üzenetek

hozzászólások


GalaHU
(őstag)

A PC-zés egy 286-ossal indult amit az eladott C64 konfigomból és a következő 10 évre szóló porszívózási ígérvényemből vettem, nyilvánvalóan szülői segédlettel. :)

De a legnagyobb élmény -és nem csak azért mert főiskolásként magam gályáztam össze az árát- egy Celeron 300A procis konfig, ugyanis a drágaság némi jumperelés után atomstabilan futott 450Mhz-en, ilyen 50%-os tunning tán' azóta se volt PC-s berkekben. Persze csak valami S3Trio dohogott benne SBkomp kártyával, de kit érdekel ha vitte a Network Q Rally-t meg a Baldur's Gate-et ??? :)


Raymond
(félisten)
Blog

Ohhh...NFS3, Re-Volt, 1nsane na meg foleg a Rally Champoinship 2000 (Mobile 1 Rally Championship) amivel sokat jatszottam. Az utobbihoz vettem az elso kormanyom :)


bibe
(csendes tag)

A VMware a mai napig Intel 440BX chipset-et emulál a virtuális gépeiben... :)
[link]


GreatL
(senior tag)

Az jó amúgy. A VirtualPC is azt csinálta. Csak az a gond hogy a korai 3D Grafikát nem nagyon tudják hatékonyra megcsinálni. Inkább egyesével javítom meg wrappelem őket, már amit lehet, mert jópár dolog megőrül az új processzoroktól.


nuke7
(veterán)
Blog

Informatikában és sose értettem ezt a retro lázat... :( nem látom értelmét egyszerűen.

Nekem gyerekkoromban egy közép-felső kategóriás volt az álmom és most vettem is egy 3070-nél kicsit erősebb vga-val egy ryzen-es gépet 64GB rammal - mondjuk ez jobb lenne 4 modulban, szóval lehet, hogy majd cserélek de most hozza amit kell :DDD - majd még egy 5800x / 5950 megy bele és kész is :D


Timer
(addikt)

Ne cseréld le a 2 modult 4-re,úgy a memória órajel 3200 körül tetőzik a legtöbb lapban.

A retro meg azért jó, mert vannak emlékeid, amelyek előjönnek, ha a jellemző korszak eszközeit kezded babrálni. Működik ez persze más területen is, például ha valamilyen apropóból visszalátogatsz iskolába, óvodába. Persze, nem mindenki vevő az ilyesmire.


nuke7
(veterán)
Blog

én most 3600-on használom :U (B550 asus tuf lapom van)

A retró dolgot értem, de pont informatikában semmi értelmét nem látom :D

[ Szerkesztve ]


Bugarov
(aktív tag)

Ez a Voodoo mekkora fogalom volt, atyaég !! Sajnos nekem csak egy Nvidia Riva-ra tellett (ha jól emlékszem még a nevére)

"ekkoriban, ha valakinek 64MB volt a gépében, már csajozni tudott vele"
:C

számtech meg a csajozás, szakadok :))

[ Szerkesztve ]


Syl
(nagyúr)
Blog

Úgy értette, a RAM-mal tudott csajozni, nem a lányokkal ;]


Balika911
(félisten)

Én se hajlok a hardverekkel a nosztalgiára, mert nem szerettem a korabeli gépeket. Lassú, zörgő rondaságok voltak. Olyasmit akartam, amit kb. hat éve megépítettem (akkor tudtam SSD-re cserélni végre a 2 TB HDD-t, ez hiányzott hozzá), azóta rendben vagyok. :)


jokeph
(nagyúr)

Nem is az "értelmét" kell keresni. :D

#70Balika911: van pár 10 év körüli vasam, amik ma is helytállóak, felhasználás függvényében nyilván.
Nekem tetszik, hogy ezekre a gépekre W2000-től W10x64-ig bármelyik Windowst fel lehet tenni és megy rendesen.

2009-es gépem pl.: Asus M3A78-EM+Opteron 1381 (ez csreélődik nemsoká Phenom II X6 1090T-re)+4*2 GB DDR2-800+integrált ATI HD3200, Wraith Prism RGB cpu hűtővel, ez se nem csúnya, se nem hangos setup de nem is fiatal és vidáman használható. :))


Timer
(addikt)

Alapvetően technokrata fellhasználó vagyok én is, sok esetben early adopter. Én sem vaygok olyan retro őrült, mint itt néhány Kolléga, de mindig jól esik visszanézni arra, honna nidnultunk, hova jutottunk, az "állomásoknál" elidőzni kicsit. Ezért én örömmel állok meg egy szépen megőrzött C64-es, vagy egy 2000-as évek környékéről száramzó "multimédiás" fenevead előtt nosztalgiázni picit. Ez persze nem keverendő azzal a posvánnyal, amikor céges környezetben, vagy felhasználónál találok 10-12 éves (vagy több) laptopot, PC-t. Attól agyf@szt kapok én is...

A RAM kapcsán úgy értettem, hogy nálam B450-F gamingben például 2 darab 16 GB-os 3600-as modul ment 3667 MHzen, 4 darab ugyanolyan már csak 3200 MHz-en bootol. B550-nél nem tudom, van-e ilyesmi korlát, de érdemes lenne vásárlás előtt utánanézni.

