[Re:] [Carlytoo:] A maszkviselés etikai szabályai - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


GreatL
(senior tag)

Utálom a sok hülyét meg az alibizőket. Vedd fel azt a k. maszkot, de úgy hogy NORMÁLISAN fedjen.


Egon
(nagyúr)
Blog

+1000.


kemotox
(addikt)

Az a legjobb, mikor világmegváltó forradalmárnak hiszik magukat a kis lázadó önjelölt csegeverák. Persze a forradalom csak addig tart, amíg oda nem ér a kaller 😅


Carlytoo
(aktív tag)
Blog

A testhő. mérőnél pedig sokan nem engedik a homlokuknál méretni, mert olvasták fészbukon, hogy káros az agyra. Pont tegnap volt egy ilyen. Mondtam a hölgynek, hogy ne aggódjon az Önére biztosan nem tud káros hatást kifejteni. Hál' Istennek megnyugodott.


bLaCkDoGoNe
(veterán)

A Facebook, az káros az agyra. Egyszerűen hajmeresztő, hogy milyen idióták az emberek.


Avicularia
(addikt)

Minden szabályt betartok de maszktagadó vagyok, mint a svédek 95%-a.
A svéd népegészségügyi hivatal nem ajánlja a maszkviselést, ezért sosem veszek fel maszkot.
We do not currently recommend face masks in public settings since the scientific evidence around the effectiveness of face masks in combatting the spread of infection is unclear.
The scientific evidence around the effectiveness of face masks in combatting the spread of infection is weak, which is why different countries have arrived at different recommendations. [link]
Ha maszkot veszel fel kiröhögnek. Egy stigma ahogy ebben a videóban is beszélnek róla [link]Why don't the Swedish wear masks?


lev258
(veterán)
Blog

Ezzel csak az a bajom, hogy bár kijelentik, hogy gyenge hatása van a terjedésre, semmilyen forrást nem jelölnek meg. Miközben több olyan ismert forrás is létezik, amik pont a maszkviselés előnyeit bizonyítják.
És érdekes módon a svédek WHO-s linkjei is pont szembe mennek a saját javaslatukkal.
Másrészt meg arról beszélnek, hogy a maszkviselés hiánya remélhetőleg visszatartja az embereket, hogy kimozduljanak (és fertőzzenek). A te linked és a google angol fordító adta ezt ki nekem.

[ Szerkesztve ]


C4mp3r
(addikt)
Blog

te valami megmondo ember vagy itt? elozo blogban meg akarod szabni, hogy az emberek hogy viselkedjenek egy szaros penztarnal most meg a maszkra allsz ra. szerintem foglalkozz magaddal battya es hagyd az embereket elni, en sem szolok bele, hogy kosd be a cipofuzodet.


nevemfel
(tag)

terjeszd az igét
maszktagadó vagyok

Ez bizony már vallás.


doeeg
(senior tag)

Mondjuk a pénztárnál tényleg jogában áll bárkinek bunkónak lenni, max. kiröhögik/megverik (és amúgy miért ne írhatna róla bárki blogot), de a (helyes) maszkviselés (a meghatározott helyeken) jogszabályi kötelesség. Báttya :D ;]

(#6) Avicularia Svédországban azt csinálhatsz amit ott lehet/szabad, valóban. Itthon meg mást. Ez van.

[ Szerkesztve ]


Freiherr
(őstag)
Blog

Ha maszkot veszel fel kiröhögnek

és ha az arcába tüsszentek, akkor is felhőtlenül, őszintén röhög tovább a maki? :DDD


Avicularia
(addikt)

Az elgondolkodtató, hogy itt szinte senki sem hordott maszkot mióta kitört ez a cucc, mégis jó pár országnál jobb eredmények vannak mint ahol szigorú maszkviselés vagy akár kijárási tilalom volt. Otthon is hordjátok a maszkot szigorúan, és mégis több beteg van. Nem segít a csodamaszk? Ha esetleg mégse lesz oltás, vagy nem fogja megoldani a problémát meddig fogtok maszkot hordani? Egész életetekben?
Otthon másfél hónapja zárva a határ, mégis mit képzel Orbán? Szerencsére itt a kormány nem rendelhet el kijárási korlátozást, benne van az alkotmányban, csak háború esetén tehetik meg.


norbx
(aktív tag)

Majd én eldöntöm hordom e, köszi nem kell megmondani mit csináljak.


