[Re:] [fatpingvin:] Thinkpad X230 mint asztali gép, mi van a bővítőkártyákkal? - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


fatpingvin
(senior tag)
Blog

apropo: következő modding körben valószínűleg a beépített hangszórókat fogom cserélni valami tűrhetőbb darabokra, a gyáriak legendásan vacakok.

ha valakinek van javaslata hogy mire, vagy akár akadna a fiókjában két, méretben passzoló, 8Ohm-os hangszórója amire nincs szüksége az ne tartsa magában :D

a Zinternet szerint macbook pro hangszórókkal már megcsinálták előttem, meg valami Realme stock hangszórót is elvileg bele lehet faragni.

[ Szerkesztve ]


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

i7, 16GB, Samsung 2.5" SSD + mini SSD, IPS, új eredeti 9 cellás akku (hamarabb unom meg mint lemerül) :D Több lehetőség már nincs benne.

Wifi-re egy Tenda U6-ot vettem, 3000 ft volt, a világ végéről is van jel, nekem bevált.


fatpingvin
(senior tag)
Blog

4c8t proci hack (i7-3612QE például) megvolt már? 2K kijelző? 2.5G Ethernet mod? NVMe SSD? ha nem akkor miről beszélsz hogy nincs több lehetőség? :D /s

még azt se tartom teljesen elképzelhetetlennek, hogy az expresscard foglalat kibontásával bele lehessen építeni egy MXM laptop videokártyát koprocesszornak, de ehhez mérnem kéne, motivációm meg nem sok van rá :D

[ Szerkesztve ]


Tim82
(nagyúr)
Blog

Ezek a modok, amiket említesz - az NVME SSD-t leszámítva, mert azt konkrétan adapterrel be lehet tenni az ExpressCard-foglalatba - olyanok, amik jellemzően többszörösébe kerülnek egy X230-nak. :DDD


fatpingvin
(senior tag)
Blog

killjoy :P egyébként szigorúan véve nincs igazad.

ebayről lehet venni mPCIe formátumú 2.5G Ethernet vezérlőt, 10k alatt vannak. innentől kézügyesség kérdése, hogy hová és hogyan vezeted ki a RJ45 csatit (én esélyesen beáldoznám a kártyaolvasó és az alatta lévő USB port helyét, vagy a Kensington lockot... faragni kell, na :D ), forrasztani kellhet ugyanis a kártyák gyári csatlakozói nem feltétlenül férnek el a chassisban.

a 2K display mod tényleg igen drága, ezt aláírom, ráadásul elvesztesz vele egy külső DP-t. a proci mod meg igazából azon múlik mennyiért tudsz tálcás BGA procit szerezni és mennyire vagy rutinos egy hot air station használatában.

[ Szerkesztve ]


Foglalt név
(őstag)

Ha a procival együtt a 4k@30Hz limit is megszűnne, lehet hogy foglalkoznék vele, nekem ez az egyetlen fájó pont jelenleg.


fatpingvin
(senior tag)
Blog

na ezt nem tudom, de megmondom őszintén soha nem is volt a látóteremben. lehet hogy neked inkább az eGPU kérdése lenne lényegesebb? :D


Penguin95
(senior tag)
Blog

Nincs ezekkel még semmiféle szenvedés. Az i5-ös X230T-m a mai napig tökéletesen használható, ráadásul W11 alatt is működik benne minden. Pedig 1vyrain UEFI-s, és egy AX210-es Wi-Fi modul van benne.

Sőt, még a Core 2-es T61-em is aktív használatban van, és az is egészen használható W11-gyel.


fatpingvin
(senior tag)
Blog

az 1vyrain UEFI modról írnál pár sort?

nekem nincsen szükségem UEFI-re, ezért is nem került az enyémre a tianocore payload, de azért érdekelne a dolog, meg feltételezem vannak akiket érdekelhet a kérdés.


