üzenetek

hozzászólások


Vakegérke
(veterán)
Blog

Ha élne még a feleségem, biztos rávenném, hogy ezt az írást olvassa el, és rittyentsen valamit, amiben ilyen fűszerek vannak.
A konyhámban csak alapfűszerek vannak, nem cifrázom a főzést.

Jó kis írás, éhes lettem tőle. :)


daninet
(veterán)
Blog

Jó kis írás.
Mondjuk fontos megjegyezni, mert csak megemlítetted, hogy a magyar ízlésben valahol Mátyás király után bekövetkezett egy váltás, amikor a legtöbb ételünk a paprikás csípős irányba mozdult el, és kis túlzással egyformák lettek.

A borókabogyót kiegészíteném annyival, hogy a vadpörköltek faggyús ízét teljesen elveszi, többnyire ezért vadasokhoz használják,íze annyira nem erőteljes.

[ Szerkesztve ]


Tutu7030
(veterán)

:C
Ennek minimum tegnap kellett volna megjelennie, hogy a vasárnapi ebédhez be lehessen vásárolni a hozzávalókat. :D


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

"Jó kis írás, éhes lettem tőle."

Az a jó! Az volt a cél! :K

(#2) daninet: Az a váltás jóval később következett be. Az 1600-as években valamikor. Európa-szerte akkor kezdték használni az amerikai jövevényeket.
Amúgy meg örülök, hogy tetszett! :K

(#3) Tutu7030: Így legalább legy 1 heted fűszert vásárolni! :DDD


ivana
(Ármester)
Blog

Azért a török hódoltság alatt is volt változás bőven, például a disznó hús széles körű elterjedése :)


kisi
(aktív tag)
Blog

Nagyon jó írás, Köszönöm!

Cserébe én is közre adom az egyik kedvencem:

Tárkonyos, tejfölös krumplileves

Körülbelül 30 dkg darált húst egy kevés vajon megpirítok annyira, hogy egy kis színt kapjon. Majd lereszelek 3 sárgarépát bele, és azt is megdínsztelem kicsit, kevés sóval, és egy pici kakukkfűvel ízesítem. Ha kész, felengedem vízzel, és beleteszem a kockára vágott krumplit. amikor felfő, teszek bele szárított tárkonyt. Ezzel nem spórolok, finom íze van, csak nem szabad túlzásba vinni(egy jó teáskanálnyi azért belemegy). amikor a krumpi megpuhul, egy doboz tejfölt összekeverek egy kanál liszttel, kis vízzel és belekeverem a levesbe. Még pár percig fő, és kész is.
A barátnőm imádja...

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igen, mert a törökök azt nem zabálták fel! :DDD

(#6) kisi: Köszönöm a receptet! Jól hangzik! :K Gyanítom, hogy ki fogom próbálni! :R

[ Szerkesztve ]


Vakegérke
(veterán)
Blog

Hopp, éreztem, hogy valami hiányzik. A sáfrány! :K


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

A sáfrány inkább a középkorban volt népszerű Magyarországon. A fűszerként használt változat inkább a mediterrán térségben őshonos, de az is igaz, hogy más változatok a Kárpát-medencében is.


moonlight115
(tag)
Blog

Mivel volt szerencsém napokkal ezelőtt olvasni, illetve korrektül túrázni :D a cikket, én már tegnapelőtt össze-vissza tárkonyoztam a zöldségkrémlevest. Nagyon fincsi lett, ha valakit érdekel a receptje (egyszerű, kezdőknek való), szívesen leírom.
Geri Bátyó, gratula! :C


Tutu7030
(veterán)

A tárkonyt, borókát rendszeresen használjuk.:)


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Ezúton is köszönöm a korrektor korrekt korrektúrázását! :R

A recept jöhet! Mindenki jól jár vele. :K

(#11) Tutu7030: Ezt örömmel hallom! :K
Szerencsére Apám sok fűszert használ, mivel erdésznek tanult és abban az időben főzni is megtanították őket. Csupa ilyen fűszerrel, amit erdőn-mezőn szedhettek.

[ Szerkesztve ]


daninet
(veterán)
Blog

A sáfrány egy nagyon drága fűszer mai napig, nincs is esélye elterjedni. Régen is csak a gazdagok ették. Amiket boltokban lehet kapni az többnyire sáfrányos sziklice (1-2% sáfrány tartalommal).
3500-4000ft/g az ára


Eastman
(őstag)
Blog

...hozzátéve azt, hogy legtöbbjük gyógynövény.