Doky586
(nagyúr)
Blog

"Elég hülyén nézne ki, ha az alsóneműdet is úgy hordanád, hogy kilóg belőle....."
Szóval e miatt néztek olyan furcsán rám a strandon. Mert kilógott.... az orrom. :DDD


lev258
(veterán)
Blog

A statisztika jelenleg azt mondja, hogy a fertőzöttek számához képest jóval magasabb a halálozások száma a svédeknél (lakosságszámra vetítve is), mint idehaza. Mondjuk a fertőzöttek száma biztosan magasabb a hivatalos adatnál nálunk. De mondjuk a németekhez képest is rosszabbul állnak a svédek a halálozást tekintve. Nem én mondom, a statisztika. A fertőzöttek száma pedig valószínűleg a népsűrűség miatt is annyi, amennyi.
Ne értsd félre, nem azt mondom, hogy nálunk mindent jól csinálnak.

[ Szerkesztve ]


Carlytoo
(aktív tag)
Blog

Igen, megmondó ember vagyok. Ha nem tetszik "báttya", akkor fogod magad szépen és tovább lépsz. Szia!

[ Szerkesztve ]


UnA
(Korrektor)
Blog

Ilyen vitákba én már nem megyek bele, majd visszatérünk rá mondjuk három év múlva, és megállapítjuk, hogy semmi sem úgy volt... ;)


nevemfel
(tag)

Ha megnézed a különféle országok intézkedéseit, akkor itt a svédek azok, akik kilógnak a sorból, még a skandináv országok közül is. Ebben a tekintetben a svédek a provinciálisak.


Carlytoo
(aktív tag)
Blog

Majd ezt a zászlós /hölgynek/úrnak is pont ugyanígy kérem megmondani, aki épp veri rád a szabálysértési bírságot, esetleg előállít. Esetleg megmondhatod, annak az apukának is, akinek a magadfajták miatt lett beteg a kislánya nem is kicsit. Ismerősi körömben is volt ilyen sajnos. Ők hátha megértően fognak hozzád állni.

Tisztában vagyok vele, hogy ez kissé nyers, de van konkrét rálátásom a jelenlegi helyzetre. Valaki valóban csak egy kis torokfájással, gyengeséggel átvészeli, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ne bízzuk a véletlenre.

[ Szerkesztve ]


Gargouille
(aktív tag)

"Ha esetleg mégse lesz oltás, vagy nem fogja megoldani a problémát meddig fogtok maszkot hordani?"

Erre viszonylag egyszerű válaszolni - mivel a többes szám miatt én is megszólítva érzem magam -, részemről addig amíg úgy érzem, hogy szükség van rá, illetve ha már nem is látom szükségét, de a jogszabályok még köteleznek erre. Szóval még egy jó darabig biztosan.

Azt nem értem, hogy általában úgy beszélnek a maszkviselésről az emberek mintha a karjukat kellene levágniuk, vagy valami óriási áldozat lenne ami elviselhetetlen kényelmetlenséget okozna. Bakker egy darab vékony textil az arc előtt. Nyilván szabadabban érzi magát az ember nélküle, de ez annyira apróság, hogy egészen egyszerűen nevetséges, hogy felnőtt emberek úgy hisztiznek miatta mint egy tomboló hároméves, aki nem akarja megenni a főzeléket. Még ha nincs is értelme a viselésnek, akkor sem történik semmi, hogy felveszem amikor kell. :)


SwitcX
(lelkes újonc)

Rendesen hordom a maszkot ahol kell, még ha egy nagy baromságnak is tartom. Remélem hamarosan eldobjuk, rohadt idegesítő az egész.


Doky586
(nagyúr)
Blog

"Ha esetleg mégse lesz oltás, vagy nem fogja megoldani a problémát meddig fogtok maszkot hordani?"

Amíg mindenki meg nem hal a városban... :U


Avicularia
(addikt)

Halálozást tekintve 14.-ek vagyunk, megelőz bennünket nem kicsit Belgium, Spanyolország, ahol komoly kijárási tilalom volt, plusz kötelező maszk, mégis sokkal rosszabbul állnak.
Covid topikban leírtam, az elején azért volt sok halott akik nagy része 80+-os volt, mert az öregek otthonában nem küldték be őket kórházba lélegeztetni, hanem szó szerint hagyták őket megfulladni. A nejem Stockholmban dolgozott egy öregek otthonában, szóval van rálátásom a dolgokra. A másik, amit a svédek sosem fognak beismerni, hogy túl sok öreg van és nem ritka 95-100 éves kor sem, szóval az idősek nem kapnak olyan ellátást amit megkaphatnának, mert az államnak ez nem érdeke. De szerintem ezzel nincs egyedül Svédország, de ezt nem fogják sehol beismerni.


