[Re:] [Carlytoo:] Klímaváltozás? - BLOGOUT fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Carlytoo
(aktív tag)
Blog

Akkor már csak egy maradt. Mindenki lője fejbe magát. Környezeti válság SOLVED. ;] ;]


Szevam
(aktív tag)
Blog

Akkor ide is

ELŐADÁS

GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

2019. szeptember 12. 17:00
ELTE TTK Északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 0.83.)

Jánosi Imre egyetemi tanár előadásával kezdődik "Az atomoktól a csillagokig" tudománynépszerűsítő sorozat 15. (jubileumi) éve.

Tudom, hogy volt már, csak hogy ne menjen feledésbe!
Tartsuk meg ezt a jó szokást, hogyha van előadás, akkor ajánljuk a többieknek is.


Szevam
(aktív tag)
Blog

Folyóirat ajánló:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat LÉGKÖR folyóiratai letölthetők pdf formátumban. Évente 4 szám jelenik meg.
Sok tanulmány jelenik meg a klímaváltozással kapcsolatban, a cikkek nem olyan hosszúk.

A LÉGKÖR folyóirat

Ha valakinek ideje engedi, nézegesse meg, mert ugyan az elmúlt 1 hónapban többen eszméltünk rá, hogy valami fontos, de erről már korábban is szó volt. :R


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"Egyél almát és kész."

OK!
Ezzel kapcsolatban kettő mondanivalóm van.
A neked ingyen alma, nekem nincs ingyen. Ha az üzemanyagot veszem csak figyelembe 100 liter benzint kellene elfüstölnöm egy csomagtartó léalmáért. Nem környezetbarát megoldás.

Az alkoholt mindig el lehet adni. A léalmából kiváló almabor vagy pálinka készíthető. A pálinka márkára már van ötletem. Szabolcsi Dízel. :DDD


t72killer
(titán)
Blog

Ez valóban gyors megoldás lenne, de kevésbbé drasztikusan mondjuk legyen elég az, h nem szülünk családonként 2nél többet (senki se, azaz termékenységi ráta->1.5 környéke Nigerben is, nem csak Japánban) és kevesebb szemetet "fogyasztunk"/termelünk. Ezzel röpke 100-200év alatt egy sokkal menedzselhetőbb 3milliárd körülire lehetne csökkenteni a humán-parazita populációt, a kisebb városok és az újra elérhetővé váló zöldterület pedig 1000x jobb valós életkörülményeket biztosítana. Pláne úgy, hogy közben xxiii. szd.-i technológiával játszanának a dédunokáink. De persze a mai ember nem így gondolkodik, inkább kisemmizi az utódait, had nyomorogjanak egymás hegyén-hátán, és az utolsó csepp vizet is megmérgezi.

[ Szerkesztve ]


borg25
(senior tag)

Azzal nem érsz el semmit, ha a másik helyett felszeded a szemetet. A többséget kéne ránevelni arra, hogy ne dobja el, ne legyen közönyös a világra. Csakhát természetanya nem költ reklámra, ami nagy hiba :S

(#100) t72killer:
A dinók ide 70 millió év. Ezalatt terjedt el a madár és az emlős. A Homo Sapiens is csak 3 millió év volt, ha még marad csimpánz, talán ő is eléri ennyi idő alatt. Ami inkább cinkesebb, hogy a föld még kb 1 milliárd évig lesz lakható a nap miatt.

#105) t72killer:
Ma már keleten se jellemző a 2+ gyerek. Ők azért növekszenek, mert náluk drasztikusan nő az átlag életkor, s ha több generáció (nagyi, unoka) egymás mellett él, az máris duplázza a népességi adatokat.

