üzenetek

hozzászólások


troller
(senior tag)

A szomorú az, hogy nekem már vastagon a felnőttkorom volt, mikor az Abit BH6-ba pakolgattam sorba az egyre erősebb Celeronokat, (persze 66-os FSB-t mindegyiknél 100-ra tolva, így lett a 300-asból 450-es, a 600-asból meg 900-as), meg a voodoo1-2(SLI)-3 kártyákat. De szép idők voltak az biztos.

[ Szerkesztve ]


nyunyu
(félisten)

Jéé, ugyanilyen alaplapom volt ~22 éve.

Utolsó emlékem róla, hogy mindenféle tuning oldalakon felbuzdulva egy Celeron 1100A-t próbáltam belefaragni.

Úgyhogy beleszerkesztettem az utolsó P3B-F BIOSba a Tualatin procik opcodeját, meg átforrasztottam pár lábat a Socket370-Slot1 adapteren (eltért a Coppermine és a Tualatin lábkiosztása!), de sajnos egyik slotketem sem volt elég jó a művelethez, sehogy sem tudtam úgy jumperolni, hogy összejöjjön a nagy mutatvány.

Aztán egyik BIOS resetkor megcsúszott a csavarhúzóm, és annyi lett a lapnak :W
Mehettem venni TUSL2-C-t.

[ Szerkesztve ]


nyunyu
(félisten)

Valami nagyon nem stimmel a videóban. :DDD

Szövegben, képeken egy Tekram DC-390U2B SCSI kártyát emlegetsz, erre a videóban bootoláskor egy Adaptec 2940UW BIOSa listázza ki a vinyókat.

Tekram DC-310U-t használtam anno a Yamaha CDR400c-hez, annak egyáltalán nem írt ki semmit bootoláskor a BIOSa.


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

A fiatal az, aki nem tudja, hogy a régi szép idők most vannak.


MaxxDamage
(nagyúr)
Blog

Jó kis írás lett! :C
Ahogy vissza emlékszem, volt anno egy ToP gépem (233MHz MMX Pentium CPU s370) Ati 3D (pár megás) VGA + Voodoo (1) kártya össze kötve és Gamenél a DX és 3DFx is választható volt (pl. Gta2 vagy Carmageddon, stb..) 3DFx volt a kedvenc! :B

Proci 1x volt Celeron, aztán abból elég volt és aztán csak intel!
Volt 286-386 idején volt AMD procis lapom is és azzal sem volt gond, de Celeront soha többet! /azóta sem/

(90-s évekből származó) 15MHz-s 4MB memóriás (121MB HDD-s) fekete-fehér (Compaq) laptop a mai napig úgy viszi a Floppy verziós Win95-t mint a szél! :K

Lehetne még sorolni, Dual s370-es AGP lapos konfigokkal és még sok szép/jóval...1.4GHz PIII (Tualatin)


Fred23
(veterán)

Nálam a 2000-2001-es időszak a kedvenc.
Balra, ami volt, jobbra, amire vágytam (proci nem nagyon látszik, 900-as TB balra, 1333-as jobbra):
[L:/dl/upc/2022-05/16551_img_2022-05-29-11-30-31-953-01-01_2.jpg]Kép[/L]


nyunyu
(félisten)

Jobb oldali dobozos Ati Radeon sem volt valami elterjedt errefele.
Olcsóbb, zacskós Radeon LE-n csak csupasz borda volt, venti nélkül.

[ Szerkesztve ]


Lalikiraly
(őstag)
Blog

Nekem akkoriban megvolt ez a Voodoo kártyám. De a TV részét soha nem tudtam életre kelteni. Nem volt használható driver hozzá.


Egon
(nagyúr)
Blog

Érdekes időszak volt.
Nekem Abit lapjaim voltak, de mindig is Asus-t szerettem volna- ugyanakkor már akkortájt is vastagon fogott a cerka Asuséknál, így mindig maradtam az Abitnál (kár hogy csődbe mentek). A BX440-es chipset kapcsán érdekes volt végignézni, hogy egyrészt mennyi proci ment bennük, másrészt ebben az időszakban kezdődött az ISA kártyák eltünedezése (az Abit BX6-on még pl. 4 ISA slot volt a 3 PCI mellett, a sláger BH6-on fordítva; a későbbi lapokon már csak 1 vagy 2 ISA slot jelent meg).


