci
(addikt)
Blog

Hát ez valami döbbenetes! :)

Hogy valakinek ennyire fogalma se legyen arról, miket ír le. Fényévnyi távolságra vagy az esszenciálisan szükséges elektronikai alapismeretektől. Itt-ott olvasott szakkifejezések fingodnincs eszement összeturmixolása ez itt.

Mint mikor valaki az úszónadrág szövetének áramlástani jellemzőiről okoskodik, amivel 0.04 másodperc nyerhető száz méteren. És persze árulja ő is. Közben meg elfelejtett megtanulni úszni. :)


bkercso
(nagyúr)
Blog

A tapasztalatokat megtalálod róla a DAC-topicban, valamint amerikai DIY-oldalakon is, mivel nem én építek egyedül ilyet. Vagy 2-3 tucat elment már belőle az évek alatt..

A bunkó megnyilvánulásod alapján BME villamosmérnöki. Talált? :)
(Elnézést a kultúrált BME-sektől! :R )

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

Amúgy valami érdemi kifogást, építő jellegű kritikát, helyreigazítást, esetleg egy jobb verziót is volnál szíves bemutatni, vagy ez a szint a szakmában?


szaszlaci
(addikt)
Blog

Az alábbi építési tervvel kapcsolatban volnál szíves helyreigazítást megfogalmazni? :)
Egyébként 80 ezer forintért készítem el.

Három tucat eladott példányról van szó ebből a valamiből, ami 540.000 forint. Közben pár száz forintos alkatrészköltségről beszélünk. Olyan körítéssel, ami az egymillió forintos csodamatrac termékbemutatón szokott elhangozni.
Persze tudom, hogy szélmalomharc ez, de ezt a kirívóan sok sületlenséget már nem akartam szó nélkül hagyni.


totron
(őstag)

Ennyire drága lenne a torroid? Ennyire nem létezne a kiforrt kultúrája? Gány a gányon. Komolytalan.


#90088192
(senior tag)
Blog

Nem a toroid drága, hanem a kapcsoló üzem annyival jobb hatásfokú, illetve stabilabb SZVSZ.

A zaj megjelenési formája meg függ a kapcsolási frekvenciától kezdve a csillagos égig mindentől. Az 50Hz bumm ott van ugyan úgy a sima Graetz híd eseteben, ezert kell a hatalmas puffer, meg ugye a szinusz völgye miatt.. Mindennek más baja van, a maga módján másra is jó.
Persze aztán lehet.....


IO.sys
(őstag)
Blog

Ha nem érzed elég szarul magad, próbálj segíteni az embereknek. :D


hcl
(félisten)
Blog

Még mindig nem hallottunk konkrétumot. Hogy 15-ért ad pár ellenállást + tekercset, az jó, sok. Ezen kívül valami?
Miért rossz a kapcsolás?
Mitől lenne jobb?
Minek köszönhető a hangnem?

Szal' ilyen belépő után leginkább egy Logout post lenne az elvárható, amiben egy sokkal jobb, egyszerűbb, olcsóbb kapcsolást mutatsz be, nem házikórajzokat.

@IO.sys : Ja :D

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

:DDD

szaszlaci:
Egyébként pár ezer Ft a költsége a szrőnek (+ szállítás), és egy adapternek szintén ugyan ennyi. Cserébe kapsz fesz-stabilitást, áramkorlátot stb., amit leírtam a cikkben.
Az meg, hogy szerintem nincs hatása, nem a mi bajunk.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Egyébként nem véletlen nem készítem. Dobozolva ezt összerakni, csomagolni stb. 1 óra. HiFi-n kívül meg máshova nem kell ilyesmi. 5-10 alatt nem szívesen fogok neki, csak néhányan van, hogy kérik.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Hát nincs meg. Miért vesznek a hifisek üvegpasszivált, drága diódákat, és miért zárják le a szekundert a mefelelő impedanciájú csillapítással diódazaj ellen (rectifier snubbering)? Ezt kevesen csinálják, szóval mondhatni, nincs kultúrája, csak eredménye.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

"Miért rossz a kapcsolás?"

