üzenetek

hozzászólások


KISDUCK
(addikt)
Blog

Illő lett volna kiírni hogy milyen beállításokat használtál adott játéknál és néhány screenshot helyett betehettél volna rendes méréseket afternburnerrel és hwiinfoval is rendesen lebontva hogy hogyan alakultak az fps értékek és a hardver kihasználtság. 3 pár screenshot alapján meg nem lehet rendes következtetéseket levonni.


king.mp
(aktív tag)
Blog

Predator, Legion, Omen...


Tikakukac
(titán)

VGA. Aztán hűtés. Aztán CPU.

Gémer laptop mióta világ a világ úgy néz ki: orbitálisan nagy kazán proci, mellé valami VGA amitől még nem lesz horror drága a vas, majd végül lespórolt hűtés, emiatt a procit, de sokszor a VGA-t is malmozni látni.

TúlGPU-zott vasat alig látni, mikor még teszteket írtam szerintem évek alatt volt 2-3 eset, hogy az volt a kevés.


Tamás9x
(őstag)
Blog

Azért említsük meg a nagyokat is ne csak a divat kategóriát, Sager Clevo Xotic ;]


AxBattler
(félisten)

Tippre a Gigabyte-ot mondtam volna nyerőnek mindkét szempontból a 65W-os CPU TDP keret miatt, jobban vártam, hogy kifusson az a proci. De így sem rossz.

Ehhez jön még a sokkal jobb színtér lefedettség, és a - szerintem - sokkal ízlésesebb kasztni, és már nem is kérdés melyiket venném.

Köszi a tesztet, érdekes olvasmány volt!


RobbyJr
(őstag)

Azért ott van más is :DDD


RM007
(addikt)

Nem vitás a VGA.
A mai napig 4/8-ban megfelelő vga-val szépen elfut bármi alacsony, de még folyamatos minimum 30 fps körüli értéken brutál helyzetben (alig van ilyen) amit csak megkívánok. Tavaly váltottam 8/16-ra, ok szerény gyorsítótár, de ez még sok évre elégséges egy erős VGA mellett kompromisszum nélkül jó hűtés és sok ram mellett. Az hogy ssd vagy hdd az mindegy tapasztalatom szerint, bár az fórumon ezzel valszeg egyedül vagyok. :D

[ Szerkesztve ]


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Jogos. Képek készültek a presetekről csak végül annyi kép összejött, hogy túlzásnak találtam. Eredetileg sokkal részletesebb lett volna ,csak maga a forma nem állt össze így első cikkre, viszont köszönöm az észrevételt.

High Preset volt a COD-ba és Ultra - RT nélkül a CP77-be. Balanced dlss volt mindkettőnél.


Franklin
(addikt)

HDD szót már nem ejteném ki "gamer" környezetben, hamarosan a játékokat nem is lehet majd HDD-re telepíteni (a hamarosan megjelenő Starfield pl. ilyen lesz, csak SSD-re hajlandó majd települni).

Illetve van 1-2 olyan játék, ami jobban CPU igényesebb, pl. COD Warzone/DMZ módjai.


RM007
(addikt)

Persze hogy nem mert már évek óta nem is láttál olyat. :K 6 éve használom laptopban mindenre. Egy nagy átverés terjesztése annak hogy alkalmatlan játéknál. Minden más mellett lehet lassú, ki mihez szokott. SSD mellett kifejezetten szeretem használni még a mai napig, főleg mert a most megjelenő csúcs játékok is kifogástalanul mennek vele, mellette ahogy nézem. Ja hogy van elég ram, meg erős minden más amennyire kell és így nem tudom ráfogni a bajt a szerencsétlen hdd-re, mert minden kifogástalan? :K Ja mert fullhd-ben játszom a lapossal? És?
Ha valami jól van optimalizálva annál nem lehet baj. És akkor még nem is beszéltünk arról hogy a laptop és asztali hdd-k mai teljesítménye igen csak eltér egymástól és én persze a laptopról beszéltem. Lassacskán a gyártók már is mindent kezdenek tiltani, megmondani mit hogyan és meddig használhatsz pénzügyi szempontjaik miatt. Meglátjuk hogy halad, hogy hdd-t nem lehet hamarosan használni abban nem hiszek, mint ahogy mindenre találni megoldást, kiskaput. lásd a vga használatom mi tök egyedi, senkinek sincs ilyen, ne is legyen, addig nem figyelnek föl rá, nem lesz bezárva a kiskapu. :D


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Az új konzolok megjelenéséig úgy gondolom teljes mértékben igazad van, ha nem érdekel hogy 10sec vagy 2perc a töltő képernyő akkor mindegy volt hogy melyiket használod.

