[Re:] [bobalazs:] Integráltra kötött monitort az alaplapban lévő dedikált videokártya hajtja meg - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


batyuska100
(senior tag)

Nna! Király.
Ma is tanultam valamit. :D


KISDUCK
(addikt)
Blog

Rendes desktop pc és működik az optimus?

(szerk: nem válasz akart lenni)

[ Szerkesztve ]


Garrick
(csendes tag)

Jó tudni. Emlékszem úgy egy, másfél éve kérdeztem rá erre az egyik topikban kíváncsiságból, de akkor senki nem tudott választ adni rá.


bobalazs
(veterán)
Blog

desktop pc; -az ami az adataimba bele van írva.

Amúgy meg - windows 10 alatt - itt lehet beállítani, a játékokat, progikat, egyesével, betallózva.

[ Szerkesztve ]


KISDUCK
(addikt)
Blog

Ez elég jó. :) Nem számítottam rá, hogy desktopon is elérhető ez a fícsőr.


kigyi_23
(addikt)

Régebbi játékokkal lehet, hogy nem fog menni legalábbis nekünk még bugos volt régi játékokkal amikor teszteltük. (teszteltük, mert az egyik kolléga rossz helyre dugta a monitor csatit aztán játszottunk jó volt egy régebbi játékot indítva meg mondja, hogy néha úgy szaggat. Hát akkor néztem te jó ég hova dugtad te a csatit :D Hát ott esett le, hogy vannak helyzetek amikor működik ez így is.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Igazából a dolognak az a lényege és sokan nem így csinálják.
Mármint azt, hogy a dedikált kártyára kötik a monitort. De most azt nem tudom, hogy akkoris működik e a CPU ba integrált GPU. Mert a dedikált káryta tök fölös egy youtube videóhoz...
A iGPU nak nagyon jót tesz, ha van dual channel memória. Nemcsak a proci gyorsul 30% ot hanem az integrált videó-kártya is bőven. Sokat jelent.
Na most amikor az integrált lejátsza a videókat akármit, akkor a normál GPU az asszem lebis kapcsol, vagy legalábbis takarékon megy nagyon

De biztos van aki szakértőbb tőlem.


bobalazs
(veterán)
Blog

Laptopoknál szokás hogy nagyobb terhelésnél a dedikált grafikus chip bekapcsol És az dolgozza fel a képet amúgy alapban csak egy kis integrált csípről megy a kijelző.


KISDUCK
(addikt)
Blog

Nem igazán értem mire akartál kilyukadni. Asztali gépnél az esetek többségében az otthoni felhasználók nagyobb teljesítményt szeretnének. Nem tudom hogy most mennyit javult a helyzet, de régebben volt valamennyi teljesítmény csökkenés, ha dvga helyett igp-re volt kötve a megjelenítő és bizonyos szolgáltatások elvesztek, amiket nem támogatott az igp, de a dvga igen. Most így van ez a szinkronizációval (g-sync/freesync) ha a felhasználónak nvidia kártyája van és g-syncet támogató monitora, akkor ezt a szolgáltatást bukja ha igp-re van kötve a megjelenítő. AMD igp esetében a frysnc elvileg támogatott még akkor is ha a dvga nvidia, persze a megjelenítőnek is támogatnia kell (Egy fórumtárs figyelt fel erre egy amd apu-val és nvidia dvga-val szerelt laptopnál). Azt nem tudom hogy dvga-ra kötött megjelenítőnél működhet-e az igp valamilyen szinten, de az már talán pazarlás is lenne, mert a cpu-tól csípne le kraftot a TDP keret és amit az igp meg tud csinálni azt valószínűleg a dvga is.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

És nemcsak ezek hanem pl az IGP lehet hogy csak sőt az esetek többségében csak 4K 60FPSt bír, de a dedikált nyilván többet. A Freesync dologra lennék még kíváncsi, mert van muteroméknál egy LG monitor ami freesync támogatott. És ha legközelebb olyan notit veszek ami AMD CPU, IGP van benne, akkor menne a freesync rögtön? Jó tudom IGP nél nemsok értelme lehet. De fene tudja...


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Ezt tudtam énis. Akkoriban én is a neten találtam meg egy videóban, hogy a Windowsnál külön meglehet adni, hogy melyik alkalmazás melyik VGAt használja... Mert a Radeon beállításai nem mindíg kezelték, és pl a Windows store os játékot nem is látta. De sajna a mostani notimban csak Intel IGP van. Mondjuk az Intel az IGP nél mostanában nemnagyon fejlesztett. HD620 kerül szinte minden CPU mellé még most is. Pedig az már a 7. gennél is volt.


