üzenetek

hozzászólások


AxBattler
(félisten)

Válts Fractal Design Node 804-esre, aprón hirdetik 30k HUF körül, van amelyikhez 5db ventit adnak.
Ez kétkamrás, jóval komolyabb szellőzéssel.

Ha jól szellőző házat akarsz, akkor ne 15k HUF-ért nézelődj, vagy ha mégis, akkor vedd elő otthon a Dremelt.
Értem, hogy adott a hely, de akkor kreatívabbnak kell lenned.

[ Szerkesztve ]


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Köszönöm a tanácsot, igazából már megvan az utód, Kolink Citadel Glass Se, nagyon nem bántam meg, minden hdd alapjáraton 36 fok alatt


Protezis
(őstag)
Blog

Sok hűhó semmiért
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-temperature-does-it-matter/


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Ezt egy kicsi ki tudnád fejteni?

Lehet velem van a gond ezt nem tagadom, de hosszútávon nem tesz jót ha egy hdd 45-55 fok közötti hőmérsékleten ragad. Igaz a cikkben nem írtam, de a WD saját progija is jelzett (W11) alatt, hogy túl meleg a WD84PURZ


pomorski
(őstag)

Köszi a ház bemutatását.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Köszi szépen a bemutatót! :)

Adott esetben pár 4 esetleg 6 cm-es venti még mozgathatná a HDD-k körül a levegőt, ha elférnek, sajnos nem nagyon látom, hogy mennyi hely van a HDD-knél (a Chifi oldalán se erőltetik meg magukat rendes dimenziók megadásával...).

[ Szerkesztve ]


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Az első hdd hely és az oldallap között 1,8cm van.
A gond az hogy sima ventilátorral nem nagyon lehet semmit ott elérni, oda "P" - s (pressure) azaz nyomásra optimalizált ventilátor kellene, de annak is kell minimum 1 centi hely a bemeneti oldalon hogy tudjon megfelelő mennyiségű levegőt szívni.
Talán ez a kép visszaadja, hogy mennyi hely van.
a HDD mögött van a 5,25-ös hely ami lemezből van és szinte teljesen zárt is. A kettő között 3mm hely van, tehát ott sem lehet komolyabb légmozgást csinálni


zetor2000
(senior tag)

Jól értem, hogy ez egy eléggé elfuserált ház hűtés szempontjából?
13K, és másik 13at rádobtál, hogy hűs maradjon benne a 2 merevlemez... Hát, ennyiért vehettél volna egy rendes házat is. :)
Mondjuk az a gyári USB-C kivezetés, hogy nem 3.x hanem csak 2.x az valami fenomenális... sz*rrágás a köbön, szerintem, gyártói oldalról.
De a kivezetés, amit vettél az tök jó, ha más is belefut ilyen sajátosságba, nagy segítség lehet.

Én a klasszikus elrendezést jobban preferálom, ahol elöl van venti hely, utána merevlemez fészek, aztán alaplapi bigyók meg a hátlapi hűtők. Ha venni kéne PC házat, szerintem most is ilyen elrendezést néznék, vagy valami hűs SSD-t, bár lehet, akkora kapacitásban, mint a 2 merevlemezed, nem opció még.

[ Szerkesztve ]


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Azt azért a mentségemre felhoznám, hogy nem az volt a terv, hogy veszek egy olcsóbb házat és majd költök még rá ugyanannyit, hogy valahogy jó legyen, 15-20k között terveztem a házra költeni és ez egy olyan probléma amire nem is gondoltam illetve itthoni és külföldi oldalakon sem fogalmazott meg senki.

Ahogy én látom (és a PH tesztek és hírek is látszólag ezt támasztják alá), kis/mini/midi ház esetén a legtöbb gyártó a táp + hdd alagutat valósítja meg aminél bár az előlapi ventilátor mögött, de mégis nem annyira szellősen és a ventitől 5-6 cm-rel vannak a 3.5-ös helyek.
Full tower esetén ez már nem gond.
Nálam a hely ami rendelkezésre állt határozta meg mekkora lehet a ház.

Szerencsére sikerült megoldani, hogy 3 darab 3.5 - ös HDD beleférjen, de erről majd írok egy részletesebb cikket.
Az SSD sajnos nem opció, mert egy 8TB WD84PURZ és két 3TB WD30EFRX van a gépben

[ Szerkesztve ]


JHC
(tag)

A cikkben lévő Chieftec, csak a szokásos mostanában készülő semmire sem jó n+1 ház. Kevés hdd hely, és az is szar helyen. Ennyi cuccot, simán belehetett volna pakolni, az aprón vett használt mATX Fuji, HP, Dell házak bármelyikébe, és talán szebb is lett volna, mindezt 3-5 ezer forintért.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Igazad van, de vannak elvetemült emberek akik valami folytán új gép építés alkalmával új házat is vesznek.
Én is az elmúlt 22 évben így tettem :D

A korábbi ház a korábbi lakás nappali bútorhoz volt vásárolva (ott befér a polcra a 15 cm széles ház fekve)
Azt megelőzően atom alapú gép volt amihez itx ház volt. A még korábbi gép gamer volt gamer házzal akkor még volt számítógép asztalom is.


