üzenetek

hozzászólások


hallador
(addikt)

Beleolvastam, nem mindet olvastam el, de gratulálok, na az ilyen cikkek eléggé hiányoznak már innen, amikor tényleg kidolgozod a cikk témáját.
Az pedig, hogy nem mentél bele a ZFS-be annyira, nem is baj azzal legalább kettő ilyen cikket ki lehetne tölteni, csak azzal hogyan működik.
Mindenesetre, szuper, el fogom olvasni, köszi a munkádat.


Krugszvele
(aktív tag)

7zip archív helyett esetleg egy veracrypt kötetbe tenni a titkosított headert?
pro-kontra? A 7zip-re nincsen már valami törés, vagy backdoor?


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Köszi, örülök, hogy tetszett. Ez csak 1 út a sokból, kinél hogy néz ki a rendszer ugye, lehet ezt tényleg még jobban tekergetni, de nagyjából így kerek.

Ma még mindig ott tartok, hogy 24 karakteres kézi jelszóval oldom fel az USB pendrive boot-ját Grub után, mikor bootol a linux, ez feloldja az SSD-n lévő LUKS titkosított gyökét partíciót, folytatódik a boot folyamat, feloldódik a 3 HDD és él a rendszer.

Múlt héten scrub-oltam (sacc. kéthavonta scrub-olok egyet), szokásos 0 error.

Teszi a dolgát a konfig, én pedig nyugodtabban alszom.

Nemsokára költözök végre jobb környékre, de ez már így marad :)


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Lehet van rá törés, nem is tudom.. a semminél több.

Veracrypt jogos, sőt.. régen a Truecrypt-el játszottam el hasonlót, Windows alatt anno. A cégből mentett adataim mai napig TC konténerben, Veracrypt feloldja persze. Jó ötlet. :K

Amúgy ha tényleg így betörő/lopás ellen akarom védeni a motyót (adatokat), igen pici az esélye, hogy az email fiókom akarná header fájlokért törni, úgy, hogy ez kis túlzással szinte lehetetlen egy security-heavy cégnél és termékeinél, ahol az adatokhoz még ők sem férnek hozzá (és én ezt elhiszem nekik. Nekik igen)... szóval akár kódolatlan zipben is lehetne a header és key fájl, ha most azt nézzük, mi ellen csináljuk meg ezt a kicsit nyakatekert, de annyira nem is vészes setup-ot.

Amúgy nagyon poén, amikor a pendrive-ot kihúzom, minden előjel nélkül bootol SSD-ről Windows-ba (Starcraft-ozok jókat néha), nyitom a lemezkezelőt és azonnal dobja fel, mindhárom HDD-mre, hogy ezeken semmi nincs, de még partíciós tábla sem, kreáljon-e.

Na ilyenkor kell vigyázni és - nyilván - ezt elutasítani.

Szóval aki ezt a gépet vitte, vasnak, az anyagilag egész jól jár, de amúgy jó eséllyel arra sem jön rá, hogy a 3 diszk adott esetben értelmes adattal szinte tele, nemhogy nekiálljon küzdeni vele, kb. Mission Impossible. A védelem legelső frontvonala maga a megtévesztés.

Lehetne fokozni hogy USB-be dugható M.2 SSD-t használok boot mellett gyökérre is, na akkor végképp nem rakná össze egy avatatlan szem a dolgot, hogy értelmes adat lehet egyáltalán a 3 diszken. Lát egy legális Windows-t, 1-2 legális játékot és 3db "üres" HDD-t. :U

Következő irományom elosztott fájlrendszer lesz, Gluster ;) (zfs-el kombinálva).


myckey
(veterán)
Blog

Ez parádés !

Össze kellett kaparni, mire mindent felhomályosítottam magamban....

"Mindent"
:))

szrk:
mint valami ördöglakat :R

[ Szerkesztve ]


ledgeri
(nagyúr)

Nézz utána, de ha leveszed windowson belül a betüjelét a lemezeknek, amiket neki nem kéne látnia, akkor nem fog pop-up-olni, hogy nincs semmi számára érthető rajtuk

[ Szerkesztve ]


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Nem sokat nyitom már meg a lemezkezelőt, de köszi a tippet. Ha ismét.. rápróbálok. :K


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Hát figy, működik. ZFS-nél szokták mondani, hogy direktben kell neki odaadni a drive-ot, hogy "lássa" annak paramétereit, talán még SMART-ot is, nem tudom.. passz. Erről nem szoktam leállni vitázni másokkal.