Urby66
(aktív tag)
Blog

A vírussal kapcsolatos véleményem:
(Szigorúan magánvélemény, gondolatébresztő céllal)
A vírus biztosan létezik ezt butaság lenne tagadni.

Az, hogy a vírus mennyire halálos a jelenlegi mérési módszer szerint nehéz eldönteni. Jelenleg ha meghal valaki akinek a szervezetében kimutatható a vírus, annak ellenére is bekerül a statisztikába, hogy pl. végstádiumú rákos beteg volt. Szerintem ez az eljárás torzítja az adatokat.

Tény, hogy a fertőzés sok esetben tünetmentes, vagy nem okoz súlyos tüneteket. Mivel betegség igazolásához tesztre van szükség, ezért biztos vagyok benne, hogy a lényeges fertőzöttek száma jelentősen magasabb az azonosított fertőzöttek számától. A halálozási arányt a regisztrált, azonosított fertőzöttek számához mérik ami tovább torzítja az eredményeket.

A vírus egyrészt a levegőbe kikerült cseppek belélegzése során terjed. Az ilyen úton történő fertőzés esélyét a maszk képes hatékonyan csökkenteni.

A kutatások szerint bizonyos felületeken napokig képes fertőzőképes maradni. Létezik az ún. "cross contamination" jelenség. Egyszerűen szólva ez azt jelenti, hogy a vírussal szennyezett felületek megérintése továbbviszi a kórokozót azelőtt tiszta felületekre és előbb-utóbb az ember kezére, arcára is. Hogy ezt teljesen megakadályozzuk tisztatéri (pl műtő) körülmények szükségesek. Könnyen belátható, hogy a mindennapi életünk során ezt nem lehet biztosítani. Ez miatt csak idő kérdése, hogy a virus elérje a nyálkahártyát (torkot, szemeket...) és fertőzzön. Ennek előfordulását maszkhordással nem, csak gyakori kézmosással, felületfertőtlenítéssel lehet csökkenteni.

Fontos, hogy jelenleg nincs olyan intézkedés ami megakadályozná a vírus terjedését, csak olyan intézkedések vannak ami a fertőzés esélyét csökkentik.

Úgy gondolom a felsoroltak kapcsán érdemes átgondolni a vírus "halálosságával" illetve a maszk viselés mindenhatóságával kapcsolatos álláspontunkat.


mr_ricsi
(veterán)
Blog

Svédország:

Halálozások száma: 5910
Lakosság száma: 10,23 millió

Magyarország:

Halálozások száma: 1085
Lakosság száma: 9,77 millió

forrás:[link]

De abban egyetértek veled, hogy ez nem a maszkhasználatnak köszönhető, hanem a fejlettebb magyar egészségügynek.

Egyébként már azt is kikutatták az angol tudósok, hogy az alacsonyabb intelligenciájú emberek inkább nem értik meg a maszk szükségességét: [link]


Avicularia
(addikt)

Akkor egész Svédország alacsonyabb intelligenciájú mint Magyarország, mert senki nem hord maszkot, bár nem tilos. Ez meg is látszik minden tekintetben Magyarországon, mennyi mindenben előrébb jár mint a svédek :D
Ja és a halálozást mérd mondjuk Belgiumhoz vagy Spanyolországhoz. Mindkettő maszkhordós és szigorú korlátozások voltak, mégis több halottjuk van a lakosság számához képest mint nekünk.

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

ott a gond, hogy a maszkok többsége kb semmit nem véd
ami miatt nálunk áldásos - de ez járványhelyzettől független -, az a csodás "viselkedés", mikor a legtöbb emberke tüsszent vagy köhög, mert akkor nem ismeri a kezét, csak a telefont kell nyomkodni ( : legalább nem a vakvilágba t@knyol telibe', hanem a maszk megfogja a nagyját
de! ha előírják a viseletét akkor használni kell, és ott pont van

szerk:
ott is biztos laknak idióták, ahogy itt is
nemrég mondta egy most épp svédeknél dolgozó barátom, felhívta telefonon az egyik svéd munkatársa h találkozzanak, majd a helyszínen közölte h covid gyanús - nem ezért híta - , természetesen maszk nem volt rajta, és már csak akkor közölte amikor kb méter távolságra voltak
gyökér mindenhol van ( :
és amíg nem jött meg a teszt eredménye, az emberke ugyanúgy maszk nélkül volt és ugyanúgy járt-kelt a többiek közt mint előtte