Tim82
(nagyúr)
Blog

Rá kéne ugye keresni a szaktopikban... :DDD

De amúgy:
- a szaktopik összefoglalójából:
"'RoboGuru tollából útmutató T430, T430s, W530, T530, X230 BIOS-ának whitelist-mentesítéséhez (1vyrain-féle módszer): [link]"
- meg anno én is írtam róla szintén a szaktopikban pár sort: [link]

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

jóvanmá :) gondoltam legyen itt is némi kontent, mert a buherálásom max szórakoztató de alkalmazás szintjén kb nem érdekel senkit, az 1vyrain meg érdekes lehet. én inkább a tapasztalatra voltam kíváncsi.


Penguin95
(senior tag)
Blog

Persze. Én eredetileg a whitelist és az 1866-os RAM-ok miatt tettem fel, meg azért is, mert ehhez nem kell szétkapni a gépet, USB-ről felmászik szépen. Teljesen stabil, tonnányi benne az opció, de ésszel kell állítgatni, mert simán beállítható úgy, hogy ne induljon el a gép reset nélkül. Amit még imádok benne, hogy kikapcsolható az Intel Backdoor Management Engine, de lehet benne állítani a VRAM méretétől kezdve a fogyasztási limiteken át mindent. Ha gondolod akkor csinálok pár fotót, de a legegyszerűbb ha azt mondom, hogy kis túlzással azt is egyesével állítgathatod, hogy melyik bit merre menjen.

Ha egyszer UEFI-re lenne szükséged, én ajánlom, hogy ezt használd a gyári helyett. Ha valaki többet szeretne a gyáritól, de nem akar ezért gépet bontani, akkor szerintem messze ez a legjobb megoldás.


fatpingvin
(senior tag)
Blog

köszi az infót :) ha UEFI-re lesz szükségem mindenképpen megfontolom, bár valszeg a TianoCore fog nyerni.

a coreboot ilyen szempontból elég fapados, a setupja nagyon nem hasonlít a "kék" setup menühöz, de eddig nem volt olyasmire szükségem amit ne tudna.

mondjuk hozzá kell tenni a CB nem saját setupból dolgozik, elég sok dolog ki van szervezve OS szintű toolokba, a boreboot csak az interfészt fedi fel.


[K2]
(tag)
Blog

Hümm-hümm. Ha már van alapból két mini PCIe foglalat, akkor kevésbé tákolósan is megoldható a kivezetésük ilyenekkel: [link]
A wifit meg megoldhatod egy USB-s adapterrel is. Akkor nincs splitter, s van némi sávszél kártyánként. Jó, hotplug az nem lesz. :))

A hűtéséhez lenne érdemes még hozzányúlni a gépnek, mert emlékeim szerint se halk, se tartós nem volt ez.

[ Szerkesztve ]


Tim82
(nagyúr)
Blog

Nekem nem rémlik, hogy bármi probléma lett volna az X230 hűtésével, igaz, én "csak" kábé 3-4 éve használom az enyémet...

[ Szerkesztve ]


[K2]
(tag)
Blog

Tévedhetek természetesen a típust illetően, könnyen meglehet, hogy az eggyel korábbi, vagy későbbi generációt súlytotta ilyesmi probléma, mint amit említettem. Az X-eseket viszont általában szidták a notiszervizeseink, aminek leginkább csak az akku lehetett az alapja (kompatibilitási, így ritka volt a használt és jó akku).
Van egy 4. genes kínai laptopom egy PC házban, arra VGA hűtőt applikáltam :))


fatpingvin
(senior tag)
Blog

ejnye már, pedig még le is írtam a cikkben, hogy miért nem a mPCIe slotot használom :) hotplug fontos, illetve a mPCIe slothoz szét kell szedni a gépet, ami nem oké ugyanis ezt viszem magammal amikor megyek az egyetemre mérni.

amúgy a bal oldali slot emlékeim szerint nem mPCIe, csak mSATA meg USB, de persze lehet hogy én állítottam át valamit a coreboot setupban. mindenesetre amikor a wifi kártya bővítésekor belepróbáltam egy tudottan működő wifi modult, azt nem látta a gép.

a wifi USB-n egy működő szükségmegoldás, de ha van natív PCIe akkor inkább nem terhelem le az amúgy se túl combos procit az USB interrupttal. arról nem is beszélve, hogy a hordozhatóságnak annyira nem tesz jót ha a gép oldalából kilóg valami stick.

a hűtése meg rendben van, felpörög ha melegszik, jól van ez így.


