üzenetek

hozzászólások


Roachy
(senior tag)

Jujj az influenszer, az egy külön kaszt. Igazi ingyenélők akik azt hiszik nekik minden jár csakúgy, mert akkora a reklámértékük.
Igen, nekem sem hozott még soha pénzt olyan munka, amit az esetleges referencia érték miatt ingyen, vagy nagyon áron alul vállaltam el. Max felkérést még egy újabb ingyen referencia munkára. :D Ezért jó ideje el is hajtok minden ilyet.
A másik kedvenc a TFCD, amit nagyon szeretnek rosszul értelmezni. Kb 1 hete ajánlotta fel egy webshopos ismerősöm, hogy TFCD alapon fotózzak le neki kb 200 terméket a webshopjára és az milyen jó lesz majd nekem. :W


cOxeR
(Ármester)

Üzleti fotózás megint egy külön téma... sajnos itthon nem tudnak/mernek a fotósok különbséget tenni - stúdiók meg csak simán nem tartják be, csak kiírják a weboldalra.
Állandóan azt érzem én ülök fordítva a lovon, mikor egy cég aki pénzt keres nem keveset az elkészült képekkel, a bérelhető környezettel milliós dekorálási költségeket spórol meg, nem jöhet annyiért, mint egy magánember, aki a képeket otthon saját örömére nézegeti/használja profit nélkül. Sajnos erről főleg a fotósok tehetnek, meg persze a stúdiók, meg a sok ügynökség, akik körül hemzsegnek a léhűtő amúgy többnyire tehetségtelen emberek (van kivétel persze).
Egy kezemen nem tudom megszámolni, hány multi vagy befolyásos környezetben hallottam, hogy zavarjátok oda ezt meg azt a fotóst (ismert piaci embereket)... igazán remek megbecsülés, kétlem, hogy alaptalanul alakul ki adott fotósokkal.
A legjobb mondjuk mikor én diktálok feltételeket megkeresés esetén, vagy kijelentem, hogy másként nem csinálom, egyszerűen nem tudják kezelni a helyzetet, hogy ilyen van és nem a zsebükből húztak ki, persze teljesíteni is kell hozzá.
TFCD-t meg hallani se akarom... imádom mikor megkapják a képeket és reklamálnak, meg tiltakoznak, hogy mit használhat a fotós. Never ending story. :U


belovary
(senior tag)

Nem tudom mikor fogunk olyan szintre jutni mondjuk mint Ausztria. Ott fizettem a két vállalkozási köröm után 450€ évente, de olyan szinten ott állnak melletted ha valami bajod van, hogy nemigaz. Azt hiszem a fotós része olyan évi 330€ környékén volt. De folyamatosan küldtek minden szarról e-mailt, meghívókat ingyenes előadásokról, továbbképzésekről... ha te tárgyalni akartál valamiről, akkor odaszóltál, hogy kell egy iroda, máris mehettél. Na persze csodaszép nagy irodaház, szép irodákkal, tárgyalókkal. Kellett modell szerződés? Esküvői? Akármilyen minta? Jaaa, fent van a honlapon, letöltöm, kitöltöm, és az a hivatalos forma. Csá... Kell valami, írsz nekik, pár nap múlva ott van nálad. Szóval olyan szinten más világ, hogy á.... Amikor kiváltottam a vállalkozóit, egy szatyor cuccot kaptam. DVD-k, könyvek, mindenféle segítség a fotós vállalkozáshoz. De mondjuk az igazság az, hogy nem csak a fotósoknál van az, hogy nem lenézik őket, hanem alapból mindegy is mi a szakmád, hivatásod, nem köpnek le egyből. :) Sajnálom, hogy itthon ilyen szinten nem működik ez a dolog.
Ja és vízjel. Nem működik. Ugyanis vízjellel nem adhatom át a munkáltatómnak a képeket. Volt róla szó, de nem is az hogy nem engedélyezték volna, hanem hogy mit keres rajta a logóm, nevem, akármi... Mivel átadom, az övék, fizetnek érte. Onnan, hogy nekik meg nagyon fontos hogy minden mádiával pusziba legyenek, nem fognak belekötni abba, hogyha nem írják ki a nevem, csak nyomassák őket. :) De már elengedtem, mert így is többen megismerték a nevem, meg a képeimet, mint azt valaha reméltem volna. Már politikai támadás is ért... szóval :D Nehéz téma ez az biztos, és onnan indul, hogy csúnyán lenézik a fotográfiát. Amikor a TV-nél dolgozók is legyintenek csak? Á... A halálom az, hogy: á, nem kell jönnöd, majd valaki csinál telefonnal, azt kész. Uh.... agyhalált kapok....


m3ss
(veterán)

igy covid alatt ti mennyire vallalnatok kulfoldi eskuvot? jovo augusztusra pl ausztriaba nem tudom erdemes-e lekotni magam. meg ha jobban is fizet mint a hazai, eleg nehez elore latni hogy vajon mi lesz jovo nyaron. hatarzar, kotelezo 2 het karanten aztan rogton jobban jarok ha inkabb itthonra tartogatom az idopontot :O


cOxeR
(Ármester)

Én nem biztos, hogy vállalnék, bár a végtelenségig nem fog tartani, ha meg igen, úgy is drasztikusan átalakul minden.


kacsyx
(aktív tag)

Sziasztok!