A "magyaros" hagymalesütés, szárított pirospaprika (izgató, élénkítő hatású), só, szárított bors (izgató, élénkítő hatású) alap erős gasztronómiai hanyatlás a friss ízekkel teli hagyományos konyhakultúra után.

Fűben, fában orvosság. Ami napi szinten a tányérunkra is kerülhet.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Bizony! :K Említettem is a cikkben, hogy gyógynövények, de most nem az volt a fő csapásirány.
Amúgy a legtöbb az árvacsalánfélék családjába tartozik. Talán ezért jellemző, hogy gyógyhatásúak.

(#13) daninet: Nem is nagyon használok sáfrányt! :N


Tutu7030
(veterán)

Ráadásul a "nagyobb" mennyiségű sáfrány nem csak a pénztárcánkra van rossz hatással, hanem az egészségünkre is. Nem véletlenül adják meg a receptekben szálanként a mennyiséget.:)


Alchemist
(addikt)

Remek cikk... sajnos a "magyar konyhának" csúfolt "Kádár-konyha" azokat a konyhaművészeti tradíciókat is taccsra vágta, amelyek 100-150 éve még működtek.

A Kádár-konyha korszakának jellemző találmánya a hortobácsi húsos palacsinta nevű junk-food, az előző napi húsmaradványok újrahasznosítására.


tildy
(nagyúr)
Blog

Korianderrel csak ovatosan, a korriander maggal semmi baj nincs, de genetikailag kodolt, ki milyen izunek erzi a levelet.

En pl. szappanos, mosogatoszeresnek, es kinek van kedve mosogatoszeres kajat enni???


Eastman
(őstag)
Blog

Jó magyarosan ráúszunk a politikára is még az első húsz hsz-en belül, aztán határozottabban, napi aktualitásokkal. :D

Nyugi csak viccelek. Ilyenek vagyunk "mink".

Peace: Eastman

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Igazából elég sokmindent megeszünk, ami nagyobb mennyiségben, vagy nem megfelelően elkészítve mérgező. Az is "megérne egy misét", hogy ez miért lehet. :K

(#17) Alchemist: Nem kell idekeverni Kádárt. Már jóval korábban elkezdődött a folyamat. :K
A maradékok felhasználása meg szerintem kifejezetten hasznos. Kár lenne kidobni a kaját, ha valami jót is csinálhatunk belőle. Például a maradék sültcsirkéből egy jó cézár-salátát.

(#18) tildy: Ez nekem új, de mindenképpen hasznos infó! Köszönöm! :R
Szerencsére nekem nincs bajom vele.


tildy
(nagyúr)
Blog

Akinek nincs baja vele, az altalaban kisse citromosnak erzi az izet, de amugy tenyleg nagyon megoszto noveny. [link]

En, mikor eloszor ettem, azt hittem rosszul volt elmosva a doboz, amibe adtak. De nem.Rettenetesen rossz ize van szamomra, nem az orrom, az izlelesem szurta ki.


r0by
(addikt)

Jó cikk lett, gratula!

Nekem ezek közül a koriander a kedvencem. Csirkemell grillezéshez szoktam használni:
- 1 nagyobb pohár joghurt
- 2-3 kávéskanál koriandermag (jobb a frissen őrölt)
- 1 gerezd fokhagym áttörve, átnyomva
- pici só
Ezeket összekeverve 1 órán át kell pácolni hűtőben. Utána mehet is a grillre. A maradék pácban meg szoktam forgatni egy kis zöldséget. Cukkinit, gombát, stb..


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Köszönöm a linkeket! Jól el is olvastam. :K
Nem gondoltam volna, hogy ilyesminek genetikai oka is lehet. :Y Ez nagyon érdekes. Mindig mondtam, hogy az ízlésről nem lehet vitatkozni és nem lehet meggyőzni senkit, hogy amit nem szeret, az márpedig jó, de ez teljesen megdöbbentő. Ezután kíváncsi vagyok, hogy ez más fűszereknél is előfordulhat-e.

(#22) r0by: Köszönöm!
És persze a receptet is! Jól hangzik! :K

[ Szerkesztve ]


maross
(veterán)
Blog

+1 szavazat a tarkonyra es a csomborra. Tarkonyos levesek, szoszok es a miccs megunhatatlan :).

szerk: en erdelybol hoztam szaritott csombort, elfogyott, vettem borsikafuvet valamelyik aruhazban. Nem mondanam hogy tul igenyes vagyok, de nagyon-nagyon nem ugyanolyanok voltak, se illatra, se izre.