Azonban a mostani generáció él a gyors töltés adta lehetőségekkel, mint a Ratchet-ben dimenziók közti ugrásokkor.

Az viszont igaz, hogyha az optimalizáció olyan jó lenne mint régen, akkor még mindig elég lenne mindenhez szinte a HDD.
Ezt bizonyítja például a Ghost Of Tsushima, ami PS4en is konkrétan töltőképernyők nélkül futott.


RM007
(addikt)

Félreérted! Nincs 2 perc töltési idő. Nem a rendszer fut hdd-ről. Az egy másik lemez a laptopban. Pl most a Dead Island 2 megy nálam arról mikor időm engedi. Még a telepítésnél sem jött le hogy ejnye nem hogy mikor futtatok stb.....
Nyilván a gyártók ügyelnek mindenre, arra is hogy ha akarnád se tudj akármilyen háttértárolót használni, megszabják mi mehet bele, még annak számából is húznak vissza, vagy forrasztott ram minek mérete szándékosan alacsony. Dual channel -re bővítve időhatáros(méret vagy akár élettartam) és lehetne sorolni az idegesítő változtatásokat. Az én laptopomba még belehelyezhető egy hagyományos 2.5 hdd lemez így tudom amit tudok. A teljesítmény összvissz mindenre is elég, csak a rendszert ne arról futtassam.
3 ssd-t és 1 hdd-t használok, ebből 1db m.2 sata(rendszer) + 2db nvme ssd + 1db barracuda hdd amire főleg játékot telepítek a nagy mérete miatt és egyéb más még arról, egy mindenes. :R


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Értelek, elsőre is értettem. Annyit mondok, hogy van pár, jó pár (és egyre több lesz) program/játék ami összecsinálja magát egy HDD alatt. Mondjuk bár ez lenne a legnagyobb problémája a pc iparnak, amikor egy olyan tükröződéshez RT kell egy mai játékban, amit már a Half Life 2-ben megcsináltak. (Legalábbis látszólag, nem hiszem hogy számít hogy amit látunk az illúzió vagy valós ha élethű és jól néz ki)


Tamás9x
(őstag)
Blog

Egy pár példát mondhatnál, mi és miért nem telepíthető HDD-re, hála égnek még ilyennel nem találkoztam, sőtt ahol lehet mindenhol cseélek SSD-re a sebesség miatt, a megbízhatóság rovására.


RM007
(addikt)

Ezeknek a háttértárolóknak is volt mindig egy fejlődési vonaluk, gondolok itt a gyorsítótárra, vagyis egyfajta fejlődési iránya az idők folyamán. Az a bizonyos dolog ami mindig is fontos tényezője volt a CPU-nak, most nem régtől kitalálták ezt a VGA területén is, mi által alsóbb szegmensben akár sávszélt is csökkenthetnek. Na hát kérdés mit használunk és az hogyan van megírva. Gyengébb hardver is lehet gyorsabb pl dlss 2-3 mellett amit egy mesterséges intelligencia turbó nyújt. Az adattárolók terén sem mindegy az hogyan szerepel, van jelen legyen az ssd vagy hdd. Van olyan nvme ssd-m ami hosszabb másolás alatt jobban belassul mint a vele versenyt futó hdd sebessége, ami legalább egyenletes és ezáltal kiszámítható idő pályán mozog. Az a 128MB cache a hdd esetén egész tetszetős. Játék közben nem úgy megy a töltögetés ide oda mint mikor sok terra adatot húzunk egyik helyről a másikra észrevételem szerint, ott minden sokkal lassabb és ha futtatás közben rátölt annak nem lenne szabad megakasztania a folyamatokat.....optimalizáció. Ami meg szarul íródott annál meg teljesen mindegy, de ezt már megbeszéltük. :R


KISDUCK
(addikt)
Blog

Nyilván a fejlesztő tesz olyan korlátot a programba, mert túl rossz lenne a felhasználói élmény hdd-ről és amiatt feleslegesen lehúznák néhányan a játékukat. Én példát ilyenre nem tudok, de tény hogy újabb játékokat és multi játékokat nem éri meg hdd-n tartani. Nekem most egy darabig hdd-n volt a wot sd kliense ami ~40GB és nagyon rossz volt a töltési idő, volt hogy azután töltött be a játék hogy a csata elindult és még így se volt betöltve minden textúra. Single-lel még lehet próbálkozni, de ahol nagy méretű textúrák vannak ott annyira nem éri meg, mert lehetnek esztétikai hibák. Potato játékon kívül mást nem érdemes hdd-n tartani.