#86) Ghoosty:
Ezelőtt pár éve láttam egy filmet a Nationalen, ami azzal foglalkozott, hogy mi lenne, ha USA fölött robbantanának. Az ott elhangzottakat mondtam, illetve terjesztettem globális szintre. Viszont még ők se számoltak azzal, hogy ma már az elektronika mindenbe beköltözött. Az Ethernet se szereti a túlfeszültséget, az iparban használt vezérlőkártyák, a 10+ idős kocsikban megtalálható fedélzeti számítógép, facebooker mobilja meg pláne. Az elektromos áramon kívül csak pár olyan apróság állna le mint az Internet, kommunikáció, gyártás, közlekedés, államigazgatás, egészségügy fele.
Tavaly se volt hideg tél, mégis pár szerencsétlen nyugdíjas megfagyott a saját lakásában.
Ha ökoterroristta lennék, akkor ezzel fenyegetném be a világot, vagy betartjátok Kiotó extrémet, vagy az ország gyártókapacitása megy a levesbe. Nem nagyon kéne egyezkedni...


t72killer
(titán)
Blog

kérdés mi a kelet? Japánban 1.3 körüli, a háborús Jemenben 5 fölötti a termékenységi index (azaz a népesség minden tagja 0.7 vs 2.5 utódot produkál, beleszámítva a végső stádiumban lévő rákos betegeket is, akiknek sose lehetett gyerekük.

időtáv: a nap még 2-3 mrd évig tuti bírni fogja, kérdés, hogy milyen értelmes faj fog akkor elköltözni. A teljes spektrumú letámadásnak köszönhetően nem csak új csimpánzfajra lesz szükség, nanem komplett tengeri és szárazföldi bioszférára.


borg25
(senior tag)

India, Banglades
A nap még 4+ milliárd évig bírni fogja, de a teljesítménye folyamatosan nő (Valami olyasmi rémlik, hogy +10%/milliárd év) S e miatt 1 milliárd év múlva már túlságosan meleg lesz a víznek, aztán jön, hogy minden megolvad s csak utána jön, hogy vagy elnyeli a Földet a nap vagy nem, de akkorra már csak egy olvadt lávatenger lesz az egész.


Vladi
(nagyúr)
Blog

Sajnos ilyenre gyártják. Nyomást kell gyakorolni a gyártókra.

Jelentem szerelés híve vagyok, igen, mosógépet is kaptam szét mostanában. :C

Szabolcsi vagyok, nincs olyan fogalom, hogy javíthatatlan. ;]

Szomszédba nem telefonálok, sőt alig hívok valakit. Jóoké engem sokat de ez nem az én saram.
Okostelefonom nincs, csak ilyen butastrapa. Akkora aksija van, hogy tölteni tud másik okoseszközt. Kevés napi hívás mellett 10-12 nap üzemidő!!!

Sok apróságot tudok a környezetbarát életről. De tudod én szabolcsi vagyok, minálunk még éle a hagyománya ennek. Nem környezetvédelemnek, meg ökológiai lábnyomnak hívták 40-60 éve, hanem beosztásnak. Az én anyám a nagyapámtól még akkora pofont kapott, ha a kenyeret ledobta/kidobta, hogy végigrepült a folyosón. 1958-at írtak.... Mert valóság volt az, hogy 2 hét múlva lehet nem lesz mit enni.
Az ő unokája már úgy nő fel, hogy ételt dob ki.... érted te ezt? :(

(#104) Hieronymus:

Tedd fel magadnak a kérdést: 2000 km-ről jött cseresznye hogy lehet olcsóbb, mint a 200 km-ről jött alma? Valami nagyon nem stimmel a világgal.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(senior tag)
Blog

"Tedd fel magadnak a kérdést: 2000 km-ről jött cseresznye hogy lehet olcsóbb, mint a 200 km-ről jött alma? Valami nagyon nem stimmel a világgal."

A válasz egyszerű.
A cseresznyét nagy mennyiségben szállítják. Ha csak Törökországból jön, akkor lehet vasúton szállítani hűtőkocsiban. Az egy kilogramm cseresznyére jutó környezetszennyezés és szállítási költség még elfogadható.