[K2]
(tag)
Blog

Munka közben olvastam, lehet, kiestek részek :DDD

A mobilitás fenntartása valóban probléma lehet a belső portok használatával.

PCIe sáv nincs amúgy a dokkolóporton? Ezt ugyanúgy nem tudom, mint a mini PCIe foglalatok bekötését, csak hátha... :) ...és úgy néz ki, de, ott biza van pár PCIe sáv: [link]
(Mondjuk biztos olcsó megoldásról lehet szó)

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

nem, sajnos nincsen, ami miatt kergesse meg egy szitakötő a tervezőmérnököt. ha lenne az tárgytalanná tenné ezt az egész kérdéskört. Amit te küldtél, az az eggyel régebbi, még az IBM branded sztenderd, ami nekem van az már Lenovo. Azon valóban volt még, nem is értem miért kellett erről leszokniuk.

ha egyszer lesz egy T60-asom, az alá mindenképpen szerzek egy ilyet. bár azt kicsit okafogyottnak érzem, ugyanis egy T60 már tényleg elég régi, amire én használom a gépet arra esélyesen szűkös lenne.

[ Szerkesztve ]


[K2]
(tag)
Blog

Szerintem a tervező csapat tudta előre, hogy mit szeretnél az X230-cal, ezért változtattak rajta. Én megkeresném őket a helyedben, ez nem lehet véletlen ;]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

megkeresem őket és megrángatom az orrszőrét mindnek :D viccet félre, eleinte én is dokkolóba épített PCIe switchen gondolkodtam, de szomorúan kellett konstatálnom hogy ez nem egy járható út. BÁÁÁÁÁR, azon elgondolkoztam, hogy megnézem a laptop alaplapján, hogy van-.e a dokk csatlakozón olyan 8-10 "lebegő", azaz semmihez nem kötött érintkező, mert ha van akkor arra át lehetne drótozni az expresscard PCIe pinjeit. Ezzel lemondanék az EC slotról, viszont cserébe szabadulna fel hely a chassisban, ráadásul a dokkolás továbbra is egy mozdulat maradna, nem kettő.

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

mit ígértem megtartom :D fogjatok szavamon hogy a napokban fotózzam be és írjam meg, de azóta mepet fórumtárstól kaptam igencsak baráti áron két szalagkábeles x1 risert, amiből így tudtam egy majdnem full-feature risert összerakni. érdekesség: a nagy sebességű differenciál jelekhez egy szétbontott HDMI kábel árnyékolt, sodrott érpárjait használtam. addig is egy kis előrevetítés, pár extrém példa hogy mi az ami működött benne pöccre:

[ Szerkesztve ]


cinemazealot
(addikt)
Blog

Jól látom, megy a SAS adapter is és a piros/zöld VGA is? Nice! :) Utóbbiak képet is adnak?


fatpingvin
(senior tag)
Blog

megy minden is :D a modernebb videokártyákhoz tényleg kell a SMBus pinek kapcsolata is meg a vezérlő pinek hogy akkor akarjon bekapcsolni amikor már van link, ne előtte.

hogy képet adnak-e azt megvallom hősiesen nem próbáltam, engem igazából a NV kártya érdekelt a CUDA magokkal, de nem láttam semmi jelét annak hogy miért NE adna jelet. a SAS HBA működik, inicializálta és megjelenítette a rá kötött vinyót.