[ Szerkesztve ]


Avicularia
(addikt)

Ez nem vitás, ha elő van írva akkor hordani kell.
Viszont azért kérdeztem, mégis meddig fogjátok hordani, mert ott van pld. a húgom aki egy magyarországi nagy sportszercégnél eladó és szerencsétlen 12 órákat dolgozik mert tavasszal otthon volt 2 hónapot és most le kell dolgoznia a rendes munkaidőn felül azt az időt is, mert kapott rá pénzt. Ilyen szerintem csak Magyarországon van, mert a magyar melós rabszolgának van tekintve és Orbán megengedi ezt a cégeknek.

Nem jellemző ez a viselkedés a svédekre, biztos igazi svéd volt?

[ Szerkesztve ]


Domonkos
(Ármester)

miert nem mond inkabb fel?


ncc1701
(addikt)

Azért kell hordani, mert az megnyugtatja a népeket, h ettől majd meg lesznek védve. Ettől még ugyanúgy bagózhat, ugyanúgy nem kell vitamint szednie, ugyanúgy kajálhat sok szemetet, és nem kell mozognia, csak a maszk a lényeg, mert az megvéd.
Szerintem meg a helyes táplálkozás, sok mozgás, sok vitamin, stressz mentes életmódom fog megvédeni.


ncc1701
(addikt)

Nem tudod, mennyi volt ott, meg itthon a fertőzött. Simán lehet, h 5x annyi emberen ment át náluk, és akkor a matek ugyanaz. Az idő meg majd itthon is behozza az elhalálozási számokat még pár hónap alatt, ne aggódj.


Chaser
(titán)

ha még két évig ez lesz a rendelet akkor addig, ezzel nem lehet mit csinálni
ugyanakkor több eü-i cég ebből undorító módon businesst csinál, fogászati problémával belenyúltam, hogy több helyre kelljen mennem
egyik helyen semmi nincs, maszkot se hordanak, másik helyen kérnek 5-6-7-8e felárat, mondán hogy űrruhában dolgoznak meg blabla, oszt' lóPh@szt
honvédkórházban pl lázmérés volt, kézfertőtlenítés, adtak egy papírt, de tollat nem, megkérdeztem és mivel tudom ezt kitölteni? óóóó majd adnak ott ahova megyek
természetesen senki nem foglalkozott továbbiakban ezzel, én kértem tollat és én adtam oda a papírt a dokinak ( : és nyilván illene fertőtleníteni a tollakat, de nyilván még a honvédkórházban is tojtak rá
"gyári" svéd az emberke, lehet a nagy többség nem olyan, azért itt van, aki tudja használni a kezét tüsszentéskor, de olyan is akinek ha lóg a t@kony az orrából, akkor is csak szíjja-szíjja'....hány külsőre elég jó nőtt láttam a bkv-n, gyorsan lerombolták az illúziót ( :
nem irigylem a kereskedelemben és olyan helyen dolgozókat ahol egész műszakban hordani kell a maszkot, most még elviselhető, de nyáron sokszor alig vártam h letéphessem magamról


D1Rect
(félisten)
Blog

Inkább ne mászkálj fölöslegesen.
Ha meg feltétlenül kell, érdemes kerülni a tömeget.
Ja, és jó lenne ha megmosnád a kezed amikor hazáértél.


andor80
(aktív tag)
Blog

Hatalmas köszönet. :R
BM kiküldhetné az összes mobilra mint anno az ülj át mási autóba cuccot!


andor80
(aktív tag)
Blog

Tagadhatod csak akkor egy ócska kis bűnöző leszel itthon aki mások életével játszik ez veszélyes és szánni való büntetendő!

Lekkak svéd magyarországon!

[ Szerkesztve ]


andor80
(aktív tag)
Blog

Kötelező a maszk szóval hord és maradj halk de nagyon!


D1Rect
(félisten)
Blog

Ő Svédországban él, úgyhogy nem tudsz belepofázni, hogy mit csináljon meg mit ne. :)


janeszgol
(veterán)

+1

Ezek az én gondolataim is. :)
Illetve még annyit, hogy utcán alig terjed (igazából még bizonyíték sincs rá, a levegő tele van részecskékkel, melyek akadályozzák a vírus röppályáját). Persze ha közvetlenül képen tüsszögnek, akkor sima ügy.