Fred23
(veterán)

Az is nagyon jó volt, és fel lehetett húzni simán Radeon DDR szintre, vagyis ár-érték arányt nézve egy best buy kari volt. A Radeon DDR nem, mert GF2 GTS árban adták, de hajszállal lemaradt tőle. Nekem mondjuk pont ő kellett volna, de csak egy MX400 lett anyagi okokból.

Egon: Én meg Solteket szerettem volna legjobban, például ezt.


nyunyu
(félisten)

PCI valamikor a kései 486-okon, korai Pentium lapokon tűnt fel 94 körül ('95-ben vett 430FX chipsetes Intel Endeavour lapomom már volt)

'99-00 körül gyorsult fel az ISA eltűnése.

Pl. 98-ban vett Asus P2B-men még 4 PCI+3 ISA slot volt, ugyanúgy, mint a 3 évvel korábbi pentiumos lapomon.
Egy évvel későbbi P3B-F-en már 5 PCI+2 ISA, '01 körüli TUSL2-C-n viszont már nem volt ISA a 6 PCI mellett.


nyunyu
(félisten)

BH6 ha jól emlékszem egy évvel később jelent meg (99?), mint az eredeti BX6, ami a P2B-nek volt az ellenlábasa 98-ban.

[ Szerkesztve ]


Undoroid
(őstag)

Az ezredforduló előtt valamikor volt egy kezdetleges gépem, amit saját keresetemből vettem meg. Használt masina volt, de akkor még elég erő volt benne! Az akkori játékokkal szépen megbirkózott (Hexen, Doom, AOE2, Warcraft2, Kingpin, stb...) Ezekből állt össze a masina:

Giga-Byte GA-686DL2 Spéci, dual-processzoros alaplap
SL2QA Proci
STB Velocity 4400 16Mb/128Bit Zsuga
SOUNDBLASTER AWE64 Hangkártya
192Mb memória vegyesen
20Gb Maxtor vinyó
Valami egyszerű CD-olvasó
ismeretlen táp- és gépház
15"-ös IBM CRT monitor
Valami egyszerű (Mexikói gyártmányú!!!) billentyűzet és egy kétgombócos egérke.

Évekig szépen tette a dolgát, de lassan kezdett elfogyni a teljesítménye...vagy az új programok lettek egyre éhesebbek? ;] Az évek során gyűlt még hozzá néhány processzor, de végül váltottam 478-ra! A régi gép alkatrészeinek nagy része pedig pár év pihenő után elkerült a legmegfelelőbb helyre: ennek a cikknek az írójához! :R Sok keresgéléssel talált hozzá két egyforma processzort is, amivel végre hajlandó volt az alaplap elindulni...talán később láthatunk róla majd egy részletes cikket is?!


Syl
(nagyúr)
Blog

> Építsük meg gyermekkorunk álom PC-jét

Gyermekkorunk? A tiéd lehet, de az én gyermekkoromban még nem nagyon voltak pécék. :(


nyunyu
(félisten)

Valami egyszerű (Mexikói gyártmányú!!!) billentyűzet

Elmehetsz ahova akarsz a mexikói Model M-eddel. ;]

[ Szerkesztve ]


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

És hogy kiszúrta :))
Igggen... A Tekram kártya csak a teszt kedvéért költözött a gépbe. Azt vissza raktam a dobozába. Végleges használatra egy Adaptec-et használtam/használok :)


Undoroid
(őstag)

Már a legelején "ívesen" javítottam volna meg, ha tudom azt, amit évekkel később! Ez volt az első PC-m, alig konyítottam hozzá, örültem, hogy ment! Inkább nem babráltam! :B ;]


Egon
(nagyúr)
Blog

Nem tudom, Solteket valahogy sose szerettem volna.
Az is érdekes, hogy pár gyártó hogy eltűnt: pl. Soltek vagy éppen Toyo alaplapot nem igazán látok mostanság, ahogy a már említett Abit is megszűnt. Mostanában, ha valaki nem vadászik mondjuk egy Biostar vagy eredeti Intel lapot, be kell érje a négy elterjedt MSI-Giga-Asus-Asrock gyártmány valamelyikével (max. ha nagyon mélyen a zsebébe nyúl, vehet mondjuk EVGA-t is).
Vga fronton dettó: ott leginkább a Diamond és az örökké vágyálom maradt Hercules Dinamyte kártyák eltűnése fáj, de pl. azt sem értem, hogy nálunk miért nincs Leadtek.