Mert se füle, se farka. Amelyik tápon ez javít, az a táp hibás. Ez legfeljebb a hifista szektairodalom szerint hatásos, de ilyen parttalan vitákba legfeljebb csak a saját írásaim topikjában megyek bele. Az, hogy kábelhallók képzelgéseken alapuló véleménye szerint majd szignifikáns eltérések lesznek tőle, az számomra nem hiteles, még akkor sem, ha ámerikai fórumokon is olvasható.

Már eleve a leírás is a kabaré határait súrolja.
"Egy egyszerűen és olcsón megépíthető LRC-szűrőt ismertetek"
Az RLC szűrő így néz ki. Ezek a passzív szűrőáramkörök az L és C passzív elem frekvenciafüggő viselkedésén alapulnak, ami az R tag terhelésének mértékében adja ki azt a határfrekvenciát, ami elsőrendű RC és RL szűrőknél 6 dB / oktáv csillapítást fog eredményezni. Ha erre érdemileg ráterhel a fogyasztó, akkor borul az egész, mert változik az R.
Ez talán egy bizonyos frekvenciasávban soros RC taggal rontott jóságú LC szűrőn alapulhat, csak épp a több ezer uF értékek miatt nem tudom, mi akar ez lenni. Szimuáltoros játszadozás legfeljebb. Meg tán valami RLC rezgőkör hagymázas gondolatfoszlányai.

Melyet állítólag "kapcsolóüzemű adapter után kötve egy igen jó minőségű tápegységet kaphatunk", jó vicc, mert ez nem ilyen egyszerű. Ahogy a kocsid se fog kevesebbet fogyasztani attól, hogy mágnest veszel húszezerért a benzicsőre.

Utána mi az, hogy "a kapcsüzemű adapter (ma már ugye csak ilyeneket kapni) garantálja a feszültségpontosságot, túláramvédelmet, túlfeszültségvédelmet és érintésvédelmet"? Miért, az 50 Hz-es trafót tartalmazó táp ezekre nem képes? Akkor mitől lenne tápegység? Meg mi az a kijelentés, hogy olyat már nem lehet kapni? Főleg hangtechnikában?

Aztán "a szűrő leszűri a feszültségzajt, egészen a hangfrekvenciás tartomány aljától kezdve."
Mi ez, főtt tészta, hogy leszűrjük? Mi az, hogy feszültségzaj? A feszültségnek nincs zaja. Mit szűr, ha tudtommal ismeretlen a táp is és az is, amit táplál? Ha van zaj 20 Hz alatt is, azt miért nem szűri, illetve miért ne szűrné? Ismeretlen a táp terhelhetősége és a megtáplált eszköz áramigénye.

"Az így kialakított táp jobb a "csoda" analóg szabályzós tápok 99%-ánál, mert azokban egyrészt az egyenirányítódiódák zaját nem szűrik megfelelően, másrészt a lassú, visszacsatolt feszültségstabilizátorok torzítása sajnos hallható"
Azok a csoda analóg szabályozású tápok, ahol disszipatív módon van megoldva a feszültségcsökkentés egy tranzisztorral vagy régen ellenállással, nagyon szép, zajmentes feszültséget adnak, hiszen nincs a körben kapcsolóüzemű rész. Nem véletlen, hogy kicsit is érzékenyebb dolgokhoz ilyen labortápot javasolt használni.
Persze meg lehet szűrni jól is és rosszul is mind a kapcsolótápot, mind a hagyományosat, de a hifiben pont, hogy utóbbit lenne célszerű használni.
Ilyen triviálisan alapvető dolgok ismerete hiányzik, de azért az egyenirányító diódák zaján megy a fingreszelés. Mellesleg a kapcsolótápban nincs épp úgy egyenirányítás a trafó után? Kell is több kör LC-szűrés, még egy sima PC tápban is, pedig ha valaminek, hát annak aztán hallható a zaja, ha rákerül a hangszóróra.
Aztán lassú? Mi? A 100 Hz és az ahhoz szükséges egyenirányító dióda? Miért, az 52 kHz nagyságrendben dolgozó kapcsolótáphoz elengedhetetlenül szükséges gyors és kis ellenállású schottky jót tesz a hangnak, mert "gyors"? A hálózati 50 - / 100 Hz brummot mindkét megoldásnál el kell távolítani, csak az egyiknél a trafó előtt, a másiknál utána, a pufferkondenzátor költsége nagyjából ugyan annyi.
Vagy a feszültségstabilizálás visszacsatolása a lassú? Hát az pont, hogy megint a kapcsolótáp baja, hogy vagy túl lassú, vagy túl gyors a visszacsatolt szabályozás beállított sebessége, de ideális sosem lehet, csak egy jó kompromisszum. Analóg tápban a stabilizálás viszont nem a táp primerkörét vezérli, hanem a szekunderből lejövő és pufferelt feszültséget szabályozza, tehát ilyen szempontból sokkal jobb. De azért mindezt figyelmen kívül hagyva, olyan fontos dolgokkal próbál foglalkozni a cikk, mint a tápkör analóg feszültségszabályozásának visszacsatolási lassúságának végső hangtermékre gyakorolt torzító hatása. Hiszen ezt még a süket is hallja, ugyebár.