[ Szerkesztve ]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Sok függ attól, hogy hol terem az adott növény. Az sem mindegy, hogy házilag szárított, vagy bolti fűszert használsz. A boltinak sosem lesz olyan íze, főleg ha őrölt. Az a legrosszabb!


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Volt egy kis upgrade!

Egyrészt belevettem tildy infóját a korianderről, másrészt kibővítettem az olvasói receptekkel, ahol egyelőre kisi levese és r0by grillezett csirkéje szerepel.

Köszönöm mindenkinek! :R


mirci18
(addikt)
Blog

Ezért kell otthon termeszteni.
Ahogy én is teszem így nem kell kifizetem és gyönyörű színe lessz a levesemnek tőle.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Nagyon jó írás!

Nekem szerencsére egyik sem ismeretlen, a borokabogyó és a mustár kivételével mindegyiket nevelem itthon a teraszon cserépben és nincs is jobb, mint letépni egy adagot az ételhez és frissen egész más ízhatásuk van, mint szárítva. A kakukkfű zseniális, ahányszor meglocsolom, végighúzom rajta az ujjaimat, hogy szagolgathassam. De a rozmaring is egészen elképesztő dolgokat művel a sültekkel.

Az meg igaz, hogy az "újmagyar fűszerekkel" is kompatibilisek. Én a pörköltbe, lecsóba, gulyásba is beledolgozom őket módjával és még sosem volt rá panasz.

Márciusi fotók:

Bár nem ennyire ősi magyar, de a levendula is jól felhasználható a konyhában. Egy dolog, hogy a levendulás-mentás fagyi a kedvencem, de süteményeknél is beválik. Idén először már levendulát is nevelek a teraszon, következő hónap végére már virágot is hajt. Eddig csak étteremben ettem vele ízesített süteményeket, most végre ki is próbálom. Persze hagyom virágozni, majd ha már lejár az ideje, akkor fogom leszárítani és bedobozolom a többi fűszer közé.

Emellett mindenképpen érdemes még mentát és bazsalikomot is nevelni. Nekem utóbbi a kedvencem a valamennyi fűszer közül.

[ Szerkesztve ]


mirci18
(addikt)
Blog

Mi bajod van vele ízletes étel.
Azért mert "maradékból" készül még akkor is izgalmas és változatos étel.


mirci18
(addikt)
Blog

A kakukkfű zseniális, ahányszor meglocsolom, végighúzom rajta az ujjaimat, hogy szagolgathassam.

Én a citromfűvel vagyok így imádom az illatát.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Köszönöm! :R

Nekem nagy szívfájdalom, hogy semmi sem marad meg az erkélyen. Panelház, legfelső szint. Hiába nagy az erkély és férne el sok cserép, vagy virágláda, minden kiég.


Eastman
(őstag)
Blog

A levendula tűri a szárazságot, a nehezebb viszonyokat. De pl. építhetsz ejtős-csepegtetős rendszert egy fejreállitott 10-20 literes kannából + perforált (kiszúrkált) slagokból, az majd adagolja napközben a vizet nekik. Nyilván árnyékkedvelő és érzékenyebb növényekkel nehezebb ott, de ha életet szeretnél az erkélyedre, az aloe vera bírja a kiképzést, én havonta egyszer locsolom és gyönyörű.

[ Szerkesztve ]


Bdanyy
(addikt)

Érdekes, mexikói kajában ha kevés a koriander még izlik is, de phoben úgy éreztem mintha belacsavarták volna a mosogatószivacsot :)

[ Szerkesztve ]


fogtunder
(nagyúr)
Blog

nagyon jó kis írás. én is lelkesen nevelgetem itthon a fűszernövényeket, már el sem tudnám képzelni, hogy pl. bazsalikomból szárítottat használjak.

a személyes kedvencem a rozmaring, szinte minden fajta húshoz illike só, bors és fokhagyma kíséretében, persze leginkább báránysülthöz és tarjához, de tényleg mindenre rá lehet rakni frissen és csodálatos íze lesz. én grillezéskor egy rozmaring ággal szoktam kenegetni a húsokat kiszáradás ellen.

recept terén nekem az egyik nagy kedvencem, ami ráadásul pofon egyszerű a kakukkfüves sült csirke. 15-20dkg vajat az ember egy tálban kirak a konyhába, mikor felpuhult össze kell keverni sóval, borssal, egy gerezd aprított fokhagymával és jó sok kakukkfűvel. az egész csirkét megmossuk, a gyomrába rakunk még kakukkfüvet, és egy fél citromot cikkekre vágva. aztán a vajjal szépen bekenjük az egészet, bele egy sütő tálba, alufólia rá, és 160 fokon 1 órát sütjük. aztán fólia le, hőfok fel (ha van légkeverés, az is bekapcs), és szépen megpirítjuk mindkét oldalát, miközben a leolvadt vajjal locsolgatjuk.