RM007
(addikt)

Ezt aláírom, ami pl nálam szar lesz az megy át ssd-re. FHD még eddig nem szívatott vagy nem használtam olyan programot ami megtette volna így is.


Tamás9x
(őstag)
Blog

Pont ez az, hogy példa kellene, mert ez így csak legenda szint :)
A betöltési idő renben van, mindenki tapasztalja.


RM007
(addikt)

Konkrétabban mire gondolsz. :R Meg minek a betöltési ideje? HDD-t már senki nem használ állítólag csak titokban, mint pl én, bár én bevallottam. :D :R


Tamás9x
(őstag)
Blog

Volt egy iylen állítás:
Tomalak
csendes tag
Értelek, elsőre is értettem. Annyit mondok, hogy van pár, jó pár (és egyre több lesz) program/játék ami összecsinálja magát egy HDD alatt.

Mikor, hogy mi csinálja össze magát? Példát.
Mert a lassabb betöltési idő oké, tapasztaljuk, de más probléma? Mert ez eddig csak kitalációnak tűnik.

Illetve:
KISDUCK
addikt
Nyilván a fejlesztő tesz olyan korlátot a programba, mert túl rossz lenne a felhasználói élmény hdd-ről és amiatt feleslegesen lehúznák néhányan a játékukat.

Ha ilyenről nem tudunk miért állítunk iylet?
A betöltési sebességen kívül :F


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Forza Horizon 4-5, COD WZ játékoknál okoz például problémát,(akad, ergo tölti az adott assetteket) az igen nagy térkép miatt.

Továbbá a Cyberpunk-ban például van is rá opció (HDD mód) , ami gyakorlatilag kikapcsolja a járműveket mikor száguldozol a városban.

Nem azt mondom hogy használhatatlan a HDD, annyit mondok, hogy vannak címek amik élvezetesebbek SSD-vel és nem csak a töltési idő csökken. Szerencsére most már elérhető áron is vannak.

Egyébként vannak olyan területek, ahol a HDD szükséges. Ipari területen 1 év alatt meghalna egy SSD a napi több terrás adatforgalom miatt.

[ Szerkesztve ]


RM007
(addikt)

Ok. :D :R

Ha tőlem akarsz valamit bármikor ide vagy privátba. Megpróbálom bizonyítani az állításaimat amiket tettem akár fogok egy stopper órát és őszintén megmérem mi mennyi hogyan az én értelmezésemben. Figyelem az fps értékeket MSI AB.....és használom a laptopom a magam tempójában azzal amivel miközben megfigyelek dolgokat. Mindenkinél más cucc van, ettől még lehetne az álláspontokat közelíteni.
Van pár játék feltelepítve a laptopomon, azok betöltési idejét megtudnám határozni, vagy legközelebb ha feltelepítek egy játékot akkor talán lemérhetném a telepítési időt és hasonló......de ok értelek és teljesen igazad van. :R
Nem vagyok már fiatal, régen foglalkoztatnak ezek a kérdések főleg mert nem tetszik a mai trend és amolyan maradi vagyok a megszokott világommal ahogyan eddig használtam ezeket a dolgokat. Túl sok a reklám és a benne rejlő fél igazság szerintem.
:) :R


envagyok
(veterán)

Nekem a cikkből az a konklúzió, hogy ha 3060-at akar az ember a laptopjába, keressen legalább 11. Generációs processzort


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Csak az már más árkategória. Ez a 2 laptop hasonló áron mozognak


noPublicFG
(senior tag)

Mindenek előtt köszönet az összehasonlításért! (Tesztért :) )

Elég sok tapasztalatot szereztem laptopok terén, az elmúlt tíz évben különféle okokból kifolyólag! Mindig úgy kezdtem, hogy szétszedni, processzor vga felpasztázni minőségi materiállal, majd hűtőboxot a laptop alá, majd az energia managementben a processzor maximális teljesítményét 99%-ban limitálni.
Egy dolog nagyon fontos! Utána kell nézni a kijelző bekötésének! Az Acer Helios 300-ban a belső kijelzőn megjelenő információk, mindig a processzoron keresztül futnak. Ha külső kijelzőre kötjük, csak akkor tehermentesíti, és hagyja kifutni a VGA-t. Az Asus laposokban (G széria) például mindegy hol jelenít meg az ember. Az Alienware laptopok ellenkezőleg. A VGA direktben van bekötve a belső kijelzőre. A külső bekötési lehetőségek generációnként eltérnek. Legjobb az USB-C vagy Thunderbolt használata.
Tovább is van, csak hosszú a lista… :))

[ Szerkesztve ]


domos
(senior tag)
Blog

Ezeket a lépéseket normális laptopnál nem kell külön elvégezni :))


CapriBoy
(tag)

A hűtés is eléggé lényeges tényező...


