üzenetek

hozzászólások


Dißnäëß
(veterán)
Blog

Hát figy, működik. ZFS-nél szokták mondani, hogy direktben kell neki odaadni a drive-ot, hogy "lássa" annak paramétereit, talán még SMART-ot is, nem tudom.. passz. Erről nem szoktam leállni vitázni másokkal.

Én azt tudom, hogy megoszlik a szakma véleménye, stackoverflow-tól kezdve mindenhol csak azt látom, hogy rengetegen évek óta simán ráteszik teljes lemeztitkosítás esetén a LUKS által kreált virtuális rétegre a ZFS-t és azt tekinti VDEV-nek. Szerintem zseniális. Ha bit flip történne fizikailag legalsó rétegben, az beolvasáskor szar LUKS szektort eredményezne, a szar LUKS szektor pedig lényegében egy "bad sector"-ként jelentkezik a /dev/mapper-ben lévő feloldott virtuális eszközön, azt meg lekezeli ZFS, mert ráírja a jó adatot (ha tudja, mert nem súlyos fizikai hiba), ez a jó adat pedig ugyanígy a jó titkosított kóddal, jó szektorként újra kiíródik lentebb, így a fizikai rétegre ráíródik ugyanaz az értelmetlen random adat, ami eredetileg is ott volt, csak flippelődött egy bit. Nem nagy kunszt, tehát még a self-healing is működik, titkosítás mellett is, mindaddig, míg a másik meghajtó pöpec és az ott lévő adat + 2 db checksum alapján el tudja dönteni, melyik adat ténylegesen a jó. 2- vagy többtagú mirror, raidz1, raidz2, raidz3 esetén is ez a jótékony tulajdonság adott.

A RAW fájljaim már amúgy nem tudom, hanyadjára költöznek :D , elsőként 0.x-es alapverzióként kezdte mindenem 3db 2T-s WD Green-en.

( :)) )

Aztán mikor elhullott egy, meg mégegy (később), letettem erről, a green sem ajánlott NAS célra, meg a nonstop fejparkoltatás anno, ahh, itt volt 1-2 nyűg ezekkel. Ezután jöttek a 4T-s Seagate NAS-ok + WD Purple + WD Red, 6 diszk összesen, végül - most is ezeken élek - 3x 8T Seagate Ironwolf (NAS). Mindig úgy bővítettem a poolt diszkenként, hogy betettem az új HDD-t, LUKS-al belőttem, majd az így /dev/mapper -ben létrejött eszközt adtam be neki, a régi HDD-t "replace"-elve. Mikor a 3. HDD cseréje is lement, az autoexpand=on miatt a pool méretem automatikusan felugrott a bővített méretre.

Ha lenne pincém, ahol nem zavar a kicsit nagyobb géphang, valószínűleg kreálnék raizd2 típusú pool-t úgy 6-8 db HDD-vel aztán jónapot. A sebesség nem téma.

Cache, SLOG továbbra sincs, minek. Csak a szinkron írásokat gyorsítja, média tartalomra felesleges - nekem legalábbis, adatbázist pedig nem futtatok, VM-eket sem, a pool-on..

[ Szerkesztve ]

üzenetek