És csak a bevezetőre reagáltam. Láthatod, ahogy haladunk, négyzetesen nő a válaszaim hossza, ezért ha megbocsátasz, nem is mennék tovább, pedig csak még meredekebbek az írottak.

"Mitől lenne jobb?"

Maga a kapcsolás? Van két áltudományos grafikon, hozzáértő státusz ezzel kipipálva. Magyarázni meg minek? Az nem hifista szokás.
De nézzük a kapcsolást, csak az első elemet, ott se megyek tovább. Párhuzamos dióda, hogy megvédje a két darab kondenzátort a fordított polaritású táplálás ellen. Közben rövidre zárja a tápot, igazán egészséges megoldás, még ha ezt ki is kellene bírnia egy kereskedelmi, rövidzárvédett kapcsolótápnak. Ami a rajzon ráadásul nem is egyenfeszültségforrás, hanem váltakozó, vagyis mindenképp rövidzár.
Lehetne elegánsan, mondjuk két darab, vagy még inkább egy kétszínű LED-el, soros diódával: zöld ha OK, poros, ha nem OK. Vagy a megrendelő igényeinek megfelelően rátenni a NYÁK-ra mondjuk két USB aljzatot, és akkor eleve kizárva a fordított bekötés. 15 ezerből jutna rá. Vagy eleve a toroid transzformátorok táplálásánál megszokott késleltetett indítást alkalmazni egy relével a kondenzátor töltésére, amibe akkor beépíthető egy plusz diódával a polaritásvédelem is, hiszen fordított bekötésnél nem kapcsol majd be a kondenzátor teljes töltése. Sőt, ennek az érdekes négypólusnak a kimenetén nem jelenik meg feszültség, ha az is késleltetve indul. És akkor van sok alkatrész, meg kattogás, meg hu de komoly faktor, és el lehet kérni 15 pénzt érte. Még ha nem is ér semmit az egész.
Vagy fordított polaritásnál húz meg a relé, és leválasztja az áramkört, ennyi idő alatt a kondenzátort biztosan nem tönkretéve, és tán az utána kötött százezres DAC is kibírja, mert remélhetőleg abban egy soros diódával megoldották az eszközök védelmét.
Az meg külön szép, hogy névleges 5 amperes táphoz 6 amperes diódát javasol. Kapcsolótáphoz mi legyan 6 A, a folyamatos? Az alapjáraton lekapcsol vagy tönkremegy, és mindkét esetben a dióda impulzusterhelését kellene figyelembe venni. Vagy olyan táp, ami nem kapcsol le, csak leszabályoz? Oda nem 6 amperes kellene, főleg a mai félvezető árak mellett.

Az meg külön szép, hogy ő záróirányba ellenfeszíti az egyenirányító diódát. Azt előfeszítjük, és a gyakorlatban zenereknél szoktunk ilyesmivel foglalkozni.
Ennyit hirtelen a védelemről, de mint mondtam, itt se megyek tovább.

"Minek köszönhető a hangnem?"