Egon
(nagyúr)
Blog

Nekem sokáig volt bevált ISA buszos hangkártyám (a jó öreg, világbajnok hosszúságú AWE-32, az volt az első hangkarim), ezért volt érdekes az ISA slot eltűnése.
Btw most is kénytelen leszek a gépcsere után a Xonar D1 helyett valami mást venni...


nyunyu
(félisten)

Intel 2013-ban abbahagyta az alaplapgyártást, már csak másoknak szállítja a chipseteit.


nyunyu
(félisten)

Nekem nem volt szerencsém a hangkártyákkal.

GUS PnP-nek nem nagyon volt Win95 támogatása, mert addigra pont csődbe ment a Gravis.

Első PCIos kártyám a Diamond MonsterSound MX300 volt, amit hamar cseréltem egy Aureal Vortex 2 SuperQuad 2500-ra, mert kellett a digitális kimenet, ami MX300-on nem volt.
Őket meg csődbe vitte a Creative elleni per, így XP-hez már megint új hangkártyát kellett vennem.

Hercules GameSurround Fortissimo II-vel próbálkoztam egy ideig, már nem emlékszem, mi volt a bajom vele a Vortex 2-nél jóval gyengébb térbeli hangzásán kívül.

Athlonos éveimben Asus A7N8X Deluxe alaplap nF2 Ultra chipsetébe integrált nV SoundStorm-ot használtam, mivel real time tudta Dolby Digitalba kódolni a sokcsatornás hangot.

Ezt a vonalat sajnos nem követte az nVidia, Athlon64-es chipsetükből kimaradt ez a feature, így kénytelen voltam megint dedikált kártyára váltani, aminek egy Audigy 4 lett a vége.
Creative viszont nagyon nem állt a helyzet magaslatán driverileg, valamikor Win7 megjelenése után 1-2 évvel lett csak viszonylag bugmentesen működő driverük, de az sem ment rendesen 64bites Win7 alatt, ha sok RAMod volt.

Akkor múltak el végleg a hangkártya bajaim, mióta 2010-ben HDMIs erősítőt vettem, és rákötöttem a 460GTX-et.


Egon
(nagyúr)
Blog

Volt időszak, amikor én is szívtam.
Az AWE-32 után jött valami Aureal Vortex 1-es kártya, amivel nem nagyon voltam megelégedve. Utána jött egy Audigy 1, de az bekapcsoláskor olyat durrantott a fejhallgatómon, hogy féltem: tönkremegy. Utána vettem egy Audigy 2-t, ott nekem is drivergondok voltak. Most viszonylag elvagyok a Xonarral, de ennek sincs a helyzet magaslatán a drivere (de legalább anomáliákat ritkán okoz játékokban).
A következő kártyám jó eséllyel megint egy Creative lesz (Sound Blaster Z).

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(őstag)
Blog

"Creative viszont nagyon nem állt a helyzet magaslatán driverileg, ..."

Pedig driverből volt elég. Mármint nagyjából egyforma kártyákhoz is keresgélni kellett a használhatót.
Amikor megjött a Creative ZEN mp3 lejátszó, aminek a támogatása bekerült a hangkártya driverekbe. Nagyjából másodpercenként ránézett a driver az USB portokra, ZEN után kutatva. Csak lassította gépet a legtöbb esetben értelmetlenül.


nyunyu
(félisten)

Kb. fél évente jöttek Creativeék egy új, másképp bugos driverrel.
Közben meg tűzzel-vassal írtották a DanielK féle alternatív drivert.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

nekem igen, de SB 16 / Live 5.1 / Fatal1ty Pro volt a sorrend, kb egy 20 eves periodust atolelve. az SB16 amiatt lett cseres, mert talan a P3mas lapon mar nem volt ISA port, a Live 5.1 mai napig megvan es legutobb meg mukodott, a Fatal1ty Pro meg a P55An ahol mar nem volt nativ tamogatas, eleg haklis lett. meg eleve egy Vista64es driverrel hasznaltam meg mindig, bar ahogy emlekszem win8.1et is szerette.

aztan vegul vettem egy kulso dac + fules amp kombot. ott mar surround nem volt szempont, plusz multiGPU mellett a belso hangkartya macera volt.