Tikakukac
(titán)

Hűtőpad tesztet anno csináltunk, 3k-tól 50k feletti szintig.

A gépek max 10%-a profitált belőle. :B


noPublicFG
(senior tag)

Mi számít normálisnak? Sejtem mire gondolsz, de elhiheted, a gyártó, azon spórol, amin tud! Ha az 5€ paszta helyett 0,10 € -t fel tudja kenni, akkor azt teszi…
(Mindig az American Airlines története jut eszembe! A ‘80-as évek végén úgy tudtak évente több százmillió dollárt spórolni, hogy a menühöz egyel kevesebb olivabogyót adtak. A mai cégek meg sem állnak 300%-os haszonig, akkor el lehet képzelni, mi mindenen spórólnak?!)


noPublicFG
(senior tag)

Ebben sajnos egyetértünk! :K


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Örülök ha tetszett. :R

Úgy vettem észre, hogy nagy általánosságban a NEM Mux switches laptopoknál van jelen ez a probléma. (már mint hogy a teljesítmény jobb egy külső kijelzőn)

Vannak gyártók, melyek szoftvere tudják vezérelni intelligensen, hogy éppen melyik GPU-t érdemes használni. Ez mondjuk Asus Armory-ban Standard/Optimized opcióként van feltüntetve. Amikor az a GPU,, használati" séma van aktiválva, olyankor az Nvidia az integrált megjelenítőt nem tudja vezérelni. Ez több problémát is okoz, de hogy egy elég durva példát mondjak a G-Sync nem állítható.

A másik séma az ULTIMATE, mely aktiválásához újra is indul a gép és onnantól még a beépített megjelenítő frissítési rátáját is növelhetjük. Korábban egy FX507ZV4 4060as laptopon komoly 6hz-et tudtam húzni a kijelzőn (144hz-ről 150hz-re)

Mondjuk ennek a MUX switchnek is van hátránya, legalábbis én annak tudom be a hibát, de ha tévedek kérlek titeket mondjátok el. Szóval a probléma a következő amivel szoktam találkozni:

ULTIMATE séma, azaz kizárólag a dedikált GPU-ról megy minden,, mód", akkor úgy vettem észre, hogy néha (főleg ha mondjuk 5 percig nem nyúltam a géphez) egy 3 másodpercre megtorpan a feladat melyet kiadtál a gépnek. Ez egy SPACE lenyomása esetén egy videó alatt annyit jelent, hogy kb 3seccel a lenyomása után beakad a parancs és úgy érzékeli, hogy lenyomva tartod a gombot, azaz elkezdi indítani es leállítani a videót mind addig, mig egy új parancsot nem adsz ki neki.

Emlékeim szerint, kizárólag kapcsolható üzemmódos laptopoknál találkoztam ezzel a hibával, lehet hogy tévedek, de nem találtam még erről infót.

Remélem valaki nálam többet tud erről és mondjuk arról, hogy mi okozhatja, vagy mivel orvosolható a hiba :R


AuraSync
(őstag)
Blog

Miért fontos hozzátenni azt, hogy laptop-nál?
A laptop nem más mint egy hordozható PC ugyan azok a feltételek játszanak benne.
Kis felbontáshoz erősebb CPU, nagy felbontáshoz erősebb VGA.
Ezzel meg is válaszoltam a kérdést. :R


noPublicFG
(senior tag)

Sajnos már én is találkoztam ezzel! Relatív régen, egy német nyelvű cikkben egy elég rövid leírást is találtam, ami az energia-management-t javasolta állítani. PCIexpress talán? Sajnos hiába túrtam át a netet, nem találom (még), ezért csak tippelek és lehet, hogy butaságokat írok…


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Ott még csak a processzor maximális teljesítményével játszottam, csak 99%-nál a turbo boost egyből off. Na de lényeg az, hogy amikor így beakad a parancs egy ULTIMATE - STANDARD GPU profilt szoktam oda vissza cserélgetni, amivel megjavul egy időre, amit nem értek, de legalabb jó lesz egy darabig