[ Szerkesztve ]


Balika911
(félisten)

A "korabeli" gépek alatt én kb. a Pentium MMX - Pentium II korszakot értettem. :)

A 10-15 évvel ezelőtti időszak számomra a sötét középkor. Nem a gépek miatt, hanem miattam. Ma is komolynak számító összeget és csomó időt öltem egy kétkörös passzív vízhűtésbe, hogy végül befuccsoljon a dolog. Legnagyobb hibám (ill. hibák sorozata) volt, amit ezen a téren elkövettem.

[ Szerkesztve ]


nyunyu
(félisten)

Már mint a régi szép idők, amikor kb. évente vettél új alaplap+procit 100k-ért, és félévente új VGAt 50-100k-ért?

Vízzel én is így jártam, 2005-2007 között elvertem rá vagy 400k-t, aztán csak megszokásból használtam tavalyig, amikor az új gépemből szándékosan kihagytam.
Mondjuk utóbbi 6 évben meg billentyűzetekre sikerült elköltenem félmilliót, aztán most van vagy 1 köbméter alkatrészem itthon, csak türelmem nincs velük foglalkozni.

[ Szerkesztve ]


nyunyu
(félisten)

B550-nél nem tudom, van-e ilyesmi korlát, de érdemes lenne vásárlás előtt utánanézni.

B550-F Strixben a 2x16GB HyperX Predator 3600 CL17-et nem igazán sikerült beüzemelnem, folyamatosan fagy, akármikor 3200 feletti órajelet állítok. :(


jokeph
(nagyúr)

Az úgy más, PII előtti rész számomra is ismeretlen terep. :K
Annak is megvan a maga szépsége azért, de sok-sok tudás kell hozzá és még így tömény cumi tud lenni. :D

Elfuccsolt épített víz ? :Y
Min ment el a dolog ?

#74nyunyu: egyetértek. :K

PII-őt 3 év után egyben cseréltem P4-re - 3 évig, majd AM2 volt 2 évig, végül AM2+, ezt használtam közel 6 évig, csak CPU cserék volt, ram bővítés és később kapott egy HD5670-et amikor a HD3200-as IGP kezdett számomra kevés lenni.
Ezt az AM2+-os lapot nemrég reaktiváltam (BIOS elem csere+4*2 GB ram - a maga idejében 2*1 GB majd 4*1 GB volt benne, ez akkoriban maximálisan elég volt mindenre is), felpolirozom és garázsgép lesz belőle. :))

Épített vízen régóta agyaltam, de mindig elment a kedvem a bekerülési költségétől, több komplett gép árát rá lehetett volna locsolni, inkább fejlesztettem a gépen mindig valamennyit.

#77MaxxDamage: a DOS örök, amíg Windows is van. ;]
Alap szinten ma is tudom használni, néha kell is.
Videoton TV-Computer FDD csatolóján is volt már beépítve egy IBM 2.2 DOS kompatibilis cucc, ott használtam előszőr 1997-ben.
A régi mérőműszerünk is DOS rendszerrel ment, sosem okozott nekem gondot.

[ Szerkesztve ]


MaxxDamage
(nagyúr)
Blog

Azért a "csak" DOS-ban való tevékenység is jó volt, de mára már nem sok hasznát venném és el is felejtettem 90+% -át :D /ha nagyon kell, akkor azért menne/ és jó vissza gondolni rá, sok szép emlék fűz hozzá... :B


GalaHU
(őstag)

Talán nem sodor el a népharag ha felhozom hogy ma mondjuk egy Amiga 1200-es is tökéletesen hozza a kora 90-es évek hangulatát, utánozhatatlan érzés tapintani és szagolni (!) a korabeli technikát. Ezt egy emulátor sosem adja meg. A zörgèst meg lassú töltést fillérekből korrigálod egy CF kártyás meghajtóval amit ráadásul a régi vinyó helyére tudsz rejteni. Extra hozadék, hogyha nem akarod a világ összes demóját is felhalmozni, akkor jóformán egy kártyára ráfér az összes játék. :)

De hogy a PC-hez is kapcsolódjon ugyanez a CF-es megoldás elérhető ott is, DOS alatt nincs folyton firkálás a drive-ra, simán bírja a strapát. Van is erre egy projektem, a motyók megvannak, csak a szabadidővel állok hadilábon.


Balika911
(félisten)

Sokat akart a szarka. :)
Túlbonyolítottam, CPU és VGA mellett a RAM, NB, HDD-k is vízet kaptak volna. Két Laing DDC és 2x10 sor Cape Cora volt még a rendszerben, az egész egy hangszigetelt Stacker házban/házon. Legfaszább csövezés és csatlakozók, külön marattam elosztó elemeket, még csavarokból is olyat rendeltem a Fabory-ból, ami kemény acélból készült és fényes a teteje.

Egy évig építettem ahogy épp került rá pénz, addig gépem se volt. Történt közben olyan is, hogy a szuper OCZ memóriáról a bordát a chipekkel sikerült leszednem. Aztán amikor minden elkészült volna, rögtön szivárogni kezdett a rendszer és tönkrement a VGA, meg talán az alaplap vagy a táp is.

Ezután eladtam inkább darabonként az aprón nevetséges áron ahhoz képest, amibe került. De ez volt a helyes döntés.

#78 GalaHU
Népharag biztos nem. :) Nekem az Amiga teljesen kimaradt, csak a Checkpoint podcastből szedtem fel erről is pár dolgot. Na, ezt a műsort viszont szívesen hallgatom a mindenféle retrós dolgokról.

[ Szerkesztve ]


jokeph
(nagyúr)

Aztaaa... :Y
Elkeserítő még olvasni is a probléma sorokat. :(

üzenetek