Annak, hogy még pénzt is kér érte, méghozzá durván túlárazva.

"egy sokkal jobb, egyszerűbb, olcsóbb kapcsolást mutatsz be"

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

"Az meg, hogy szerintem nincs hatása, nem a mi bajunk."

Freudi elszólás? ;)


hcl
(félisten)
Blog

" Amelyik tápon ez javít, az a táp hibás. "
Egy rakás "hibás" tápom van ebay-ről, amiről nagyon frankón jön a magasfrekis zaj :D Azokhoz pl. tök jó lehet.

Ugyanakkor végre leírtad, hogy miért. Lehetett volna ezzel kezdeni, mert ennek végre volt teteje, nem csak össze-vissza szarozás. A hosszával nincs gond, mert normális információátadást nem lehet 3 mondatban megoldani. Szakmailag is OK. Én nem gondoltam ennyire végig, csak ránéztem a postra, hogy hm, szűrő, ez még jól jöhet, tekintve az autómban található 5V-os stabilizátorok zajosságát, mondom majd egyszer építek hozzá.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Nálad hiányzik ismeret, nem kevés. Ezt látom az írásodból. Pl melyik viaszacsatolt disszipatív szűrő szűr 100kHz fölött. Ezel drágák, és MHz-es zajra akár hangfrekvenciás belengéssel válaszolnak.
Ezen kívül fix feszültségszintűek, tehát nem használhatók univerzálisan, mint az itt közölt szűrő.

Ha a négyzetesen hosszú válaszodból kisülne valami, az használhatna... De sajna fogalmatlan vagy a témában, csak összeolvastál pár alap dolgot. Majd linkelek neked application note-okat, azokból lehet tanulni.

A.LED-es polaritásfigyelőd zseniális! A LED ellenfeszítve csak 5V-ot bír. Ha ez nem lenne elég: fordított polaritáskor a piros LED-en kívül a pufferkondi robbanása is jelezné a hibát.

[ Szerkesztve ]


VIPowER
(senior tag)

Nekem csak az nem tetszik ebben hogy nyerészkedésnek tűnik, pláne ezekben az időkben esik ez jól az embereknek. Ahogy számoltam az alkatrészköltség 1500ft körül lehet. Én maratással együtt kb 30 perc alatt összedobom. Viszont én nem mondom hogy nem ér semmit, már én is építettem hasonlót, és valamit javított.


bkercso
(nagyúr)
Blog

A passzív szűrő további előnye, hogy nem ejt feszültséget még nagy áramnál se, max. 0,1V-ot. Ezért van az ellenállás a párhuzamos ágban. Szomorú, hogy még nem láttál ulyet.

Amit írtál, az egy félképzett ember okoskodása.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Ennél olcsóbban viszont nem tudok vele munka és család mellett pöcsölni. Ahogy nem is teszem, hirdetni sem hirdetem. A cikk az elérhetőség kedvéért került fel.
Más is felteszi a termékének dokumentációját, ha már nem készíti, mint én az OPA Green-t vagy ezt?

Akinek van 30-50k-ja, az vesz egy LT1083-at eBay-en. Ez annál több szemoontból jobb. :R

Nyerészkedés: nem, fillérbaszásnak hívják felénk, ha vlk elvárja, hogy ezer Ft-ért dolgozzon valaki egy órát. Az alkatrészköltség meg 4-5k + szállítás.

Eddig csupán 2 érdeklődő van, szóval ettől sem kell félni. :)

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Tapasztalatok a Tápszűrővel:
[link]
mini-teszt

[ Szerkesztve ]


CounterBoci
(senior tag)
Blog

Pc táp esetén is jól működik ez?

Kapcsolóüzemű táp hogyan hajt meg egy szubot pl? Úgy tudom a sima trafós tápokba a teljesítménycsúcsok miatt kell jó nagy kondi, ezekben pedig nincs ilyen.


bkercso
(nagyúr)
Blog

Jó lehet PC-hez is, igen. De ezek teljesítménye kiélezett, szóval jó nagy pufferkondi kell, nehogy terhelésváltáskor megugorjon a feszültsége (túltöltse a tekercs). Nem ártana szimulálni építés előtt. De alapból kis tekercs-nagy kondival futnék neki.