Párommal jövő nyáron összeházasodunk és most jutottunk el oda, hogy megvannak a helyszínek, időpontok. Következő lépésnek a fotós kiválasztását gondoltuk és ebben lenne pár kérdésem.

Szeretnék kiküldeni több fotósnak is emailt, mivel nincs az ismeretségi körünkben. Mit érdemes ilyenkor megkérdezni, hogy olyan választ is kapjunk, amelyből már tudunk kalkulálni, választani. Illetve milyen infókkal tudjuk egyszerűsíteni a fotós dolgát a kalkulációban? Természetesen a portfóliókat átnéztük, átnézzük.

Előre is köszi! :)


cOxeR
(Ármester)

Szia!

Dátum, hely, milyen eseményekről szeretnétek képeket, ez nagyjából hány óra rendelkezésre állás szerintetek.
Szeretnétek-e jegyes fotózást, vagy a közös kreatív képeket külön napon, esetleg albumot is rendelnétek.
Alapvetően legtöbben fix csomagokkal dolgoznak, a fentiek igazából meg is határozzák az árat a legtöbb fotósnál.


kacsyx
(aktív tag)

Köszi!
A mai digitális korban már csak digitális fotókat szokás adni, ha nem kérek albumot, ugye? Nekünk igazából a legjobb a digitális verzió lenne, papír alapúan majd kidolgoztatnánk amit szeretnénk, meg annyi példányban amennyiben szeretnénk.


Lassú Víz
(őstag)

Én csak egy lelkes amatőr vagyok, nem esküvőfotós. Hasonló esetben szintén elvárnám, hogy legyenek rendes felbontásban digitálisan átadott képek. DE, semmiképp nem akarnám az albumot kivetetni a csomagból. Egy jó fotósnak bejáratott kapcsolata van egy jó nyomdával, aminek következtében a lehető legjobb minőségű albumot fogod megkapni.
Ráadásul dédanyámról több mint 100 éve készített papír kép még mindig kép, a pár évvel ezelőtti DVD mentésemet meg már nem olvassa vissza semmi. Pedig azt ígérték rá, hogy örök élet + 1 nap.


kacsyx
(aktív tag)

Kiadványszerkesztő, mindennemű nyomdai feladatokra szakosodott ismeretségi körünk van, nagyon jutányos áron, ezért nem lenne fontos, hogy papír alapon kapjunk képeket.
Digitális formában természetesen több merevlemez mellett menne felhőbe, apósjelöltem úgy is imád ezekkel szórakozni.


cOxeR
(Ármester)

Az a helyzet, hogy rettenetes a kínálat a nyomdai piacon, főleg idehaza... papírkép és fotókönyv viszonylatban is. Szóval többnyire az emberek, ha meglátnak egy normális könyv árat, nem fogják érteni, miért a 4-5*-ösre mint egy cewe. Szóval addig van lelkesedés, meg nyomatot akarok, míg nem látják a számokat. A statisztika is azt mutatja - legalább is nálunk - hogy ezt lespórolják. Aktív esküvős időszakünkba, szerintem 10-15% volt aki egyáltalán vett könyvet, aki meg esetleg 3 db-os csomagban gondolkozott (örömszülők +1-1 db) ritka volt.


Neck
(veterán)
Blog

Nekünk 60-100 ezer forint közötti összeget mondtak egy fotókönyvre. Azért álljon már meg a menet!
Akkor inkább veszek egy tévét csak azért, hogy azon a fotók menjenek.


Freddy76
(addikt)

Ennek az összehasonlításnak kb. annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy drága a benzin, inkább veszel lovat. Én 12 éve fizettem 50e Ft-ot egy fine art albumért (Olaszországban nyomtatták, akkor pláne nem volt itthon normális nyomda), a legértékesebben elköltött pénz az esküvő költségvetésében ez volt...


cOxeR
(Ármester)

Pontosan erről beszélek. :)) Kinek mi mit ér meg... vegyél tv-t, de azt is vedd számításba, hogy nincs megszerkesztve egységes dizájnba amit látsz (ezt is fizeted jó esetben - nálunk legalább is nem az albumszerkesztő a divat hanem az egyedi oldalterv), a tv áramot fogyaszt és 10 év múlva hol lesz az a tv? :) No meg tv-t nézni meg képeket lapozgatni, teljesen más dolog. :)

[ Szerkesztve ]


Roachy
(senior tag)