Kisgépkezelő
(aktív tag)

Volt tavasszal az az járványgörbelaposítós ábra. Ekkoriban még nem volt bizonyított, hogy a betegség túlélésével szerzett immunitás csak rövid ideig tart ezért az emberek rövid időn belül újrafertőződhetnek. Az új információk és a világ legjobb képszerkesztőjének segítségével frissítettem az ábrát. Szerintem nagyon nem kell magyarázni. Köszönjük az őszi hullámot a jelmezbál résztvevőinek. Meg a jővő tavaszit is, meg utána az összes többit. :C


nevemfel
(tag)

Azért ez furcsa, hogy a svédek, akik elvileg annyira empatikusak, hogy Malmö abba fog lassan beledögleni, ennyire szociáldarwinistán állnak hozzá a járványhoz.


Tézé81
(tag)

Ezt szeretem... Meg mikor rám szólnak, hogy húzzam fel az orromra. Felhúzom, aztán neki megyek a második szembejövőnek, mert a szemüvegem (ami nélkül szintén nem látok) 10 mp. alatt párásodik be (igen, minden okos tanácsot kipróbáltam, bepárásodik)...


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

1:A maszk annak a jelképe, hogy láncra vernek minket, és korlátoznak a szabadságunkban
2: A múltkor olvastam egy cikket, hogy egy autós elbódult vezetés közben mert rajta volt a maszk, és balesetezett
3: a maszk nem véd meg semmitől, mert a vírus átmegy rajta
4: ez a maszk mizéria azért van, mert a kínaiak ebből szedik meg magukat, nem véletlen hogy náluk nincs is vírus, csak kitalálták, hogy eladják a sok maszkot, és degeszre szedjék magukat
5: múltkor olvastam, facebookon, hogy a maszk káros, mert széndioxidot lélegzel be.
6: Emberek, vegyétek már észre, hogy az egész egy kamu, és akkor eme kijelentés után jön az aki elhiszi a maszkos átverést, az birka... (imádom, hogy ha valaki nem az X hőbölgős teóriában hisz, az mindenki birka)

-->Most így hirtelen ezek a teóriák jutottak eszembe, amik terjednek, és osszák meg likeolják az emberek :DDD :W :W

Értelemszerűen maszk párti vagyok :R


Avicularia
(addikt)

Betartom a szabályokat? Be. Ez kb. olyan mint a drogozás vagy a fegyvertartás. Egyik országban teljesen legális másikban akár ki is végezhetnek érte.
Igazán ignorálhatsz a beteg maszkmániáddal. Fentebb láthatod, hogy leírtam, hogy a szabályokat be kell tartani, én is így teszek, te is tegyél így.


Avicularia
(addikt)

Ismerem Malmöt, 8 évig ott laktam. Szerencsére már nem, egy gettó az egész város.


Egon
(nagyúr)
Blog

Egyetlen apró dolgot hagytál ki a képletből: ha valaki meghal, még mielőtt tesztelhetnék Covid-ra, az meg nem kerül bele a statisztikába (csak néhány kivételes esetben). Ergo a halálozási arány a másik irányba is torzul.
De ugyanez bármely más járványról (pl. influenza) is elmondható.


ncc1701
(addikt)

Az intenzívre kerültek 90%-a elhízott, és a halottak 3-4%-a mondható olyannak, akinek nem volt ismert rizikófaktora (vagyis nem tudott róla). Érdekes mód nem kommunikálják, h tessenek lefogyni (bárki le tud fogyni, nincs olyan hormonzavar, ami a fizikával dacolna). Amin meglepődtem, h a "vírustagadók" által már tavasszal propagált D vitamin szedést már elkezdték mondogatni. Persze akkor őket ezért ostobázták, h mit sem ér az, közben pedig már kiderült, h brutálisan számít.


D1Rect
(félisten)
Blog

Csendben megjegyzem, hogy sok-sok éve szedek plusz D vitamint, csak egy covid kellett hozzá, hogy az álláspontom mainstream legyen.


Urby66
(aktív tag)
Blog

Igen, ez igaz. De úgy tudom aki kórházba kerül azt mindenképp tesztelik. Tulajdonképp a lényeg nem változik:szerintem a számok nem mutatják pontosan a valós helyzetet.


D1Rect
(félisten)
Blog

Akkor te kvázi vírustagadó vagy?
Mert itten mi nem szeressük, ha valaki gondolkodik, tessék elfogadni a hivatalos álláspontot.
Aki bármit megkérdőjelez az vírustagadó.

üzenetek