A pifferkondi a fogyasztóhoz tartozik, szóval az erősítőben kell legyen a csúcsokhoz szükséges kondi.
50Hz-es tápnál a nagy puffer azért kell, mert csak rövid ideig tölt rájuk a trafó: amikor a feszültsége éppen magasabb az RMS-szintnél.

[ Szerkesztve ]


szaszlaci
(addikt)
Blog

"Pl melyik viaszacsatolt disszipatív szűrő szűr 100kHz fölött."
Pl. egy három forintos párhuzamosan kötött kerámiakondi.

"Ezel drágák, és MHz-es zajra akár hangfrekvenciás belengéssel válaszolnak."
Hogy kerülne oda érdemi mértékű MHz-es zaj? Hogy lesz a hálózati egyenirányított 100 Hz négy nagyságrenddel több aktív elem nélkül?

"Ezen kívül fix feszültségszintűek, tehát nem használhatók univerzálisan, mint az itt közölt szűrő."
Egyrészt egy tápegység szerves része kell legyen a megfelelő szűrő. Ahhoz méretezve.
Másrészt ez a valami lehet, hogy univerzálisan odatehető bárhova, csak nem ér semmit. Mint az univerzális mágneses mosógolyó.

"De sajna fogalmatlan vagy a témában, csak összeolvastál pár alap dolgot."
Hát, azért ezeket nekem elmondták, mikor az iskolapadban ültem, aztán lemértem a kötelező laboron, majd elkészítettem a beadandó sok oldalas mérési jegyzőkönyveket. És valamennyire még emlékszem belőlük, de most ez is bőségesen elegendő.

"A LED ellenfeszítve csak 5V-ot bír."
Nem mondtam, hogy ne tegyél pl. nyitóirányba egy soros diódát is. Vagy egy zenert. Meg persze áramkorlátozó előtétet. Bár a gyakorlatban az utóbbi is sokszor elég, mert az égésfeszültséghez tartozó áramhoz kellő előtét vs. zároirányú U és I hasonló eredményt ad ki.
Egyébként hogy kell ellenfeszíteni egy diódát? Pajszerral? :D

"fordított polaritáskor a piros LED-en kívül a pufferkondi robbanása is jelezné a hibát"
Inkább az, mint a táp rövidre zárása. Avagy a Bkercso-féle rövidrezárós eszközvédelem! :D
Egyébként meg adtam pár ötletet igazi védelemi megoldásra, alkalmazhatod azokat is. Legalább az fog működni a teljesen értelmetlen "szűrődön", és kapnak valamit a vásárlók a pénzükért. Relék késletetett kattogása, meg LED-ek státuszjelzése, hát nincs is annál szebb! :D

"A passzív szűrő további előnye, hogy nem ejt feszültséget még nagy áramnál se, max. 0,1V-ot."
A feszültségveszteség annyi, amennyi a soros tagokon a terhelésből adódik.

"Ezért van az ellenállás a párhuzamos ágban."
Nem, az az LC szűrő jósági fokát rontja megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, ott, ahol az a másik párhuzamos kondi nem szól bele. Szintén megmagyarázhatatlan okból külön frekvenciára a teljes jóságú LC tagként. Mindez ismeretlen eszközökhöz. Rosszabb, mint az "univerzális" hangváltó, mert az legalább csinál valamit.
A feszültségesés a soros tagoktól következhet be, ahogy a neve is mutatja: feszültség esés. Ahhoz a párhuzamos tagoknak semmi közük, legfeljebb közvetetten, ha nagyon beterhelnek.