Én azt tudom, hogy megoszlik a szakma véleménye, stackoverflow-tól kezdve mindenhol csak azt látom, hogy rengetegen évek óta simán ráteszik teljes lemeztitkosítás esetén a LUKS által kreált virtuális rétegre a ZFS-t és azt tekinti VDEV-nek. Szerintem zseniális. Ha bit flip történne fizikailag legalsó rétegben, az beolvasáskor szar LUKS szektort eredményezne, a szar LUKS szektor pedig lényegében egy "bad sector"-ként jelentkezik a /dev/mapper-ben lévő feloldott virtuális eszközön, azt meg lekezeli ZFS, mert ráírja a jó adatot (ha tudja, mert nem súlyos fizikai hiba), ez a jó adat pedig ugyanígy a jó titkosított kóddal, jó szektorként újra kiíródik lentebb, így a fizikai rétegre ráíródik ugyanaz az értelmetlen random adat, ami eredetileg is ott volt, csak flippelődött egy bit. Nem nagy kunszt, tehát még a self-healing is működik, titkosítás mellett is, mindaddig, míg a másik meghajtó pöpec és az ott lévő adat + 2 db checksum alapján el tudja dönteni, melyik adat ténylegesen a jó. 2- vagy többtagú mirror, raidz1, raidz2, raidz3 esetén is ez a jótékony tulajdonság adott.

A RAW fájljaim már amúgy nem tudom, hanyadjára költöznek :D , elsőként 0.x-es alapverzióként kezdte mindenem 3db 2T-s WD Green-en.

( :)) )

Aztán mikor elhullott egy, meg mégegy (később), letettem erről, a green sem ajánlott NAS célra, meg a nonstop fejparkoltatás anno, ahh, itt volt 1-2 nyűg ezekkel. Ezután jöttek a 4T-s Seagate NAS-ok + WD Purple + WD Red, 6 diszk összesen, végül - most is ezeken élek - 3x 8T Seagate Ironwolf (NAS). Mindig úgy bővítettem a poolt diszkenként, hogy betettem az új HDD-t, LUKS-al belőttem, majd az így /dev/mapper -ben létrejött eszközt adtam be neki, a régi HDD-t "replace"-elve. Mikor a 3. HDD cseréje is lement, az autoexpand=on miatt a pool méretem automatikusan felugrott a bővített méretre.

Ha lenne pincém, ahol nem zavar a kicsit nagyobb géphang, valószínűleg kreálnék raizd2 típusú pool-t úgy 6-8 db HDD-vel aztán jónapot. A sebesség nem téma.

Cache, SLOG továbbra sincs, minek. Csak a szinkron írásokat gyorsítja, média tartalomra felesleges - nekem legalábbis, adatbázist pedig nem futtatok, VM-eket sem, a pool-on..

[ Szerkesztve ]


Carasc0
(őstag)

Több helyen nagyon tudálékos és nagyképűen (leginkább önteteltséget sugárzó) megfogalmazott leírás. A világmegváltó tudatzavarral bíró tinik fogalmaznak így. Ha nagyon fiatal vagy elnézhető. Vagy ha szakmailag elismertséget szerzett nagy ember vagy elnézhető.

De így nem lehet elismerni semmilyen szakmai tudást. Bocs. :(

[ Szerkesztve ]


hallador
(addikt)

Bocs, Te milyet írtál?


UnA
(Korrektor)
Blog

Nézd, a stílus maga az ember, de egy szakmai cikket lehet olvasni hasznos és haszontalan módon is...


Yodafon
(senior tag)
Blog

Földszinti lakás, rács nélkül és nem biztonsági ajtó. Valószínűleg túlreagálom, jó a környék, van külső lépcsőházajtó is, de az ördög sosem alszik. Így döntöttem a teljes gép full titkosítása mellett - egy nem szokványos módszerrel megfűszerezve.

Meglehetősen. A kutyát nem fogja érdekelni a lakásod ;] :DD


stopperos
(senior tag)
Blog

Gratulálok.
Esetleg annyi javaslat, hogy a beütött parancsokat emeld ki új bekezdésbe monospace vagy programkóddal, hogy jobban kiemelkedjenek.
"- LUKS2-zz titkosításkor (cryptsetup luksFormat --type luks2 ...)"
Helyett:
- LUKS2-zz titkosításkor:
$ cryptsetup luksFormat --type luks2 /dev/ESZKÖZ

A zpool remove raidz esetén nem működik, valamint csak top level vdev-et lehet eltávolítani: van egy 2x2 mirror pool-od és az egyik mirror vdev-et ki akarod venni. Ekkor az azon lévő adatokat átírja a bennmaradó mirror-re és egy mappingot hoz létre a régi adathely és az új adathely között. Egy ilyen furcsa állapotban lesz a pool, de ahogy az adatok frissülnek úgy a mapping tábla mérete is szép lassan a 0 felé fog tartani.


nakos1212
(senior tag)
Blog

Es a cikk ala odakopsz egy olyan kommentet ami tokeletesen megfelel a leirasodnak, vegtelenul arrogans okoskodas ;)

[ Szerkesztve ]

üzenetek