Zsoleszhun
(addikt)
Blog

Remek kis összefoglaló :R :R :R , bográcsban én is szeretek kísérletezgetni ezekkel a fűszerekkel, több receptet szívesen olvasnék még.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Junkfood =/= Újrahasznosított maradék

Én mindig attól fogok padlót, mikor valaki leszaroz egy olyan ételt, ami maradékok újrafelhasználásával készül. Valóban sokat ártott a Kádár korszak a magyar gasztronómiai műveltségnek, de erre nem a hortobágyi húsos palacsinta létezése az élő bizonyíték, hanem annak a leszarozása.

Talán csak azért van ennyire bögyében a sok wannabe gasztromágusnak, mert a Kádár korszak egyik szimbóluma.

Az rendben van, hogy az éttermi kínálatból kikopik, tényleg nem oda való. De nem látom be, hogy mitől rosszabb vasárnap így felhasználni a maradékot, mint kifőzni a megmaradt pörkölt mellé egy újabb adag nokedlit. Ezt az ételt nem a fácánraguhoz és a vadnyúl paprikáshoz kell hasonlítani, hanem a zsíroskenyérhez.

A magyar gasztronómiával sokkal inkább ott van probléma, hogy a magyarok többsége egysíkúan étkezik és képes olyan bűncselekményeket elkövetni, mint a liszttel sűrűre kevert vízben úszó zöldség darabok, amire a főzelék nevet akasztja. De ott van a krumplis tészta is, szénhidrát szénhidráttal. Ezek mellett egyáltalán nem az újrahasznosítással van gond, ezek mellett a hortobágyi még mindig inkább értékelhető gasztronómiai teljesítmény.


tailor74
(őstag)

Jó írás, érdekes volt, köszönöm..
A boróka bogyót, kakukk füvet rendszeresen használom pörköltökhöz, sőt a gyömbért is szoktam használni...
Birka pörköltnél ha kissé faggyús íze van a bográcsban, egy késhegynyi őrölt gyömbér gyengíti, semlegesíti azt...

Vad pörköltökhöz pedig rendszeresen használok még aszalt áfonyát, és aszalt szilvát is..


Alchemist
(addikt)

Persze, a folyamat jóval korábban elkezdődött... a korszak-jelzőzéssel csak arra utaltam, hogy a polgáriasabb, változatosabb kulináris kereslet társadalmi okokból is csökkent.
Maradék felhasználás: ez otthoni viszonylatban még elmegy, viszont a vendéglátóiparban üldözendő jelenség.


Alchemist
(addikt)

Részben egyetértünk (pl. a főzelékek állagával kapcsolatban)... mindössze azt kifogásoltam, hogy az ún. reprezentatív vendéglátásban jelent meg, egy ismeretlen konyha szempontjából gyanús alapanyagokból és "ungarische generálszósz" (ld. hagyma, paprika, tejföl) felhasználásával, jellemzően zöldségek nélkül.

Normális tortillához vagy burrito-hoz - azok variációihoz - képest nagy nulla.

[ Szerkesztve ]


JamesFinn
(senior tag)

kiválló írás, élvezetes volt olvasni!
Mi a konyhában rendszeresen használunk rozmaringot, zsályát, koriander levelet.
A szüleim kertjében nő borsikafű, lestyán, menta, citromfű.
(az én személyes kedvencem a lestyán, imádom az illatát... :K )
A hétvégi ebédben most is szerepelt a csirkemellen a rozmaring, a tésztán pedig a zsálya.
Ha sikerül jó nagy cserép rozmaringhoz hozzájutni, a rozmaring lecsupaszított "ágára" szoktuk a saslikot feltűzni.


Eastman
(őstag)
Blog

A krumplis tészta és társai olcsó és gyors energiaforrás volt a földeken és a gyárakban fizikai munkát végzők számára. Üzemanyag. Tehát inkább funkcionális mint gasztronómiai kincs. (Én szeretem, mert a nagymamám emlékéhez köt. Mondjuk ő mesterien készítette egy sűrűre főzött paprikáskrumpli alapból kiindulva, a végén a tésztával együtt a lábos aljára sütve, majd házi kovuborkával körítve.)

Aki ma nincs fizikailag erősen terhelve, nincs szüksége naponta szénhidrátbombákra.