"Szomorú, hogy még nem láttál ulyet."
Hát nem egy tankönyvi példamunka, az biztos! :DDD

"Amit írtál, az egy félképzett ember okoskodása."
Ezt kikérem magamnak! Ugyanis teljesen képzetlen vagyok.


szaszlaci
(addikt)
Blog

"De ezek teljesítménye kiélezett, szóval jó nagy pufferkondi kell, nehogy terhelésváltáskor megugorjon a feszültsége (túltöltse a tekercs)."
Mi az a kiélezett teljesítmény? :D És a terhelésváltás? :D
"Jó nagy pufferkondi" olyan csak a hifistáknál van, elektronikában ideálisan méretezettről beszélünk. Egyfelől azért kell, hogy elegendő töltést tudjon tárolni és szolgáltatni a fogyasztó számára addig, míg a tápegység felől nem kap újabb periódust. A feszültség akkor ugrik meg, ha rosszul van beállítva a visszacsatolás reakcióideje, épp ezért kell ismerni legalább a tápot, de jó esetben a fogyasztót is. Vagy annyira alulméretezett a puffer és olyan alacsony a tartandó feszültség és olyan kicsi a terhelés, hogy a tápvezérlés minimum kitöltési tényezőjénél is túltölt.
A soros fojtótekercs az nem fog túltölteni, annál az kevesebb energiát tud tárolni.
"Jó nagy pufferkondi" akkor kell még, ha a folyamatos terhelésnél nagyobb mértékű kiugró terhelést kell kiszolgálni, de itt se lehet több az átlag a táp által folyamatosan leadni képes teljesítménynél.

Ez sima pufferelés. Az egyik a "tápnak", a másik jelenleg a "fogyasztónak". Minek ide ez az értelmetlen áramkör?
A PC táp zaját kell szűrni és a saját frekvenciájához puffert választani. Tekercs, pufferkondi, kerámiakondi, mint minimum. Aztán újra. De alapvetően a primeroldali pufferelés fogja ezt meghatározni, mert ott van az alacsony 100 Hz. Meg persze a meghajtó teljesítménytranyó, ami elsőnek fog megnyekkenni.

"50Hz-es tápnál a nagy puffer azért kell, mert csak rövid ideig tölt rájuk a trafó: amikor a feszültsége éppen magasabb az RMS-szintnél."
Mégis mikor máskor kellene töltenie? Ha alacsonyabb? :D
Ezért kell tartalékfeszültség, nem az üresjárati feszültséghez tervezni, mert az óhatatlanul esni fog.

De valamiért úgy érzem, te nem szeretnél tanulni, mert már mindent tudsz.

CounterBoci
PC táp egyszer 12 Volt és erősebb egyágú terhelésre ez leesik. Át kell alakítani, Vargáné és Codegeneket általában lehet, ha van hozzá késséged és bizonyos gyakorlatod. Lesz belőlük +/- 20 – 30 Volt stabilan. 4 – 10 amper. Összesen 150 – 300 Watt körül.


hcl
(félisten)
Blog

Mondjuk szakoldalakon is láttam párhuzamos diódát polaritásvédelemnek. Nekem sem tetszett, nem azt csináltam meg.


bkercso
(nagyúr)
Blog

De valamiért úgy érzem, te nem szeretnél tanulni, mert már mindent tudsz.
Hát bocsi, máshova kell menned oktatni. Ez van.

Ez az "értelmetlen áramkör" a kapcsolóüzemű adapterek zaját szűri. Azt, amit megadnak az adatlapok, hogy pl. 200mVrms. ;)
Én azt nem értem, mit nem értesz. Pl. melyik készülékben van fordított polaritás elleni védelem? Ebben van, pont ezért, mert ezt az ember eléköti mindennek, ami a keze ügyébe akad. Az adaperek pedig védettek rövidzár ellen, az olcsóak is.
Egy relével az alkatrészszámot és -költséget dupláznád is. :C

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Rohadt unalmas egyébként ez a se füle, se farka öncélú okoskodás, mindig ugyan azokkal a körökkel, amire egy-egy nagyokos villamosmérnök (aki megcsinálta a beadandóit) rendre igényt érez, amikor talál egy hifis topikot.
Miért nem mész az "oktassuk a kezdőket" topikba? Vagy, ha nincs, csinálj egyet!

Ez a szűrő a legtöbb 150kHUF alatti készülék hangján nyugtat, ez a tapasztalat róla. Ez van. :U
Lehet ezzel problémád, és már megértettük, hogy van, nyugi.