Jesus_Shaves
(tag)

Nekem is feltűnt, hogy ezek a számok egyáltalán nem durvák, nálam a kis Samsung HD160JJ mindenkori csúcs hőmérséklete 63°C a SMART szerint és még most is 100%-on pörög a kicsike (azon van a Nextcloud).


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Egy 8 terrás hdd esetén is ilyen nyugodtan működtetnéd 60 fok felett?

Kezdem azt hinni velem van a gond, de akkor tanácsot is kérek, mert ha ez a HDD elszáll akkor 4 terra családi kép, videó és egyéb személyes anyag válik semmivé

[ Szerkesztve ]


JHC
(tag)

Nem az a probléma, hogy új házat vett, hanem amilyet. Kicsit jobban utána kellet volna járni. Mindig kétszer mérj, mielőtt egyszer vágsz.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Azért elég alaposan körbe jártam a témát, review videók, vélemények.
A mérettel kapcsolatban csak a Chieftec supportot tudom idézni:
"thank you for your understanding and regarding to you width, we count the front panel side only and it is 22.5 cm , so we have a correct front panel for parts in production."

Ettől még ez nem változott:


Steve1207
(addikt)
Blog

Amúgy engem inkább az zavar, hogy nincs hely mellette és két "fal" közé akarod passzintani alapból is teljesen. Nem hiába vannak a szellőzők se az oldalán és ami a nagyobb baj, hogy a táp is onnan húzná a levegőt. A bemutatót mindenesetre köszi :R

(#10) JHC: +1, ennyi erővel, ha csak bevágjuk a sarokba a cuccokat ház nélkül jóval hűvösebb minden. Baromira meglep a hdd hőmérséklet (vagyis inkább az, hogy ennyire hülyén van megtervezve). Nekem egy jó 10 cm-rel kisebb ITX-ben van 4 hdd és egy kivételével 40 fok alatt van mindegyik most is. Az első venti forog fixen 400 rpm-en, procihűtő is szabályozva ugyanennyire alap használatnál és vígan elvan. Én nagyon szerettem a chief cuccait, volt sok házam tőlük, de mindig volt valami apróság, mint pl kábelvezetés, nagyobb méret, mint a konkurencia hasonló házainál, jó alapötletek hülye helyre rakva és azzal is helyet foglalva fölöslegesen stb


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

A táp ventilátor és az oldallap között van 2-2,5cm hely az oldallap "kitüremkedés" (préselés) miatt illetve a táp is egy kicsit beljebb van. Ennek én örültem, mivel az oldallapokat a szekrény határolta, ergo a táp is a ház belteréből szív, pont arról az oldalról ahol a HDD is van, tehát elvileg elősegíti a légmozgást. Ideális esetben, ha szabad az oldalsó szellőző is csak a táp tudna szívni onnan a HDD-k semmit nem kapnak onnan.
A másik oldalon ahol az alaplap is van ott a 2db 12 cm-es és az 1db 8 cm-es ventilátor, tehát ott mondhatjuk minden rendben.
Simán tehettek volna 1-2db 18 vagy 20 cm-es ventilátor helyet az elejére, az 5,25-ös hely felhasználásától függően.
Amúgy valamelyik külföldi webshop értékelése között volt, hogy passzív tápot ebbe a házba ne tegyen senki, mert szükség van a táp ventilátor által keltett légmozgásra


[K2]
(tag)
Blog

5 merevlemez pakolása 3x 5.25" helyre: [link]

3 HDD, de hotswap, szintén 3x 5.25" helyet foglalva: [link]

Létezik kicsit tömörebb formában is utóbbi, azok 2db 5.25-ös helyen elférnek.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Itt egy darab 5.25 hely van, és igen oda lehet tenni egy 3.5-ös hdd-t. Igazából tettem is, mivel 1 db WD84PURZ és 2 db WD30EFRX merevlemezem van, de ez sajnos nem segített az említett a melegedő helyen lévő HDD esetén


GreatL
(senior tag)

Laptopokban 60-70 fokon mennek a HDD-k, a 40 fokos hő az alap... semmi értelme ezzel foglakozni. Gépházban jó rátenni egy ventit, én a CPU radiátorral fújatom meg, de kb. ennyi.

