Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


Silenzio
(addikt)
Blog

Fasza ez a telefon. Ismét a 300 ezres ligából vettem magamnak, először egy S10-et, amit pánikszerűen adtam el a túlhájpolt és megbízhatatlan kamera, laggoló videó, a drasztikus merülés és a már megszokott Exynos-bugok miatt. iPhone XR lett az utód, remek üzemidő és kiváló videominőség jellemezte. Még egy elég ambíciózus pszichohorrort is forgattam vele. Ha elkészül a vágás, megosztom majd itt is. Most egy P30 Prót nyúzok, kíváncsi voltam a kamera fícsörökre, egyelőre úgy érzem, nem volt jó csere az XR-rel szemben, sajnos a videók itt is laggolnak, kivéve 60 fps-sel. Elég sokoldalú eszköz azért, egy filmet ezzel is összehozok majd. Lelkes környezetvédő aktivistaként megakadt a szemem az alábbiakon.

"Egy kicsit elszomorít a felhalmozott felesleges papír mennyisége, a környezetvédelemről nem nagyon hallottak a srácok."

Valahol jogos. De szerintem mégsem annyira.
A mondat egy kicsit arra emlékeztet, amikor a műanyagmentes vásárlás pár hónapja akkora divat lett, hogy mindenki súlyos ezresekért vásárolta a nem-műanyag hordozóeszközöket, elkezdték befőttes üvegekben lefagyasztani a kaját (nagyon praktikus), és minden második FB-csoport csakis arról szólt, hol és hogyan lehet mindenféle alternatív megoldást VÁSÁROLNI, hogy műanyagmentes légy. Ha megint minden a fogyasztásról szól, akkor ideidézhetem "a pokolba vezető út..." kezdetű mondást, a fogyasztás és a környezetszennyezés közé ugyanis szükségképpen szinte(!) egyenlőségjel tehető.

Egy minőségibb (tehát mondjuk 600 Ft-os) műanyagdoboz akár 20-30 évig is kiszolgálhat, vele annyi műanyagszemetet termelsz ezen idő alatt, mint az amúgy rém fölösleges üdítő és ásványvíz (palackozott csapvíz, hahó) fogyasztással egy hét alatt. Nem itt kell spórolni. Tudni kell mérlegelni, nem kell teljesen papír és műanyagmentesnek lenni, elég a fölösleges köröket, mint a papírbürokrácia, ásványvízfogyasztás, agyomcsomagolt készételek vásárlása, mással helyettesíteni.

A papírtermelésnek és felhasználásnak kimutathatatlan részét adják ezek a csomagolt brossúrák, amikor az egész Cubot Quest-kihozatalban összvissz kb. annyi papír lehet, mint amennyit egy átlagos vidéki Telekom üzlet egy nap alatt kinyomtat. Dolgoztam ott két évig, még az elektronikus átállás előtt, egynapi nyomtatás nem fért volna bele egy többszáz kilós kétajtós szekrénybe.

Szóval persze, a legjobb, ha nincs papír, de higgyétek el, ez sem oszt és nem is szoroz.

üzenetek