Ha én hozok 50kg almát tőled személyautóval. Sokkal magasabb a az egy kilogramm almára jutó költség és környezetszennyezés. Abban sem lehetek teljesen biztos, léalma marad az utazás végén a csomagtartóban és nem almalé.

Még egy dolgot nem veszel figyelembe. Felénk nagy a lokálpatriotizmus. A helyben elkészített élelmiszereket 20-200%-al magasabb áron lehet eladni.

De vissza térve az almára. Feldolgozva sokkal jobban eladható a léalma. A franciák egészen finom almaborokat gyártanak. Szoktam néha venni egy - egy palackkal.


doeeg
(senior tag)
Blog

"Feldolgozva sokkal jobban eladható a léalma. A franciák egészen finom almaborokat gyártanak" Mondjuk azon el szoktam gondolkodni (bár nem ismerem a pálinkafőzés idő- és költségvonzatait), hogy amikor panaszkodnak a termelők hogy ott rohad meg a gyümölcs, miért nem szed(et)ik le cefrének. Lenne sok olcsó "rendes" pálinka, a vizezett aromás etilnél legalábbis még ez is jobb lenne szvsz. az arra hajlamosoknak.

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)
Blog

a lelkiismeretemnek biztosan jobb, olyan elven meg nem indulok el, ha más se szedi fel akkor én sem, ilyen alpon térdig szemétben járnánk:) ha 100-ból csak egy ember elgondolkozik rajta, és később csak egy ugyanúgy felveszi néha a szemetet - vagy legalább nem dobja el szándékosan - , már előrébb vagyunk


Vladi
(nagyúr)
Blog

1680 Ft/liter a főzetés. Van még kérdésed?


Hieronymus
(senior tag)
Blog

Amikor utoljára a tesóban jártam, akcióztak pálinkafőző berendezést.
Gondolom a saját főzést is be kell jelenteni és literenként fizetni. Ez nem olcsóbb megoldás?


Vladi
(nagyúr)
Blog

háááát nem árt némi tudás. :U Nehogy metilalkoholt igyál vagy felrobbanj. :DDD


t72killer
(titán)
Blog

Bangladesben már nincs talpalatnyi hely... De pl a jajjistenemdeszegényártatlansegíccsükmeg rohingyáknál az 5+ (10...) gyerek a norma.

[ Szerkesztve ]


ncc1701
(addikt)

Szokj hozzá, h 2034 körül van az az időpont, mikor több nemzetiség születik itthon, mint magyar.


Chaser
(titán)
Blog

állambácsi bevezetné azt, ami talán egyik skandináv országban van, h egy gyerek után x összegű családi pótlék, két gyerek után 2,5x, három után 4x - nem pont ennyi, de hasonlóak az arányok - , negyedik és utána levők után után viszont egy büdös fillér sem, akkor nem lenne ilyen ( : és nem lehet rásütni h rasszizmus, vonatkozik mindenkire, no de akkor oda a szavazóbázis ( :


Hieronymus
(senior tag)
Blog

A fater annak idején a körte termést mentette így meg az enyészettől. :D
Emlékeim szerint nem volt nehéz. Az elejét ki kell önteni. Utána érdemes szakaszonként tárolni a párlatot. A végét másodszor desztillálni, mert akkorra megjelenhetnek nem kívánt ízek vagy más összetevők.
Azóta láttam már modernebb megoldást.
Közvetlenül a gyümölcsből desztillálják le ízanyagokat. Az alkoholt meg akármiből, akár a gyümölcs maradványából. Aztán beállítják az ízt. A magasabb területeken ahol már nem nagyon teremnek a gyümölcsök, gyökerekből áztatják az ízanyagot. A medve- és vérgyökér ízéhez szokni kell. Utána már finom. :DDD


ncc1701
(addikt)

Kp nem adnék semmit, rettenet nagy az állami újraelosztás mértéke. Apa-anya adójából tenném leírhatóvá. És ez így nem lenne rasszizmus.

üzenetek