A 60-100 ezer még csak nem is kirívóan sok, az kb átlagár, egy már minőségibb, de extrák nélküli könyvért.
Sajna a magyar piac, ehhez vagy igénytelen, vagy smucig. Vagy nincs rá keret, de az egy másik történet.
Egy minőségi fotókönyvet 100 év múlva is ugyanúgy lapozgathatsz, mint most a nagyszüleid albumait. Az még akkor is meglesz, ha a digitális képek már rég elvesztek egy tönkrement vincseszteren, vagy ha jön a minden elektronikát elsöprő napvihar stb...
Ugyanez egy már említett cewe fotókönyvről nem mondható el.
Egy fotókönyvet gyarkabban veszel elő lapozgatni, nosztalgiázni, mert kézzel fogható. Nem csak 1-esekből és 0-ákból áll, amik ott lapulnak egy roppant sérülékeny digitális süllyesztő mélyén, ami nincs is szem előtt, egyszerűen elfelejted.
Nem kell hozzá áram, nem kell hozzá bekapcsolni semmit, nem világít. És gond nélkül továbbadható. Míg a számítógépeden lévő fotót, hogy fogja valamelyik leszármazottad megtalálni 100 év múlva, ha egyáltalán még, működőképes lesz az az adathordozó?
És nem mellesleg szép és igényes kívül belül, a polcon is jól mutat. És kifogástalan minőségűek a fotók is benne.
De nézegesd csak a tv-n, nyilván nem te vagy a célközönség. Mondjuk én nem sok családot ismerek, ahol valóban nézegetnek fotókat tv-n.


Roachy
(senior tag)

Egy igazán jó fotókönyv, nem nyomda technikával készül.


kacsyx
(aktív tag)

Biztosan, nem is szeretnék ezzel vitatkozni. Viszont ott még nem tartunk, hogy Escobar vagy hazai instaceleb szintjén szórjuk a pénzt csak azért, hogy a lehető legjobb minőségben legyen kinyomtatva pár tucat fotó, amit mi normál minőségben is ugyanolyan kellemes emlékeket felidézve lapozgatnánk.


Neck
(veterán)
Blog

Pontosan ezt akartam mondani. Kizárt dolognak tartom, hogy ez egy (akár jómódú) magyar átlagember fizetésére van szabva. Nem mindenki akasztja tucatjával a milliókat.

Roachy:
Engem nem kell meggyőzni arról, hogy érdemes kinyomtatni egy fotókönyvet (bár a napviharos érvelésért ma már megérte felkelni :D) , egyszerűen felfoghatatlanul drága egy bizonyos szint felett, nettó lehúzás szaga van. Hidd el, ha 20-30 ezer forintért lehetne igényes könyvet nyomtatni, kinyomtattam volna mind a 4 szülőnek az esküvői albumunkat, és ez lehetett volna mondjuk egy csodálatos karácsonyi ajándék. Sajnos félmillióm nincs erre - abból inkább vettem egy A7III-at :) És nyilván minőségibb egy komoly fotókönyv, mint a CEWE, de azért nem 10x minőségibb szerintem.

A CEWE érvelésed mondjuk nem értem:
"Ugyanez egy már említett cewe fotókönyvről nem mondható el." Mi nem mondható el? Hogy elpusztítja a napvihar, vagy hogy 100 év múlva is lapozgathatom?


Roachy
(senior tag)

A napvihar, nyilván szándékos túlzás volt, de még akár be is következhet.
A cewéről az nem mondható el, hogy akár 50 évet kibírna, a napvihar a könyveket nem pusztítja el. Az nem egy tűzgolyó ami mindent eléget, de az elektronikai eszközöket kicsinálhatja.
Persze egy polcon porosodva lehet a cewe is kiállja az időpróbát.
És de, óriási a különbség egy egyedileg legyártott könyv és egy átlag album között, azon kívül, hogy mindkettőben fotók vannak, nem lehet összehasonlítani.
A félmillió is túlzás, de ezeknek az albumoknak az ára a felhasznált anyagok, az extrák (valódi börkötés, dombornyomott valódi arany betűk, garancia, akár a lapszélek aranyozása, fém csatt, fa doboz stb...), az igényes és precíz kézimunka (könyv kötészet) miatt ilyen magas és mert teljesen egyedi szerkesztés, nem egy sémába illesztett tömegtermék.
Lehetne olcsóbb is, de akkor valamin spórolni kéne és akkor már nem biztos, hogy garantált a végeredmény.
De azért van bőven köztes lehetőség is a pár ezer forintos tömeg cucc és a több százezres egyedi termék között. 20-30 ezerért is van már elfogadható és az is sokkal jobb mint a semmi. ;)


Roachy
(senior tag)

Pontosan ezt akartam mondani. Kizárt dolognak tartom, hogy ez egy (akár jómódú) magyar átlagember fizetésére van szabva. Nem mindenki akasztja tucatjával a milliókat.
Úgy eleve az esküvő ipar nem egy átlagember pénztárcájára van szabva, sokan gyűjtenek rá, nem mellényzsebből fizetik. Magyarország meg egy egészen más hely ebből a szempontból is, ahol még egy átlag embernek is gyűjtenie kell, ha mondjuk Horvátországnál messzebb menne nyaralni.
Illetve kinek mi a prioritás, valakinek az hogy Rolls Royce-al érkezzen egy kastélyba és 8 emeletes törta legyen és inkább spórol a fotóson, videóson, meg az elbumon, valakinek meg inkább az, hogy minél kézel foghatóbb és időtállóbb emléke maradjon és inkább a sallangokon spórol.

üzenetek