Timer
(addikt)

MX1000!

(mély sóhaj)

Gyönyörű volt! Soha nem volt rá pénzem, lett helyette valami fele annyiba kerülő lézeres / dokkolós Trust. Mindegy, bepótoltam, azóta csak Logitech, most épp Master 2S.

Köszi az írást!

[ Szerkesztve ]


Undoroid
(őstag)

Olyan kis kedves volt, hogy minden indításkor bejött a kezdőkép (fekete alapon a BIOS verzió, CPU órajele és a memória össz. mérete) és onnantól kezdve megszakadt a boot...se egy hibaüzenet, se semmi! Egészen addig várt a gép, míg meg nem nyomtam egy gombot a billentyűzeten! Onnantól ment minden "rendesen". Annyi furaságot produkált még, hogy a nagy 'M' betű előcsalásához nem volt mindegy, hogy a jobb- vagy a bal Shiftet használtam! ;] Nem értettem a géphez, ezért nem babráltam bele a BIOS-ba (azt hittem, hogy ott van valami ütközés és azért van ez a jelenség) majd egy billentyűzet csere után helyreált minden! Máig nem értem ezt a boot megszakadást, de ha csatlakoztatva volt ez a billentyűzet, addig megakadt a boot! :W


DarthSun
(veterán)
Blog

Hangulatos retro konfig, príma cikk ! :C Az alkatrészek válogatása, a kapcsolatos magyarázat is ott van rendesen. A dobozos verziókat pedig egyre nehezebb beszerezni, főleg a Voodoo3- at.

Nálam az utóbbi időben még nagyobbak az idődilatációk, persze korhű gépeim is vannak, de az egyre nagyobb elvetemültség befigyel. A Win98- at a Prescott után C2Duo- ra és S939- re is felhúztam, az E5 v3 Haswellre meg az XP- t, és persze retro prg/gamekkel (is) tesztelve.


kuntics
(tag)

Nem ér ilyen cikkeket írni :) pár hónapja én is elgondolkodtam egy retro gamer gép beszerzésén nosztalgiázni, csak most nincs erre (sem) időm. Valami régi laptop kellene igazából helyhiany miatt.
30 múltam, akkoriban a gépet nem én, hanem faterom szerelte, én csak pár részletre emlékszem a gép belsejéből. De ezek a játékok! Aoe 1-2, heroes 2-3, commandos, pandora’s box, meg még mennyi minden. Na meg az újabb nfs-ek Underground 1-2-ig bezárólag.

Szerk: nem válasz akart lenni, bocsi

[ Szerkesztve ]


MC Pite
(veterán)

Jó kis írás, sok kedvencem jelent meg újra benne :)
Én a K6-II és az S3 Savage vonalon indultam meg eleinte; úh, és a Monster Sound MX300 :DDD . Majd K7 és Radeonok... De jó is volt minden megahertzért megküzdeni és tuningolgatni :) Nem kellett sokat gondolkozni mire menjen a diákmunkás lóvé.
:R

[ Szerkesztve ]


Samus
(addikt)
Blog

Egy apró elírást jelentenék, az egérnél MX5 szerepel, a képen MX1000, és gondolom utóbbi lesz az igazi, mert a világ első lézeres egerérőről beszélsz :) Nagyon szerettem, mert nekem is ilyenem volt, csak az akkuja nagyon tré volt (nálam legalábbis).

Én úgy öt évvel később kapcsolódtam be a játékos világba, arra máig tisztán emlékszem, hogy a Far Cry kapcsán egy FX5950 Ultrára csorgattam a nyálam :D


GreatL
(senior tag)

Retro gamer gép... Arról nincsen szó hogy tökéletesen működő darabokat elég nehéz felhajtani. Ezeknek sokszor forrasztgatás a vége sajnos, és az eredmény akkor is kétséges.


cintula187
(addikt)

Köszönöm!