KISDUCK
(addikt)
Blog

Szerintem igen, de jobb előtte utána járni a típus esetén nehogy kellemetlen meglepetés legyen. Egy igp esetén igazából az ember a hajára kenheti a freesyncet, mert értelme akkor van, ha van alatta teljesítmény is és olyan helyre kell ahol kijön az előnye pl.: gaming.


#90088192
(senior tag)
Blog

Miért működik?
Ez lenne a kérdés vagy maga felvetés?

A lényeg, hogy a dedikált kártya elvégzi az összes számítást, és az eredményt berakja az IGP memóriájába, így annak más dolga nincs csak kitolni a képernyőre.
Így kapod meg a nagy teljesítményt a dedikált kártyáról, úgy hogy a monitorod az IGP-re csatlakozik.

Ha ez volt a csodálkozás tárgya :R


bobalazs
(veterán)
Blog

Korábban ilyen nem volt.


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Én értelek, de mi van, ha az IGP kifogy a memóriából? Mert ugye a dedikált kártyák, sokkszor több giga ramjukat elhasználják, 4+ ilyesmi. Azt az IGP hogy a fenébe kezeli le? Meg hogy képes az IGP annyi képkockát olyan hamar megjeleníteni. Lehet csak az én fejembe nem fér bele? :F


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Mert régen mondjuk ugye nem is volt IGP a CPU ban. Vettél a gépbe ilyen olyan videókártyát és kész.
De akkor még nem volt adaptív frekvencia-szabályzás semmi. Akkoriban az AMD Bartonos gépem a Radeon 1550 el szó szerint télen befűtötte a szobámat...


KISDUCK
(addikt)
Blog

Ilyen probléma nincs, ez már "régi" technológia csak az asztali gépeknél nem volt eddig megoldva. Az igp szerepe itt annyi, hogy a végső kiszámított képkockát megjelenítse.


pengwin
(addikt)
Blog

Gondolom azóta az LTT videó óta érkezett Windows frissítés, ami általánossá tette ezt a fícsört.

Kiváncsi vagyok, Linuxon menne-e Bumblebee-vel vagy szerkesztett konfigurációs fájllal, csak hát nekem nincsen IGP-m.

(#13) Agyturbina
Korábban asztali gépen ilyesmit csak speciálisan preparált (és nagy valószinüséggel backdooros) NV driverrel lehetett elérni, de úgy néz ki már trükközés nélkül is működik valamelyik Windows energiagazdálkodási fícsör véletlen/szándékos/lekváros asztalra hozása miatt.

Se kolléga, se én (meg kb. senki) sem hallott róla, hogy ez már alapfelszerelés, ez volt a csodálkozás tárgya.

[ Szerkesztve ]


#90088192
(senior tag)
Blog

Gondolj bele, az IGP digitális kimeneten max átadja az adatot kb valós időben. Akkor futna ki memoriabol, ha a képernyő frissítési frek kisebb mint amit a dedikált kártya ki tud számolni.
Ez viszont ugyan úgy igaz a dedikált kártyára. Vagyis frame drop lesz a vége, vagy freesync, vagy Gsync. :R


#90088192
(senior tag)
Blog

+pengwin

Bocsánat de fordítva gondolkozom. :R

Nekem 3 éve van laptomom ami tudja, nekem az lenne a furcsa ha a desktop nem tudja :R

[ Szerkesztve ]


TechN7ne
(veterán)

Na ,h h 1660 lett 5600 után? ;]


bobalazs
(veterán)
Blog

Úgy hogy még azt se használom ki, mióta megvan nem játszottam nagyon semmivel. ;)


TechN7ne
(veterán)

Én is ezért adtam el a 1660super t ,bányász RX is sok.


tupacamaru
(veterán)

Épp akartam kérdezni, hogy kimenet nélküli Tesla kártyával is működik a dolog? ;)


bobalazs
(veterán)
Blog

Ja, ez volt az a videó amire emlékeztem.


bobalazs
(veterán)
Blog

Kipróbáltam RX 480al is működik a dolog!
American Truck Simulator csak úgy hasított 75 fps-el QHDban!
Ezek szerint ez már nem Nvidia feature.


KISDUCK
(addikt)
Blog

Ez jól hangzik. :)

üzenetek