most így kb kísérletképpen raktam össze egy igen rövid kábeles megoldást, ez még a célfeladatra nem túl kényelmes, ugyanis a bal kezem beleütközik a külső "dokkba" ha az rá van dugva a gépre. most már , tudva hogy működik, bártabban fogok huzalozni, a PCIe x1 slotot olyan rövidre veszem hogy közvetlenül az EC kártyából lógjon ki, a dokkoló meg egy kb fél méter hosszú custom x1 riserben fog végződni, külső táppal miegyébbel, lehet hogy képek már csak arról lesznek. mindenesetre a konstrukció működőképes és most igazából ez a lényeg :D


hcl
(félisten)
Blog

Szép munka! :R Amúgy nem mondod, hogy az asztali annyival többet evett volna...

T430-al nem lettél volna jobban?

@[K2] : Meg azért a PCIE-re kötéssel megszűnik a hordozhatóság is kb. Így meg kártya ki, és tudja is vinni.

@Victoryus : Köszi :D Szenvedés :D
T430 4 magos procival (a lassabbal) tökéletes a mindennapokra, harmadannyiból volt a procicsere, mint egy ténylegesen gyorsabb lapos :D
Meg hát az, hogy valamit magad csinálsz, sem szenvedés.

[ Szerkesztve ]


fatpingvin
(senior tag)
Blog

a számok nem hazudnak... sajnos...

erősen agyalok egy T430-ason is mint full-on desktop replacement, az x230 meg maradhatna az utazós, de most érted, egy 10e forintos adapter házilagos összetákolásán spórolok, szerinted mennyire valid egy fullos laptopcsere? :D


hcl
(félisten)
Blog

10e-ért én sem vettem volna EC adaptert! :D Azt lehet gyártani, de laptopot nem...
Amúgy nem azt mondom, hogy cseréld, csak kérdés volt, hogy miben jobb az X? Láttam már, de inkább a T jött be mindig. (Pedig volt Fujitsu S7010D-m is, aminél kevés könnyebb gép van :) )


fatpingvin
(senior tag)
Blog

leginkább abban hogy ezt tudtam buznyákért szerezni :D meg amúgy is, a kisebb praktikusabb. hordozni kényelmesebb, ahol meg nagy képernyő kell (itthon) ott leteszem a dokkolóra és máris van két FHD meg egy WQXGA felbontású monitorhármasom.

nekem teljesen bevált. mjad ha lesz annyi pénzem, lehet összegyűjtök egy szortimentet :D


hcl
(félisten)
Blog

Ja, a 430 nálam is asztali, dokkolón+monitoron, akkor van vive, ha rokonokhoz megyünk :)


fatpingvin
(senior tag)
Blog

kb hasonló nálam is, csak nálam ez az egy van. nekem a W sorozat szimpibb (nekem ugyanis van firewire-es külső vinyóm és ODD-m...), viszont azzal meg az a bajom hogy nvidia dGPU. ha lenne dGPU nélküli W530, arra beneveznék :D

[ Szerkesztve ]


hcl
(félisten)
Blog

FW szerintem megoldható, meg az is kérdés, hogy mennyivel jársz rosszabbul, ha nem FW-s cucokat használsz.
Úgy szoktam vele lenni, hogy legyen átalakítóm az ilyesmihez, aztán ha nagyon kell valamit tesztelni, akkor meg tudom oldani, használásra viszont elterjedtebb dolgok vannak :)


fatpingvin
(senior tag)
Blog

létezik FW-s EC kártya, de csak erre lefoglalni kicsit luxus egy PCIe sávot. ha lenne (vagy inkább: ha találnék) mPCIe-s FireWire vezérlőt, NEC vagy TI chippel, akkor lenne miről tárgyalni :D


fatpingvin
(senior tag)
Blog

cikk frissítve pár aprósággal :)


Graphics
(Jómunkásember)
Blog

Nincs olyan, hogy Intel GMA4000.

üzenetek