Cyberpunk
(félisten)
Blog

Nekem történetesen mindkét komponens erős, persze ez nem egy új lapos, noha ma is szépen teljesít. Alienware 17 R4-em van i7 7820HK + GTX1080. 6 eves monstrum. :DDD


DaemonX
(HÁZIGAZDA)
Blog

Király cikk lett, és nekem továbbra is az az álláspontom, hogy a laptopokkal csak a baj van. :DD


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Köszi :D
Egyébként a dedikált GPU-s gépeknél vannak csak ilyen gondok.
Windows egyszerűen szörnyen kezeli a több GPU-t. Mellesleg a melegedés is csak Gamer laptopoknál esszenciális probléma.


podtibi
(senior tag)

Mármint gaming laptopnál? ;]
Amúgy szerintem nincs sok értelme egy laptopnak. Kivéve ha dolgozni vagy filmezni akar rajta az ember.


Tomalak
(csendes tag)
Blog

Más oka is lehet annak, ha az ember nem akar egy fixhelyes 20kg-os gépet :D

Én speciel két hetente megyek ide oda 3-7napokra és a laptop nyújtotta komfort, olyan mint az a kényelem amiről nem tudjuk hogy mi szükség van rá, de ha megtapasztaljuk nem akarjuk elengedni.

De egyébként úgy tapasztalom, hogy a 3050ti laptopok a legjobbak ár érték arányban, és 1080p-ben dlss el még mindig több mint használható cucc.

A cikkben szereplőt is meglehet már venni sok garanciával 200ért (ha szerencsés az ember 180ért is) amiért cserébe egész jó teljesítményt kapsz.

Asztaliba ennyiért kapsz egy 10400f-et, egy 3060ti-vel ami persze erősebb a szóban forgó laptopnál, de ebben még nincs benne a 144hz-es kijelző, a hangszóró és a periféria sem, amik ügye a laptopnál adottak. (jó a touchpad böngészésre, és körökre osztott játékokon kívül másra nem igen jó)


podtibi
(senior tag)

Hm. Végülis van benne valami.


himpike
(aktív tag)

Aki játszik az ne laptopot vegyen, hacsak nem terjednek el majd az external VGA megoldások emberi áron. Addig marad a Geforce Now casualra..


ATi GAMES
(tag)

Laptopoknál kb a hűtés a legfontosabb, mert ha melegszik, akkor mindkettő teljesítménye lecsökken :)
Egyébként meg laptopot nem vennék CSAK játékra...

[ Szerkesztve ]


KISDUCK
(addikt)
Blog

Tévedés, első az anyag és az összeszerelési minőség*, második a hűtés és harmadlagos a cpu/gpu kijelző meg egyebek.
Amúgy én se csak játékra vettem, szoktam filmeket és sorozatokat nézni rajt, 9gag-t és egyebeket nézek, olvasok meg ilyenek. :DDD

* lehet akármilyen jó hűtés vagy hardver a gépben ha kefíres dobozból van, ha szétmállik a zsanér és a billentyűzet jobban hullámzik mint a Balaton.


RM007
(addikt)

Rendben mind ezt elfogadom, csak jeleztem nálam miért van még használatban. Akinek ez nem tetszik mehet panaszkodni a fejlesztőkhöz. Nyugodtan fel is jelenthet, miattam nem készülnek nagy címek, hát hogy ez már tűrhetetlen csináljanak valamit, mert én ki nem veszem a laptopomból amíg nem muszáj. :DD


Robitrix
(senior tag)

szerintem a WZ DMZ modja nem kifejezetten CPU igényes. közben simán szunyokál vagy 40 % körül a 6 mag 12 szálas CPU a gépben. Pedig csak egy Ryzen R5 5600-as.... ha CPU igényes volna sokkal magasabban futna a CPU terhelés. Pedig kihajtja rendesen 95-98% környékére az RTX 3000-es kártyát. Olyan volt még az elöző szezon közepén frissitéskor, hogy elkúrtak valamit, mert a pályák egyes részein erősen beesett az FPS úgy, hogy sokaknak elment akár több tucat FPS is. aztán pár hét alatt megmokolták, hogy menjen rendesen. elvileg a WZ hivatalosan egyszerre továbbra is csak 4 magot használ ugyan abban az idő pillanatban. Pont ezért vakaroznak gyakran még a 6/12-es CPU-k is.... a 8/16-os CPU-k meg tipikusan 30-35% körül terhelödnek átlagosan.

üzenetek