Könnybe lábadt a szemem a cikktől. :R

[ Szerkesztve ]


M0ng00se
(senior tag)
Blog

nemá, egy CRT illett volna a konfighoz :U
az én legelső gépem amire emlékszem, 1ghz celeron, 128mb ram, s3 savage 16 mb kártya
mindez 2004-06 végéig, szóval alsós koromban :DDD
s3 savage-t nem minden szerette, emlékszem hogy a swine-ban bugosak voltak a textúrák, gta vice city-ben ha esett az eső utána összefolyt az égbolt, meg hát alapból lassúcska volt
Rally Championship 2000-ret én is nyomtam, a colin mcrae-t csak ps2-n nyomtuk nagybátyjámmal


Timer
(addikt)

Nekem 2003 körül a Celeron 900 Mhz volt a belépő a PC játékok világába, 32 MB-os Riva TNT2-vel, plusz 128 MB SD RAM, és 40 GB Maxtor IDE viinyó mellett. Sima UT egész jól futott vele, meg a CS 1.5, aztán kijött az UT2003, a SWINE, a Haegemonia, a Comanche 4, és éreztem, csak kéne az az upgrade, de pénzem persze nem volt rá. Azért nagy nehezen csak kijött egy Inno3D Gef 3 Ti 200 64MB a büdzséből (kábé nem reggeliztem már a végén, eltettem a pénzt), és azzal aztán egész jó volt a rendszer. A procit tudtam valahogy húzni 990 MHz környékére, ha jól rémlik, de már nem emlékszem, mivel és hogy. Valami fantasztikus Matshuita (asszem) alaplap van a GABA gépházban, egy GABA 14-es CRT társaságában (az milyen egy zsír kis monitor volt, tudta 800x600-ban a 100 Hz-et). A gép még most is megvan, le van fóliázva, egyszer életre keltem! :)

[ Szerkesztve ]


Sethdobaloah
(senior tag)
Blog

Nekem volt slot in 6 lemezes CD olvasóm, mondván nem kell majd cserélgetni telepítéseknel a cd-ket... (jellemzően kellett :) )


Black-core
(aktív tag)

Gratula a cikkhez. Nekem szép emlékeket hozott elő. Volt már sok sok VGA-m. De olyan még egy nincs, mint a jó öreg Geforce 2GTS 32MB. A mai napig ott pihen a polcon. :K :R

M0ng00se Én is nyomtam a Geforce 2 vel a Vice City t. 392 MHZ re húzott Intel procival. 1600x1200ban fullon ment, amennyiben az Audio mappából kiszedtem egy hang filet, és így nem kellett a hangot kiszámolni. :C

[ Szerkesztve ]


arty
(addikt)
Blog

+1
ez a szélesvászonra nyújtott retrógéming elborzaszt :D

egyébként jó kis írás.

ekkoriban talán celeron566/66-om volt, ami 850mhzen tette a dolgát, de persze több kellett, csere 633-ra és... persze nem vitte a 950et :( már nem rémlik, mennyin hajtottam, de visszalépés volt.... végül nem mertem kockáztatni és vettem egy 1ghz-est, amit egy centit se tudtam húzni :(
a tusl2c éra kimaradt, 512mb ramot szűk keresztmetszetnek éreztem.....
az athlonXP korszak maga volt a megváltás ezután.... nem kicsit köszönhetően az nforce2 chipsetnek (dolby digital 5.1 enkód!)

v3-ból csak 2000 jutott, kb a 3000 sebességéig lehetett cibálni. szerettem, vudu fanboj voltam, de érezhetően ekkorra elfogyott a 3dfx lendülete.....


KROK640
(őstag)
Blog

" s folyattuk a nyálunkat a korabeli PC-World/PC Guru/Chip magazinokban bemutatott Pentium III-as, 3DFX vagy TNT2 (ultra)/Geforce kártyákkal szerelt gépekre" - de még mennyre, hogy így volt :D
366-ossal és 96MBval meg egy TNT1-essel nézegettem az 5-60MHZ-es 128MB-256MB RAMos TMT2/GeForce-os kártyákat az újságban. Az Athlon XP időszakra (Tbred B) tudtam up to date géppel rendelkezni csak.