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Jó régóta használok már egyébként ilyen szűrőt. Benne volt a TPAamp-ban, az X-Szekeres III-ban, és még a HeadFlow-ban is a trafó és a fesz.stab. között. Meg abban, amit még azóta készítettem.

Egy Nelson Pass könyvből jött a dolog. Ő nagy toroid trafók szekunderét használta tekecsnek.

[ Szerkesztve ]


IO.sys
(őstag)
Blog

Nem jöttél még rá, úgyhogy súgok. :) Ez a csávó egy mestertroll, nézz csak körül a blogján. Nem tud ellenségkép nélkül létezni.


szaszlaci
(addikt)
Blog

"Ez az "értelmetlen áramkör" a kapcsolóüzemű adapterek zaját szűri. Azt, amit megadnak az adatlapok, hogy pl. 200mVrms. ;) "
Az a ripple lesz, azaz feszültség hullámzás, nem a zaj.

"Pl. melyik készülékben van fordított polaritás elleni védelem?"
Elég sokban. Általában egy soros dióda, ami nem rövidre zár, hanem nem fog vezetni. Ha akarod, legyen schottky, azon alig esik valami. Kellő bekötővezeték hosszal a parazitakapacitása nem kéne, hogy zavarja a kapcsolótáp visszacsatolását. Esetleg soros tekercs, párhuzamos fóliakondi, és utána a védődióda.

"Ebben van, pont ezért, mert ezt az ember eléköti mindennek, ami a keze ügyébe akad."
Hát ez az. Akkor hülyebiztosra kéne tervezni, nem rövidzárasra. Csatlakozókkal ellátni bőséggel. Itt ajándék áron elkészítik a NYÁKot.

"Egy relével az alkatrészszámot és -költséget dupláznád is."
Ne haragudj, de ha 15 ezer forintos cuccba nem fér bele egy relé az ötszáz forint teljes alkatrész költség mellé...

"Ez a szűrő a legtöbb 150kHUF alatti készülék hangján nyugtat"
Az, hogy "nyugtat", se nem audiotechnikai, se nem elektrotechnikai fogalom. Audiofool ködösítés.

IO.sys
"Ez a csávó egy mestertroll, nézz csak körül a blogján. Nem tud ellenségkép nélkül létezni."
:) Néha tényleg szoktam trollkodni, de itt erről szó sincs.
Ha valakinek van véleménye és nem úszik az árral, amit ki is mond, óhatatlanul ellenségekre tesz szert. Azért még nekik is próbálok segíteni, mert ha megnézed, csak ezt a hozzászólást, tanácsokat is adok bőséggel.
De lehet, ez az az eset, ahol tényleg hiába töröm magam. Lehetősége lett volna segítséget kapni, de ő durcáskodott inkább, mert csak ő lehet helikopter. Hát legyen. :R


bkercso
(nagyúr)
Blog

utóbbi :K


bkercso
(nagyúr)
Blog

Mindentudásodban biztosan benne foglaltatik, hogy nincs az a Shottky, amin 5A mellett ne esne 1V. Nem 0,2V...

Évek óta használom és árulom ezt a szűrőt, okkal olyan, amilyen. Így is generál elég fölösleges, értetlenkedő kérdést a vásárlók részéról, noha faék egyszerű. Tegyek rá még csatit, hogy az elterjedt "belső pin a pozitív" adaptereket is be lehessen dugni fordítva?! :C A kondi ettől még ugyan úgy robbana. Vagy írjam, hogy Te cseréled?

[ Szerkesztve ]


bkercso
(nagyúr)
Blog

Kapcsolódó téma, egy hasonlóan jó szűrővel, csak nagy áramra hűteni kell a tranzisztort, mert kb. 1V esik rajta. Inkább az alján linkelt irodalmat érdemes átnézni, mert a cikk tartalma triviális: csak arról szól, hogy nagy tápzajra/ripplere nagyobb feszültségeséssel kell méretezni - ebben is előny a passzív LC-szűrőnél.
Capacitance multiplier

[ Szerkesztve ]


IO.sys
(őstag)
Blog

Figyelj, hozzászagolni se tudsz az audióhoz. Annyi se esik le, hogy a teljesítményelektronika a hangzás alapja. Alapvető kifejezésekkel nem vagy tisztában, de megmagyarázod, hogy az nem az. Durrogsz itt a leckéddel, de arra nem vagy kíváncsi, hogy érdekel-e valakit. Ügyes vagy, micsoda kincseket termel ki a magyar közoktatás!