[ Szerkesztve ]


zone
(őstag)
Blog

Ha csak egyetlen tárhelyen létezik az a 4 tera anyag, azt ugyanúgy veheted semmisnek.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Igen tudom, azóta már 3 TB két darab WD30EFRX - en van amik egymás között szinkronizálják az adatokat


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Lehet ez laptop függő (szerintem), nekem a korábbi Lenovo T420-ban ment 40-45 fok körül, most a T460-ban (az SSD-t át tettem máshova és egy 320-as Samsung HDD van benne) alapjáraton 42 fok. A T450 és T480-ban amik SSD-vel szereltek is 48-55 fokon szoktak lenni.
Bár ezek mind 2.5-ös eszközök és úgy tudom, hogy jobban is bírják a meleget


zetor2000
(senior tag)

Bááá... ilyenem van, csak 5ös. Megfőnek benne a korongok, hiába hotswap + alu.


zetor2000
(senior tag)

Fene tudja, nappali bútornak lehet, drágábban, de vettem volna egy Corsair Obsidian 1000D-t :D
Ami ebbe nem megy bele, azt kár erőltetni. Ráadásul szép is - bár ez relatív, igaz, az ára is az. De ilyet 1x veszel jó esetben, és a belét cserélgeted.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Anno kb 15 éve én is úgy voltam, hogy az akkori házam marad évekig, mert a HTPC ami még volt az itx-es lesz vagy kisebb, de aztán úgy alakult, hogy új lakhely és ott már csak 16 cm széles a hely, igazából már nincs szükség két gépre, akkor legyen valami tartós és mutatós, ekkor döntöttem, a Cooler Master Elite 361 ház mellett. Azóta eltelt pár év, megint új lakhely és itt már volt 24 cm széles hely, cserébe a mélységre már csak 40 cm így a CM már durván kilógott, gyerek is van ő pedig folyton mászókának nézte.
Tehát az elmélet nálam is az volt, hogy nem kell új ház, de így vissza gondolva ahogy az életem alakult, biztosan nem volt tartható, ezt viszont előre nem láthattam.
Mindenesetre írtam egy új elemzést ide az új házról, most lett korrektúrázva, nem tudom mikor jelenik meg.
Abban a házba nincs már gond a melegedéssel.

[ Szerkesztve ]


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Arról nem is beszélve, hogy 5 év múlva ki tudja milyen előlapi portok kellenek.
Én most vettem észre, hogy csak type c - type c kábelek vannak itthon (5 db) , pár napja amortizáltam le az egyetlen type c - type a kábelt, tehát jól jön egy type c az előlapon, amire korábban nem igazán gondoltam.


zetor2000
(senior tag)

Type C a világ, most mindenen az van, mindenbe az kerül, lassan még az Apple termékek is C-sek lesznek. Innen akkor levezethető, hogy egy ilyen csatlakozó jól jön. Ha van 2-3-4-több, akkor az "profit". :)


Jesus_Shaves
(tag)

De a type-c csak egy forma, a protokoll a lényeg. Nekem például nincs is type-c - type-c kábelem, mindegyiknek A-s az egyik vége, adapteren is az van. Szóval hiába van az alaplapon hátul és a gépházon elöl type-c, nem sokra megyek vele.


Skyhigh
(aktív tag)
Blog

Nem vagyunk egyformák, mások az elvárásaink.
Mondjuk anno már a Nexus 5x telefonhoz is már csak type c - type c kábelt adtak, a 65W-os töltő amit vettem kb 2 éve azon is 3 type c és egy type a van. Arról nem is beszélve hogy a telefonokhoz ma már töltőt sem feltétlenül adnak, így pl ha még van lenovo laptop töltő is otthon aminek szintén type c a kimenete, akkor gyorsan ellepik a lakást a type c eszközök.
Nekem az eszközeim (telefon, laptop, stb) mind legalább 1,5 évesek, mégis a type c az egyeduralkodó, leszámitva azt a 2 db pen drive-ot ami A-s


zetor2000
(senior tag)

Igazad van, azért is írtam fentebb, hogy nettó sz*rrágás a gyártó részéről, hogy csak USB 2.x sebességgel működőt épített be.
Az USB 3.x csatlakozóinál megmaradt az "A" típus is, de szerintem lassan-lassan elkezd majd kikopni. Nem most, majd 4-5 év múlva. Amikor kábé már mindenen IS a "C" kialakítású lesz. Ha jól belegondolsz, praktikusabb is, mert nem kell forgatni, hogy csatlakoztatni tudd.

üzenetek