KROK640
(őstag)
Blog

Rally Championship 2000 :D nagyon szerettem azt a játékot.
Egyébként érdekes de az 1nsane (az valahogy kimaradt) és az Age of empires (helyette Red Alert, Popolous 3, Dungeon keeper 2 mentek nálam) kivételével, pont ezeket a játékokat nyúztam én is.
Carma 2 nagy kedvenc volt (még 2015ben is játszottam vele!)


jokeph
(veterán)

Ütős írás. :C :R

RTCW-nél (igaz 2001-es) nem támogatott a 3DFX ?

[ Szerkesztve ]


DarthSun
(veterán)
Blog

Támogatott. Voodoo2- vel is toltam anno.


jokeph
(veterán)

Voodoo-val úgy voltam mint a cikkben írva vagyon, csorgott rá a nyálam, de mire odaértem S3 Savage 4 8 MB AGP után GF2 MX400, GF 2GTS, majd GF3 Ti 200 lett, majd GF4 Ti 4200, GF6600GT majd utolsó AGP-s VGA-ként X1950GT. :U


turbulencia8
(őstag)

Nagyon menő írás! :R
Beugrott, hogy sokáig Voodoo 2-vel toltam anno gimiben, de még az egyetemen is pár évig, és a Hidden&Dangerous volt a legnagyobb kedvenc.


KROK640
(őstag)
Blog

Kicsit hasonlóan jártam én is, csak én 4MB-os S3 Trioról akartam váltani, a Voodoo 2 akkoriban nem volt már kifejezetten jó választás, a Voodoo 3 még nagyon új és nagyon drága volt, a V3 2000-est se tudtam volna megvenni, a TNT2ről még csak hallottunk, belefért viszont a keretembe 28 ezerért egy ASUS V3400TNT... így az lett :) (ez még a Celeron 366-osba volt)
Utána (Celeron 466 - ) TNT2 M64, majd Savage 4 32MB, aztán megint TNT1, majd megint Savage 4 32MB, (Celeron 1700 -) majd 2MB-os ATi + Voodoo2, aztán ASUS GeForce 2MX400 64MB + 2×Voodoo 2, (AthlonXP1466MHZ@2669MHZ - )aztán Inno3D GeForce 3 Ti200@Ti500 128MB, aztán Galaxy 7300GT 128MB (zalman hűtős).

[ Szerkesztve ]


jokeph
(veterán)

Köszi, de a cikket nem én írtam, hanem bacsis. :U

#45KROK640: Az S3 Savage 4 volt a PII-es gépem eredeti VGA-ja (2000-ben), Acorp 6BX81 lapban (Slot1, BX440) PII 400-as Cerkával és 64 MB majd 2002-ben CPU csere Pentium II 450-re +256MB SDRAM bővítés, a GF2 MX 400 és a GF2 GTS még ebbe jött, a többi VGA 2003 őszén már a P4-es gépembe (Asus P4PE i845+P4 NW 1,8 GHZ+512MB DDR333).

[ Szerkesztve ]


turbulencia8
(őstag)

Bocs, nem válaszra akartam nyomni... :))
Remélem idén eljutok végre a retro számítógép kiállításra!


KROK640
(őstag)
Blog

Nekem az S3 Trio volt az eredeti, de azt 6 hónapon belül váltotta a TNT, mert nagyon nem lehetett vele meglenni.
Én is 64MBval kezdtem de sajna hamar 32MB lett belőle, de ezt már meséltem egy másik topicban.


DarthSun
(veterán)
Blog

Voodoo2 nálam kivételes történet. Szerencsés véletlenek következtében még akkor hozzájutottam mikor viszonylag új volt. Anno éppen építkeztem, így pillanatnyi pénzzavarban voltam pár évig :DDD . De...a hobbiprogramozás kiforrt, és egy ötletes kódrészletemet megvett egy cég, potom 150k HuF- ért. Azért ez a lóvé 98- ban még ért valamit, jutott V2- re, meg a családi kasszába is. A sors iróniája hogy nemsokkal később meg kaptam a saját cégemtől egy szintén vadiúj/dobozos V2- őt is. Aztán teltek az évek, és ma már 7db van összesen, most ez kisebb vagyon :D , főleg hogy 2 egyforma is van, természetesen az SLI- hez.


Prostare
(kezdő)

Köszönöm jo volt láttni nekem is volt anno anno ;)

üzenetek