Te csak önkielégítesz a nárcisztikus szociopátia oltárán.

Olvastam a Windows gyorsításos firkádat, 1 parancsos natív műveletekről írtál 30 sorokat. De még az is hülyeség volt. Annyira értesz hozzá, mint a hanghoz. Inkább ne taníts, senki se jár jól vele.


#90088192
(senior tag)
Blog

Hello

Egy kérdés, nem tanították, miért is szükséges szinuszos összetevőkre szetbontani az adott jelformát? Ha ezt megteszed egy DC áramforrás esetében akkor lesz egy DC komponens egy AC harmonikus ami 2utas egyeniranyitas után 100 Hz, es a felharmonikusok.

Vagyis mi a ripple, egy szinuszos összetevő az Alap DC feszültségen.
Mi az ha nem zaj?

És mit csinálunk a zajjal?

Az induktivitas mitől függ? Csak nem a fizikai tulajdonságain az induktivitásnak és az azon átfolyó áram erősségétol?
Akkumulátor töltő áramkör esetében 1-2% a megengedett AC tartalom RMS.
Ez is képes akár 5-10 ampert áthajtani egy akkumulátoron.
Nem érdemes akkor megszabadulni minél nagyobb %-ban az AC tartalomtól?


bkercso
(nagyúr)
Blog

ötszáz forint teljes alkatrész költség mellé
Soha semmit nem építettél még? Látom..


szaszlaci
(addikt)
Blog

"Soha semmit nem építettél még? Látom.."
Egy ideje tényleg nem, ez volt a legutóbbi, saját terv, elég kényes, 20+ kV-os dolog. De rá lehet keresni a nevemre a hangfalépítő topikban is, ott nem "szagolgatjuk az audiot", hanem vagy fél tucat igazi hangsugárzót publikáltam.
A többi hülyeségre nincs ingerenciám válaszolni.

Agyturbina, nyilvánvaló, hogy nem tudod, mit beszélsz, így a válaszom olyan hosszú lenne, amihez nincs kedvem ilyen fogadtatás mellett. A rövid válasz az, hogy egész más az okuk, így teljesítménybeli eltérés van, ezért az eltüntetésük is más módon történik.


#90088192
(senior tag)
Blog

Fussunk néki mégegyszer, azt mondod ez az áramkör nem segít egy kapcsoló üzemű tápegység kimenetek megjelenő AC ripple eltávolításában.

Amit szerény tudásom fel tud mutatni az egyszerű

A kapacitás alacsony impedancia AC áramkörben, és nagy ellenállást mutat DC áramköri elemként miután feltöltődött.

Az induktivitásnak pont az ellenkezője a karakterisztikája.

Vagyis ha egy LC szűrőt építünk aminek 0 felé konvergal a rezonancia frekvenciája azon a módon amit a kapcsolási rajzon látható(most tekintsünk el az RC tagtol), akkor az nem fog alul áteresztő szűrőként funkcionálni. Te ezt állítod, amit EN nem hiszek el mert az elmúlt evben több száz LC szűrő jóságát vizagaltam ugyan azzal a konkluzioval. Alul áteresztő szűrőként viselkedik.

Az igaz MHz tartomány nem érdekelt ezért is kérdeztem minek az elko mellé másik kapacitás. Láttam rengeteg inverterben a DC buszon ugyan ezt de sosem kérdeztem miért.

Akkor most mondd el mit értettem félre :R

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

"Agyturbina, nyilvánvaló, hogy nem tudod, mit beszélsz, így a válaszom olyan hosszú lenne, amihez nincs kedvem ilyen fogadtatás mellett."
Ö, megnézted már a saját belépőd ide? Mit vártál? :D


IO.sys
(őstag)
Blog

Én is épp ezen röhögök :))

üzenetek