[ Szerkesztve ]


Auratech
(őstag)
Blog

Nagy élvezettel olvastam ebéd közben, ami épp egy fűszeres-zöldséges-mazsolás ragu sajttal-tejszínnel és a maradék galuska házasságából született, parmezánnal szórva.
Amúgy nem vagyok vega, csak most így jött ki.
Hagyma-kacsazsíron-mazsolával, ledinsztelve-pirítva(karamellás mazsolaillatig).
Petrezselyem zöld és őrölt rozmaring. Fokhagyma és só, fonnyadás után tejszínnel felöntve.
Két hegyes erőspaprika. Majd sajt, sűríteni. Végül friss koktélparadicsom, rottyan és lekapcs.
A tésztára téve parmezánnal bolondítottam.

[ Szerkesztve ]


#16729600
(addikt)
Blog

Kiváló és hiánypótló írás. :R Gyorsan meg is néztem a konyhakertemet az erkélyen.:) ( paradicsom és a metélőpetrezselyem még növésben van,a többi már felhasználható ).Nem kell emiatt piacra járni. :K ;)


fogtunder
(nagyúr)
Blog

egy másik komoly probléma a fantázia teljes hiánya, bele se merek gondolni, hány háztartás van itthon, ahol még mindig nem tudtak elszakadni a vasárnapi húsleves rántott hús tengelytől. konkrétan volt olyan osztálytársam, aki azért lett vega, mert minden héten rántott hús volt otthon vasárnap az ebéd és ezért megutálta a húst.


tildy
(nagyúr)
Blog

Lehet mas alfaj ( Cilantro neven van arrafele)

Geri Bátyó: koszi. tenyleg azert mondtam, mert sokan nem tudjak. Szerencses aki nem erzi azt az izt.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Persze az üzemi konyhától (főleg Kádár korban) nem volt több elvárható, de azért nagy különbség van egy jó erdélyi lucskos káposzta meg az igénytelen főzelékek között. A krumplis tészta amúgy nem rossz ha jól fel tudod dobni (én a kolbászra bízom, hogy megpaprikázza, meg pirítok alá szalonnát is), de azzal már baj van ha valaki csak ilyeneken él.

Fizikai munka ide vagy oda, ez már olyan szénhidrát bomba a szervezetnek, ami mellett nem csoda ha 40-50 éves korra a legkülönfélébb egészségügyi problémákat produkálod (inzulin problémák, cukorbetegség, fizikai terhelés mellett is jelentkező elhízás, bélrendszeri panaszok, stb).

Én gyerekként utáltam meg a főzelékeket és nem a menzán. Nyaranta mindig a nagyszülőknél voltunk az öcsémmel falun és láttam, hogy mit ad a tyúkoknak enni (darált kukorica vízzel felöntve, benne egész kukorica szemek) és onnantól nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a főzelék gyakorlatilag ugyanez. Nagymamám sem volt főzelékrajongó, pont ugyanezért. Mindig azt mondta, hogy nem vagyunk baromfik, hogy ugyanazzal tömjük magunkat.


Eastman
(őstag)
Blog

Pedig a kapirgáló baromfiak ha betévednek a konyhakertbe konkrét paleo koszton élnek. :D Giliszták, rovarok, zöld hajtások, leesett szilva, stb. Fehérje + zöldség. Ohne szénhidrát.

OK, befejeztem az offolást, sry.


Polarstar
(nagyúr)

Remek cikk! Igazán jó volt olvasni a moddolt számítógép készítés - helyett! :DDD
Sajnos nálam ezekből hirmag sem terem meg, de cserébe van remek zöldségesem!
Turbolyáért nagy piros pont, mert igen ismeretlen. Pedig finom!
Korianderrel nekem is van gondom, nem kedvelem a szappanos ízét. Bizonyos mennyiség felett pocsék nekem.


total90
(veterán)
Blog

Kb. nem volt olyan a listában, amit legalább 2 hetente ne használnék. Én nagyon sok fűszerrel főzök, kb. 20 féle. Sokszor nagyon penge recepteket lehet találni a neten jól meg fűszerezett kajákat lehet összefobni.


trafoka
(tag)

Jó írás lett, gratula! Most nagyon főzhetnékem lett :D Borsikafüvet és borókabogyót rendszeresen használok, elsősorban bográcsos kajákhoz, de az oregánót és a tárkonyt is kedvelem. A többit még nem próbáltam, de úgyis itt a nyár és jönnek a bogrács partyk, úgyhogy a lehetőség adott :)

üzenetek